|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Witamina E na trądzik suchy?
Cześć
![]() W zeszłym roku miałam cerę idealną- gładką, promienną. Mogłam chodzić bez grama makijażu. Wszystkie koleżanki się zachwycały. Az do przełomu sierpnia i września :/Akurat wtedy byłam nad morzem i zatrułam sie w restauracji- chorowałam 3 dni (choć dermatolog twierdzi, ze pojawienie się problemu zaraz po zatruciu nie jest powiązane- czysty przypadek). Nagle zaczęły mi się robić grudki na czole. Po prostu mnie wysypało- o dziwo głownie czoło, bo broda, nos czy policzki to tragedii nie ma (pojedyńcze, drobne, zapchane pory). Początkowo próbowałam jakos sama sobie poradzic. Stosowałam peelingi, maseczki itd. Nic to nie dało. Do tego zaczęło mi wychodzic również na dekolcie, ramionach i plecach. W listopadzie poszłam do dermatologa - sprawdzona lekarka, leczyła mnie i brata kiedys. Pani doktor zapisała mi 12 tygodniową kurację sumamedem. Chwilowo była lekka poprawa. Jak kuracja sie skończyła wszystko wróciło ![]() Robiąc ostatnio zakupy w Douglas'ie zaproszono mnie na akcję "Badanie skóry". Wybrałam się. Przy badaniu wyniki miałam nieciekawe- nawilżenie na czole 20%- chcieli mnie tam ukarać za to ![]() Po badaniu były konsultacje z przedstawicielem wybranej firmy kosmetycznej. I teraz sedno sprawy. Wiadomo, ze Ci konsultanci pokazują kosmetyki swojej firmy. I tak tez było tym razem. Ale jak opowiedziałam tę historię swojego problemu to Pan Łukasz popatrzył, powiedział, ze to tzw. trądzik suchy i polecił całkiem inny produkt ( z innej firmy). Powiedział, ze jest to produkt drogi (200zł), ale uważa, ze moze u mnie przyniesc mega efekt. Chodzi tutaj o Serum z wit. E firmy Ecooking. Teraz moje pytanie: czy ktos z Was miał podobny problem, używał czegos z wit. E i faktycznie przyniosło to jakis efekt? Myślicie, że warto spróbować? Jestem gotowa iść i kupić to serum, bo wydałam już dużo kasy na te dermatologiczne preparaty i nic one nie dały ![]() ![]() Na kolejnej wizycie u dermatologa chyba powiem, ze ma mi zapisac coś doustnego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Witamina E na trądzik suchy?
Co to jest trądzik suchy? Serio pytam, pierwszy raz słyszę taką nazwę.
Jak nie masz tragedii to wstrzymałabym się z retinoidami i innymi środkami mi doustnymi. Może kwasy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Szczerze to ja tez pierwszy raz usłyszałam " suchy trądzik". Może to ich taka potoczna nazwa. W kazdym razie nie mam wielkich problemów z przetłuszczającą sie skórą, wręcz po umyciu to mam pustynie na twarzy i plecach. Zrobiły mi się takie zgrubienia/ grudki. Za bardzo wycisnąc tego jak pryszcza nie idzie. Lekarz stwierdził, że to zaburzenie łojotoku- skóra sucha, więc wzrosła produkcja łojotoku, ale nie ma on gdzie uciekac i tak zapycha mi skórę. Niestety preparaty zapisane nie pomogły. Niby miały złuszczać, ale tylko podrażniały :/ Inna lekarka była zdziwiona, ze skinoren mi nie pomógł, bo ma silny kwas. Tez średnio chce brać kolejne leki. Retinoidów napewno do wrzesnia nie wezme. Dotychczas nie bardzo mogłam zabiegów kosmetycznych, bo robiłam lasery, a te rzeczy się wykluczają. Tydzień temu skończyłam lasery i w sobotę idę do zaprzyjaźnionej kosmetyczki. Zobaczymy co ona mi zaproponuje i jak to podziała.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Jak na mój gust to facet chciał Cię naciągnąć. Z ciekawości sprawdziłam to serum i to jest serum nawilżające. Nie ma słowa o zwalczaniu trądziku. W dodatku ma w składzie (i to na drugim miejscu) Ethylhexyl Cocoate, który może zapychać pory i tworzyć zaskórniki
![]() ![]() Może Twój trądzik wynika z zaburzeń hormonalnych. Badałaś hormony? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
ja bym też na jej miejscu badała hormony :|
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Nie raz mnie naciągano w sklepach i w przypadku tego faceta tak to nie wygladało. Po prostu powiedział mi, że jest takie serum, może mi pomóc i mam sobie je zobaczyc w innym Douglasie, bo tu go nie mieli. Zresztą on był z całkiem innej firmy. I w tym serum chodziło własnie o nawilżanie, bo paradoksalnie skórę mam suchą, a nie tłustą. Do tego witamina E redukuje wolne rodniki itp. W necie dużo czytałam o jej działaniu i ludzie potwierdzali, że polepsza cerę. Tego serum tak czy siak nie kupię, bo poszłam do sklepu zobaczyc i to zdecydowanie nie dla mnie. Konsystencja jest mega gęsta i oleista, a ja nie znoszę mieć takiej warstwy na skórze- nawet długo wchłaniające się kremy mnie denerwują.
Co do hormonów to tak: jestem na tabl.antykoncepcyjnych, więc i dermatolog i ginekolog wykluczyli hormony płciowe. Wczoraj zbadałam sobie TSH i wyszło 3,3. Górna norma to niby 4,2, ale podobno u młodych kobiet 2,5, więc zrobię dodatkowo T3 i T4 i idę z tym do endokrynologa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Dobrze, ze robisz sobie te badania, ale ja jeszcze bym cię zapytała czy nie zmieniałaś jakiś sobie kosmetyków? Albo może to coś uczuleniowego?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:42.