|
Notka |
|
Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Studia filologiczne
Czy obecnie opłaca się studiować jeszcze filologię angielską? Czy warto zostać nauczycielem języka angielskiego? Co jeszcze ciekawego można po tym robić ciekawego, może nieoczywistego?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
BAN stały
|
Dot.: Studia filologiczne
Użyj wyszukiwarki, bo temat, co można robić po anglistyce poza uczeniem, był tu już pierdyliard razy. Jest tu taki ogromniasty kilkusetstronicowy wątek "Studiować filologię angielską".
Kiedyś nawet zrobiłam zestawienie na postawie listy znajomych na fejsie, czym zawodowo zajmują się humaniści. Trochę anglistów tam było, to mogę Ci wkleić: Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Zależy co chcesz robić. Studia są na pewno rozwijające, ale anglistów jest dużo, więc trudno się przebić, a sam wysoki poziom znajomości języka może być niewystarczający, żeby szukać pracy w innej branży.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Bo ja wiem, dużo anglistów pracuje teraz w różnych korpo (zdecydowanie większy odsetek niż w edukacji i tłumaczeniach) właśnie z powodów językowych. Dziś niby wszyscy wpisują znajomość angielskiego do CV, ale jak przyjdzie co do czego, to ledwo dukają. Mało kto zna język na tyle dobrze, żeby w nim pracować równie swobodnie co po polsku. A do tego te stanowiska w korpo są dość wyspecjalizowane, tj. jeden pracownik robi jedną lub dwie rzeczy, których się można spokojnie nauczyć podczas dwutygodniowego szkolenia. Wiedza specjalistyczna do tego nie jest potrzebna. A jak ktoś chce lepiej zarabiać, to wielu filologów robi kursy z finansów i taki kurs plus język lub dwa już zwykle wystarcza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
Mam inne wieści z IT. Mój mąż twierdzi, że u niego na roku na polibudzie prawie nikt nie mówił swobodnie po angielsku i większość nawet nie maiła ochoty się uczyć, bo przecież będą wielkimi panami inżynierami, to po co im jakieś głupoty. I oczywiście na rozmowach o pracą to okazywało się największym problemem, bo rzeczywiście bez tego angielskiego ani rusz.
Na politechnikach to w ogóle częsta przypadłość. Mam takiego kuzyna, nieuk przeokropny, wybrał najłatwiejszy kierunek na polibudzie i skończył tylko dlatego, że mu koledzy pisali egzaminy. Ale nawet z tym bolesnym brakiem wiedzy wszelakiej pokonał kilkunastu kandydatów na swoje stanowisko, bo... jako jedyny serio mówił po angielsku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Znam mnostwo studentow polibudy, ktorzy angielskiego sie nie ucza, bo oni nie sa humanisty oni musza programowac.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
[1=7ccce98bd1fb37e774261cb 8463420b8c7814618_5eb735f 295b28;86687471]Znam mnostwo studentow polibudy, ktorzy angielskiego sie nie ucza, bo oni nie sa humanisty oni musza programowac.[/QUOTE]
Zadziwiające biorąc pod uwagę to, że większość najbardziej aktualnych źródeł przydatnych przy nauce wychodzi po angielsku, ale z takim podejściem pewnie myślą, że raz się czegoś nauczą i będą klepać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Od października planuję rozpocząć studia filologii angielskiej ze specjalizacją: translacja z elementami języka biznesu - wiem, że może być ciężko na rynku pracy, zwłaszcza, że ukończę je dopiero za 5 lat jak wszystko dobrze pójdzie
![]() ![]() ![]() ![]() Pocieszające również jest to, że jednak języki to języki i zapotrzebowanie na nie zawsze będzie, więc praca będzie - tylko i konkurencja duża, no ale co zrobić. Trzeba iść naprzód, niczego teraz nie przewidzimy, można tylko próbować co raz to nowych rzeczy, nie bać się jakichś dodatkowych "prac" (nawet za darmo), stażów, wyjazdów, kursów (których na studiach mam nadzieję też trochę będzie, także spokojnie) - nawet jeśli nie pomogą, to raczej nigdy nie zaszkodzą. Taka jest moja opinia, ale tak jak mówię - ja też dopiero studia zacznę ![]() Życzę powodzenia w wyborze studiów i dalszego rozwoju! ![]() Edytowane przez e2865d676c04798452feeae73a751c94548fc3c2_5ef3db167a4ac Czas edycji: 2019-06-11 o 21:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:54.