|
Notka |
|
Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Potrzebuję pomocy odnośnie studiów.
Mam mega dylemat odnośnie studiów, których chciałabym się podjąć, ale nie wiem która opcja byłaby lepsza.
To nie jest tak, że mam słomiany zapał, myśl o studiach trzyma mnie już długo. Obecnie pracuje w dwóch pracach , ale myśle o zmianie tej drugiej żeby więcej zarabiać i żeby zlecenia były stałe. Odnośnie studiów nie wiem co w przyszłości będzie lepsze czy studia zaoczne i praca czy wyjechanie na jakiś czas za granicę aby zarobić na utrzymanie się na studiach dziennych. Nikt mnie nie utrzyma - ani jeśli chodzi o studia zaoczne ani o dzienne. Mój znajomy powiedział mi, że lepiej będzie jednak jak wybiore studia dzienne bo na zaocznych to nie dam rady. W tym sensie, że nie będe miała kiedy sie uczyć (zabraknie czasu). W moim przypadku zaoczne studia są w tygodniu a więc wieczorowo od 16-21 4 dni w tygodniu. Więc nie dałabym rady pracować od 8 do 16, a potem jechać na uczelnie i siedzieć do 21. Gdzie czas na naukę? W tygodniu by go nie było. Zostają tylko weekendy, a psychologia (kierunek o którym myśle) jest dość czasochłonny, bywa, że trudny na początku (tak mówią), czytanie literatury to nie wszystko, samo czytanie książek całe dnie by mi zajęło. Kolega powiedział, że na czysto potrzebuje 9k netto (rok akademicki to 9 msc), aby sie utrzymać na studiach dziennych. Mam swoje mieszkanie, więc tu wchodzi tylko wyżywienie+opłaty (skromne zycie) i tyle jeśli chodzi o utrzymanie sie. I po prostu wyjechałabym za jakiś czas za granicę, żeby na studia zarobić. Myśle, że musiałabym zarobić najpierw na 2 lata. Myśle, że to słuszna opcja. Od 3 roku mogłabym już spokojnie pracować na pewno na pół etatu w Polsce bo z roku na rok na pewno odchodzą przedmioty więc jest luźniej. I też myślę, że dzienne studia byłyby lepsze niż zaoczne. Myśle, że na zaocznych nie dałabym rady finansowo, a nie chciałabym być na minusie jeśli chodzi o finanse, że na przykład zabrakłoby mi pieniędzy na opłacenie czesnego (uczelnia publiczna) i co wtedy? Ileś lat studiów w plecy bo mnie wyrzucą. Myślicie, że studia dzienne będą lepsze pod tym kątem? Nie mam do kogo się zwrócić, a potrzebuje poważnej opinii. Na dziennych kasa to tylko kwestia utrzymania, a za zaoczne musiałabym płacić i jeszcze sie utrzymać i myśle, że to nieopłacalne gdy jeszcze studia są wieczorowe a nie weekendowe typu pt- ndz albo sobota-niedziela... Akurat ten kierunek jest wieczorowo a nie weekendowo. Studenci mają 3 msc wakacji więc na wakacje wyjeżdżałabym do pracy za granicę po ukończeniu roku akademickiego. Kiedyś pisałam praktycznie to samo i było powiedziane, że mając dwie prace musze dużo odkładać kasy i rozważyć potem wyjazd za granicę i myślę, że jest to słuszna decyzja tylko potrzebowałabym potwierdzenia czy dobrze myślę. Czy to wg was rozsądne podejście? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
.
|
Dot.: Potrzebuję pomocy odnośnie studiów.
ja bym pewnie wolała studia dzienne. ale JA bym się nie utrzymała za 1000 zł/miesiąc. może mocno zmieniła mi się perspektywa, bo nawet jak studiowałam dziennie to pracowałam na pełen etat. jeśli planujesz zacząć studia za te 2 lata to na pewno wartość pieniądza się tak zmieni, że tysiak miesięcznie to będzie za mało na utrzymanie.
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Ja bym zrobiła wszystko żeby zarobić sobie na studia dzienne, bo w tym przypadku te wieczorowe tak ŚREDNIO Cię urządzają i jeszcze trzeba za nie płacić niemało. Poza tym nawet jak już coś sobie zarobisz i będziesz studiować, możesz rozejrzeć się za jakąś bardzo dorywcza pracą typu korepetycje, zawsze te stówe tygodniowo (a nawet więcej) możesz sobie dorobić.
Od siebie dodam, że mam znajomą na psychologii (UAM w Poznaniu) , która już od pierwszego roku godziła studia z pracą i przy tym wcale nie miała złych wyników w nauce, wszystko udawało jej się zdać w 1szym terminie, a dodatkowo miała też czas dla siebie czy znajomych. No i miała te dodatkowe z 800-900 zł miesięcznie. Są miejsca, które oferują elastyczne grafiki, np niektóre restauracje. Dodatkowo, na niektórych uczelniach wykłady są nieobowiązkowe i w niektórych przypadkach serio nie opłaca się na nie chodzić, bo np wykładowca podczas wykładów cytuje słowo w słowo swoją książkę, którą równie dobrze możesz poczytać sama w domu. Po odjeciu wykładów i chodzeniu tylko na obowiązkowe ćwiczenia, zostaje najczęściej sporo wolnego czasu, który można przeznaczyć chociażby na pracę. Oczywiście nie chcę namawiać do złego ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
So in America when the sun goes down and I sit on the old broken-down river pier watching the long, long skies over New Jersey (...), I think of Dean Moriarty, I even think of Old Dean Moriarty the father we never found, I think of Dean Moriarty.” Edytowane przez Antoiineette Czas edycji: 2019-03-18 o 18:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Studia wieczorowe to nie studia zaoczne, zaoczne są w soboty i niedziele. A wieczorowe to najgorsza opcja jak dla mnie, bo te zajęcia zaczynają się jednak dość wczesnym popołudniem i trudno do nich dopasować jakąś pracę, która tak wcześnie by się kończyła (bo przecież jeszcze trzeba dojechać). A poza tym, jak słusznie zauważyłaś, nie zostanie już czasu na cokolwiek innego. Nie ma w Twojej okolicy szkoły, która by miała normalne zaoczne z psychologii, tj. w soboty i niedziele?
Ja bym się nie utrzymała za tysiąc złotych miesięcznie nawet we własnym mieszkaniu. Tzn. kiedy ja byłam na studiach to może, ale to było trochę lat temu, a od tego czasu mieliśmy sporą inflację. Ale Ty chyba sama powinnaś wiedzieć, ile miesięcznie wydajesz, a nie pytać kolegi, co? A sprawdzałaś progi na dzienne studia? Bo na dzienną psychologię to jednak jest zwykle sporo chętnych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
1000 zł na miesiac? Nie kojarzę żadnego miasta z uczelnią, ktore byloby tak tanie. W takim Gdańsku 800 zł to sie placi za sam pokoj. A jeszcze wyzywienie, kserówki i ksiązki, miesieczne bilety itd.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jednak dzienne mają byt aby się udać tylko po prostu potrzebuję dużo kasy na to i najlepszym rozwiązaniem będzie wyjazd na jakiś czas czas za granicę. Na ile? Nie wiem, będę musiała w przyszłości obliczyć ile zarobię msc za granicą i ile będe wydawać na skromne utrzymanie się za granicą. A na razie praca i praca dodatkowa w Polsce. Nie czytałaś chyba uważnie - napisałam, że interesuje mnie tylko publiczna uczelnia, jeśli bym się na nią nie dostała to owszem, poszłabym na uczelnie prywatną. Dla porównania - uczelnia SWPS która ma również oddział na południu Polski - kierunek taki jak psychologia, cała suma za bodajże semestr studiów to jest prawie 8k. Nie chciałabym tyle płacić za studia zaoczne (akurat takie kwoty są na tej uczelni) - sb-ndz gdzie czesne płacone ratami jest zawsze droższe. Raty są zawsze droższe niż wpłata całej sumy. Innych uczelni prywatnych to nie sprawdzałam to nie wiem czy w ofercie mają psychologię. 1000 zł msc w przyszłości może nie wystarczyć, tak bo suma pieniądza może spaść co roku, i tak będe chciała zarobić trochę więcej za granicą, lepiej mieć więcej niż nie mieć. Są różne sytuacje w życiu losowe, typu choroba itd na studiach i co wtedy? Trzeba mieć więcej kasy. Progów na razie nie sprawdzałam, ale czytałam w jakimś rankingu, że jeśli psychologia zajmuje 5 miejsce w rankingu najchętniej wybieranych studiów to jest to popularny kierunek i ma wzięcie. No i nie każda uczelnia progi że tak powiem pokazuje do publicznej wiadomości. Na pewno na psychologię dostać się jest łatwiej niż na medycynę. Wiem, że dziennie (wiem, że dzienna jest popularna to i dużo chętnych) , ale to na pewno nie 140 pkt tylko mniej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
Wspomniałam o progach, bo jeżeli uzależniasz od tego swoje plany na przyszłość, to chyba rozsądniej byłoby najpierw policzyć swoje punkty z matury i sprawdzić, czy się w ogóle dostaniesz,zanim podejmiesz jakieś decyzje. Bo jednak na jakichś większych uniwerkach, żeby iść na psychologię, to tak chociaż 60-70% z tych rozszerzonych matur pasowałoby mieć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:48.