![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Strach przed jazdą
nie wiem czy wy też tak macie , ale ja kilka dni temu dostalam prawo jazdy
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Strach przed jazdą
ila, ja mam radę - olać!
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
ja mam prawko od ponad roku i bardzo mało jeżdże, zawsze znajde sobie wymówkę, a to źle sie czuje, a to mam butki nie takie a to jest ślisko, zawsze coś wymyśle
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
ja mam podobny problem.mam prawko od pół roku i tez panikuje strasznie jak mam wsiasc do auta.Ale staram sie na siłe jezdzic bo podobno jak sie niejezdzi dłuzszy czas to potem jest jescze wiekszy strach przed jazda. Osobiscie to wole sobie sama pojezdzic na osiedlowych uliczkach (tak dla oswojenia)
![]() Jak widze jak za kierownica pedzacego auta siedzi jakas babcia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam sie z Gorzkawa
![]() Ja mam prawko od 4 lat i teraz jeździ mi sie bardzo dobrze. Ale na początku tez było kiepsko...Szczególnie ze po tym jak zdałam egzamin za pierwszym razem myślałam sobie że jestem mistrzem kierownicy i że potrafie super jeździć ![]() ![]() ![]() Ale do rzeczy, uwazam ze najlepszą radą na to jest przemóc sie, wsiąść do samochodu (najlepiej z kimś doświadczonym, ALE CIERPLIWYM) i jechać. Na początku powoli, zeby w razie czago można było spokojnie zachamowac itd. Z czasme pójdzie coraz lepiej i lepiej ![]() ![]() Nawet specjaliście twierdzą, ze dobry kierowca to taki który jeździć codziennie przez mniej wiecej 1,5 roku (chociaż wiadomo że zdarzaja sie wyjątki). Wiec jeszcze wiele kilometrów przed Tobą do przejechania ![]() Wsiadaj do samochodu i staraj sie jeździć jak anjczęsciej, choćby do sklepu, babci, gdziekolwiek! A zobaczysz że z czasem bedzie coraz lepiej. A niepowodzeniami sie nie przejmuj, każdemu sie zdarzają ![]() Życze szerokiej drogi, prostych zakrętów, gumowych drzew i szybko uciekających przechodniów ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Tez sie strasznie balam jezdzic i nie cierpialam tego jak jechal ze mna tato albo TZ caly czas mnie stresowali do czasu ... byl mecz Polska ktos tam i moj TZ koniecznie beze mnie chcial ten mecz ogladac z kolegami ja sie wkurzylam wziealam autko i pojechalam do kolezanki ponad 20 km w jedna strone (nigdy wczesniej sama nigdzie nie bylam) przelamalam strach i juz lubie jezdzic
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
moze ten watek bedzie pomocny
![]() ![]() http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ight=strasznie
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Myślę, że tylko osoba całkowicie pozbawiona wyobraźni, wsiadając do samochodu niedługo po zrobieniu prawa jazdy, nie odczuwa strachu. Uważam, że Twoja reakcja jest jak najbardziej naturalna i na Twoim miejscu zamiast martwić się na zapas, po prostu ćwiczyłabym jazdę np. w godzinach wieczornych tj. około godziny 23, kiedy na ulicy jest zdecydowanie mniejszy ruch i można oswoić się zarówno z samochodem, jak i z nową sytuacją, jaką jest jazda bez instruktora
![]()
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny to byl kombajn
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Więc jednak, czegoś nie wiedziałam
![]() ![]()
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Ja się boję jeździć, ale nie dlatego, że czuję się nie pewnie w samochodzie, tylko dlatego, że jeżdżę nieco niebezpiecznie - tzn. szybko i nie uważam na drodze, boję się, że w końcu kogoś rozjadę
![]() Przez to nie wsiadam za kółko i choć mam prawko już pól roku to może 10 razy jechałam ![]()
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
ja właśnie dziś miałam wypadek ,poważny! a prawko mam dopiero pół roku więc stresssss nisamowity, i to mój drógi wypadek w tym miesiącu więc wogóle porażka
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Szczerze, to ja nie wiem co to jest strach za kierownicą, bo nigdy tego nie czułam. Wynika to między innymi z mojej fascynacji autami i w ogóle motoryzacją.
Ale wiem co przeżywały moje koleżanki i jak je "oduczałam się bać" na drodze. Jako kierowca z 11 letnim stażem i kilkudziecięcioma tysiącami kilometrów na karku wiem jedno: jeżeli nie przezwyciężysz swojego strachu nigdy nie będzie z Ciebie kierowcy. Nie chce się wymądrzać ani chwalić, ani tym bardziej Cie dołować, ale taka jest prawda. Jeżdżenie samochodem to naprawdę nic strasznego trzeba tylko chcieć przestać się bać. Kilka rad dla poczatkujących: - na poczatek jeździć wieczorem gdy jest już mały ruch ale jeszcze nie jest całkiem pusto i światła nie są wyłączone. To istotne, gdyż całkowity brak ruchu na drodze powoduje uśpienie czujności kierowcy, a potem szok gdy wyjedzie się w ciągu dnia na normalny ruch, - dokładnie ustawiac fotel i lusterka, mieć czyste szyby i w miarę dużo benzyny w baku, tak aby w czasie jazdy czuć się komfortowo i nie panikować jak zaświeci sie kontrolka paliwa ![]() - gdy jest taka mozliwość to można pojechać na jakiś plac, zamkniety dla ruchu oczywiście i poćwiczyć ruszanie, nawet z piskiem opon, niech samochód gaśnie milion razy ale ćwiczyć i ćwiczyć... /najlepiej samemu metodą prób i błędów/ - jeżdzic często na krótkich dystansach ale regularnie - przed i w czasie jazdy nie wolno mysleć w ten sposób: a co będzie jak coś się stanie? jak coś źle zrobie? z takim podejściem nie wolno wsiadac za kierownicę, najlepiej pomysleć o czymś nie związanym z jazdą i jechanie samo przyjdzie /to działa/ - no i według mnie lepiej jest jeżdzić samemu, nie trzeba dodatkowo stresowac się że ktoś obok się denerwuje i ocenia. Acha...... pierwszy bieg służy tylko do ruszania nie do jeżdzenia.... nawet w kombajnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
jesli chodzi o mnie to prawko mam od 4 lat. samochodami interesowalam sie od zawsze, ale nigdy (dopoki nie zapisalam sie na prawko) ani nie zmienialam biegow, a o jezdzie jako kierowca nie wspomne;/ egzamin zdalam bez problemow za 1 razem, czulam sie swobodnie, jedyna obawa byl moj tatus i jego "nauki"... nie chce zrzucac winy na tatusia, bo wiem ze chcial dobrze, ale to dzieki niemu coraz bardziej boje sie jazdy samochodem, ostatni raz kierowalam w tamtym roku i to tylko przy wyjezdzie z dzialki (kilkanascie metrow), strasznie sie denerwuje, bo pragne jezdzic samochodem, ale moj samochod mnie odrzuca - mam garbusa z 68 roku i pomimo wymiany hamulcow na nowe, niestety nie jest to samo co nowsze hamulce...
mialam kilka zdarzen, przez ktore boje sie siasc na kolko, glownei rpzez te hamulce. od ponad 2 lat probuje sprzedac garba, ale nie ma chetnych, wiem ze dopoki go nei sprzedam, nie kupie nowego samochodu z lepszymi hamulcami, a im dluzej to bedzie trwalo, tym jest wieksze prawdopodobienstwo ze juz nigdy nie wyjade na miasto, bo i sie odzwyczaje i jeszczse bardziej bede sie bala moj narzeczony robi od tych 2 lat za kierowce. teraz juz nawet nei proponuje - moze ty poprowadzisz etc, bo wie ze bedzie NIE. tez byly wymowki: bo mnie noga boli, bo jest za goraco, bo nie chce mi sie myslec, bo jest za ciemno (nosze brylki i czasem musze sie bardziej skupic) nie wiem jak mozna zaradzic temu, by przelamac strach... aa bardzo bym chciala znow smigac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam sie absolutnie z Kattie7.
![]() Od razu powiem, że najgorszą rzeczą jaką zrobiłam (i którą często robią inne kobiety) było wziecie do samochodu TŻ, który jeździł juz kilka lat. Nie dość, że mi ciagle gadał, nie potrafił sie wysłowic tak bym zrozumiała, czepiał sie strasznie to w niczym mi nie pomógł. A brałam go dlatego by po części zrzucić na niego odpowiedzialność za swoje decyzje. Jak nie wiedziałam co robić to on miał mi pomóc. Kiedys nie wytrzymałam i kazałam mu wyp**lać z samochodu. Strasznie się wnerwiłam. Zaczełam potem jeździc sama i było coraz lepiej. Zreszta ja bardzo lubię jeździć i chciałam jeździc jak najwięcej. Tato kupił sobie nowy samochód i mi zostawił wielkie Mitsubishi Spacewagon. Teraz juz nie potrafie i nie chce jeździc małymi samochodami. Musi byc duzy i już. ![]() ![]() Odwagi dziewczyny!
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Acha...... pierwszy bieg służy tylko do ruszania nie do jeżdzenia.... nawet w kombajnie
![]() mam pytanie to na ktorym biegu jezdzisz majac na liczniku 5 km/h ??? chyba na 4 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
na parkingu czając sie na miejsce tez zawsze na 2 z tymi biegami to tez zalezy od samochodu, tzn. czy auto ma te biegi elastyczne /duza rozpietość prędkości na poszczegolnych biegach/ na 1 można tylko zarżnąć silnik, a i zużycie benzyny jest większe genaralnie taka jest zasada i kazdy instruktor i doświadczony kierowca to potwierdzi: 1 bieg nie jest od jeżdzenia! Cytat:
![]() najlepiej jest polegać na sobie i uczyć się metodą prób i błędów, wtedy nauczyć można się najszybciej Cytat:
![]() duży jest bezpieczniejszy, wygodniejszy i lepiej trzyma się drogi na zakrętach A najważniejsze to powiedzieć sobie: DAM RADĘ! POTRAFIĘ! Ja też na poczatku byłam osioł za kierownicą, robiłam mnóstwo błędów, przeżyłam 2 stłuczki i mandat za 500 zł ![]() Teraz wyszłam na ludzi, /kierowców ![]() ![]() Edytowane przez Kattie7 Czas edycji: 2006-06-28 o 21:35 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() tak mnie nauczyl ojciec, ktory prawko ma od wieeeelu lat - praktycznie na kazdy pojazd, z czego kilka lat byl kierowca autobusow ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
To tylko ja napiszę jak parkuję
![]() W samochodach, gdzie jest wiecej koni, można nawet ruszyć z 2. Mój samochodzik ma w sobie sporo siły i kiedys udało mi sie ruszyć z 4 co było wogóle jakimś mistycznym doznaniem. ![]() ![]() Wszystko zależy od sytuacji, tak samo jest z redukcją biegu w czasie jazdy. Trzeba samemu określić do jakiego biego zrzucić wchodząc w zakrety. Na mocniejszych łukach najczęściej wrzucam 3, na zakrętach 90 stopni wjeżdżam na 2. Tak czy siak... jeśli samochód już się toczy to bez sensu jest wrzucanie 1. Mi to tłumaczył instruktor, który potem został egzaminatorem i wyszkolił prawie wszystkich moich kolegów. Był to facet z bardzo praktycznym podejściem do nauki wiec mu ufam. Zresztą naprawdę nauczył mnie jeździć i jestem mu bardzo wdzieczna. ![]() uf... idę spać ![]()
![]() |
#26 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Eh.. ja też kiedyś byłam maniaczką motoryzacyjną - pociągały mnie rajdy samochodowe
![]() I choć z początku, gdy odebrałam prawko jakoś mnie ciągło do jazdy, to od jakiegoś czasu nagle straciłam "pociąg" do samochodu, do jazdy - boję się, nie mam ochoty prowadzić, bo to kosztuje trochę wysiłku. Wolę jechać na pasażera - siedzę wygodnie i nic mnie nie obchodzi ![]()
![]() |
#28 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
to są dwie różne sprawy ![]() parkując zawzyczaj się zatrzymuje auto i potem rusza więc logiczne że na 1 bardzo dobrze to ujęła Shem w swoim ostatnim poście dużo zależy od tego jak się parkuje i gdzie a to że na kursie jeżdzi sie po placu na 1, to nie ma nic wspólnego z jeżdżeniem w ruchu ulicznym nadal ostawiam przy swoim, że na 1 się nie jeździ ![]() ![]() wszystkiego o jeżdżeniu praktycznie nauczyłam się dzięki tacie, który ma ponad 40 letni staż za kierownicą i już kilka razy okrążył ziemie ![]() Edytowane przez Kattie7 Czas edycji: 2006-06-29 o 09:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Hmmm, ja po prostu olewam ludzi, którzy na mnie krzyczą, patrzą co robię itd id.
Bo to wzmaga zdenerwowanie. A tak na spokojnie sobie cofam, na spokojnie sobie jade i mam wszystkich gdzies ;DD tyle ze to też zależy troszke od typu osobowosci ![]() Jedni przejmują się więcej, inni mniej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
napisałam że parkuje na dwójce bo często tak jest, po prostu parkuje w takich miejscach że musze używac 1 /zobacz opis Shem/ Edytowane przez Kattie7 Czas edycji: 2006-06-29 o 09:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:05.