przyjaciel się we mnie zakochał - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2019-04-18, 18:14   #1
tylkowielkiplaacz
Przyczajenie

Unhappy

przyjaciel się we mnie zakochał

Jesteśmy w liceum i w samym właśnie liceum się poznaliśmy. Nawiązaliśmy wspaniałą relację, a przynajmniej tak mi się wydawało. Od samego początku bardzo dużo ze sobą pisaliśmy, ja się bardzo do tego przyzwyczaiłam i po prostu jego obecność jest dla mnie czymś oczywistym i bardzo nie chciałabym jej tracić. Jesteśmy do siebie bardzo podobni, mamy podobne poglądy na wiele tematów, po prostu nadajemy na tych samych falach.
Ale, jak można się domyślić po tytule, okazało się, że się we mnie zakochał i ten stan utrzymuje się od dłuższego czasu (w miesiącach). Nie powiedział mi tego, dowiedziałam się z drugiej ręki. Nie zauważałam tego, ale ponoć jest to widoczne i po niektórych jego gestach powinnam już wcześniej się domyślić.
Problem w tym, że nie wiem, co robić, jaki jest mój stosunek do niego. Nie pociąga mnie, choćbym nie wiem jak bardzo chciała. Czasem czuję potrzebę mocnego przytulenia się do niego, ale no to nie jest pociąg, nie wiem, czy bez tego dałoby się stworzyć dobry związek, skoro bałabym się jego zbytniej bliskości i czuła się niezręcznie. Rozumiem, że nie ma właściwie piękniejszej i bardziej szczerej miłości niż taka – bardzo dobrze mnie zna, widział mnie w kiepskich stanach i mimo wszystko się nie zraził. Ale jednak jest to ale.
Wydaje mi się, że nie byłabym w stanie dać mu tego, co on chciałby dać mi. Pytanie, co mam robić? Jak odetnę się całkowicie, to się domyśli, że coś się stało. Powolne odcinanie – okej, ale mi też sprawia to ból, naprawdę szkoda takiej relacji, nad którą pracowaliśmy tak długo. Dodatkowo mamy wspólnych znajomych, więc imprezy, szkoła, klasa – nie uciekniemy od siebie, a nasze wrogie/unikające siebie nawzajem postawy mogą wprowadzić złą atmosferę w grupie, a chcę tego uniknąć. Chcę uniknąć sprawiania komukolwiek bólu, ale chyba się nie da.
Co robić? (
tylkowielkiplaacz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-04-18, 18:44   #2
poorgyrl
Przyczajenie

Dot.: przyjaciel się we mnie zakochał

Też mam niektórych przyjaciół "zfriendozonowanych" ale oni wiedzą wprost że nic z tego nie będzie od początku znajomości. Trochę twojej winy że nie powiedziałaś na początku znajomości że przyjaciele i tyle i teraz po takich gestach (przytulaski) on mógł wyciągnąć pochopne wnioski - sytuacja nie do uratowania według mnie
poorgyrl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-04-18, 18:52   #3
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez tylkowielkiplaacz Pokaż wiadomość
Jesteśmy w liceum i w samym właśnie liceum się poznaliśmy. Nawiązaliśmy wspaniałą relację, a przynajmniej tak mi się wydawało. Od samego początku bardzo dużo ze sobą pisaliśmy, ja się bardzo do tego przyzwyczaiłam i po prostu jego obecność jest dla mnie czymś oczywistym i bardzo nie chciałabym jej tracić. Jesteśmy do siebie bardzo podobni, mamy podobne poglądy na wiele tematów, po prostu nadajemy na tych samych falach.
Ale, jak można się domyślić po tytule, okazało się, że się we mnie zakochał i ten stan utrzymuje się od dłuższego czasu (w miesiącach). Nie powiedział mi tego, dowiedziałam się z drugiej ręki. Nie zauważałam tego, ale ponoć jest to widoczne i po niektórych jego gestach powinnam już wcześniej się domyślić.
Problem w tym, że nie wiem, co robić, jaki jest mój stosunek do niego. Nie pociąga mnie, choćbym nie wiem jak bardzo chciała. Czasem czuję potrzebę mocnego przytulenia się do niego, ale no to nie jest pociąg, nie wiem, czy bez tego dałoby się stworzyć dobry związek, skoro bałabym się jego zbytniej bliskości i czuła się niezręcznie. Rozumiem, że nie ma właściwie piękniejszej i bardziej szczerej miłości niż taka – bardzo dobrze mnie zna, widział mnie w kiepskich stanach i mimo wszystko się nie zraził. Ale jednak jest to ale.
Wydaje mi się, że nie byłabym w stanie dać mu tego, co on chciałby dać mi. Pytanie, co mam robić? Jak odetnę się całkowicie, to się domyśli, że coś się stało. Powolne odcinanie – okej, ale mi też sprawia to ból, naprawdę szkoda takiej relacji, nad którą pracowaliśmy tak długo. Dodatkowo mamy wspólnych znajomych, więc imprezy, szkoła, klasa – nie uciekniemy od siebie, a nasze wrogie/unikające siebie nawzajem postawy mogą wprowadzić złą atmosferę w grupie, a chcę tego uniknąć. Chcę uniknąć sprawiania komukolwiek bólu, ale chyba się nie da.
Co robić? (
Jeżeli on ci tego nie dał odczuć, wszystko było w porządku, dopóki ktoś "życzliwy" ci o tym nie powiedział, to na czym polega problem? Nic się nie stało, to nie masz na co reagować.
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-04-18, 19:55   #4
_Max_
BAN stały

Cytat:
Co robić? (
Skoro cię nie pociąga fizycznie to nie brnij w jakiś związek z nim. Może nie chcesz go zranić, ale tak się stanie jeśli spróbujesz "się poświęcić". On zwyczajnie nie mógłby być z tobą szczęśliwy (ty z nim też). Takie związki są skazane na porażkę.

Jeśli naprawdę chcesz być fair to daj mu znać, że nie podoba ci się i nie może liczyć na nic więcej niż przyjacielskie relacje. Przytulaski i inne formy bliskości zachowaj dla swojego chłopaka, koleżanek, a jemu nie dawaj sygnałów, że możesz chcieć czegoś więcej.
Nie musisz od razu wchodzić z nim w konflikt. Jeśli przyjaźń się zakończy to pozostaniecie na zwykłym "cześć", mijając się na korytarzu. Żadna tragedia.
_Max_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-04-18, 20:19   #5
tylkowielkiplaacz
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez poorgyrl Pokaż wiadomość
Też mam niektórych przyjaciół "zfriendozonowanych" ale oni wiedzą wprost że nic z tego nie będzie od początku znajomości. Trochę twojej winy że nie powiedziałaś na początku znajomości że przyjaciele i tyle i teraz po takich gestach (przytulaski) on mógł wyciągnąć pochopne wnioski - sytuacja nie do uratowania według mnie
tylko właśnie na samym początku byliśmy wobec siebie aseksualni, było ustalone "jesteśmy tylko przyjaciółmi", dzieliliśmy się swoimi jakimiś rozterkami (ja mu mówiłam o chłopakach, on mi o dziewczynach), więc to nie do końca takie niedopowiedziane było; z "przytulaskami" źle się wyraziłam, chodziło mi o samą chęć przytulenia się, a nie wprowadzania tego w czyn – przytulaliśmy się tylko na przywitanie i pożegnanie, nie było żadnej innej większej poufałości fizycznej

---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:15 ----------

Cytat:
Napisane przez _Max_ Pokaż wiadomość
Skoro cię nie pociąga fizycznie to nie brnij w jakiś związek z nim. Może nie chcesz go zranić, ale tak się stanie jeśli spróbujesz "się poświęcić". On zwyczajnie nie mógłby być z tobą szczęśliwy (ty z nim też). Takie związki są skazane na porażkę.

Jeśli naprawdę chcesz być fair to daj mu znać, że nie podoba ci się i nie może liczyć na nic więcej niż przyjacielskie relacje. Przytulaski i inne formy bliskości zachowaj dla swojego chłopaka, koleżanek, a jemu nie dawaj sygnałów, że możesz chcieć czegoś więcej.
Nie musisz od razu wchodzić z nim w konflikt. Jeśli przyjaźń się zakończy to pozostaniecie na zwykłym "cześć", mijając się na korytarzu. Żadna tragedia.
naprawdę dziękuję za odpowiedź, pomocna. zrozumiałam, że sytuacja nie jest do uratowania
Stary 2019-04-18, 21:25   #6
Elfir
Zakorzenienie

Zacznij z przyjacielem omawiać jakiegoś innego faceta (że się spodobał, ze chciałabyś być jego dziewczyną), będzie wiedział, że jego kandydatury nie rozważasz.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-04-19, 05:46   #7
ad661336dba67467d5566b7c0c939a9c82ec46ac_5f7e48729cea2
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
Zacznij z przyjacielem omawiać jakiegoś innego faceta (że się spodobał, ze chciałabyś być jego dziewczyną), będzie wiedział, że jego kandydatury nie rozważasz.

To jest najlepsza metoda jak dla mnie .
ad661336dba67467d5566b7c0c939a9c82ec46ac_5f7e48729cea2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2019-04-19, 06:49   #8
Dociakowa
Zadomowienie

pogadaj z nim, powiedz, że cieszysz się, że masz takiego przyjaciela, bo rzadko się zdarza przyjaźń damsko-męska i masz nadzieję, że tak zostanie

->
76,6....30.07->72,7......65,5kg.. .60
Dociakowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-04-19, 07:41   #9
elvegirl
po drugiej stronie szafy

A ja bym powiedziała prawdę, że dotarły do mnie takie wieści.
Stary 2019-04-19, 09:43   #10
Epikea
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
A ja bym powiedziała prawdę, że dotarły do mnie takie wieści.
Ja tak samo. Po prostu szczerze bym z nim porozmawiała. Do związku się nie zmuszaj, bo to już jest skazane na porażkę.
Stary 2019-04-19, 13:51   #11
linkinpaark
Rozeznanie

Nie polecam robienia z siebie(i z niego...) głupka i opowiadania o wymyślonym chłopaku, żeby zasugerować przyjacielowi, że on nie ma szans...Nie dość, że jest to dziecinne, to jeszcze chamskie - chyba nie tak traktuje się osobę z którą łączy cię przyjaźń?
Po prostu z nim usiądź i o tym pogadaj...Może to jego uczucie do ciebie, to nic wielkiego i szybko wrócicie na dobre tory, a jeśli się szczerze zakochał to cóż...Nie sądzę, żeby dalsza znajomość była możliwa. A może okaże się, że to w ogóle nieprawda...
linkinpaark jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2019-04-19, 22:36   #12
Elfir
Zakorzenienie

Ale dlaczego miałaby kłamać? Wykluczasz, że autorka szuka chłopaka? Nie chciałaby sobie z przyjacielem omówić wad i zalet potencjalnych kandydatów?
Co jest złego w rozmawianiu z przyjacielem o sprawach prywatnych jak potencjalny związek?

To moim zdaniem lepsze rozwiązanie niż bycie prawdziwie szczerym i powiedzenie wprost "sorry ale jesteś pasztet, więc możesz liczyć tylko na przyjaźń. "
A największa wtopa będzie, jak przyjaciel wcale nie okaże się zakochany.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett

Edytowane przez Elfir
Czas edycji: 2019-04-19 o 22:39
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-04-20, 06:17   #13
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
To moim zdaniem lepsze rozwiązanie niż bycie prawdziwie szczerym i powiedzenie wprost "sorry ale jesteś pasztet, więc możesz liczyć tylko na przyjaźń. "
A największa wtopa będzie, jak przyjaciel wcale nie okaże się zakochany.
Wystarczy być szczerą i powiedzieć, że takie plotki krążą. Żadnej wtopy tu nie widzę.
Moim zdaniem takie sugerowanie, że się kogoś poznało to zwyczajne znęcanie się nad ewentualnie zakochanym. A jednak przyjaźń nie na tym polega.
Stary 2019-04-20, 06:19   #14
Konto usunięte

Ja tez wtopy nie widze, ale pewno i tak bym wybrala chamski sposob.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
ad661336dba67467d5566b7c0c939a9c82ec46ac_5f7e48729cea2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-04-20, 06:21   #15
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Ja nie lubię jak ktoś traci na mnie czas, a tacy zakochani przyjaciele potrafią latami pokornie czekać na to, aż jego przyjaciółka w końcu zrozumie, że żaden z jej wyborów na partnerów nie jest tak super jak on. No nie, po prostu nie.

Ale wiadomo, każdy ma swoje metody.
Stary 2019-04-20, 06:24   #16
Konto usunięte

Mozna jakos delikatnie porozmawiac,naprawde nie 3 ba mowic wprost jestes pasztetem to spieprzaj xd. Np nie jestes w moim typie. 😁

Stary 2019-04-20, 06:28   #17
elvegirl
po drugiej stronie szafy

[1=ad661336dba67467d5566b7 c0c939a9c82ec46ac_5f7e487 29cea2;86728566]Mozna jakos delikatnie porozmawiac,naprawde nie 3 ba mowic wprost jestes pasztetem to spieprzaj xd. Np nie jestes w moim typie. 😁
[/QUOTE]
Czy ktoś tu coś takiego sugerował ?
Stary 2019-04-20, 06:29   #18
Konto usunięte

Cytat:
Czy ktoś tu coś takiego sugerował ?
To do elfir.

Stary 2019-04-20, 09:14   #19
f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf
BAN stały

Cytat:
Ja nie lubię jak ktoś traci na mnie czas, a tacy zakochani przyjaciele potrafią latami pokornie czekać na to, aż jego przyjaciółka w końcu zrozumie, że żaden z jej wyborów na partnerów nie jest tak super jak on. No nie, po prostu nie.

Ale wiadomo, każdy ma swoje metody.
Zgadzam się. Jeśli to przyjaciel autorki to powinni umieć porozmawiać na spokojnie. Niech mu wyjaśni jeżeli czujesz coś do mnie więcej niż do przyjaciółki, to muszę cię uświadomić, że jesteś dla mnie jak brat i nigdy nie widziałam ani nie planuję widzieć w roli mojego chłopaka. Prosty komunikat, jasna sprawa. Jeżeli on po czymś takim dalej będzie się łudził no to wybacz, ale może mieć pretensje tylko do samego siebie, bo ty uprzedzałaś. Natomiast ty musisz się liczyć z tym, że po 'odrzuceniu' twój przyjaciel może w ogóle nie chcieć kontynuować znajomości.
f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2019-04-20, 11:06   #20
I am Rock
lokalna gwiazda

A ja myślę, że on od początku mógł być autorką zainteresowany, jako potencjalną partnerką i po cichu liczył, że od przyjaźni przejdą do związku. Czyli udawał przyjaciela.
Tak czy inaczej, już po przyjaźni. Chyba że autorka będzie udawać ślepą i głuchą na wszelkie gesty z jego strony.
I am Rock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-04-20, 15:12   #21
Nimve
Zakorzenienie

Ja bym to zostawiła, usłyszałaś coś od kogoś i już panika. Skąd wiesz, że to w ogóle prawda, a nie rewelacje klepane od tak? Twój przyjaciel zwierzył się tej osobie, czy ona sama wysnuła wnioski po "niektórych jego gestach"?

Póki sam nie zaczął z Tobą tematu to wg mnie go nie ma. Ja gdybym usłyszała od przyjaciela bez pardonowe: ej, czy Ty się we mnie czasem nie podkochujesz?, to nawet gdyby był ostatni na mojej liście kandydatów na faceta, to relacja by z mojej strony siadła, bo bym już rozmyślała, czy on się czegoś w moim zachowaniu wiecznie nie doszukuje. Chcesz, to go wybadaj jakoś dyskretnie, ale nie wal prosto w oczy z takim zapytaniem.
Nimve jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-04-20, 15:21   #22
tylkowielkiplaacz
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Nimve Pokaż wiadomość
Ja bym to zostawiła, usłyszałaś coś od kogoś i już panika. Skąd wiesz, że to w ogóle prawda, a nie rewelacje klepane od tak? Twój przyjaciel zwierzył się tej osobie, czy ona sama wysnuła wnioski po "niektórych jego gestach"?

Póki sam nie zaczął z Tobą tematu to wg mnie go nie ma. Ja gdybym usłyszała od przyjaciela bez pardonowe: ej, czy Ty się we mnie czasem nie podkochujesz?, to nawet gdyby był ostatni na mojej liście kandydatów na faceta, to relacja by z mojej strony siadła, bo bym już rozmyślała, czy on się czegoś w moim zachowaniu wiecznie nie doszukuje. Chcesz, to go wybadaj jakoś dyskretnie, ale nie wal prosto w oczy z takim zapytaniem.

Informacja jest niestety pewna, zwierzał się tej osobie.
Nie chcę walić prosto w oczy z takim zapytaniem, nigdzie tego nie pisałam, więc nie wiem, skąd te wnioski. Po prostu nie wiedziałam, co robić, dlatego zadałam pytanie na forum, by móc zapoznać się z różnymi opiniami na ten temat.
Stary 2019-04-20, 15:35   #23
Nimve
Zakorzenienie

Cytat:
Informacja jest niestety pewna, zwierzał się tej osobie.
Nie chcę walić prosto w oczy z takim zapytaniem, nigdzie tego nie pisałam, więc nie wiem, skąd te wnioski. Po prostu nie wiedziałam, co robić, dlatego zadałam pytanie na forum, by móc zapoznać się z różnymi opiniami na ten temat.

A skąd wniosek, że mam na myśli Ciebie, a nie dodaję swoją opinię na bazie innych odpowiedzi w tym wątku? Myślałam, że to oczywiste, bo już tu padło, żeby wyłożyć kawę na ławę, ja bym tego nie robiła. Nawet kiedy wyjaśniłaś, że informacja jest pewna, wg mnie nie do Ciebie należy decyzja co z tym dalej robić, tylko do niego. Niech się ujawni w swoim czasie, kiedy będzie na to gotowy, to delikatna sprawa, a osoba która Ci to powiedziała postąpiła bardzo brzydko.
Nimve jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości