|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Wrastające włoski na nogach
Cześć!
Odkąd pamiętam, mam problem z wrastającymi włoskami na nogach. Mam bardzo ciemne włoski, raczej mocne, więc dziwi mnie, że nie mogą się przedostać przez skórę. Ten problem mam głównie na wewnętrznej i tylnej stronie nóg, od kolana w dół. Uda są OK. Niektóre włoski są widoczne pod skórą (tak miałam od zawsze). Teoretycznie po goleniu skóra jest gładka, przynajmniej przez kilka godzin, ale włosy nadal widać w postaci czarnych kropek. Od 1-2 lat mam też brązowe krostki spowodowane wrośniętymi włosami i w nich nie widać włoska w środku. Mam ich dużo, ok. 20 na każdej nodze. Jak się ich pozbyć? Nogi golę maszynkami jednorazowymi. Kilka razy próbowałam depilatora, czytając o tym, że na kilka tygodni będzie spokój, ale u mnie włoski odrastały już po kilku dniach. Po normalnym goleniu rano, wieczorem mam już nowe... Włosy na nogach rosną w różnych kierunkach, tzn. niektóre normalnie w dół, a niektóre trochę na ukos. Staram się golić pod włos w każdym miejscu. Stosuję różne peelingi, np. ostatnio cukrowy z Rossmana, rękawicę Kessa, szczotkę z włosia, kupiłam nawet krem z mocznikiem 15% za 40 zł, ale nic nie pomaga ![]() Jak się pozbyć wrośniętych włosków - tych w postaci brązowych krostek i tych prześwitujących przez skórę? Robi się gorąco, a ja ciągle w długich spodniach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Wrastające włoski na nogach
laser vectus. odrosna słabe, rzadkie, cienkie i jasniejsze.
warto. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Na wrastające włoski chyba nie ma rady, można mocno nawilżać skórę....no i przemywać ranki. Ja mam linoseptic, w sumie w sprayu wiec łatwo się stosuje. No i generalnie to tak jakby jest mniej tych czerwonych kropek.Ogólnie pomaga wiec stosuję.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Myślę, że lepiej będzie zrobić własny peeling z cukru z dodatkiem mielonej kawy oraz np. oleju kokosowego, będzie dużo mocniejszy. Miałam podobny problem do Twojego, jednak po kilku latach jest trochę lepiej, włosy też mi już odrastają następnego dnia, jeśli nie zastosuję peelingu i rękawicy Kessy, to włoski strasznie wrastają. Dlatego też polecam używać peelingu codziennie (oczywiście nie tego samego dnia po goleniu nóg).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
-rękawica Kessa + olejek do mycia ciała
-krem z mocznikim pilarix -ostra maszynka -żel do golenia U mnie to pomogło po zmasakrowaniu nóg depilatorem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
U mnie nic nie działa na wrastające włoski tak dobrze jak po prostu porządny peeling co kilka dni. Po trochę dłużej kąpieli dłońmi albo przy użyciu specjalnej rękawicy na spokojnie zpeelinguj swoje nogi.
Mam kilka ulubionych peelingów, zazwyczaj używam tych o jak najbardziej naturalnym składzie żeby nie podrażnić bardziej skóry nóg. Bardzo lubię peelingi (i większość innych kosmetyków też!) z Nacomi, pięknie pachną i są bardzo wydajne ! Inną lubianą przeze mnie marką jest Organique, mają taki różowy peeling cukrowy, który uwielbiam ! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Dziękuję za wszystkie sugestie! Coraz bardziej skłaniam się ku laserowi, ale słyszałam, że po nim włoski w ogóle nie odrastają (ciężko w to uwierzyć, ale wiele osób to potwierdza). Piszesz, że odrosną słabe, rzadkie, cienkie i jasne. Czyli jednak odrosną? Boję się, że wydam pieniądze na ten drogi zabieg i nic on nie da...
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Widzę, że temat z racji pory roku jeszcze nie jest na topie
![]() No dobra, ale pewnie nie tylko mnie one przeszkadzają, więc przynajmniej powiem wam co wiem. Więc oczywiście poza zaprzestaniem wykrywania włosów, peelingiem i opalenizną istnieją 2 lifehacki: maść na odciski (z apteki) rozcienczona! kremem usuwa wszystkie zagojone ślady oraz balsam pod prysznic używany do golenia (jeśli ktoś ma delikatna skórę) zapobiega kolejnym. Mam nadzieje, że komuś pomogłam, bo widzę że sporo osób ma ten problem, a rozwiązań brak |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Jak chce sie rozwiazanie raz a porzadnie to pozostaje tylko depilacja laserowa, ktora eliminuje z gry nie tylko wlosy, ale i ich cebulki wiec nie ma co wrastac :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
To też moja zmora. Zaczęłam używać rękawicy Kessa, dzięki której już nie potrzebuję żadnych peelingów, skóra jest miękka i gładka, wrastających włosków jest mniej ale nie udało się ich zupełnie wyeliminować.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
BAN stały
|
U mnie po prostu sprawdza się to, ze codziennie myję te nogi z rankami, później nakładam maść z witaminą a. spróbuj, bo może i tobie to jakoś pomoże.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:47.