|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Soczewki toryczne, jakie?
Cześć, mam małą wadę w prawym oku cylinder -0,5 (sam cylinder). W drugim oku -1 (+0,5 sfera i -0,5 cylinder). Z tego co zauważyłam soczewki toryczne zaczynają się od cylindra -0,75 i nie mam pojęcia co mam zrobić.
Chciałabym nosić soczewki w takim momencie jak wizyta na basenie i ogólnie uprawianie sportu, okulary są w tym momencie mało wygodne. Wiem, że wada jest niewielka ale ja naprawdę widzę różnice i rozmazują mi się litery z oddali, bardzo niekomfortowo patrzy mi się bez szkieł. Czy w takim wypadku zamówić okulary na sferę 0,5 czy i tak będę w nich źle widzieć? Wiem, że niby wada naprawdę niewielka ale nie potrafię w niektórych momentach funkcjonować bez okularów. Czy znacie jakąś firmę produkującą soczewkę cylindryczną -0,5? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Soczewki toryczne, jakie?
Jeśli chodzi o soczewki to dobiera je się całkowicie osobno. Ja nosze okulary z całkowicie inna mocą niż soczewki. Mam astygmatyzm w prawym oku a jeśli chodzi o soczewki to nosze - 1.75 tak aby lewe około nadrabialo astygmatyzm w prawym. Najlepiej pójść na dobór soczewek, wtedy będą dobrane odpowiednie, nie polecam samemu dobierać soczewek bo można sobie tylko pogorszyć
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:12.