Facet obgryza paznokcie.... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2019-04-05, 15:09   #1
julka_25
Rozeznanie

Facet obgryza paznokcie....

Jak w temacie.Nie wiem, skąd mu się to nagle wzięło, nigdy dotychczas tego nie robił. Teraz nagle, chłop lat 30, nawet w miejscach publicznych nie może się przed tym powstrzymać.
Ma bardzo stresującą pracę, sporo nerwów, a ja powoli zaczynam się obawiać, że to obgryzanie palców, to nie wyłącznie kwestia braku zajęcia czy przyzwyczajeń z dzieciństwa...
Pomijając kwestię estetyczną, to zwyczajnie się martwię.
Chodzi taki sfrustrowany, a jak nie sfrustrowany, to z kolei przeładowany energią
Kiedy zwróciłam mu uwagę na to obgryzanie paznokci, zwyczajnie się tego wyparł,a potem znów go przyuważyłam "w trakcie". I to w miejscu publicznym.
Może wyolbrzymiam sprawę, ale kurde nie chciałabym kiedyś na randce albo przy okazji oficjalnego wyjścia widzieć jak mój facet skraca sobie zębami paznokcie

Nie rzucę go przez to, ale do diaska - zwyczajnie chciałabym go tego oduczyć

Wiem, że ogólnie wątek trochę taki "od czapy", ale nie wiem, co zrobić, bo chora jestem od samego patrzenia. Kwestie estetyczne, higieniczne, itp. A on nawet 'złapany za rękę", wypiera się w żywe oczy...

Jak go oduczyć? I czy powinnam się niepokoić, ze to jakaś forma rozładowania naięcia?

Edytowane przez julka_25
Czas edycji: 2019-04-05 o 16:02
julka_25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-04-05, 16:12   #2
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Dot.: Facet obgryza paznokcie....

Przecież ewidentnie to jest objaw czegoś poważniejszego, zapewne stresu. Ty się nie zastanawiaj jak go oduczyć, tylko jak mu pomóc wyeliminować przyczynę problemu. Pomóc, bo najpierw on sam musi ten problem zauważyć i chcieć zmienić.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-04-05, 16:16   #3
julka_25
Rozeznanie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;86675621]Przecież ewidentnie to jest objaw czegoś poważniejszego, zapewne stresu. Ty się nie zastanawiaj jak go oduczyć, tylko jak mu pomóc wyeliminować przyczynę problemu. Pomóc, bo najpierw on sam musi ten problem zauważyć i chcieć zmienić.[/QUOTE]

Ależ ja próbuję mu pomóc. Tylko, że on rozmawiać o pracy nie chce (a stres i nerwy to przez pracę głównie ma), a jak mówię: "Kochanie, ty to z tych nerwów aż paznokcie obgryzasz", to on mi na to, ze wcale nie... A potem widzę, jak idzie wynieść śmieci, i jedna ręka trzyma worek, a druga ląduje w ustach.
Nawet moja znajoma kiedyś pytała, czy zauważyłam, że on obgryza paznokcie.

Edytowane przez julka_25
Czas edycji: 2019-04-05 o 16:18
Stary 2019-04-05, 16:27   #4
_Max_
BAN stały

Nagraj go i mu pokaż.
_Max_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-04-05, 16:28   #5
krystian95
Przyczajenie

Samo znikąd się to nie wzięło... Zapewne jest to spowodowane stresem. Pytanie tylko z jakiego powodu...

krystian95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-04-05, 16:39   #6
julka_25
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez krystian95 Pokaż wiadomość
Samo znikąd się to nie wzięło... Zapewne jest to spowodowane stresem. Pytanie tylko z jakiego powodu...
Palce obgryzione prawie do krwi;boję się, co dalej może się wydarzyć. Najpierw myślałam, że zdarzyło mu się to jakoś machinalnie i jest to jednorazowa sytuacja, ale okazuje się, że nie.

Nie wiem, czy mogę powiązać to też z tym, jak kiedyś zupełnie niespodziewanie dostał dreszczy...Nie był wtedy chory i nie było zimno. A tak nim trzęsło, że ja leżąc obok czułam jak drży. Ale tutaj to mogę przesadzać i nadinterpretować.

---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:38 ----------

Cytat:
Napisane przez _Max_ Pokaż wiadomość
Nagraj go i mu pokaż.

Ależ on sam wie, że obgryza paznokcie. Wypiera się, bo mu głupio.
Stary 2019-04-05, 16:51   #7
c091e8898908a1b264e2bb88ceb2cf7cf162daf4_5d967d9baaf5e
Konto usunięte

Dobra, ja to powiem: obgryzanie paznokci (wszelkie nowe tiki lub ich nasilenie), frustracja na przemian z ponadnormalną energią i dreszcze wskazują na branie narkotyków - stymulantów, jak kokaina, amfetamina czy ecstasy.
c091e8898908a1b264e2bb88ceb2cf7cf162daf4_5d967d9baaf5e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-04-05, 16:51   #8
ruda_beksa
Zakorzenienie

Ta stresująca sytuacja w pracy jest przejściowa czy stała? Czy twój facet ma jakieś sposoby na odreagowanie, radzenie sobie ze stresem, relaksację? Oduczanie czy zawstydzanie (np. przez nagrywanie) tutaj raczej nie pomogą jeśli źródło problemu nie ulegnie zmianie.

O kurde, doczytałam o tych dreszczach. zbijecimózg ma rację, to mogą być stymulanty. :/

https://www.youtube.com/watch?v=oHgCXhY6kZ0

Edytowane przez ruda_beksa
Czas edycji: 2019-04-05 o 16:53
ruda_beksa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-04-05, 17:00   #9
julka_25
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ruda_beksa Pokaż wiadomość
Ta stresująca sytuacja w pracy jest przejściowa czy stała? Czy twój facet ma jakieś sposoby na odreagowanie, radzenie sobie ze stresem, relaksację? Oduczanie czy zawstydzanie (np. przez nagrywanie) tutaj raczej nie pomogą jeśli źródło problemu nie ulegnie zmianie.
Nie wiem. On nie chce powiedzieć,o co dokładnie chodzi, ale od kilku tygodni chodzi zdenerwowany, czasami zachowuje się, jakby nie ogarniał rzeczywistości.

Chodzi na basen i biega.

No właśnie tego się obawiam. Bo co dalej? Jak już całkiem się tych paznokci pozbędzie? Zacznie palce gryźć do krwi

---------- Dopisano o 18:00 ---------- Poprzedni post napisano o 17:56 ----------

[1=c091e8898908a1b264e2bb8 8ceb2cf7cf162daf4_5d967d9 baaf5e;86675755]Dobra, ja to powiem: obgryzanie paznokci (wszelkie nowe tiki lub ich nasilenie), frustracja na przemian z ponadnormalną energią i dreszcze wskazują na branie narkotyków - stymulantów, jak kokaina, amfetamina czy ecstasy.[/QUOTE]

Te dreszcze widziałam u niego tylko raz, więc może faktycznie niepotrzebnie jedno z drugim powiązałam.
Ale obgryzanie paznokci - wiele razy i to mnie niepokoi.

Nie sądzę, żeby coś brał. Ale też na 100% wykluczyć nie mogę...

Myślę o jakimś specjaliście, który mógłby pomóc, ale słabo widzę szanse na to, aby go do lekarza zaciągnąć, skoro on wypiera problem poza obręb świadomości.
Stary 2019-04-05, 17:01   #10
_Max_
BAN stały

Przecież nie można było napisać od razu o innych "objawach"...

Obgryzanie paznokci to w tym momencie najmniejszy problem autorki... Z tego związku polecam ewakuację.
Stary 2019-04-05, 17:01   #11
ruda_beksa
Zakorzenienie

Jak u niego ze snem i z jedzeniem? Stosowanie stymulantów często powoduje zaburzenia snu i brak apetytu.

Piszesz że zachowuje się jakby nie ogarniał rzeczywistości - w jaki sposób?

https://www.youtube.com/watch?v=oHgCXhY6kZ0
ruda_beksa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2019-04-05, 17:06   #12
julka_25
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ruda_beksa Pokaż wiadomość
Jak u niego ze snem i z jedzeniem? Stosowanie stymulantów często powoduje zaburzenia snu i brak apetytu.

Piszesz że zachowuje się jakby nie ogarniał rzeczywistości - w jaki sposób?
Nie ma problemów ze snem, nie zauważyłam zmian, jeśli chodzi o apetyt. Wygląda dobrze, jeśli chodzi o wygląd. Nie zauważyłam, żeby stracił na wadze albo nagle zaczął mieć problemy z cerą.

Myślę, że z przemęczenia i stresu - czasami chodzi po mieszkaniu w poszukiwaniu czegoś,a za chwilę nie pamięta, czego szukał. No taki "błędny rycerz" trochę. Ale ja też tak miałam, kiedy w pracy zmieniła się menadżerka i dawała mi do wiwatu.
Stary 2019-04-05, 17:09   #13
_Max_
BAN stały

Ty sama szukasz wymówek dla niego. Coś mi się wydaje, że więcej ukrywasz.
Stary 2019-04-05, 17:12   #14
julka_25
Rozeznanie

Cytat:
Przecież nie można było napisać od razu o innych "objawach"...

Obgryzanie paznokci to w tym momencie najmniejszy problem autorki... Z tego związku polecam ewakuację.
Można było, ale jakoś nie wiązałam jednego z drugim. I nie doszukiwałam się w tym wszystkim narkotyków,psychotropów czy czegoś w tym rodzaju. Może sama chciałam sprowadzić problem tylko do tego obgryzania pazurów, bo zwyczajnie bałam się, że mogę doszukać się czegoś trudniejszego?

Nie ewakuuję się z tego związku. Zawsze najłatwiej jest kogoś zostawić. Trudniej zostać i walczyć. Nie pójdę na łatwiznę.

---------- Dopisano o 18:12 ---------- Poprzedni post napisano o 18:10 ----------

Cytat:
Ty sama szukasz wymówek dla niego. Coś mi się wydaje, że więcej ukrywasz.
Taa, na pewno sama mu dragi dostarczam i z satysfakcją obserwuję, jak sobie palce do krwi obgryza
Stary 2019-04-05, 23:01   #15
Elfir
Zakorzenienie

To tik nerwowy. Obgryzający robi to podświadomie, nawet nie wiedząc kiedy.
Są specjalne maści, o paskudnym smaku do oduczania.

Sama mam z tym problem. Zapuszczam pazury a potem chwila nieuwagi, jakiś problem, którego nie potrafię rozwiązać i po paznokciu. Orientuję się jak jest za późno.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett

Edytowane przez Elfir
Czas edycji: 2019-04-05 o 23:03
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-04-06, 07:20   #16
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez julka_25 Pokaż wiadomość
Palce obgryzione prawie do krwi;boję się, co dalej może się wydarzyć.
A czemu cokolwiek ma się wydarzyć? Facet tak reaguje na stres i przemęczenie, pozostaje mieć nadzieję, że mu się w pracy uspokoi.
Stary 2019-04-06, 07:37   #17
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
To tik nerwowy. Obgryzający robi to podświadomie, nawet nie wiedząc kiedy.
Są specjalne maści, o paskudnym smaku do oduczania.

Sama mam z tym problem. Zapuszczam pazury a potem chwila nieuwagi, jakiś problem, którego nie potrafię rozwiązać i po paznokciu. Orientuję się jak jest za późno.
Ja w sumie mam palce w buzi całe życie..

Jako dziecko i nastolatka obgryzalam paznokcie. Myślałam że po.prostu tak mam. Jak był nastolatka to uświadomiłam sobie właśnie, że to odreagowanie stresu w szkole-zauwazylam że w wakacje praktycznie wcale tego nie robię..

Teraz jestem dorosła i nie obgryzam paznokci,mam ładne i zapuszczone, ale nadal obgryzam przy stresie skórki wokół paznokci...

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-04-06, 14:14   #18
julka_25
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
A czemu cokolwiek ma się wydarzyć? Facet tak reaguje na stres i przemęczenie, pozostaje mieć nadzieję, że mu się w pracy uspokoi.
Nie wiem. Zwyczajnie się martwię, że będzie jeszcze gorzej i zacznie odreagowywać nie tylko obgryzaniem paznokci.
Bardzo mi na nim zależy i patrzeć nie mogę na to, jak się teraz męczy...
Chciałabym, zeby zmienił pracę, ale problem w tym, ze jak na razie nie ma na to widoków
Stary 2019-04-06, 16:05   #19
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie czemu? Dziwnie to brzmi, bardzo dramatycznie i dlatego zgadzam się z tym, co napisał ktoś wyżej, że Autorka chyba zataja jakieś szczegóły.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2019-04-06, 16:17   #20
julka_25
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ellen_Ripley Pokaż wiadomość
No właśnie czemu? Dziwnie to brzmi, bardzo dramatycznie i dlatego zgadzam się z tym, co napisał ktoś wyżej, że Autorka chyba zataja jakieś szczegóły.
Miałam po prostu normalny, harmonijny związek. Spokojnego faceta, który nie chodził naelektryzowany jak po wybuchu elektrowni jądrowej. Teraz zrobił się nerwowy. Wraca z pracy i zamiast odpocząć, krąży po całym domu albo zamyka się sam w pokoju... Obgryza te paznokcie, non stop, aż do krwi. Jakby mu to w czymkolwiek mogło pomóc.
Nie da się z nim porozmawiać o problemach w pracy, bo on uważa, że to nic wielkiego. I że da sobie radę. I tak od dłuższego czasu.

Nie martwiłybyście się na moim miejscu?

On nigdy taki nie był. Dlatego się boję, że to jakaś nerwica albo coś w tym rodzaju...

Edytowane przez julka_25
Czas edycji: 2019-04-06 o 16:19
Stary 2019-04-06, 16:48   #21
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Pewnie, martwiłabym się. Ale nie tym co ludzie powiedzą że on obgryza paznokcie, tylko zwyczajnie tym, że się zarzyna w pracy. I powiedziałabym mu raz a dobrze, że widzę w jakim jest stanie, widzę że jego "nic takiego" to jest robienie ze mnie debila i że jeśli mogę mu pomóc, to tu jestem na to gotowa, a jeśli nie mogę mu pomóc, to niech chociaż przestanie udawać, że jest ok.

Chyba każdy czasem ma ciężki okres w pracy/na uczelni/ogólnie w życiu i wiele osób w takich okresach dosłownie nie ma życia. I każdy odreagowuje na swój sposób, no zdarza się. Natomiast co jest dla mnie niedopuszczalne w związku, to takie wciskanie partnerowi kitu, że wszystko jest ok.
Stary 2019-04-06, 17:10   #22
julka_25
Rozeznanie

Cytat:
Pewnie, martwiłabym się. Ale nie tym co ludzie powiedzą że on obgryza paznokcie, tylko zwyczajnie tym, że się zarzyna w pracy. I powiedziałabym mu raz a dobrze, że widzę w jakim jest stanie, widzę że jego "nic takiego" to jest robienie ze mnie debila i że jeśli mogę mu pomóc, to tu jestem na to gotowa, a jeśli nie mogę mu pomóc, to niech chociaż przestanie udawać, że jest ok.

Chyba każdy czasem ma ciężki okres w pracy/na uczelni/ogólnie w życiu i wiele osób w takich okresach dosłownie nie ma życia. I każdy odreagowuje na swój sposób, no zdarza się. Natomiast co jest dla mnie niedopuszczalne w związku, to takie wciskanie partnerowi kitu, że wszystko jest ok.
Mnie nie obchodzi jakoś specjalnie, co ludzie powiedzą. Moja koleżanka spytała zwyczajnie, czy ja o tym wiem, bo sama zna gościa dość dobrze i wie, że zawsze był oazą spokoju.
Nie chciałabym jednak, żeby obcy ludzie się z niego podśmiechiwali, że tak te łapska gryzie w miejscach publicznych; nigdy nie wiadomo kogo można spotkać i jaką rolę ten ktoś może kiedyś w naszym życiu odegrać...

On wie, że ja na jego 'nic się nie dzieje' nie nabiorę się na pewno... Przecież widzę doskonale, że świruje. Ale że nie chce szczerze pogadać to już inna sprawa i jak dla mnie bardzo niepokojąca.
On się tak bardzo dla mnie nie zmienił, jak dla samego siebie...
Stary 2019-04-06, 17:18   #23
thirky
on tired little feet

Mnie też to jakoś brzmi niepokojąco i dziwnie i to co mówią dziewczyny wyżej o narkotykach jakoś do tego pasuje. Nie wiem co można poradzić jeśli on nie chce z Tobą rozmawiać o tym. Może faktycznie chodzi o stres w pracy i niedługo minie a może to jakieś bagno i będziesz w tym tkwiła a będzie coraz gorzej

I saw it first!’ squeaked Sniff, ‘I must choose a name for it.
Wouldn’t it be fun to call it Sniff? That’s so short and sweet.
thirky jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-04-06, 17:34   #24
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Nie chciałabym jednak, żeby obcy ludzie się z niego podśmiechiwali, że tak te łapska gryzie w miejscach publicznych; nigdy nie wiadomo kogo można spotkać i jaką rolę ten ktoś może kiedyś w naszym życiu odegrać...
Bez przesady

Natomiast tego braku szczerości to bym się uczepiła ostro.

Cytat:
Napisane przez thirky Pokaż wiadomość
Mnie też to jakoś brzmi niepokojąco i dziwnie i to co mówią dziewczyny wyżej o narkotykach jakoś do tego pasuje.
Mnie to wygląda po prostu na przerastający go problem w pracy i udawanie przed światem i sobą, że sobie świetnie daje radę. No widać jak daje.
Stary 2019-04-06, 18:11   #25
f284c48a05423b409a451c4db0eed2c1276616e1_6008c4288f43f
Konto usunięte

Cytat:
Mnie to wygląda po prostu na przerastający go problem w pracy i udawanie przed światem i sobą, że sobie świetnie daje radę. No widać jak daje.
Albo ten problem jest spory, albo facet niezbyt stabilny emocjonalnie. Ja wiem że są trudne momenty w życiu, ale udawanie że wszystko jest ok, spławianie partnerki i zamykanie się w osobnym pokoju dla mnie świadczy o czymś poważniejszym. Oczywiście zakładając że autorka nie zalewa go pytaniami co 5 minut i nie nadskakuje jak małemu dziecku, bo wtedy też bym się zamykał.

Skoro był kiedyś oazą spokoju, a teraz w taki sposób reaguje, to też bym zaczął podejrzewać narkotyki albo nie wiem, mobbing, groźby.
f284c48a05423b409a451c4db0eed2c1276616e1_6008c4288f43f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-04-06, 21:13   #26
julka_25
Rozeznanie

[1=f284c48a05423b409a451c4 db0eed2c1276616e1_6008c42 88f43f;86678887]Albo ten problem jest spory, albo facet niezbyt stabilny emocjonalnie. Ja wiem że są trudne momenty w życiu, ale udawanie że wszystko jest ok, spławianie partnerki i zamykanie się w osobnym pokoju dla mnie świadczy o czymś poważniejszym. Oczywiście zakładając że autorka nie zalewa go pytaniami co 5 minut i nie nadskakuje jak małemu dziecku, bo wtedy też bym się zamykał.

Skoro był kiedyś oazą spokoju, a teraz w taki sposób reaguje, to też bym zaczął podejrzewać narkotyki albo nie wiem, mobbing, groźby.[/QUOTE]

Nie, ja nie jestem jakimś bluszczem, który nie pozostawia drugiej osobie nawet odrobiny przestrzeni. Pytam tylko, kiedy widzę, że naprawdę jest wytrącony z równowagi.
W pracy nie miewał do tej pory problemów. Ale tak, jak on mi się teraz zwierza, to wiecie...
Stary 2019-04-07, 01:48   #27
0f78e7ab4a87196fb8e6ee2746a5f35dfd845f1c_5ee6abf249ce5
Konto usunięte

Cytat:
Dlatego się boję, że to jakaś nerwica albo coś w tym rodzaju...
To może zdiagnozować tylko psychiatra tak naprawdę
0f78e7ab4a87196fb8e6ee2746a5f35dfd845f1c_5ee6abf249ce5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2019-04-07, 06:46   #28
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Pytam tylko, kiedy widzę, że naprawdę jest wytrącony z równowagi.
To może właśnie siąść i porozmawiać jak będzie akurat miał lepszy dzień? Może wtedy zareaguje spokojniej i będzie łatwiej o szczerość?
Stary 2019-04-07, 12:05   #29
julka_25
Rozeznanie

Cytat:
To może właśnie siąść i porozmawiać jak będzie akurat miał lepszy dzień? Może wtedy zareaguje spokojniej i będzie łatwiej o szczerość?
Wtedy to już całkiem nie chce gadać o takich rzeczach Bo niby jest spokojny, chce się zrelaksować, nie chce myśleć o problemach...
Z której strony nie spróbuję; wiecznie cos nie tak
Stary 2019-04-08, 12:55   #30
silavienne
Przyczajenie

ja też obgryzam. od zawsze fakt, partner zwraca mi uwagę, ale nic mi nie pomaga - mam za dużo nerwów niestety. On też jakoś z tym żyje
silavienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości