![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Facet obgryza paznokcie....
Jak w temacie.Nie wiem, skąd mu się to nagle wzięło, nigdy dotychczas tego nie robił. Teraz nagle, chłop lat 30, nawet w miejscach publicznych nie może się przed tym powstrzymać.
Ma bardzo stresującą pracę, sporo nerwów, a ja powoli zaczynam się obawiać, że to obgryzanie palców, to nie wyłącznie kwestia braku zajęcia czy przyzwyczajeń z dzieciństwa... Pomijając kwestię estetyczną, to zwyczajnie się martwię. Chodzi taki sfrustrowany, a jak nie sfrustrowany, to z kolei przeładowany energią ![]() Kiedy zwróciłam mu uwagę na to obgryzanie paznokci, zwyczajnie się tego wyparł,a potem znów go przyuważyłam "w trakcie". I to w miejscu publicznym. Może wyolbrzymiam sprawę, ale kurde nie chciałabym kiedyś na randce albo przy okazji oficjalnego wyjścia widzieć jak mój facet skraca sobie zębami paznokcie ![]() Nie rzucę go przez to, ale do diaska - zwyczajnie chciałabym go tego oduczyć ![]() Wiem, że ogólnie wątek trochę taki "od czapy", ale nie wiem, co zrobić, bo chora jestem od samego patrzenia. Kwestie estetyczne, higieniczne, itp. A on nawet 'złapany za rękę", wypiera się w żywe oczy... Jak go oduczyć? I czy powinnam się niepokoić, ze to jakaś forma rozładowania naięcia? Edytowane przez julka_25 Czas edycji: 2019-04-05 o 16:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Facet obgryza paznokcie....
Przecież ewidentnie to jest objaw czegoś poważniejszego, zapewne stresu. Ty się nie zastanawiaj jak go oduczyć, tylko jak mu pomóc wyeliminować przyczynę problemu. Pomóc, bo najpierw on sam musi ten problem zauważyć i chcieć zmienić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;86675621]Przecież ewidentnie to jest objaw czegoś poważniejszego, zapewne stresu. Ty się nie zastanawiaj jak go oduczyć, tylko jak mu pomóc wyeliminować przyczynę problemu. Pomóc, bo najpierw on sam musi ten problem zauważyć i chcieć zmienić.[/QUOTE]
Ależ ja próbuję mu pomóc. Tylko, że on rozmawiać o pracy nie chce (a stres i nerwy to przez pracę głównie ma), a jak mówię: "Kochanie, ty to z tych nerwów aż paznokcie obgryzasz", to on mi na to, ze wcale nie... A potem widzę, jak idzie wynieść śmieci, i jedna ręka trzyma worek, a druga ląduje w ustach. Nawet moja znajoma kiedyś pytała, czy zauważyłam, że on obgryza paznokcie. Edytowane przez julka_25 Czas edycji: 2019-04-05 o 16:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Nagraj go i mu pokaż.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Samo znikąd się to nie wzięło... Zapewne jest to spowodowane stresem. Pytanie tylko z jakiego powodu...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie wiem, czy mogę powiązać to też z tym, jak kiedyś zupełnie niespodziewanie dostał dreszczy...Nie był wtedy chory i nie było zimno. A tak nim trzęsło, że ja leżąc obok czułam jak drży. Ale tutaj to mogę przesadzać i nadinterpretować. ---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:38 ---------- Ależ on sam wie, że obgryza paznokcie. Wypiera się, bo mu głupio. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Dobra, ja to powiem: obgryzanie paznokci (wszelkie nowe tiki lub ich nasilenie), frustracja na przemian z ponadnormalną energią i dreszcze wskazują na branie narkotyków - stymulantów, jak kokaina, amfetamina czy ecstasy.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Ta stresująca sytuacja w pracy jest przejściowa czy stała? Czy twój facet ma jakieś sposoby na odreagowanie, radzenie sobie ze stresem, relaksację? Oduczanie czy zawstydzanie (np. przez nagrywanie) tutaj raczej nie pomogą jeśli źródło problemu nie ulegnie zmianie.
O kurde, doczytałam o tych dreszczach. zbijecimózg ma rację, to mogą być stymulanty. :/
Dopiero w samym środku zimy przekonałem się, że noszę w sobie niepokonane lato. https://www.youtube.com/watch?v=oHgCXhY6kZ0 Edytowane przez ruda_beksa Czas edycji: 2019-04-05 o 16:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Chodzi na basen i biega. No właśnie tego się obawiam. Bo co dalej? Jak już całkiem się tych paznokci pozbędzie? Zacznie palce gryźć do krwi ![]() ---------- Dopisano o 18:00 ---------- Poprzedni post napisano o 17:56 ---------- [1=c091e8898908a1b264e2bb8 8ceb2cf7cf162daf4_5d967d9 baaf5e;86675755]Dobra, ja to powiem: obgryzanie paznokci (wszelkie nowe tiki lub ich nasilenie), frustracja na przemian z ponadnormalną energią i dreszcze wskazują na branie narkotyków - stymulantów, jak kokaina, amfetamina czy ecstasy.[/QUOTE] Te dreszcze widziałam u niego tylko raz, więc może faktycznie niepotrzebnie jedno z drugim powiązałam. Ale obgryzanie paznokci - wiele razy i to mnie niepokoi. Nie sądzę, żeby coś brał. Ale też na 100% wykluczyć nie mogę... Myślę o jakimś specjaliście, który mógłby pomóc, ale słabo widzę szanse na to, aby go do lekarza zaciągnąć, skoro on wypiera problem poza obręb świadomości. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
Przecież nie można było napisać od razu o innych "objawach"...
![]() Obgryzanie paznokci to w tym momencie najmniejszy problem autorki... Z tego związku polecam ewakuację. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Jak u niego ze snem i z jedzeniem? Stosowanie stymulantów często powoduje zaburzenia snu i brak apetytu.
Piszesz że zachowuje się jakby nie ogarniał rzeczywistości - w jaki sposób?
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Myślę, że z przemęczenia i stresu - czasami chodzi po mieszkaniu w poszukiwaniu czegoś,a za chwilę nie pamięta, czego szukał. No taki "błędny rycerz" trochę. Ale ja też tak miałam, kiedy w pracy zmieniła się menadżerka i dawała mi do wiwatu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
BAN stały
|
Ty sama szukasz wymówek dla niego.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie ewakuuję się z tego związku. Zawsze najłatwiej jest kogoś zostawić. Trudniej zostać i walczyć. Nie pójdę na łatwiznę. ---------- Dopisano o 18:12 ---------- Poprzedni post napisano o 18:10 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
To tik nerwowy. Obgryzający robi to podświadomie, nawet nie wiedząc kiedy.
Są specjalne maści, o paskudnym smaku do oduczania. Sama mam z tym problem. Zapuszczam pazury a potem chwila nieuwagi, jakiś problem, którego nie potrafię rozwiązać i po paznokciu. Orientuję się jak jest za późno.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2019-04-05 o 23:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
po drugiej stronie szafy
|
A czemu cokolwiek ma się wydarzyć? Facet tak reaguje na stres i przemęczenie, pozostaje mieć nadzieję, że mu się w pracy uspokoi.
![]() |
#17 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Jako dziecko i nastolatka obgryzalam paznokcie. Myślałam że po.prostu tak mam. Jak był nastolatka to uświadomiłam sobie właśnie, że to odreagowanie stresu w szkole-zauwazylam że w wakacje praktycznie wcale tego nie robię.. Teraz jestem dorosła i nie obgryzam paznokci,mam ładne i zapuszczone, ale nadal obgryzam przy stresie skórki wokół paznokci... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#18 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Bardzo mi na nim zależy i patrzeć nie mogę na to, jak się teraz męczy... Chciałabym, zeby zmienił pracę, ale problem w tym, ze jak na razie nie ma na to widoków ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
No właśnie czemu? Dziwnie to brzmi, bardzo dramatycznie i dlatego zgadzam się z tym, co napisał ktoś wyżej, że Autorka chyba zataja jakieś szczegóły.
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie da się z nim porozmawiać o problemach w pracy, bo on uważa, że to nic wielkiego. I że da sobie radę. I tak od dłuższego czasu. Nie martwiłybyście się na moim miejscu? On nigdy taki nie był. Dlatego się boję, że to jakaś nerwica albo coś w tym rodzaju... Edytowane przez julka_25 Czas edycji: 2019-04-06 o 16:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
po drugiej stronie szafy
|
Pewnie, martwiłabym się. Ale nie tym co ludzie powiedzą że on obgryza paznokcie, tylko zwyczajnie tym, że się zarzyna w pracy. I powiedziałabym mu raz a dobrze, że widzę w jakim jest stanie, widzę że jego "nic takiego" to jest robienie ze mnie debila i że jeśli mogę mu pomóc, to tu jestem na to gotowa, a jeśli nie mogę mu pomóc, to niech chociaż przestanie udawać, że jest ok.
Chyba każdy czasem ma ciężki okres w pracy/na uczelni/ogólnie w życiu i wiele osób w takich okresach dosłownie nie ma życia. I każdy odreagowuje na swój sposób, no zdarza się. Natomiast co jest dla mnie niedopuszczalne w związku, to takie wciskanie partnerowi kitu, że wszystko jest ok.
![]() |
#22 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie chciałabym jednak, żeby obcy ludzie się z niego podśmiechiwali, że tak te łapska gryzie w miejscach publicznych; nigdy nie wiadomo kogo można spotkać i jaką rolę ten ktoś może kiedyś w naszym życiu odegrać... On wie, że ja na jego 'nic się nie dzieje' nie nabiorę się na pewno... Przecież widzę doskonale, że świruje. Ale że nie chce szczerze pogadać to już inna sprawa i jak dla mnie bardzo niepokojąca. On się tak bardzo dla mnie nie zmienił, jak dla samego siebie... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
on tired little feet
|
Mnie też to jakoś brzmi niepokojąco i dziwnie i to co mówią dziewczyny wyżej o narkotykach jakoś do tego pasuje. Nie wiem co można poradzić jeśli on nie chce z Tobą rozmawiać o tym. Może faktycznie chodzi o stres w pracy i niedługo minie a może to jakieś bagno i będziesz w tym tkwiła a będzie coraz gorzej
![]() |
#24 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]() Natomiast tego braku szczerości to bym się uczepiła ostro. Mnie to wygląda po prostu na przerastający go problem w pracy i udawanie przed światem i sobą, że sobie świetnie daje radę. No widać jak daje.
![]() |
![]() |
#25 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Skoro był kiedyś oazą spokoju, a teraz w taki sposób reaguje, to też bym zaczął podejrzewać narkotyki albo nie wiem, mobbing, groźby. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
[1=f284c48a05423b409a451c4 db0eed2c1276616e1_6008c42 88f43f;86678887]Albo ten problem jest spory, albo facet niezbyt stabilny emocjonalnie. Ja wiem że są trudne momenty w życiu, ale udawanie że wszystko jest ok, spławianie partnerki i zamykanie się w osobnym pokoju dla mnie świadczy o czymś poważniejszym. Oczywiście zakładając że autorka nie zalewa go pytaniami co 5 minut i nie nadskakuje jak małemu dziecku, bo wtedy też bym się zamykał.
Skoro był kiedyś oazą spokoju, a teraz w taki sposób reaguje, to też bym zaczął podejrzewać narkotyki albo nie wiem, mobbing, groźby.[/QUOTE] Nie, ja nie jestem jakimś bluszczem, który nie pozostawia drugiej osobie nawet odrobiny przestrzeni. Pytam tylko, kiedy widzę, że naprawdę jest wytrącony z równowagi. W pracy nie miewał do tej pory problemów. Ale tak, jak on mi się teraz zwierza, to wiecie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
po drugiej stronie szafy
|
To może właśnie siąść i porozmawiać jak będzie akurat miał lepszy dzień? Może wtedy zareaguje spokojniej i będzie łatwiej o szczerość?
![]() |
#29 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Z której strony nie spróbuję; wiecznie cos nie tak ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
ja też obgryzam. od zawsze
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:52.