Jak się nie opalić ? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki

Notka

Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2019-05-26, 18:51   #1
Hultaj
BAN stały

Jak się nie opalić ?

Wizażanki z reguły nieźle się orientują w różnych mazidłach czy macie jakieś sprawdzone sposoby aby pozostać z jasną karnacją?

Jestem typem łatwo opalającym się, nie jakoś spektakularnie na heban ale złota to się robię na pewno zerowym wysiłkiem a lubię być biała (bez rasistowskich skojarzeń). Zakrywam twarz (okulary, kapelusz), na ciało ubrania ale są takie miejsca np. przedramiona które by trzeba zasłaniać typowo długim rękawem.

Czy są jakieś kosmetyki które uniemożliwiają/utrudniają opaleniznę? Nie wydaje mi żeby krem z filtrem bronił przed samą opalenizną, używam zresztą przez cały rok 50.

Jest mały podobny wątek na biochemii ale tam tylko mowa o filtrze i szczerze mówiąc nie dotyka to za głęboko tematu.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-05-26, 20:49   #2
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64
Konto usunięte

Dot.: Jak się nie opalić ?

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
Wizażanki z reguły nieźle się orientują w różnych mazidłach czy macie jakieś sprawdzone sposoby aby pozostać z jasną karnacją?

Jestem typem łatwo opalającym się, nie jakoś spektakularnie na heban ale złota to się robię na pewno zerowym wysiłkiem a lubię być biała (bez rasistowskich skojarzeń). Zakrywam twarz (okulary, kapelusz), na ciało ubrania ale są takie miejsca np. przedramiona które by trzeba zasłaniać typowo długim rękawem.

Czy są jakieś kosmetyki które uniemożliwiają/utrudniają opaleniznę? Nie wydaje mi żeby krem z filtrem bronił przed samą opalenizną, używam zresztą przez cały rok 50.

Jest mały podobny wątek na biochemii ale tam tylko mowa o filtrze i szczerze mówiąc nie dotyka to za głęboko tematu.
Cóż, żeby pozostać biała, musisz po prostu unikać słońca - tylko tyle i aż tyle. Ale wiadomo: jest to trudne, a lato za rogiem. Przede wszystkim, musisz aplikować na ciało balsamy lub kremy do ciała przynajmniej z SPF 60 - im wyższy, tym lepiej, i reaplikować je co 2 godziny.

Ta appka może Ci sie bardzo przydać: https://uvimate.com/

Z innych rzeczy: parasolka Anti-UVA UVB-UPF - można kupić w internecie. Dziwne spojrzenia przechodniów, (że niby z parasolem w słoneczny dzień chodzisz), miałabym w d.

No i kapelusze, okulary - z pewnością, ale myśle, że o tym wiesz. Jest też specjalnia odzież chroniąca przed UVA UVB UPF.

To wszystko co mi przychodzi do głowy.

Edytowane przez eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64
Czas edycji: 2019-05-26 o 20:54
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-05-26, 20:55   #3
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Z tego co się orientuję, to żaden krem nie daje 100%ochronynorzed słońcem, więc choćby mikro opalenizna jakaś będzie

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-05-27, 06:47   #4
cava
Zakorzenienie

Sposób moich córek.
Spać jak najdłużej, wstać i przesiedzieć resztę dnia w szkole/ pracy/ domu, wyłazić na świat dopiero późnym wieczorem/ nocą.

Działa nawet bez filtrów.
Jak jedziemy w gości do rodziny to jest zawsze wielkie zdziwienie: z nad morza przyjechały a wyglądają jak córki młynarza.

Wtręt ode mnie.
Przy takim trybie życia, lub każdym innym polegającym na unikaniu słońca, należy przez cały rok suplementowac wysokie dawki witaminy D3. Dorośli do 4000 jednostek na dobę ( łykać 2x dziennie po 2000 a nie wszytko na raz)

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams

Edytowane przez cava
Czas edycji: 2019-05-27 o 06:50
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-05-27, 09:51   #5
ertyjnbvcxzxcvbnm
Rozeznanie

Sposób córek cavy praktykowałam przez całe lata nastoletnie

Nie chcesz smęcenia o filtrach, ale przecież one naprawdę działają i są skuteczne. spf50 blokuje 97% UVB to jak się przy takim filtrze opalić? Tylko jeśli się stosuje mniej niż zalecaną ilość, albo smaruje kiepskim kosmetykiem.
W zeszłym roku spędzałam prawie 2 miesiące non-stop na otwartym powietrzu i wróciłam do domu tak samo biała jak przyjechałam. Zresztą zawsze używam filtrów i nigdy w życiu nie byłam opalona więc pytanie dość abstrakcyjne dla mnie - używaj dobrego kosmetyku i smaruj się nim solidnie i na skórze nie ma prawa być nawet śladu słońca.
ertyjnbvcxzxcvbnm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-05-27, 10:05   #6
b937e0c478c7f0bdd9edd1f55f22ced0e16f646d
Konto usunięte

Cytat:
Nie wydaje mi żeby krem z filtrem bronił przed samą opalenizną, używam zresztą przez cały rok 50.
Zależy jak się nim smarujesz. Smaruj się obficie i dokładaj kosmetyk co kilka godzin a będzie skutecznie chronił przed opalenizną.
b937e0c478c7f0bdd9edd1f55f22ced0e16f646d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-05-27, 10:36   #7
Hultaj
BAN stały

Dzięki serdeczne za odezwę dziewczyny.
Inspirowało mnie głównie to że Azjatki z tego co wiem są fankami białej/jasnej cery, ten rynek pewnie mają silnie rozwinięty (a wizażanki bywają w tych tematach obcykane ) i miałam nadzieję że może są jakieś pewniaki blokery ale jeśli filtry mają wystarczyć. Nie to że narzekałam na filtry w końcu ich używam. Może rzeczywiście powinnam bardziej się do smarowania przykładać (częściej i gdzie się da ) i to wystarczy. No i przez to że się zasłaniam nie mogę powiedzieć że jestem jakoś dużo bardziej opalona, ale latem zawsze trochę bardziej niż w inne pory roku.
Sposób Cava rzeczywiście jest skuteczny :P no ale dość radykalny. :P
Nie przepadam za ostrym słońcem więc i tak go unikam, jest to dla mnie naturalne wziąć choćby kapelusz (podziwiam każdego kto wyłazi na dwór kapelusza czy żadnego daszku, parasola mnie jest zdecydowanie bliżej pod tym względem do wampira ) ale jednak raczej nie o to chodzi żeby nie funkcjonować na zewnątrz. :P

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2019-05-27 o 10:38
Stary 2019-05-27, 11:40   #8
Ava_
Zakorzenienie

Na pewno azjatyckie kosmetyki sa efektywniejsze pod tym wzgledem. Jakies 10 lat temu Unia (chyba?) zakazala produkcji filtrow wyzszych niz 50-60. Pamietam, ze w tamtym czasie uzywalam jakiegos kremu z dzikim filtrem 100 i ktoregos dnia po prostu zostal wycofany.

Pewnie to juz wiesz, ale tez jakosc filtrow ma znaczenie. Tzn okulary przeciwsloneczke od optyka, a nie z sieciowki itd

Ava_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-05-27, 14:39   #9
kasztanka3
Pani Mizantrop

Cytat:
Dzięki serdeczne za odezwę dziewczyny.
Inspirowało mnie głównie to że Azjatki z tego co wiem są fankami białej/jasnej cery, ten rynek pewnie mają silnie rozwinięty (a wizażanki bywają w tych tematach obcykane ) i miałam nadzieję że może są jakieś pewniaki blokery ale jeśli filtry mają wystarczyć. Nie to że narzekałam na filtry w końcu ich używam. Może rzeczywiście powinnam bardziej się do smarowania przykładać (częściej i gdzie się da ) i to wystarczy. No i przez to że się zasłaniam nie mogę powiedzieć że jestem jakoś dużo bardziej opalona, ale latem zawsze trochę bardziej niż w inne pory roku.
Sposób Cava rzeczywiście jest skuteczny :P no ale dość radykalny. :P
Nie przepadam za ostrym słońcem więc i tak go unikam, jest to dla mnie naturalne wziąć choćby kapelusz (podziwiam każdego kto wyłazi na dwór kapelusza czy żadnego daszku, parasola mnie jest zdecydowanie bliżej pod tym względem do wampira ) ale jednak raczej nie o to chodzi żeby nie funkcjonować na zewnątrz. :P
Azjatki uzywaja filtrow 50, nosza dlugie spodnie i rekawy nawet w najwiekszy upal (nawet przy australijskich temperaturach rzedu 45 stopni i wiecej), do tego kapelusz, okulary i koniecznie parasol.
Stary 2019-05-27, 16:12   #10
chimay
Zakorzenienie

[1=eae59dc78e1e9e84c064a10 ad74dde2dd7f297a0_6313dc7 3a6c64;86850372]Przede wszystkim, musisz aplikować na ciało balsamy lub kremy do ciała przynajmniej z SPF 60 - im wyższy, tym lepiej, i reaplikować je co 2 godziny.

[/QUOTE]

U nas nie ma filtrów z SPF wyższym niż 50. Zasada, że im wyższy filtr, tym lepiej nie jest do końca prawdziwa. Tzn jak ktoś sobie sciagnie filtr SPF100, to nie znaczy że będzie lepiej chroniony, bo SPF to tylko jeden faktor, a zapomina się o PPD, który chroni przed UVA (wszak to UVA opala na solarium). Chodzi o całość zastosowanych filtrów w kremie, a nie samo SPF. Można się zjarać na SPF100, jak będzie mieć niestabilne filtry w składzie i nędzny faktor PPD.

Cytat:
Napisane przez ertyjnbvcxzxcvbnm Pokaż wiadomość
Sposób córek cavy praktykowałam przez całe lata nastoletnie

Nie chcesz smęcenia o filtrach, ale przecież one naprawdę działają i są skuteczne. spf50 blokuje 97% UVB to jak się przy takim filtrze opalić? Tylko jeśli się stosuje mniej niż zalecaną ilość, albo smaruje kiepskim kosmetykiem.
W zeszłym roku spędzałam prawie 2 miesiące non-stop na otwartym powietrzu i wróciłam do domu tak samo biała jak przyjechałam. Zresztą zawsze używam filtrów i nigdy w życiu nie byłam opalona więc pytanie dość abstrakcyjne dla mnie - używaj dobrego kosmetyku i smaruj się nim solidnie i na skórze nie ma prawa być nawet śladu słońca.
W pełni popieram.

Cytat:
Napisane przez Ava_ Pokaż wiadomość
Na pewno azjatyckie kosmetyki sa efektywniejsze pod tym wzgledem. Jakies 10 lat temu Unia (chyba?) zakazala produkcji filtrow wyzszych niz 50-60. Pamietam, ze w tamtym czasie uzywalam jakiegos kremu z dzikim filtrem 100 i ktoregos dnia po prostu zostal wycofany.

I bardzo dobrze, że zakazała, bo SPF 100 nie chroni dwa razy lepiej od SPF 50, jakby to sugerowało oznaczenie, a dodatkowo wywołuje złudne wrażenie, że chodzi o ochronę 100%, a taka jest niemożliwa. To oznaczenie jest zwyczajnie mylące.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-05-27, 16:48   #11
amillia
BAN stały

Azjaci przede wszystkim się smarują wybielającymi kosmetykami, strasznie trudno jest trafić na normalny krem w drogerii na przykład, absolutnie wszystko ma na celu wybielić Twoją skórę. No ale pytanie czy w ogóle zależy Ci na wybielaniu się czy na samej ochronie przed Słońcem. Dużo ludzi sobie chwali, dla mnie to było zbyt dziwne i wolałam chodzić opalona niż sztucznie biała, ale ponoć działa.
amillia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-05-27, 21:47   #12
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Napisane przez kasztanka3 Pokaż wiadomość
Azjatki uzywaja filtrow 50, nosza dlugie spodnie i rekawy nawet w najwiekszy upal (nawet przy australijskich temperaturach rzedu 45 stopni i wiecej), do tego kapelusz, okulary i koniecznie parasol.
Właśnie chciałam.to napisac-ze oprócz filtrów to one są dodatkowo zabunkrowane ubraniami i gadżetami

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-05-28, 09:04   #13
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Bardzo długo stosowałam sposób córek Cavy

Ja nie lubię się opalać, bo z natury mam jasną karnację, więc opalona wygladam jak Indianin (bez rasistowskich skojarzeń), czyli czerwona jak rak i złazi mi skóra.

Stosuję krem z najwyższym filtrem, unikam słońca w godzinach, gdy najsilniej operuje, niestety- dekolt, przedramiona/ramiona i nogi do kolan są narażone. Jednak gdy unika się słońca w "krytycznych" godzinach to można przeżyć. Gorzej, jak jedziemy gdzies w plener, wszyscy się opalają a ja jak głupia szukam miejsca w cieniu. No i lubię chlapać się w jeziorze (na plażę nie chodzę bo tam jest patelnia i nie ma cienia) ale wtedy wyłażę jak widmo w kostiumie jednoczęściowym, jakimś pareo i zasmarowana na biało jak upiór (coś w stylu Marlona Brando w 'Wyspie doktora Moreau", brakuje tylko puszki z lodem na łbie).

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-05-28, 10:53   #14
kasztanka3
Pani Mizantrop

Cytat:
Napisane przez amillia Pokaż wiadomość
Azjaci przede wszystkim się smarują wybielającymi kosmetykami, strasznie trudno jest trafić na normalny krem w drogerii na przykład, absolutnie wszystko ma na celu wybielić Twoją skórę. No ale pytanie czy w ogóle zależy Ci na wybielaniu się czy na samej ochronie przed Słońcem. Dużo ludzi sobie chwali, dla mnie to było zbyt dziwne i wolałam chodzić opalona niż sztucznie biała, ale ponoć działa.
Tak, jest cala masa takich wynalazkow, sama raz jeden kupilam, bo opalily mi sie stopy i chcialam dopasowac kolor do calkowicie bialej reszty nog, ale uzylam moze ze dwa razy, bo len ze mnie i mi sie nie chce

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
Właśnie chciałam.to napisac-ze oprócz filtrów to one są dodatkowo zabunkrowane ubraniami i gadżetami

Zawsze mnie to rozwala, rozumiem przy 20-25 stopniach, ale przy 40-45 nie wytrzymalabym w dlugich spodniach i bluzce z dlugim rekawem, a ogolnie wysokie temperatury lubie i dobrze je znosze.
Stary 2019-05-28, 11:01   #15
Ava_
Zakorzenienie

Cytat:

Zawsze mnie to rozwala, rozumiem przy 20-25 stopniach, ale przy 40-45 nie wytrzymalabym w dlugich spodniach i bluzce z dlugim rekawem, a ogolnie wysokie temperatury lubie i dobrze je znosze.

Dlugie rekawy i nogawki bardziej chlodza niz wystawianie nagiego ciala na slonce. Zreszta patrz na kraje arabskie, oni wiedza co robia.

Ava_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-05-28, 11:02   #16
980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328
Konto usunięte

Ja po prostu nakładam sporą warstwę filtru 50 i często powtarzam, jeśli jestem cały czas na słońcu to staram się nakładać krem co 2-3 godziny. Dopiero w tym roku zaczęlam zwracać na to aż taką uwagę, na razie się nie opaliłam, zobaczymy jak to będzie działać jak przyjdą upały.
980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-05-28, 11:14   #17
kasztanka3
Pani Mizantrop

Cytat:
Napisane przez Ava_ Pokaż wiadomość
Dlugie rekawy i nogawki bardziej chlodza niz wystawianie nagiego ciala na slonce. Zreszta patrz na kraje arabskie, oni wiedza co robia.

Zdaje sobie z tego sprawe, jak w krajach arabskich to wyglada, ale to zalezy od tego jakie to rekawy i nogawki.
Tu przewaznie widuje czarne/granatowe dzinsowe rurki i byle jakie tiszerty/bluzy z dlugim rekawem. Przy temperaturach ponizej 35 stopni tez puchowe kurtki i niezaleznie od temperatury adidasy i skarpety.

---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:09 ----------

[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;86855102]Ja po prostu nakładam sporą warstwę filtru 50 i często powtarzam, jeśli jestem cały czas na słońcu to staram się nakładać krem co 2-3 godziny. Dopiero w tym roku zaczęlam zwracać na to aż taką uwagę, na razie się nie opaliłam, zobaczymy jak to będzie działać jak przyjdą upały.[/QUOTE]

Robie tak samo, lubie tez nosic zwiewne dlugie sukienki, czesto z rekawami, lato sie u mnie skonczylo i jak bylam biala jak sciana, tak dalej jestem, wiec chyba to dziala
Stary 2019-05-28, 11:26   #18
Konto usunięte

[1=eae59dc78e1e9e84c064a10 ad74dde2dd7f297a0_6313dc7 3a6c64;86850372]
Ta appka może Ci sie bardzo przydać: https://uvimate.com/
[/QUOTE]

Właśnie czytam opinie o tej apce i kilka osób pisze, ze darmowa wersja jest bez sensu, co sadzisz?

980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-05-28, 22:13   #19
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Sposób moich córek.
Spać jak najdłużej, wstać i przesiedzieć resztę dnia w szkole/ pracy/ domu, wyłazić na świat dopiero późnym wieczorem/ nocą.

Jak jedziemy w gości do rodziny to jest zawsze wielkie zdziwienie: z nad morza przyjechały a wyglądają jak córki młynarza.

Wtręt ode mnie.
Przy takim trybie życia, lub każdym innym polegającym na unikaniu słońca, należy przez cały rok suplementowac wysokie dawki witaminy D3. Dorośli do 4000 jednostek na dobę ( łykać 2x dziennie po 2000 a nie wszytko na raz)
Moja wersja "pracująca": siedzieć w pracy do 17.00, przemknąć do samochodu, wrócić do domu. Też się wtedy nie opalam. Ale przyznam, że suplementacji nie praktykowałam, nie było wskazań medycznych.
Stary 2019-05-29, 14:12   #20
thegirlnextdoor
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Sposób moich córek.

Wtręt ode mnie.
I ja ten patent stosuję
thegirlnextdoor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-06-01, 12:14   #21
Hultaj
BAN stały

Cytat:
(coś w stylu Marlona Brando w 'Wyspie doktora Moreau", brakuje tylko puszki z lodem na łbie).
haha
podoba mi się cały twój wpis.
chyba jesteśmy z podobnego gatunku ;p

Cytat:
i gadżetami
trochę szkoda że u nas nie ma takiej popularności na parasole, nie wiem w sumie czemu.

dzięki dziewczyny, przyłożę się może troszkę bardziej do kremowania skoro wg was to aż takie skuteczne że nawet w pełnym słoncu bez osłony was nie bierze .
na szczęście od dawna chowam się za ciuchami, także za kapeluszem.
parasolki są fajne (podobają mi się ślubne, koronkowe, ale te z kolei są duże, nie dadzą się złożyć jak automat https://allegro.pl/oferta/classic-la...bna-7892861281) ale to raczej dla kogoś kto dużo chodzi na piechotę i np. nie jeździ na rowerze.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2019-06-01 o 12:15
Stary 2019-06-01, 12:20   #22
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
haha
podoba mi się cały twój wpis.

chyba jesteśmy z podobnego gatunku ;p

dzięki dziewczyny, przyłożę się może troszkę bardziej do kremowania skoro wg was to aż takie skuteczne że nawet w pełnym słoncu bez osłony was nie bierze .
na szczęście od dawna chowam się za ciuchami, także za kapeluszem.
parasolki są fajne (podobają mi się ślubne, koronkowe, ale te z kolei są duże, nie dadzą się złożyć jak automat https://allegro.pl/oferta/classic-la...bna-7892861281) ale to raczej dla kogoś kto dużo chodzi na piechotę i np. nie jeździ na rowerze.

---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ----------

trochę szkoda że u nas nie ma takiej popularności na parasole, nie wiem w sumie czemu.
Nie ma opcji, że się opalisz przy normalnym trybie życia, stosując wysokie, stabilne filtry (najskuteczniejsze są apteczne), aplikowane w prawidłowej ilości ok. 1 ml na twarz. Przez normalny tryb mam na myśli niespędzanie kilku godzin na pełnym słońcu. Jeśli masz w planach plażowanie, wycieczki na słońcu, chodzenie po górach, to wtedy konieczne jest reaplikowanie filtra, jednak w takich zwykłych "miejskich" warunkach to nie jest konieczne.

A parasolki bardzo polecam. To nie tylko ochrona skóry ale i głowy przed udarem słonecznym oraz zwyczajnie duża ulga nie być pieczonym przez prażące słońce.
Stary 2019-06-01, 12:24   #23
Konto usunięte

Hultaj i inne dziewczyny piszące o kapeluszach i innych nakryciach głowy - co właściwie nosicie? Jakoś niezbyt się widzę w czapce z daszkiem Jeśli kapelusze, to jakie?
Niestety mam też ten problem, że na mój mały lebek standardowe rozmiary są za duże.

Stary 2019-06-01, 12:34   #24
kasztanka3
Pani Mizantrop

[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;86866923]Hultaj i inne dziewczyny piszące o kapeluszach i innych nakryciach głowy - co właściwie nosicie? Jakoś niezbyt się widzę w czapce z daszkiem Jeśli kapelusze, to jakie?
Niestety mam też ten problem, że na mój mały lebek standardowe rozmiary są za duże.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

Ja lubie tego typu kapelusze, pasuja do wiekszosci moich letnich sukienek:
Stary 2019-06-01, 12:35   #25
Konto usunięte

Cytat:
Ja lubie tego typu kapelusze, pasuja do wiekszosci moich letnich sukienek:
Tak myślałam, że slomiane. Niestety nie dla mnie - nie widziałam jeszcze żadnego, który nie byłby 5 razy większy od mojej głowy i nie spadał mi na oczy

Stary 2019-06-01, 12:36   #26
chimay
Zakorzenienie

[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;86866923]Hultaj i inne dziewczyny piszące o kapeluszach i innych nakryciach głowy - co właściwie nosicie? Jakoś niezbyt się widzę w czapce z daszkiem Jeśli kapelusze, to jakie?

Rozglądałabym się przede wszystkim u azjatyckich sprzedawców. Po pierwsze, bo u nich takie rzeczy są popularne, więc wybór duży. Po drugie Azjatki noszą małe rozmiary (chociaż nie wiem, jak to z głowami u nich jest).
Sama rozważałam w zeszłym roku jakiś zakup, ale w ostateczności się nie zdecydowałam. Takie bym brała pod uwagę KLIK KLIK, bo mi się pod zwykłymi kapeluszami zwyczajnie poci i przegrzewa głowa. Tylko nie wiem, czy bym w tym nie wyglądała debilnie, bo ja się raczej sztywniacko ubieram.
Stary 2019-06-01, 12:37   #27
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
Rozglądałabym się przede wszystkim u azjatyckich sprzedawców. Po pierwsze, bo u nich takie rzeczy są popularne, więc wybór duży. Po drugie Azjatki noszą małe rozmiary (chociaż nie wiem, jak to z głowami u nich jest).
Sama rozważałam w zeszłym roku jakiś zakup, ale w ostateczności się nie zdecydowałam. Takie bym brała pod uwagę KLIK KLIK, bo mi się pod zwykłymi kapeluszami zwyczajnie poci i przegrzewa głowa. Tylko nie wiem, czy bym w tym nie wyglądała debilnie, bo ja się raczej sztywniacko ubieram.
O matko, nie. We wszystkim co ma daszek wyglądam jak uposledzona.
Dzięki za radę, rzeczywiście nie szukalam pod tym kątem.

Stary 2019-06-01, 12:38   #28
kasztanka3
Pani Mizantrop

[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;86866938]Tak myślałam, że slomiane. Niestety nie dla mnie - nie widziałam jeszcze żadnego, który nie byłby 5 razy większy od mojej głowy i nie spadał mi na oczy

Cytat:
Popieram chimay, wiekszosc Azjatek nosi latem slomkowe kapelusze, i widuje u nich naprawde male rozmiary. Ja z kolei mam odwrotny problem, bo mam przy niskim wzroscie nieproporcjonalnie wielki leb
Stary 2019-06-01, 12:40   #29
chimay
Zakorzenienie

[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;86866943]O matko, nie. We wszystkim co ma daszek wyglądam jak uposledzona.
Dzięki za radę, rzeczywiście nie szukalam pod tym kątem.

Na tej stronie są nie tylko daszki, także pełne kapelusze.

Cytat:
Popieram chimay, wiekszosc Azjatek nosi latem slomkowe kapelusze, i widuje u nich naprawde male rozmiary. Ja z kolei mam odwrotny problem, bo mam przy niskim wzroscie nieproporcjonalnie wielki leb
Ja także mam duży czerep, one size z sieciówek siedzi mi na czubku.

Dodam jeszcze, że kapelusz nawet z większym rondem ochroni głównie górę twarzy, ale broda, dekolt, ramiona dalej będą prażone. Dlatego Azjaci mają takie wynalazki KLIK

Parasolka jest w tej kwestii o wiele lepsza. Jak przyjdą upały, to będę nosić, taką zwykłą przeciwdeszczową.

Edytowane przez chimay
Czas edycji: 2019-06-01 o 18:08
Stary 2019-06-01, 12:42   #30
kasztanka3
Pani Mizantrop

Cytat:
Na tej stronie są nie tylko daszki, także pełne kapelusze.

Ja także mam duży czerep, one size z sieciówek siedzi mi na czubku.
Mam tak samo.
Marzy mi sie elegancki zimowy kapelusz, bo czapki typu beanie mi nie pasuja do zazwyczaj noszonych ubran (nie nosze sie na sportowo), a berety mi sie nie podobaja. I mierzylam ostatnio ten:
https://www.review-australia.com/au/....REBLK009.html
Piekny, tylko kurde one size jest oczywiscie za maly
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości