|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Niepełnosprawni są szczęśliwi, a ty nie
- Jestem nieszczęśliwa.
- Jak to, przecież Nick Wójcic nie ma rąk ani nóg, a jest szczęśliwy i prowadzi wykłady motywacyjne. Wstydź się. Co sądzicie o takim dialogu? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Niepełnosprawni są szczęśliwi, a ty nie
Zacznijmy od tego że duża część nawet większość osób która mówi o tym jak być szczęśliwym i udziela tych wszystkich rad nie potrafi poradzić sobie wewnątrz siebie ze swoimi troskami i taki ułamek szczęścia widzi jedynie w tym że komuś pomoże czy doradzi.
Ja wygrałam z rakiem, jestem szczęśliwa bo żyje i jestem zdrowa ale jestem nieszczęśliwa w swoim życiu. Nie mówimy o mnie, ale kurcze każdy ma prawo do bycia nieszczęśliwym. Doskonale rozumiem Twoją frustrację tym że ktoś ci wmawia że ty nie masz prawa do skutku bo ktoś ma gorzej a sobie radzi. Po pierwsze nikt nie wie czy ktoś ma gorzej bo nikt nie wie co jest w Tobie, w twoim sercu i głowie a po drugie nikt nie wie czy ta inna osoba naprawdę sobie radzi czy robi dobrą minę do złej gry. Jak sobie z tym radzić? Jeszcze nie odkryłam, na razie stosuję zasadę nie mówić o swoich myślach i problemach ludziom którzy nie są w stanie tego pojąć a nie zależy im na tym by po prostu nas wesprzeć i choćby przytulić czy wysłuchać i milczeć. Szczęścia mi tą metoda nie da, ale jestem introwertykiem i takie wyłączenie kabelków do niektórych osób czy zbycie uśmiechem bo przecież skoro jesteś taki mądry to sobie dalej bądź ale beze mnie jest nawet przyjemne. Mądrzy odbiorcy wyciągają z tego wnioski i lekcje, ci inni nie powinni nas obchodzić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Nick Wójcic na pewno jest szczęśliwy bo tak pisze w swoich książkach i opowiada na wykładach? Bo zarabia na wizerunku osoby z poważną niepełnosprawnością, która mimo tego cieszy się życiem? Było bardzo wiele znanych osób, które wydawały się szczęśliwe, a potem nagle odebrały sobie życie lub okazało się że ich życie to piekło. Budowanie swojego obrazu szczęścia na jakichś osobistościach medialnych, o których prawdziwym życiu nie mamy tak naprawdę pojęcia, jest zupełnie bezsensowne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Taki dialog nic nie wnosi.
Generalnie duża strata przewartościowuje priorytety i sporo problemów dnia codziennego staje się błahymi w obliczu cięzkiej choroby czy niepełnosprawnosci. Edytowane przez rejczeI Czas edycji: 2024-12-23 o 16:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Każdy z nas dostał w dzieciństwie inne narzędzia do radzenia sobie z rzeczywistością i problemami. Porównywanie do siebie zmagań różnych ludzi, to odbieranie im prawa do własnych emocji i nigdy do niczego dobrego nie prowadzi. Każdemu można powiedzieć "A dzieci w Afryce nie mają co jeść i nie mają dachu nad głową, a ty jesteś smutna, bo ... i tu dowolny problem." Nie umniejszajmy problemów innych ludzi, bo nie wiemy do końca z czym tak naprawdę się mierzą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:22.