Jakie studia wybrać? Proszę o radę - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2019-07-30, 11:10   #1
jagoda027
Przyczajenie

Jakie studia wybrać? Proszę o radę

Hej
Chciałabym poradzić się kogoś w sprawie studiów. Jestem tegoroczną maturzystką i nie do końca wiem czym chce się zajmować w przyszłości, nie jestem ukierunkowana na konkretny zawód. Dlatego też waham się pomiędzy dwoma kierunkami, na które się dostałam: filologią angielską na UP w Krk lub turystyka i rekreacja na UEK w Krk. Jeśli chodzi o filologię, to myślałam nad tym, aby w drugim roku studiów dobrać kierunek zarządzenie, gdyż wiele osób twierdzi że po samej filologi nie ma dużo możliwości. Szczególnie ukierunkowuje się na zostanie tłumaczem lub pracę w biurze, nie na nauczyciela. A jeśli chodzi o turystykę to myślałam nad pracą w hotelu lub biurze podróży. Tak wyobrażam sobie te kierunki i chciałabym spytać jak wy to widzicie? Który kierunek jest bardziej przyszłościowy i jaka droga ma więcej możliwości według Was? Czy po samej filologi nie ma pracy? W którą stronę pójść?
Byłabym bardzo wdzięczna jeśli ktoś chciałby mi doradzić i pomóc w podjęciu tej decyzji. Z góry dziękuje
jagoda027 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-07-30, 15:22   #2
amillia
BAN stały

Dot.: Jakie studia wybrać? Proszę o radę

Filologię. Co prawda tłumaczem jest trudno zostać, jest duża podaż anglistów, stawki są niepoważne, większość moich znajomych z roku zaczynała z przeświadczeniem, że będą tłumaczami, a skończyła jako nauczyciele albo zmienili branżę. Natomiast w odróżnieniu od turystyki daje Ci solidną znajomość angielskiego, a z tym już można znaleźć ciekawą robotę w korpo jeśli połączysz to z jakimiś dodatkowymi umiejętnościami/certyfikatami/językami.

W hotelu czy biurze podróży możesz pracować i bez studiów, a zarobki są niepoważne, w ogóle bym nie patrzyła w tę stronę. Na Twoim miejscu poszłabym na filologię i mocno szlifowała dodatkowy język na własną rękę, żeby skończyć studia z dobrą znajomością przynajmniej dwóch języków.
amillia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-07-30, 18:49   #3
megamag
BAN stały

Co do samej filologii, weź pod uwagę, że te studia to nie kurs językowy. Będziesz tam miała wiele dodatkowych rzeczy, np. historię literatury, przedmioty językoznawcze. Jeśli tego nie lubisz, będziesz się męczyć.

Co zaś do pracy tłumacza, to weź pod uwagę kilka rzeczy:
1) Żyjemy w czasach outsourcingu, a tłumacz na etacie to zjawisko tak rzadkie jak czterolistna koniczyna. Jeśli chcesz pracować w tym zawodzie, to najpewniej będziesz musiała robić to jako freelancer na własnej działalności. To oznacza samodzielne pozyskiwanie klientów, brak płatnego urlopu, pracę w nienormowanych godzinach, ale też dużą elastyczność. Niektórzy to kochają, inni nienawidzą.
2) Specjalizacja. Tłumacz jest jak proszek do prania, jak jest do wszystkiego, to jest do niczego. Już w trakcie studiów trzeba się na coś ukierunkować i douczać w tym zakresie. Polecam specjalizacje praktyczne: prawo, finanse, medycyna, IT, przemysł. Z literatury trudno wyżyć.
3) Sama filologia nie nauczy Cię tłumaczyć, chyba że będzie tam solidna specjalizacja tłumaczeniowa. Przez solidną mam na myśli dużo warsztatów tłumaczeniowych i koniecznie jakieś zajęcia z kultury języka ojczystego, bo na tym wielu anglistów się wykłada.

Nie widzę sensu łączenia z zarządzaniem, chyba że chcesz się tam dowiedzieć, jak prowadzić tę swoją jednoosobową działalność. To już prędzej z finansami albo czymkolwiek, co da Ci wiedzę z pożądanej na rynku specjalności. Z drugiej strony łatwiej zrobić sensowną podyplomówkę niż się bujać z dwoma kierunkami.

Co do pracy w biurze się nie wypowiem, bo praca w biurze to nie zawód. W biurze można robić tysiące różnych rzeczy, do których potrzeba tysiąca różnych kompetencji. Są też prace, do których sam język wystarczy, zwykle to front office (obsługa klienta) i back office (wprowadzanie danych do systemu). W Krakowie akurat takich firm nie brakuje.

Do turystyki nie jestem przekonana. W turystyce można pracować po wszystkim, studia kierunkowe do tego niepotrzebne.
megamag jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-09, 09:17   #4
Polishwolf97
Raczkowanie

Filologia Angielska na pewno jest lepszym wyborem, ale jednak należy zdać sobie sprawę, że to nie jest kurs języka. Warto jest się rozwijać poprzez kurs drugiego języka obcego, warsztaty z tłumaczenia lub mediów cyfrowych, certyfikaty językowe (polecam zacząć od PET, który sam posiadam i pozwala usystematyzować wiedzę zdobytą przed maturą) a przede wszystkim należy wyspecjalizować.
Polishwolf97 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-09, 11:14   #5
megamag
BAN stały

Aż musiałam wygooglować, co to ten PET. W życiu nie widziałam, żeby ktoś robił certyfikat na tak niskim poziomie. Licealiści zwykle zaczynają od FCE, a dorośli robią CAE, a jak ktoś lepiej ogarnia to robi CPE. PET to jak matura podstawowa. Po co wydawać hajs na coś na takim niskim poziomie? To jest zbyt podstawowa znajomość języka, żeby mogła przydać się w pracy, więc nikomu tego certyfikatu nie pokażesz.
megamag jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości