|
Notka |
|
Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Gdzie można studiować geolingwistykę lub lingwistykę międzykulturową?
Cześć!
![]() Od wielu lat interesuję się językami obcymi, fascynacja nimi nie mija z biegiem czasu. Z ciekawości zaczęłam szukać jakichś kierunków studiów, które pokrywałyby się z moimi zainteresowaniami. Moim ulubionym przedmiotem szkolnym jest geografia, będę ją zdawać na maturze w rozszerzeniu. Stąd moje pytanie - znalazłam dwa świetnie brzmiące kierunki (?), które chyba stanowią część językoznawstwa, które z kolei w stu procentach nie oddaje tego, na czym najbardziej mi zależy. Jeśli chciałabym w przyszłości zajmować się językami obcymi, muszę iść na językoznawstwo, a potem kierunkować się na geolingwistykę/lingwistykę międzykulturową czy mogę od razu studiować daną dziedzinę? PS Filologie też brzmią fajnie, ale zajmują się jakby "jednym" obszarem językowym, a mnie fascynuje każdy, naprawdę. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Gdzie można studiować geolingwistykę lub lingwistykę międzykulturową?
Geografia językowa i lingwistyka kulturowa to tylko dwa z wielu działów językoznawstwa, nikt raczej tylko o tym nie robi osobnych studiów. Poza tym najpierw należałoby poznać z grubsza wszystkie obszary językoznawstwa, żeby w którąkolwiek stronę specjalizować się naukowo.
Tak naprawdę to mało jest takich specjalizujących się w językoznawstwie studiów w Polsce. Na filologiach językoznawstwa jest niewiele, tyle co jakiś wstęp i gramatyka opisowa danego języka. Więcej tam historii, literatury, nauki języka i wiedzy o danym obszarze. Trochę więcej językoznawstwa jest na lingwistykach stosowanych, ale one też z założenia skupiają się na dwóch obszarach językowych plus mają sporo praktycznych zajęć dla przyszłych nauczycieli lub tłumaczy. O studia nad językoznawstwem teoretycznym jest dużo trudniej, bo to jednak mniej przyszłościowe i nadaje się raczej pod robienie kariery akademickiej. UJ miał kiedyś studia lingwistyka (bez stosowanej) na studiach drugiego stopnia, które polegały własnie na poznawaniu różnych działów językoznawstwa, ale chyba nie mieli chętnych, bo zmienili program pod studia bardziej tłumaczeniowe. Na UW jest coś takiego w ramach studiów magisterskich jak komunikacja międzykulturowa, ale raczej wątpię, żeby to było warte uwagi. To raczej próba reaktywacji czegoś, co kiedyś nazywało się studiami międzykulturowymi i nie cieszyło się dużą popularnością, bo było o niczym (trochę podstawowych informacjo o kulturach Afryki + trochę podstawowych informacji o kulturach Azji + lektorat języka orientalnego). Jeśli szukasz studiów językoznawczych, poszukaj raczej na UAM-ie. Ta uczelnia ma pod względem nauki o języku najciekawszą i najbogatszą ofertę. Wydział Anglistyki niedawno otworzył tam kierunek English Linguistics: Theories, Interfaces, Technologies. fakt, że to ciągle anglistyka, ale językoznawstwa jest tam znacznie więcej niż na innych studiach tego typu. Poza tym dość ciekawe studia ma tam Wydział Neofilologii: etnolingwistykę, językoznawstwo i naukę o informacji, językoznawstwo komputerowe. Przejrzyj sobie programy i zobacz, czy to by było w miarę bliskie Twoich zainteresowań: http://ij.amu.edu.pl/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Dot.: Gdzie można studiować geolingwistykę lub lingwistykę międzykulturową?
Też bym się skłaniała ku Poznaniowi. Jeśli masz szerokie zainteresowania, może będziesz chciała studiować dwa lub więcej kierunków, a tam neofilologia i anglistyka to jeden budynek, więc nie trzeba latać po mieście z wywieszonym jęzorem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:43.