|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Kolorowe soczewki - jak dobrać
Niedawno byłam u okulisty na badaniu związanym z rozpoczęciem noszenia soczewek kontaktowych. Stanęło na tym, że na początek spróbuję z jednodniowymi. Dostałam próbne soczewki i karteczkę z ich parametrami. Parę dni później zainteresowałam się tematem soczewek kolorowych. Zaczęłam przeszukiwać internet i pożałowalam, że będąc u okulisty nie zapytałam o pewne kwestie.
Zalecone mi soczewki mają średnicę 14,2mm. Zdziwiłam się, że po ich założeniu dość sporo - około milimetr wystaje poza tęczówkę. Czy to powinno tak wyglądać? I druga kwestia. Krzywizna zalecanych soczewek to 8,4mm tymczasem chyba wszystkie dostępne w internecie mają krzywiznę 8,6 mm. Co to dokładnie oznacza? Czy da się w ogóle gdzieś dostać takie jak mi przepisano tyle że kolorowe? Jeśli macie doświadczenie w tym temacie to chętnie wysłucham też innych porad. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Kolorowe soczewki - jak dobrać
Każde konkretne soczewki z danego materiału i o danych wymiarach powinno się sprawdzić u specjalisty na oczach. Teoretycznie 8.6 mogą być "za luźne" ale podobno te nowocześniejsze soczewki zapewniają dopasowanie u większości ludzi o względnie typowych parametrach oka. To poprostu trzeba sprawdzić. Wydaje mi się że jednodniowe a nie tylko kolorowe jednodniowe zazwyczaj mają jedną krzywiznę. Ewentualnie poszukaj kolorowych miesięcznych tam może być wybór. A najbardziej polecam i tak soczewki silikonowo-hydrożelowe jeśli dużo godzin w ciągu dnia nosisz. Z tego co wiem Air Optix chyba są kolorowe. Ja np używam Biofinity, bardziej jednak sobie cenię żeby przepuszczały więcej tlenu niż były kolorowe
![]() A sama średnica nie jest "zalecona", bardziej krzywizna plus kombinacja krzywizny ze średnicą. Też miałam kiedyś kolorowe które widać od razu było że są większe niż moje naturalne tęczówki ![]() Oczywiście nieoficjalnie samej też zdarzyło mi się eksperymentować. Wydaje mi się że gorsze są soczewki o za małej krzywiźnie, takie "za ciasne". Edytowane przez HejkaHejka87 Czas edycji: 2019-08-20 o 10:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:19.