| 
 | |||||||
| Notka |  | 
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. | 
|  | 
|  | Narzędzia | 
|  2019-06-26, 18:14 | #1 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2013-10 
				 | Masło orzechowe

Kupiłam jakiś czas temu pierwszy raz masło orzechowe 100%. Pisze na nim że po otwarciu może stać w temperaturze pokojowej przez miesiąc. Zastanawiam się jednak czy w takie upały to dobry pomysł tak go przechowywać. Otworzyłam to masło kilka dni temu, a wcześniej przed otwarciem też stało dość długo w tym cieple. Trochę go zjadłam i mi nie zaszkodziło, ale czy nie lepiej włożyć go na ten miesiąc do lodówki? Dodam jeszcze, że na górze jest warstwa oleju. I jak już jestem przy temacie masła orzechowego, to może polecicie mi do czego go można wykorzystać? Na pieczywie aż tak bardzo mi nie smakuje, a lubię ogólnie smak orzechów, więc może dałoby się z niego zrobić jakiś krem i przełożyć np. wafle? A może jakiś inny deser polecicie? | 
|     |   | 
|  2019-06-27, 14:29 | #2 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2019-03 
				 | 

Dot.: Masło orzechowe

Zawsze mozesz zrobic ciastka z maslem orzechowym, wspomniane wafle albo np. kuleczki z masla orzechowego w czekoladzie.

| 
|     |   | 
|  2019-06-28, 03:10 | #3 | 
| Pani Mizantrop Zarejestrowany: 2010-07 Lokalizacja: Sydney 
				 | 

Polecam przelozenie maslem slonych krakersow, i potem polanie ich roztopiona czekolada   Cot stakiego: http://www.spoonforkbacon.com/chocol...tz-sandwiches/ 
				__________________ In a world of choices I choose me. My favourite season is the fall of the patriarchy. | 
|     |   | 
|  2019-06-28, 17:24 | #4 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2019-05 
				 | 

Kurczak z sosem orzechowym, polecam    | 
|     |   | 
|  2019-06-28, 22:03 | #5 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2013-10 
				 | 

OK, dzięki za pomysły, ale może ktoś jeszcze odpowie na moje pierwsze pytanie?    | 
|     |   | 
|  2019-06-29, 04:48 | #6 | 
				 | 

Tez lubie, dawno nie robilam.  Na typowo azjatycka modle noodle w sosie z masla orzechowego z odrobina sosu sojowego i octu ryzowego, dodatki dowolne - ja zazwyczaj daje filet z kurczaka i troche warzyw (bok choy, marchewka, brokuly). 
				__________________ In a world of choices I choose me. My favourite season is the fall of the patriarchy. | 
|     |   | 
|  2019-08-06, 12:35 | #7 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2019-08 
				 | 

ja bym dla ostrożności jednak trzymała je w lodówce, skoro mówisz że jest dość oleista powłoka na nim ;p

| 
|     |   | 
|  2019-08-13, 08:32 | #8 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2010-06 Lokalizacja: Habana 
				 | 

Nie martw się tym olejem, masło orzechowe jest dość tłuste, więc ten tłuszcz się będzie wytrącał. Potem wystarczy je zamieszać i bedzie ok. Ja zawsze trzymam masło w szafce, czasem dłuzej niż miesiąc, ale jeszcze nigdy nic mi się z nim nie zrobiło niprzyjemnego.  Ja lubię kanapki typu peanut butter jelly, czyli masło orzechowe i na to dżem, ja zazwyczaj daję czarną porzeczke. | 
|     |   | 
|  2019-08-13, 13:57 | #9 | |
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2019-03 
				 | 

Cytat: 
   | |
|     |   | 
|  2019-08-16, 09:56 | #10 | 
| Wizażowy Kot Igor Zarejestrowany: 2012-08 Lokalizacja: po drugiej stronie lustra 
				 | 

Pyszne jest! Tylko masło musi być smooth a nie crunchy. Ja uwielbiam z dżemem pomarańczowym albo ananas-maracuja. Pyyyyyycha!

__________________ I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! | 
|     |   | 
|  2019-08-17, 10:12 | #11 | |
				 | 

Cytat: 
 A dzem najlepszy truskawkowy lub malinowy   
				__________________ In a world of choices I choose me. My favourite season is the fall of the patriarchy. | |
|     |   | 
|  2019-10-27, 22:26 | #12 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2019-05 
				 | 

ja trzymam często w szafce miesiącami i nic się z nim nie dzieje a jem na wiele sposobów najczęściej własnie z dżemem malinowym uwielbiam   najlepiej na grzankach  Albo mam danie obiadowe bardzo dobre kurczak, brokuł, marchew, ryż i masło orzechowe. Gdzieś w necie dokładny przepis jest i naprawdę polecam | 
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:16.