|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Zimowa depresja? jak sobie z nią radzić
Witam Was;]
od kilku tygodni odnoszę wrazenie ze dopadła mnie "zimowa depresja" przez (chyba) brak słonca nie mam dosłownie siły na nic, nic mi sie nie chce,w szystko doprowadza mnie do złosci i do placzu. kiedys mogłam spokojnie cwiczyc godzine dziennie teraz 10 minut staje sie czynem nie do wykonania, co dodatkowo pogłebia moj zły humor, nie moge patrzec na swoja bladą skóre, szorstkie włosy które sie elektryzują, wkurzaja mnie szaliki, kurtki, normalnie dramat, nawwet jak to pisze to chce mi sie ryczec, nie moge doczekac sie chociaz kilku stopni na plusie i jakiegokolwiek słonca ![]() ![]() czy ktoras z Was to przechodziła? jakies rady, jak z tym walczyc, jak sobie pomoc? ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zimowa depresja? jak sobie z nią radzić
Może weź gorącą kąpiel w wannie pełnej piany, z pozapalanymi świeczkami o zapachu wanilii? To tak na początek. Zabaj o siebie - nałóż na te szorskie włosy maskę i zrób manicure i pedicure z jakimiś soczystym lakierem - powinno automatycznie poprawić samopoczucie.
Do tego ja stosuję zakupy - najlepiej coś wiosennego, kolorowego sobie kupić, drobiazg, który rozweseli. Mi pomaga jeszcze sprzątanie - wprowadzenie nowego ładu, odświeżenie I szycie - wybieram jakieś wiosenne wzory i od razu mi lepiej. Poza tym - już na później -zbadaj krew - u mnie taki brak energii, zniechęcenie, brak entuzjazmu, przybicie itd itp to był jeden z objawów problemów hormonalnych.
Nowa motywacja. Tym razem cel jest zdecydowanie długoterminowy. Edytowane przez hihi Czas edycji: 2011-02-26 o 12:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Szczerze przyznaję, że co roku mam to samo. Już się nawet przyzwyczaiłam do tego...na tyle na ile można
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ja na chandrę staram się ruszać ![]() ![]() ![]() ![]() No i ważne jest by spotykać się ze znajomymi, ale żeby wyjść z domu...ba - mieć w ogóle na to ochotę w taki szare bure dni...to już inna sprawa ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
dziekuje za odzew;]
co do kapieli;]stosuje co 2 dzien swieczki, gazeta itp;] na włosach mam teraz odzywke:d cały pokoj mam w wesołych barwach, zazwyczaj pomagało mi kilkakrotne przejscie sie na solarium, temperatura, swiatło i ładniejszy odcien skóry sprawiał cuda ale teraz nawet tego mi sie nie chce ![]()
![]() |
#5 |
zawsze mam racje
|
A jak długo utrzymuje się ten stan? I czy masz tak tylko zimą czy latem też zdarzają się podobne nastroje?
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
witaminy i sport
![]()
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
tylko zima, no co do hormonow to wlasnie miesiac temu odstwailam po 2 latach evre, zawsze miałam problemy z prolaktyna, ale staram sie to leczyc, natomiast taki nastrój mam pierwszy raz
![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
oj ja mam to samo, przełom lutego i marca to się robię nie do zniesienia, w tym roku doszły mi problemy natury uczuciowej i frustracja związana z pracą
![]() po parę dni nie kontaktuję się ze światem, wsyztsko robię bo muszę, nic ponad obowiązki co by sobie nie narobić problemów bo i po co.. nie znalazłam jeszcze sposobu zwalczenia tego, drobne przyjemności niestety nie dają dla mnie długotrwałych efektów, pocieszam się, że zostały 23 dni do wiosny i wróci mi życie ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
ja 2 razy dziennie analizuje prognoze pogody z nadzieja ze bedzie ciepło!no ale sciagam teraz film i mam nadzieje ze uda mi sie pocwiczyc ogladajac go;p zakupy tez planuje ale musze jeszcze dozbierac kasy;p
![]() |
#11 |
... choć nie Westwood
|
Też tak mam i z utęsknieniem czekam na wiosnę.
Zajrzyj tutaj: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=508716 ![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
ja nie mam depresji
po prostu zaakceptowłam ze zyjemy w takim klimacie i przywzyczajona jestem do takich a nie innych pór roku. chociaz najbardziej lubię wiosnę i lato ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Ktos mi kiedys radzil ze najlepszy jest ktos sexy do przytulenia ;p tylko nie tak latwo znalezc kgoso takiego... Ta zima jest zbyt dluga.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Ooo, nie jestem sama. U mnie nastroje depresyjne pojawiają się od 2, 3 lat. Najpierw na przełomie października i listopada, a potem lutego i marca.
Pojawia się jakiś taki niepokój, poczucie braku kontroli nad życiem, brak chęci, sensu. Wtedy nie żyję, a tylko funkcjonuję. Nic nie sprawia mi przyjemności. Nie chce mi się starać, aby dobrze wyglądać, trzymać linię. Miewam chwile, że jem jakbym była w transie. Jednak tylko słodycze. Potem napad przechodzi i pojawia się większa frustracja. Nie mam ochoty z nikim rozmawiać, spotykać się. Jestem bardzo krytyczna wobec siebie i tego co robię. Ale miało być o tym jak sobie z tym radzę... - szukam zajęć, które sprawiają mi przyjemność (oglądanie ulubionych seriali, zmuszam się do czytania książek, słucham piosenek, które mi przypominają miłe chwile w życiu) - idę do fryzjera bądź na zakupy - przeglądam zdjęcia, czytam wcześniejsze wpisy z pamiętnika ![]() - układam, porządkuję, sprzątam- to pomaga, bo wiem, że mam kontrolę nad życiem... - zażywam Tonisol... i to jest naprawdę niezawodne, choć stosuję w ostateczności. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
co to jest ten tonisol?na recepte? disiaj słonko wyszło wiec nawet 40 min pocwiczyłam ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#16 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Bez recepty. Tabletki, suplement diety. Uspokajają, poprawiają nastrój, ułatwiają zasypianie. Zawierają serotoninę, melatoninę i inne składniki regulujące pracę układu nerwowego. Niby jest bezpieczny i można go przyjmować ile się chce, ale ja konsultowałam się ze znajomą mamy - lekarką, która radziła nie zażywać w dłuższych ciągach niż miesiąc, półtora miesiąca, bo organizm się przyzwyczai. Także właśnie w okresie pogorszenia samopoczucia zaczynam taką małą kurację. Jest on wg mnie najskuteczniejszy ze wszystkich dostępnych środków tego typu. A przetestowałam ich trochę... Kosztuje około 25 zł/50 tabletek, które się bierze 2 x dziennie. Zresztą, można poszukać w necie innych środków. W googlach wpisz sobie "depresja sezonowa, leki bez recepty". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
miłego poniedziałku bez depresji dla wszystkich
![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:33.