Mieszkanie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2019-08-22, 15:30   #1
Kropelka0108
Przyczajenie

Mieszkanie

Witam Was, trochę nie na temat ale potrzebuje rady
Wczoraj moi rodzice dostali pismo od administratora kamienicy, że mamy wykupić mieszkanie za 130 tys złotych, a jeżeli nie to mamy się wyprowadzić z mieszkania do 27 sierpnia. Rodzice byli u adwokata wytłumaczyć tą sprawę, starali się dodzwonić do administratora kamienicy, ale on nie chce z nami rozmawiać.. dodatkowo moja sąsiadka również dostała pismo, iż ma oddać piwnice oraz wykupić swoje mieszkanie za kwotę 70 tysięcy bądź opuścić mieszkanie.. nikt nie może zrozumieć skąd biorą się te ceny ponieważ to mieszkanie w kamienicy, mamy piece, kamienica jest bardzo stara i nie wyremontowana.. każdy remont jaki przeprowadzaliśmy był na nas własny koszt, nigdy nie mieliśmy złego kontaktu z administratorem. Rodzice razem z adwokatem wysłali pismo do sądu i czekają na odpowiedź

Czy ma prawo nas wyrzucić z mieszkania skoro wszystkie rachunki były płacone na czas?
Zafundował nam duży stres więc co zrobić żeby rozwiązać tą sytuację?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kropelka0108 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-22, 19:10   #2
Atavish
Zakorzenienie

Dot.: Mieszkanie

Cytat:
Napisane przez Kropelka0108 Pokaż wiadomość
Witam Was, trochę nie na temat ale potrzebuje rady
Wczoraj moi rodzice dostali pismo od administratora kamienicy, że mamy wykupić mieszkanie za 130 tys złotych, a jeżeli nie to mamy się wyprowadzić z mieszkania do 27 sierpnia. Rodzice byli u adwokata wytłumaczyć tą sprawę, starali się dodzwonić do administratora kamienicy, ale on nie chce z nami rozmawiać.. dodatkowo moja sąsiadka również dostała pismo, iż ma oddać piwnice oraz wykupić swoje mieszkanie za kwotę 70 tysięcy bądź opuścić mieszkanie.. nikt nie może zrozumieć skąd biorą się te ceny ponieważ to mieszkanie w kamienicy, mamy piece, kamienica jest bardzo stara i nie wyremontowana.. każdy remont jaki przeprowadzaliśmy był na nas własny koszt, nigdy nie mieliśmy złego kontaktu z administratorem. Rodzice razem z adwokatem wysłali pismo do sądu i czekają na odpowiedź

Czy ma prawo nas wyrzucić z mieszkania skoro wszystkie rachunki były płacone na czas?

Kamienica jest miejska czy prywatna?
W jakim mieście? Działają jakieś organizacje lokatorskie u Was?

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Atavish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-23, 08:07   #3
Kropelka0108
Przyczajenie

Jest prywatna, miasta nie podam, tego nie wiem czy działają

Stary 2019-08-23, 08:16   #4
effcia82
Zakorzenienie

Nie wiem czy ma do tego prawo ale co do ceny to raczej nie jest wygórowana. U mnie w mieście mieszkania do generalnego remontu 40-50 m2 poniżej 300 000 zł nie uświadczysz.
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-23, 08:24   #5
a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25
Konto usunięte

Cytat:
Rodzice razem z adwokatem wysłali pismo do sądu i czekają na odpowiedź

(...)

Macie prawnika i nie możecie go zapytać, czy tamten może was wywalić z domu ? Wolisz na forum wypytywać ? Dziwne.
a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-23, 08:40   #6
Atavish
Zakorzenienie

Cytat:
Jest prywatna, miasta nie podam, tego nie wiem czy działają

To polecam się dowiedzieć. Bo oprócz prawnika to najlepsze co możesz zrobić.
Skoro nie podajesz miasta, to niestety nie jestem w stanie Cię skierować do konkretnych osób oraz nie wiem jak wyglądają ceny mieszkań w okolicy. W zależności od tego pewnie idzie ustalić co właściciel/ka kamienicy planują i czy nie jest to próba wyczyszczeniab (bo mało kto wyskoczy ze 100tys z dnia na dzień).
Ale polecam jeszcze poczytać ustawę o ochronie praw lokatorów.

Atavish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-23, 08:51   #7
martaakow
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Atavish Pokaż wiadomość
To polecam się dowiedzieć. Bo oprócz prawnika to najlepsze co możesz zrobić.
Skoro nie podajesz miasta, to niestety nie jestem w stanie Cię skierować do konkretnych osób oraz nie wiem jak wyglądają ceny mieszkań w okolicy. W zależności od tego pewnie idzie ustalić co właściciel/ka kamienicy planują i czy nie jest to próba wyczyszczeniab (bo mało kto wyskoczy ze 100tys z dnia na dzień).
Ale polecam jeszcze poczytać ustawę o ochronie praw lokatorów.

Powyższe, a poza tym chyba macie tam jakąś umowę spisaną?
Na pewno nie może Was wyrzucić z dnia na dzień, tylko jest jakiś okres wypowiedzenia. I na pewno nie jest to tydzień.
martaakow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2019-08-23, 08:53   #8
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość
Nie wiem czy ma do tego prawo ale co do ceny to raczej nie jest wygórowana. U mnie w mieście mieszkania do generalnego remontu 40-50 m2 poniżej 300 000 zł nie uświadczysz.

Ceny nie są takie same w całej Polsce oraz nie znamy stanu całej kamienicy. Tam gdzie ona mieszka moze być to wartość nawet 3 krotnie przeszacowana albo w ogóle obiekt do rozbiórki w krótkim czasie. Albo mega okazja.
Nie wiadomo.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-23, 09:23   #9
tiuteraz
Rozeznanie

Poszukaj bezplatnego punktu obslugi prawnej, zazwyczaj dzialaja w duzych i srednich miastach, tu na forum my nie mamy takiej wiedzy by Ci udzielic rzetelnej odpowiedzi.

tiuteraz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-23, 11:01   #10
Kropelka0108
Przyczajenie

[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;87105673]Macie prawnika i nie możecie go zapytać, czy tamten może was wywalić z domu ? Wolisz na forum wypytywać ? Dziwne.[/QUOTE]Słuchaj, to moi rodzice załatwiają a ja mam prawo się zapytać na forum

Stary 2019-08-23, 12:41   #11
Azhaar
Zadomowienie

Cytat:
Słuchaj, to moi rodzice załatwiają a ja mam prawo się zapytać na forum

Prawo masz, ale nie wiem na co liczysz.

Po pierwsze, bez podania dokładnie szczegółów niewiele da się doradzić. Ja rozumiem, że Ty może nie chcesz ich podawać, ale Ty musisz zrozumieć, że te wszystkie szczegóły są bardzo istotne, żeby cokolwiek z tą sytuacją zdziałać a Ty piszesz ,,nic Wam nie powiem, ale mi doradźcie". Dlatego takie sprawy załatwia się z prawnikiem, któremu podaje się wszystkie dane.

Po drugie, to już chyba lepiej na forum prawniczym spytać, są takie.
Azhaar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2019-08-26, 11:26   #12
Zorzoli
Zakorzenienie

Skoro kamienica jest prywatna to właściciel ma prawo sprzedać mieszkanie.
Jeszcze zależy co macie w umowie!

Jak wy nie chcecie/ nie możecie go kupić to może zrobić to ktoś inny a wy musicie się wynieść.

https://www.suwaczek.pl/cache/cadbaa1cc7.png
Zorzoli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-26, 13:49   #13
Triszuniek
Rozeznanie

Cytat:

Z reguly umowa z najemcą gwarantuje minimum miesieczny okres wypowiedzenia dla lokatorów, sprawdzcie to w pierwszej kolejnosci.
Triszuniek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości