![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Macie pomysły na drapak dla kota????
Od kilku dni chodzi za mną chęć zrobienia drapaka dla mojej pieszczochy
![]() ![]() Mam nadzieje ,że któraś z Was może podzielić się swoją koncepcją i pomoze mi uchronić meble mojego TŻ ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Macie pomysły na drapak dla kota????
bardzo fajny pomysł z samodzielnym zrobieniem drapaka
![]() ja proponuję zrobić najprostszy ze sklejki, tekturowej tuby i sznurka, w ten sposób, że mocujesz tubę prostopadle do deski, owijasz sznurkiem, co by się pazury równo wbijały i już ![]() na razie zerknij tutaj
Nigdy się nie dowiesz jak silna jesteś, dopóki siła nie będzie Twoim jednym wyborem. Edytowane przez elianka Czas edycji: 2008-11-24 o 18:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Jeśli masz kota, to wiesz, że uwielbia drapać, czasem po prostu musi. Ułatw mu to. Drapak możesz zrobić samodzielnie i przywiesić go gdzieś na ścianie. To co potrzebujesz to kawałek deski i wykładziny dywanowej.
I jeszcze - http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t...ak+baba+drapak Edytowane przez iza73 Czas edycji: 2008-11-26 o 16:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
hmmmm...tak sobie przeglądałem fora, jakie to ludzie maja pomysły na drapaki dla kociaków
![]() ![]() ![]() ![]() Na początek będzie potrzeba: -około 3 - 4m sznura jutowego jest to wydatek rzędu 1 - 5 zł -tuby z dywanów (w zależności ile pięter chce się zrobić) -pilśnia (trzeba wyciąć 4 kwadraty w celu pózniejszego zbicia i zrobienia budki) -wykładzina lub dywan, mogą być też wyprawione skórki z dziczyzny (ładniej wygląda gdy postawimy taki w salonie) -deski kwadratowe lub prostokątne (jakie kto woli) w celu wykonania półek oraz podstawy -gwinty i śruby (wielkość jest zależna od grubości półek i podstawy) wykonanie: ![]() Drapaki mogę wykonać na zamówienie w Krakowie (odbiór osobisty) ![]() Pozdrawiam i miłego majsterkowania ![]() Edytowane przez Mahone Czas edycji: 2009-06-21 o 04:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Gotowe lub do montażu drapaki dla kota widziałam niedawno w Lidlu.Cena około 60zł.
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
tak ale to zapewne drapaki wielkości max 120cm
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
ja zrobiłam taki dla fretek moich
![]() ![]()
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
całkiem przyzwoity
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
ja zrobilam mojej kocicy z deseczki drewnianej 30x30cm obitej wykladzina niestety nie interesuje jej
![]() ![]()
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Wedlug moich obserwacji zeby drapak byl funkcjonalny musi miec minimum 70cm (a najlepiej metr). 30x30 to za malo. Ma to byc lita powierzchnia do drapania, nieprzedzielona zadnymi budkami czy poleczkami, bo kazdy kot drapie na innej wysokosci. Wedlug mnie najlepiej sie sprawdza papierowa tuba oklejona wykladzina + kawalek powierzchni do drapania w poziomie.
Wszelkie udziwnione drapaki ktore zaproponowala Mahone sa jak dla moich kotow totalnie nieciekawe. Poczatkowo kupilam taki drapak, ze slupkami z sizalowego sznurka, budka, poleczkami, hamakiem itp. Zainteresowanie bylo mierne. Dopiero kiedy przynioslam wysoka, do samego sufitu, tube od dywanow, okleilam wykladzina moje koty znalazly to czego chcialy. Drapak sizalowy po dwoch latach jest prawie nieruszony, tuba ciagle wymaga przycinaniu powyciaganych klaczkow, bo koty ja uwielbiaja - drapia, ganiaja sie po niej etc. Za to meble, dywany itp. mam nienaruszone. ![]()
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
niestety w mieszkaniu niemam gdzie takiej tuby postawic ale cos wymysle moze jaks mini tube zmajstruje
![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez 6paula9 Czas edycji: 2009-06-24 o 13:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Sama tuba nie zajmuje duzo miejsca - kwadracik 20x20cm, przy scianie. Jest przymocowana na obrecze do montazu rytnien - ja mam zamontowane jeszcze poleczki, ale to przeciez nie jest konieczne
![]() Tube dostalam za darmo w sklepie z dywanami - wykladzina troche ponad 30zl (a bralam taka lepsza, pasujaca kolorem do mieszkania; zwykle sa duzo tansze), obrecze i sruby tez jakies drobne. Kot drapac musi, wiec trzeba mu zapewnic do tego na tyle atrakcyjne miejsce zeby nasze meble nie wydawaly mu sie pociagajace. ![]()
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
to musze nawiedzic jakis sklep z dywanami
![]() ![]() ![]()
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
nie zaproponowała lecz zaproponował
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
30 centymetrow nie pozwalam sie kotu wyciagnac podczas drapania, a niektore tak wlasnie lubia drapac. Przyuczac zawsze warto, ale faktem jest, ze kazdy kot ma inne preferencje. Z moich kotow jeden drapie prawie pionowo stojac na tylnych lapkach, kota drapie wlasciwie tylko cos poziomego (lub podczas wspinania ![]() ![]() Ale tez juz sporo kotow sie przez moj dom przewinelo (dom tymczasowy) i najwieksze powodzenie miala i ma rura, po ktorej mozna sie wspinac, tluc sie i ganiac. ![]()
KUCHNIA-PEŁNA-CUDÓW "Za nieśmiertelnością tęsknią miliony, które nie wiedzą co zrobić ze sobą w deszczowe niedzielne popołudnie." Susan Ertz Moje preferencje wymiankowe Edytowane przez sasilla Czas edycji: 2009-06-25 o 12:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Próbowałam zrobić mojemu urwisowi drapak ale niestety
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
odświeżam wątek.
Mam dziewczyny pytanie, myslicie że taka tuba się nada do samodzienego wykonania drapaka? http://allegro.pl/item920046707_tuba...ja_karton.html A jeżeli tak to myślicie że dałoby radę jeszcze przyczepić jakieś półki? Czy jednak taka tuba jest zbyt cienka? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Właśnie rozwaliłam stary drapak mojej kocicy, bo sznurek już totalnie do niczego się nie nadawał i mogę powiedzieć, że dokładnie takiej rury użył producent. Tylko zauważ, że na tej aukcji kupujesz 5 sztuk
![]() Do przyczepienia podstawy i siedziska potrzebujesz czegoś, co się nazywa kołnierz MDF - w moim starym był to kołnierz plastikowy. Powinnaś dobrać średnicę do średnicy tuby. No i oczywiście śruby, które będą pasować ![]() Życzę powodzenia! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
można jakies szczegóły...jaka cena za taki drapak
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Witam. mam pytanie odnośnie sznurka. jestem dosyc zielony w kwestii kocich gustów i chciałbym zasięgnąć porady ekspertów. A mianowicie sznurek sizalowy jest dosyć drogim sznurkiem jeśli trzeba go kupic w znacznych ilościach. Czy polecacie ten sznurek z jakichs konkretnych powodów czy taki po prostu jest popularny? ja znalazłem sznurek jutowy i mam pytanie czy taki sznurek bedzie im odpowiaadl w zastepstwie sizalowego?
ps. link do przykladowego sznurka podaje poniżej. http://allegro.pl/lina-linka-jutowa-...365083651.html pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Widzę, że temat trochę nam upadł, ale chętnie podzielę się z Wami swoim pomysłem na drapak.
Od niedawna jestem przeszczęśliwą posiadaczką maluśkiego Maine Coona (który za chwilę pewnie będzie ogromny), i postanowiłam z mężem skonstruować drapak własnej roboty. Zachęcam do pomajsterkowania w tym temacie ponieważ koszty drapaka który przedstawiam w tym poście to koszt ok. 150 zł plus chęci ![]() 1. Zakup sznurka sizalowego 5mm 50m2 - 45 zł + 15 zł przesyłka 2. Zakup materiału zabawskarskiego z półdługim włosiem (takiego który mają drakapki sklepowe), kolory do wyboru - 4m2 - 1m2/23zł + przesyłka 20zł - hurtownia zabawkarska. 3. Tuby po foliach poligraficznych - wzięte z pobliskiej drukarni za darmo, domek zrobiony ze sklejki i deseczki które służa jako wejścia dla malucha 4. Plus do tego taker tapicerski lub klej do tkanin (ale tylko taki bezwonny i musi schnąć przed ok tydzień aby kociak się nie potruł) - ja akurat miałam już wcześniej taker bo bardzo lubię majsterkować, ale cena takiego to koszt ok. 50zł Drapak ma ok 2,5 metra i szerokość ok 1,5 metra. Jako że znajduje się on na środku pokoju, musieliśmy jakoś dopasować go do regału i antresoli pod sufitem Złożenie drapaka zajęło nam ok 1 tygodnia. Drapak jest przystosowany na razie dla małego kotka, ale będzie stopniowo przebudowywany wraz ze wzrostem naszego malucha i na pewno za jakiś czas pojawią się nowe elementy ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Jestem pod wrażeniem. Super!
Myślę,że było warto, bo zabawę będzie miał kotek przednią. Śliczne kociątko! Mój musi się zadowolić starym krzesłem... Edytowane przez mirra78 Czas edycji: 2011-05-04 o 18:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Serdecznie zachęcam do zrobienia takiego drapaka. Przecież nie musi być taki duży. Ten musiał być taki wysoki, bo w zasadzie mamy tylko jeden pokój do dyspozycji w domu (dzielimy go we dwoje z mężem razem z dwoma królikami, dwoma myszoskoczkami i kotkiem), a że jest to poddasze, to nie miałabym jak umieścić takiego drapaka pod skosami - dlatego stoi na środku pokoju i jest poniekąd wkomponowany w nasze meble
![]() Kociak go wprost uwielbia.... dwa dni temu nauczył się włazić na antresole na samą górę i ma naprawdę wielką frajdę bo może spać z nami w łóżku ![]() ![]() Edytowane przez SuNailsArt Czas edycji: 2011-05-04 o 22:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Na jakiej stronie kupiłaś materiał ??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Na stronie anza.pl ----> hurtownia materiałów zabawkarskich
![]()
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
dziekuje za rady, wlasnie przegladalam drapaki sufitowe i zalamalam sie ich cenami, pozbieram materialy i w nastepny weeekend wezme sie do pracy, moje koteczki ( i moj portfel) bede zachwycone pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
SuNailsArt , drapak rewelacja
![]() Też planuję coś zrobić dla moich kocichów, bo mamy ich aż cztery osobniki i tylko taki niewielki drapaczek z trixie... A koszt takich, co mi się podobają to 1000 zeta i w górę, więc majątek ;P Tylko jest problem jak tu dostać takie tuby o średnicy 10 cm i te całkiem duże... Mam iść do drukarni i tak po prostu spytac czy nie mają takich niepotrzebnych tub? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Witaj syzygia
Bardzo się cieszę, że podoba Ci się nasz drapak ![]() ![]() Odpowiadając na Twoje pytanie ---> dokładnie. Powinnaś pójść do drukarni (najlepiej wielkoformatowej), i po prostu zapytać o takie tuby. A jeżeli nie do drukarni, to zachęcam również aby wstąpić do sklepu z wykładzinami czy dywanami. Dywany i wykładziny także nawija się na takie tuby, a ich długość starczy pewnie na trzy drapaki :P Pozdrawiam serdecznie ![]()
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
Dziękuję za rady
![]() ![]() Ale z futerkiem i sznurkiem poczekam, aż będę mieć tuby i wymyślę, jak ma wyglądać, bo i tak nie wiem ile mam wziąć. SuNailsArt, mogłabyś napisać, które konkretnie futerko kupiłaś? I jak się tam zamawia? Bez problemu można kupić metr kwadratowy czy mają jakiś limit? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
A to jest drapak zrobiony przeze mnie. W sumie to jest to taki prezent dla mojej dziewczyny, która uwielbia koty no i teraz będę skazany też na jego towarzystwo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:49.