Macie pomysły na drapak dla kota???? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne

Notka

Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-11-24, 17:17   #1
masterkotka
Raczkowanie

Macie pomysły na drapak dla kota????

Od kilku dni chodzi za mną chęć zrobienia drapaka dla mojej pieszczochy tylko zastanawiam sie z czego i jak go zrobić samemu.Fajny drapak to wydatek 2stowek w sklepie zoologicznym..a za pasem Sylwester studniowka..także zakup takowego odpada
Mam nadzieje ,że któraś z Was może podzielić się swoją koncepcją i pomoze mi uchronić meble mojego TŻ
masterkotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-24, 18:11   #2
elianka
Zakorzenienie

Dot.: Macie pomysły na drapak dla kota????

bardzo fajny pomysł z samodzielnym zrobieniem drapaka
ja proponuję zrobić najprostszy ze sklejki, tekturowej tuby i sznurka, w ten sposób, że mocujesz tubę prostopadle do deski, owijasz sznurkiem, co by się pazury równo wbijały i już jak masz umiejętności bądź zdolnego faceta pod ręką to możesz zrobić więcej poziomów, półeczek, tuneli, z wykorzystaniem tub od wykładzin np. Kiedyś gdzieś natknęłam się na taka stronę z tutorialami, ale muszę poszukać.

na razie zerknij tutaj

Edytowane przez elianka
Czas edycji: 2008-11-24 o 18:14
elianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-26, 16:13   #3
iza73
Wtajemniczenie

Jeśli masz kota, to wiesz, że uwielbia drapać, czasem po prostu musi. Ułatw mu to. Drapak możesz zrobić samodzielnie i przywiesić go gdzieś na ścianie. To co potrzebujesz to kawałek deski i wykładziny dywanowej.

I jeszcze - http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t...ak+baba+drapak
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg drapakdlakotapl4.jpg (32,0 KB, 240 załadowań)

Edytowane przez iza73
Czas edycji: 2008-11-26 o 16:18
iza73 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-21, 04:52   #4
Mahone
Przyczajenie

GG do Mahone

hmmmm...tak sobie przeglądałem fora, jakie to ludzie maja pomysły na drapaki dla kociaków Polecam, na kilku forach znalazłem takie pomysły że szczęka opada Lubie się zajmować stolarstwem mimo młodego wieku i mogę podpowiedzieć jak łatwo zrobić drapak za który w sklepie płaci się 200 - 300 zł, zrobiłem takich już wiele dla znajomych i dla mojej kici

Na początek będzie potrzeba:

-około 3 - 4m sznura jutowego jest to wydatek rzędu 1 - 5 zł
-tuby z dywanów (w zależności ile pięter chce się zrobić)
-pilśnia (trzeba wyciąć 4 kwadraty w celu pózniejszego zbicia i zrobienia budki)
-wykładzina lub dywan, mogą być też wyprawione skórki z dziczyzny (ładniej wygląda gdy postawimy taki w salonie)
-deski kwadratowe lub prostokątne (jakie kto woli) w celu wykonania półek oraz podstawy
-gwinty i śruby (wielkość jest zależna od grubości półek i podstawy)

wykonanie:

Drapaki mogę wykonać na zamówienie w Krakowie (odbiór osobisty)

Pozdrawiam i miłego majsterkowania

Edytowane przez Mahone
Czas edycji: 2009-06-21 o 04:56
Mahone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-21, 15:19   #5
Monifash34
Zadomowienie

Gotowe lub do montażu drapaki dla kota widziałam niedawno w Lidlu.Cena około 60zł.
Stary 2009-06-22, 01:16   #6
Mahone
Przyczajenie

GG do Mahone

tak ale to zapewne drapaki wielkości max 120cm Ja akurat zajmuje się wyrobem i montażem od 180cm
Stary 2009-06-22, 13:05   #7
arleta_myslowice
Raczkowanie

Wyślij wiadomość przez MSN do arleta_myslowice

ja zrobiłam taki dla fretek moich )))
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg mini_P1080556 copy.jpg (28,8 KB, 459 załadowań)

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-06-23, 01:19   #8
Mahone
Przyczajenie

GG do Mahone

całkiem przyzwoity
Stary 2009-06-24, 12:40   #9
6paula9
Zadomowienie

GG do 6paula9

ja zrobilam mojej kocicy z deseczki drewnianej 30x30cm obitej wykladzina niestety nie interesuje jej moj lobuz woli meble dewastowac a zwlaszcza obite materialem fotele!!! chyba musze wyczarowac jej jakis lepszy

6paula9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-24, 13:37   #10
sasilla
Raczkowanie

GG do sasilla Send a message via Skype™ to sasilla

Wedlug moich obserwacji zeby drapak byl funkcjonalny musi miec minimum 70cm (a najlepiej metr). 30x30 to za malo. Ma to byc lita powierzchnia do drapania, nieprzedzielona zadnymi budkami czy poleczkami, bo kazdy kot drapie na innej wysokosci. Wedlug mnie najlepiej sie sprawdza papierowa tuba oklejona wykladzina + kawalek powierzchni do drapania w poziomie.
Wszelkie udziwnione drapaki ktore zaproponowala Mahone sa jak dla moich kotow totalnie nieciekawe.
Poczatkowo kupilam taki drapak, ze slupkami z sizalowego sznurka, budka, poleczkami, hamakiem itp. Zainteresowanie bylo mierne. Dopiero kiedy przynioslam wysoka, do samego sufitu, tube od dywanow, okleilam wykladzina moje koty znalazly to czego chcialy. Drapak sizalowy po dwoch latach jest prawie nieruszony, tuba ciagle wymaga przycinaniu powyciaganych klaczkow, bo koty ja uwielbiaja - drapia, ganiaja sie po niej etc. Za to meble, dywany itp. mam nienaruszone.

"Za nieśmiertelnością tęsknią miliony, które nie wiedzą co zrobić ze sobą w deszczowe niedzielne popołudnie." Susan Ertz

Moje preferencje wymiankowe

sasilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-24, 13:43   #11
6paula9
Zadomowienie

GG do 6paula9

niestety w mieszkaniu niemam gdzie takiej tuby postawic ale cos wymysle moze jaks mini tube zmajstruje dzieki za fajna propozycje mysle ze moja kotka tez polubi tube bo uwielbia sie wspinac

Edytowane przez 6paula9
Czas edycji: 2009-06-24 o 13:56

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-06-24, 14:05   #12
sasilla
Raczkowanie

Sama tuba nie zajmuje duzo miejsca - kwadracik 20x20cm, przy scianie. Jest przymocowana na obrecze do montazu rytnien - ja mam zamontowane jeszcze poleczki, ale to przeciez nie jest konieczne Mozna zamontowac jedna polke pod sufitem na wysokosci ktora nie bedzie przeszkadzac ludziom. Albo przystawic tube do jakiegos regalu tak zeby kot mogl sobie lazic po wierzchu - koty kochaja wysokosci!
Tube dostalam za darmo w sklepie z dywanami - wykladzina troche ponad 30zl (a bralam taka lepsza, pasujaca kolorem do mieszkania; zwykle sa duzo tansze), obrecze i sruby tez jakies drobne.
Kot drapac musi, wiec trzeba mu zapewnic do tego na tyle atrakcyjne miejsce zeby nasze meble nie wydawaly mu sie pociagajace.

"Za nieśmiertelnością tęsknią miliony, które nie wiedzą co zrobić ze sobą w deszczowe niedzielne popołudnie." Susan Ertz

Stary 2009-06-24, 14:55   #13
6paula9
Zadomowienie

GG do 6paula9

to musze nawiedzic jakis sklep z dywanami wykladziny mam sporo tylko brak odpowiedniego miejsca ale z tym sobie poradze obecnie mojej kocicy ulubiona zabawka jest pudelko po zelazku spi w nim ukrywa sie i nie pozwala go ruszyc

Stary 2009-06-25, 09:48   #14
Mahone
Przyczajenie

GG do Mahone

nie zaproponowała lecz zaproponował Hoduję koty NFO już dłuższy czas, i wiem że czasami zdarzają się przypadki iż kota tzreba uczyć korzystania z drapaku...jeżeli wciąż ma w 4 literach drapak i drapie konkretny mebel trzeba obok tego miejsca połozyc drapak i go do neigo przystawiać. Nie ma różnicy czy drapak ma 2m długości czy 30 cm.
Stary 2009-06-25, 12:00   #15
sasilla
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mahone Pokaż wiadomość
nie zaproponowała lecz zaproponował Hoduję koty NFO już dłuższy czas, i wiem że czasami zdarzają się przypadki iż kota tzreba uczyć korzystania z drapaku...jeżeli wciąż ma w 4 literach drapak i drapie konkretny mebel trzeba obok tego miejsca połozyc drapak i go do neigo przystawiać. Nie ma różnicy czy drapak ma 2m długości czy 30 cm.
O przepraszam, nie doczytalam o plci.

Cytat:
Napisane przez Mahone Pokaż wiadomość
Nie ma różnicy czy drapak ma 2m długości czy 30 cm.
30 centymetrow nie pozwalam sie kotu wyciagnac podczas drapania, a niektore tak wlasnie lubia drapac.

Przyuczac zawsze warto, ale faktem jest, ze kazdy kot ma inne preferencje.

Z moich kotow jeden drapie prawie pionowo stojac na tylnych lapkach, kota drapie wlasciwie tylko cos poziomego (lub podczas wspinania ), a moj najmlodszy nabytek najchetniej tylko karton (lub mnie ).
Ale tez juz sporo kotow sie przez moj dom przewinelo (dom tymczasowy) i najwieksze powodzenie miala i ma rura, po ktorej mozna sie wspinac, tluc sie i ganiac.

Edytowane przez sasilla
Czas edycji: 2009-06-25 o 12:01

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-07-09, 23:10   #16
maja77
Przyczajenie

Próbowałam zrobić mojemu urwisowi drapak ale niestety chyba nie mam do tego talentu
maja77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-12, 11:35   #17
agusiajnw
Zakorzenienie

odświeżam wątek.
Mam dziewczyny pytanie, myslicie że taka tuba się nada do samodzienego wykonania drapaka? http://allegro.pl/item920046707_tuba...ja_karton.html
A jeżeli tak to myślicie że dałoby radę jeszcze przyczepić jakieś półki? Czy jednak taka tuba jest zbyt cienka?
agusiajnw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-13, 10:03   #18
Shira81
Raczkowanie

GG do Shira81

Właśnie rozwaliłam stary drapak mojej kocicy, bo sznurek już totalnie do niczego się nie nadawał i mogę powiedzieć, że dokładnie takiej rury użył producent. Tylko zauważ, że na tej aukcji kupujesz 5 sztuk

Do przyczepienia podstawy i siedziska potrzebujesz czegoś, co się nazywa kołnierz MDF - w moim starym był to kołnierz plastikowy. Powinnaś dobrać średnicę do średnicy tuby. No i oczywiście śruby, które będą pasować

Życzę powodzenia!
Shira81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-15, 09:34   #19
Roxodi
Przyczajenie

można jakies szczegóły...jaka cena za taki drapak
Roxodi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-12-15, 17:14   #20
michaelusss
Przyczajenie

Witam. mam pytanie odnośnie sznurka. jestem dosyc zielony w kwestii kocich gustów i chciałbym zasięgnąć porady ekspertów. A mianowicie sznurek sizalowy jest dosyć drogim sznurkiem jeśli trzeba go kupic w znacznych ilościach. Czy polecacie ten sznurek z jakichs konkretnych powodów czy taki po prostu jest popularny? ja znalazłem sznurek jutowy i mam pytanie czy taki sznurek bedzie im odpowiaadl w zastepstwie sizalowego?
ps. link do przykladowego sznurka podaje poniżej.

http://allegro.pl/lina-linka-jutowa-...365083651.html

pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc
michaelusss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-03, 20:14   #21
SuNailsArt
Raczkowanie

GG do SuNailsArt Send a message via Skype™ to SuNailsArt

Widzę, że temat trochę nam upadł, ale chętnie podzielę się z Wami swoim pomysłem na drapak.
Od niedawna jestem przeszczęśliwą posiadaczką maluśkiego Maine Coona (który za chwilę pewnie będzie ogromny), i postanowiłam z mężem skonstruować drapak własnej roboty. Zachęcam do pomajsterkowania w tym temacie ponieważ koszty drapaka który przedstawiam w tym poście to koszt ok. 150 zł plus chęci )
1. Zakup sznurka sizalowego 5mm 50m2 - 45 zł + 15 zł przesyłka
2. Zakup materiału zabawskarskiego z półdługim włosiem (takiego który mają drakapki sklepowe), kolory do wyboru - 4m2 - 1m2/23zł + przesyłka 20zł - hurtownia zabawkarska.
3. Tuby po foliach poligraficznych - wzięte z pobliskiej drukarni za darmo, domek zrobiony ze sklejki i deseczki które służa jako wejścia dla malucha
4. Plus do tego taker tapicerski lub klej do tkanin (ale tylko taki bezwonny i musi schnąć przed ok tydzień aby kociak się nie potruł) - ja akurat miałam już wcześniej taker bo bardzo lubię majsterkować, ale cena takiego to koszt ok. 50zł

Drapak ma ok 2,5 metra i szerokość ok 1,5 metra. Jako że znajduje się on na środku pokoju, musieliśmy jakoś dopasować go do regału i antresoli pod sufitem
Złożenie drapaka zajęło nam ok 1 tygodnia. Drapak jest przystosowany na razie dla małego kotka, ale będzie stopniowo przebudowywany wraz ze wzrostem naszego malucha i na pewno za jakiś czas pojawią się nowe elementy Zapraszam do obejrzenia

Pozdrawiam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_0573.jpg (125,1 KB, 476 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0574.jpg (102,3 KB, 366 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0480.jpg (135,0 KB, 311 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0479.jpg (89,5 KB, 329 załadowań)
SuNailsArt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-04, 18:39   #22
mirra78
Zadomowienie

Jestem pod wrażeniem. Super!
Myślę,że było warto, bo zabawę będzie miał kotek przednią.
Śliczne kociątko!
Mój musi się zadowolić starym krzesłem...

Edytowane przez mirra78
Czas edycji: 2011-05-04 o 18:40
mirra78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-04, 22:15   #23
SuNailsArt
Raczkowanie

Serdecznie zachęcam do zrobienia takiego drapaka. Przecież nie musi być taki duży. Ten musiał być taki wysoki, bo w zasadzie mamy tylko jeden pokój do dyspozycji w domu (dzielimy go we dwoje z mężem razem z dwoma królikami, dwoma myszoskoczkami i kotkiem), a że jest to poddasze, to nie miałabym jak umieścić takiego drapaka pod skosami - dlatego stoi na środku pokoju i jest poniekąd wkomponowany w nasze meble
Kociak go wprost uwielbia.... dwa dni temu nauczył się włazić na antresole na samą górę i ma naprawdę wielką frajdę bo może spać z nami w łóżku Całymi dniami skacze i wspina się po nim. To był bez wątpienia bardzo udany projekt. Dał wiele zadowolenia kotkowi - a o to przecież tutaj chodziło

Edytowane przez SuNailsArt
Czas edycji: 2011-05-04 o 22:18
SuNailsArt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2011-05-20, 20:52   #24
foliababelkowa
Przyczajenie

Na jakiej stronie kupiłaś materiał ??
foliababelkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-20, 21:01   #25
SuNailsArt
Raczkowanie

Na stronie anza.pl ----> hurtownia materiałów zabawkarskich
Stary 2011-10-02, 20:56   #26
agaciasz
Przyczajenie

dziekuje za rady, wlasnie przegladalam drapaki sufitowe i zalamalam sie ich cenami, pozbieram materialy i w nastepny weeekend wezme sie do pracy, moje koteczki ( i moj portfel) bede zachwycone pozdrawiam
agaciasz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-22, 21:37   #27
syzygia
Przyczajenie

SuNailsArt , drapak rewelacja I co dla mnie jest świetne - materiał wewnątrz budek - prawie żadna firma takich nie robi, a przecież gola deska czy tuba w środku strasznie szpeci...

Też planuję coś zrobić dla moich kocichów, bo mamy ich aż cztery osobniki i tylko taki niewielki drapaczek z trixie... A koszt takich, co mi się podobają to 1000 zeta i w górę, więc majątek ;P Tylko jest problem jak tu dostać takie tuby o średnicy 10 cm i te całkiem duże... Mam iść do drukarni i tak po prostu spytac czy nie mają takich niepotrzebnych tub?
syzygia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2012-01-23, 09:17   #28
SuNailsArt
Raczkowanie

Witaj syzygia

Bardzo się cieszę, że podoba Ci się nasz drapak ) Dodam tylko, że mimo iż drapak był budowany w maju - to do dzisiaj stoi a futerko się nie wytarło )))
Odpowiadając na Twoje pytanie ---> dokładnie. Powinnaś pójść do drukarni (najlepiej wielkoformatowej), i po prostu zapytać o takie tuby. A jeżeli nie do drukarni, to zachęcam również aby wstąpić do sklepu z wykładzinami czy dywanami. Dywany i wykładziny także nawija się na takie tuby, a ich długość starczy pewnie na trzy drapaki :P

Pozdrawiam serdecznie
Stary 2012-01-29, 20:22   #29
syzygia
Przyczajenie

Dziękuję za rady Będę myśleć nad drapaczkiem i powoli gromadzić potrzebne surowce Ostatnio odkryłam, że niedaleko nas mają taką drukarnię, więc jak będę w pobliżu to wstąpię. Co do sznurka, to chyba kupię taki sizal: http://allegro.pl/lina-linka-sizalow...081249505.html

Ale z futerkiem i sznurkiem poczekam, aż będę mieć tuby i wymyślę, jak ma wyglądać, bo i tak nie wiem ile mam wziąć.

SuNailsArt, mogłabyś napisać, które konkretnie futerko kupiłaś? I jak się tam zamawia? Bez problemu można kupić metr kwadratowy czy mają jakiś limit?
syzygia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-10, 19:42   #30
drapak dla kociaka
Przyczajenie

A to jest drapak zrobiony przeze mnie. W sumie to jest to taki prezent dla mojej dziewczyny, która uwielbia koty no i teraz będę skazany też na jego towarzystwo , ale czego to się nie robi...
drapak dla kociaka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości