konflikt z mam± - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2019-11-19, 11:24   #1
nice66irl
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 1
Unhappy

konflikt z mam±

Hej.
Chcia³abym poprosiæ was o poradê w zwi±zku z konfliktem, który narasta miêdzy mn± a moj± mam±. Konflikt istnieje od bardzo wielu lat...
Powiem tylko tyle, ¿e nie by³a nigdy dla mnie oparciem, nie mog³am siê jej wy¿aliæ czy przytuliæ siê. Zawsze by³y pretensje i wyszydzanie. Obgadywanie za plecami. Nigdy nie mia³a znajomych, kole¿anek. Moich te¿ siê czepia³a.

Mama na¶miewa siê z innych, obra¿a ich, krytykuje, k³amie, potrafi sk³óciæ ze sob± ludzi. Za chwilê leci do ko¶cio³a i wydaje jej siê, ¿e jest ¶wiêta.
Próbuje mnie nawet sk³óciæ z rodzeñstwem, mê¿em.

Notorycznie wtr±ca siê w wychowanie moich dzieci. Kiedy¶ zostawa³y z ni±, gdy sz³am do pracy, wiêc by³o to nieuniknione, ¿eby bra³a udzia³ w ich wychowaniu. Ale obecnie nie ma takiej potrzeby. Natomiast z³o¶liwie faszeruje starsz± córkê s³odyczami, bo wie, ¿e ja nie pozwalam jej na jedzenie s³odkiego bez umiaru. Jej wyt³umaczenie jest takie, ¿e babcia musi rozpieszczaæ. A my walczymy o zêby, bo córka ma spore z nimi problemy.

Potrafi ma³ej opowiadaæ, ¿e mama jej nie kocha, a mi przy córce mówiæ, ¿e moje dziecko mnie nienawidzi (bo jej na nic nie pozwalam itp).
Mówi do moich dzieci "córeczki, przyjd¼cie do mamusi" (czyli do niej). Bo ona jest wspania³± mamusi±, a mnie przecie¿ dzieciaki nienawidz±.
Gdy moja te¶ciowa chce przypilnowaæ dzieci, zabraæ je gdzie¶ to moja matka jest obra¿ona. Dzieciakom te¿ wygaduje g³upoty na drug± babciê . Dzieci wszystko ³atwo ³api±, a ja muszê te g³upoty odkrêcaæ (np. na¶miewanie siê z babci, bo ma protezy zêbowe).
Jakakolwiek próba rozmowy z moj± mam± koñczy siê jej fochem, trza¶niêciem drzwiami, 3 dniami spokoju, po czym znowu wraca ze zdwojon± si³± i wszystko krêci siê od nowa.

Mam do¶æ s³uchania jaki mój brat jest beznadziejny i niezaradny, bo kiedy idzie do niego to to samo mówi o mnie. Przerasta mnie walka o to, by normalnie wypowiada³a siê o innych, o mojej te¶ciowej czy te¶ciu.
Mêczy mnie jej k³amanie, oczernianie innych, wybielanie siebie, nadawanie na mnie i moje rodzeñstwo. A mam wra¿enie, ¿e z dnia na dzieñ jest coraz gorzej.
Ostatnio mama zaczê³a mnie obgadywaæ z moj± te¶ciow±, która zawsze by³a jej wrogiem nr 1, a teraz opowiada jej jak± to ja jestem kiepsk± matk±. I wszystko, co potrafi± dziewczynki to jest jej zas³uga.

Z jednej strony marzê, by nie mieæ z ni± ju¿ nic wspólnego, a z drugiej - to wci±¿ jest moja matka. Zawsze bêdê j± szanowa³a z tego wzglêdu, bo mimo wszystko mnie urodzi³a, wychowywa³a. I jestem jej za to wdziêczna.

Za parê lat sama bêdzie potrzebowa³a pomocy mojej i rodzeñstwa, bo ju¿ bêdzie staruszk±, ale nie wiem w jaki sposób damy radê zajmowaæ siê kim¶, kto jest do szpiku ko¶ci fa³szywy i zepsuty.
I nie wiem, co mam z ni± zrobiæ, oszalejê...
nice66irl jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-11-19, 12:33   #2
Magdallona
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 199
Dot.: konflikt z mam±

Poczytaj o narcystycznym zaburzeniu osobowo¶ci. Z opisu wygl±da na to, ¿e Twoja matka ma w³a¶nie to albo co¶ podobnego. Ja ze swoj± nie mam ju¿ kontaktu i wysz³o mi to na dobre. Moim zdaniem nie powinna¶ z ni± zostawiaæ dzieci, bo bêdzie mieæ na nie z³y wp³yw.
Magdallona jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-11-19, 13:41   #3
Limonka2738
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 30 163

Cytat:
Napisane przez nice66irl Poka¿ wiadomo¶æ
Hej.
Chcia³abym poprosiæ was o poradê w zwi±zku z konfliktem, który narasta miêdzy mn± a moj± mam±. Konflikt istnieje od bardzo wielu lat...
Powiem tylko tyle, ¿e nie by³a nigdy dla mnie oparciem, nie mog³am siê jej wy¿aliæ czy przytuliæ siê. Zawsze by³y pretensje i wyszydzanie. Obgadywanie za plecami. Nigdy nie mia³a znajomych, kole¿anek. Moich te¿ siê czepia³a.

Mama na¶miewa siê z innych, obra¿a ich, krytykuje, k³amie, potrafi sk³óciæ ze sob± ludzi. Za chwilê leci do ko¶cio³a i wydaje jej siê, ¿e jest ¶wiêta.

Notorycznie wtr±ca siê w wychowanie moich dzieci. Kiedy¶ zostawa³y z ni±, gdy sz³am do pracy, wiêc by³o to nieuniknione, ¿eby bra³a udzia³ w ich wychowaniu. Ale obecnie nie ma takiej potrzeby. Natomiast z³o¶liwie faszeruje starsz± córkê s³odyczami, bo wie, ¿e ja nie pozwalam jej na jedzenie s³odkiego bez umiaru. Jej wyt³umaczenie jest takie, ¿e babcia musi rozpieszczaæ. A my walczymy o zêby, bo córka ma spore z nimi problemy.

Potrafi ma³ej opowiadaæ, ¿e mama jej nie kocha, a mi przy córce mówiæ, ¿e moje dziecko mnie nienawidzi (bo jej na nic nie pozwalam itp).
Mówi do moich dzieci "córeczki, przyjd¼cie do mamusi" (czyli do niej). Bo ona jest wspania³± mamusi±, a mnie przecie¿ dzieciaki nienawidz±.
Gdy moja te¶ciowa chce przypilnowaæ dzieci, zabraæ je gdzie¶ to moja matka jest obra¿ona. Dzieciakom te¿ wygaduje g³upoty na drug± babciê . Dzieci wszystko ³atwo ³api±, a ja muszê te g³upoty odkrêcaæ (np. na¶miewanie siê z babci, bo ma protezy zêbowe).
Jakakolwiek próba rozmowy z moj± mam± koñczy siê jej fochem, trza¶niêciem drzwiami, 3 dniami spokoju, po czym znowu wraca ze zdwojon± si³± i wszystko krêci siê od nowa.

Mam do¶æ s³uchania jaki mój brat jest beznadziejny i niezaradny, bo kiedy idzie do niego to to samo mówi o mnie. Przerasta mnie walka o to, by normalnie wypowiada³a siê o innych, o mojej te¶ciowej czy te¶ciu.
Mêczy mnie jej k³amanie, oczernianie innych, wybielanie siebie, nadawanie na mnie i moje rodzeñstwo. A mam wra¿enie, ¿e z dnia na dzieñ jest coraz gorzej.
Ostatnio mama zaczê³a mnie obgadywaæ z moj± te¶ciow±, która zawsze by³a jej wrogiem nr 1, a teraz opowiada jej jak± to ja jestem kiepsk± matk±. I wszystko, co potrafi± dziewczynki to jest jej zas³uga.

Z jednej strony marzê, by nie mieæ z ni± ju¿ nic wspólnego, a z drugiej - to wci±¿ jest moja matka. Zawsze bêdê j± szanowa³a z tego wzglêdu, bo mimo wszystko mnie urodzi³a, wychowywa³a. I jestem jej za to wdziêczna.

Za parê lat sama bêdzie potrzebowa³a pomocy mojej i rodzeñstwa, bo ju¿ bêdzie staruszk±, ale nie wiem w jaki sposób damy radê zajmowaæ siê kim¶, kto jest do szpiku ko¶ci fa³szywy i zepsuty.
Po co pozwalasz na jej kontakt z dzieæmi?

Nie musisz siê ni± zajmowaæ, je¶li nie chcesz.

Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz

Top secret Uczestnik ¶ci¶le tajnego rz±dowego programu badañ nad eksperymentaln± szczepionk± na malariê.
Limonka2738 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-11-19, 14:15   #4
Eveen
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 512

W miare mozliwosci odcinaj sie i rodzine od matki na jak najszersz± mozliwa skale i ignoruj jej humory. Takie osoby nie otrz±sn± sie dopoki nie zoabcza, ¿e ich zachowanie prowadzi do tego ze w koncu zostaja same.
Eveen jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-11-19, 15:15   #5
b86fbd8625d9b7713dc397c4b023b1c18a236704_5f3b0c85ccdaa
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 882

Te¿ zaleca³abym odcinanie siê od matki, bo z opisu wynika, ¿e jest to osoba toksyczna. Poka¿cie jej, ¿e nie rz±dzi, niech zauwa¿y co traci i zastanowi siê nad sob±. W ¿adnym wypadku nie zostawi³abym z ni± dzieci gdyby lekcewa¿y³a moje pogl±dy i zalecenia odno¶nie ich wychowania.
b86fbd8625d9b7713dc397c4b023b1c18a236704_5f3b0c85ccdaa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-11-19, 15:41   #6
la'Mbria
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 7 002

Cytat:
Hej.

Zerwaæ kontakt.
To zachowanie twojej matki bêdzie siê tylko nasila³o. Nie zmieni siê na lepsze, nie stanie siê mamusi± o jakiej marzysz, wspieraj±c± i kochajac±. Nigdy.
Nawet jak obieca. Nie zmieni siê.

Jedyne co mo¿esz w tej sytuacji zmieniæ to swoje zachowanie. Mo¿esz raz na zawsze odci±æ siê i mieæ ¶wiêty spokój. Co polecam z czystym sumieniem jako "wyrodna" córka, która prawie dekadê temu zerwa³a wszelkie kontakty z matk±.
Ulga i uczucie spokoju jakie osi±gnê³am jest warte, ¿eby czasem od obcych ludzi pos³uchaæ tego oburzenia " aleeeetooomaaaatka! Ale to maaatka!twoja matka A matka ma siê jedn±"!

Naprawdê warto mieæ na to wywalone. Ona ciebie i twoj± rodzinê w tej chwili niszczy. Nie patrz na to, co "wypada" tylko na swój komfort i zdrowie psychiczne rodziny.

I taka jedna wa¿na rzecz- jak siê odcinaæ to ju¿ forever and ever. Bez ¿adnego "A jak siê poprawi to.."

Wys³ane z mojego SM-J710F przy u¿yciu Tapatalka

---------- Dopisano o 16:41 ---------- Poprzedni post napisano o 16:40 ----------

Cytat:
Napisane przez Eveen Poka¿ wiadomo¶æ
W miare mozliwosci odcinaj sie i rodzine od matki na jak najszersz± mozliwa skale i ignoruj jej humory. Takie osoby nie otrz±sn± sie dopoki nie zoabcza, ¿e ich zachowanie prowadzi do tego ze w koncu zostaja same.
Nawet jak zostan± same to nie zawsze siê otrz±sn±. Czasem nadal uwa¿aj±, ¿e one niewinne, a z³y ca³y ¶wiat woko³o.

Wys³ane z mojego SM-J710F przy u¿yciu Tapatalka

jak ch³opu zale¿y, to ¿eby ska³y sra³y, a mury pêka³y, to znajdzie czas i sposób, ¿eby siê z Tob± skontaktowaæ...
la'Mbria jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-11-19, 17:39   #7
CwiercMotyla
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 91

Ale wiesz co trzeba mieæ twarde, je¶li co¶ innego ma siê miêkkie?
CwiercMotyla jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2019-11-19, 18:07   #8
chacaos
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 922

Cytat:

Skoro uwa¿asz, ¿e mamuñci nale¿y siê cze¶æ i chwa³a dlatego, ¿e Ciê urodzi³a i spe³ni³a (marnie) obowi±zek rodzicielski, to jakiej pomocy oczekujesz? Co innego mo¿emy doradziæ poza trzymaniem siebie i dzieci z dala od toksycznej, jadowitej manipulantki? Nie jeste¶ ju¿ dzieckiem i obecn± sytuacjê masz na w³asne ¿yczenie, jako doros³a osoba jeste¶ odpowiedzialna za dobro swoje i swojej rodziny. Albo dalej dajesz siê opluwaæ, albo mówisz matce adiós, nie ma magicznego zaklêcia na jej problemy z g³ow±.
chacaos jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-11-19, 18:15   #9
980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 18 061

I po co utrzymujesz z nia kontakt? Zerwij go, zas³u¿y³a na to.

---------- Dopisano o 19:15 ---------- Poprzedni post napisano o 19:13 ----------

Cytat:
Napisane przez chacaos Poka¿ wiadomo¶æ
Skoro uwa¿asz, ¿e mamuñci nale¿y siê cze¶æ i chwa³a dlatego, ¿e Ciê urodzi³a i spe³ni³a (marnie) obowi±zek rodzicielski, to jakiej pomocy oczekujesz? .
Dok³adnie, te¿ mi wielka ³aska. Nikt jej autorki rodzic nie kaza³.

980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-11-19, 18:15   #10
wiekanka
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 071

Uwazam, ze bez pomocy terapeuty nie dasz rady. Widac, ze masz ogromny problem, zeby z matka uciac kontakt po mimo, ze Cie krzywdzi. Ona jest najwyrazniej zaburzona.
wiekanka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-11-19, 18:19   #11
f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 9 946

Zerwij kontakt i id¼ na terapiê, bo twoja matka jest toksyczna. Ja tu innego rozwi±zania nie widzê.

---------- Dopisano o 19:19 ---------- Poprzedni post napisano o 19:17 ----------

Cytat:
Napisane przez chacaos Poka¿ wiadomo¶æ
Skoro uwa¿asz, ¿e mamuñci nale¿y siê cze¶æ i chwa³a dlatego, ¿e Ciê urodzi³a i spe³ni³a (marnie) obowi±zek rodzicielski, to jakiej pomocy oczekujesz? Co innego mo¿emy doradziæ poza trzymaniem siebie i dzieci z dala od toksycznej, jadowitej manipulantki? Nie jeste¶ ju¿ dzieckiem i obecn± sytuacjê masz na w³asne ¿yczenie, jako doros³a osoba jeste¶ odpowiedzialna za dobro swoje i swojej rodziny. Albo dalej dajesz siê opluwaæ, albo mówisz matce adiós, nie ma magicznego zaklêcia na jej problemy z g³ow±.
f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2019-11-19, 18:22   #12
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 16 083

Odetnij sie
Badz dorosla ,zyj po swojego.tego toksyka nie potrzebujesz do szczê¶cia ani Ty ani twoje dzieci
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-11-19, 19:12   #13
9a6d0e95fbc4407ed947e2ef8cea0fb12942fdf4_5e1910028c83c
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 234

A ja powiem inaczej, zaraz tam z tym zrywaniem kontaktu hola hola... Z tak± lekko¶ci± Ci wszyscy to doradzaj±, a to ju¿ jest krok ostateczny.
Mo¿esz jej byæ wdziêczna, ¿e Ciê urodzi³a i wychowa³a, a jednocze¶nie wyznaczyæ jej granice i pokazaæ, ¿e d³u¿ej nie bêdziesz siê na pewne rzeczy godzi³a. Jedno nie wyklucza drugiego, to wynios³am akurat ze swojej terapii. I Tobie te¿ wybranie siê na ni± polecam.

Edytowane przez 9a6d0e95fbc4407ed947e2ef8cea0fb12942fdf4_5e1910028c83c
Czas edycji: 2019-11-19 o 19:15
9a6d0e95fbc4407ed947e2ef8cea0fb12942fdf4_5e1910028c83c jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-11-19, 19:25   #14
tinkerver2
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 11 109

Cytat:

A Ty jeste¶ jej w³asn±, rodzin± córk±, na któr± siê zdecydowa³a, i z rozmyslem chcia³a wychowywaæ. A mimo wszystko ani ciê nie szanuje, ani nie liczy siê z twoim zdaniem.
Bez sensu jest szanowaæ kogo¶, kto nas nie szanuje.

Wys³ane z mojego moto g(7) power przy u¿yciu Tapatalka
tinkerver2 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-11-19, 19:29   #15
f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 9 946

[1=9a6d0e95fbc4407ed947e2e f8cea0fb12942fdf4_5e19100 28c83c;87346965]A ja powiem inaczej, zaraz tam z tym zrywaniem kontaktu hola hola... Z tak± lekko¶ci± Ci wszyscy to doradzaj±, a to ju¿ jest krok ostateczny.
Mo¿esz jej byæ wdziêczna, ¿e Ciê urodzi³a i wychowa³a, a jednocze¶nie wyznaczyæ jej granice i pokazaæ, ¿e d³u¿ej nie bêdziesz siê na pewne rzeczy godzi³a. Jedno nie wyklucza drugiego, to wynios³am akurat ze swojej terapii. I Tobie te¿ wybranie siê na ni± polecam.[/QUOTE]

Ale po co jej ten kontakt z matk±? Nie ma 5 lat i ma w³asn± rodzinê.
f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2019-11-19, 19:52   #16
1b006c1cc4b33fb32b0a741c96d131cb0dc83f78_5f5d531644303
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 688

Wyznaczenie granic nic nie da, bo mamu¶ka nie bêdzie siê trzymaæ tych granic. To taki typ osoby. Jest toksyczna i tyle, niezale¿nie co ustal± i jak autorka bêdzie jej pilnowaæ i tak pañcia bêdzie robiæ swoje plus dodatkowo pierdyliard akcji wywo³uj±cych poczucie winy u autorki i ¿ale, ¿e TAK j± traktuje.

Takich toksycznych osób siê nie da zmieniæ i nie da siê i¶æ z nimi na kompromis. Po prostu siê nie da.
1b006c1cc4b33fb32b0a741c96d131cb0dc83f78_5f5d531644303 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-11-19, 20:11   #17
980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 18 061

[1=9a6d0e95fbc4407ed947e2e f8cea0fb12942fdf4_5e19100 28c83c;87346965]A ja powiem inaczej, zaraz tam z tym zrywaniem kontaktu hola hola... Z tak± lekko¶ci± Ci wszyscy to doradzaj±, a to ju¿ jest krok ostateczny.
Mo¿esz jej byæ wdziêczna, ¿e Ciê urodzi³a i wychowa³a, a jednocze¶nie wyznaczyæ jej granice i pokazaæ, ¿e d³u¿ej nie bêdziesz siê na pewne rzeczy godzi³a. Jedno nie wyklucza drugiego, to wynios³am akurat ze swojej terapii. I Tobie te¿ wybranie siê na ni± polecam.[/QUOTE]Zerwanie kontaktu z kim¶, kto nas nie szanuje i zatruwa nam ¿ycie to krok ostateczny? Aha.

980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-11-19, 20:43   #18
f4dc90dff2e2b615c19266a8122ebdaa1aaf3285_639bb50290b9a
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 3 487

Twoja matka krzywdzi Twoj± rodzinê a Ty na to pozwalasz.

f4dc90dff2e2b615c19266a8122ebdaa1aaf3285_639bb50290b9a jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-11-19, 20:59   #19
Limonka2738
Zakorzenienie

Mo¿esz jej byæ wdziêczna, ¿e Ciê urodzi³a i wychowa³a, a jednocze¶nie wyznaczyæ jej granice i pokazaæ, ¿e d³u¿ej nie bêdziesz siê na pewne rzeczy godzi³a. Jedno nie wyklucza drugiego, to wynios³am akurat ze swojej terapii. I Tobie te¿ wybranie siê na ni± polecam.[/QUOTE]To nie jest kobieta, która nie rozumie albo nie ma jasno postawionych granic, bo daje dzieciom s³odycze kiedy matka nie pozwala.

To jest raczej standardowa babcia jednak. "Kupiê ci Nutellê, tylko mamie nie mów". Je¶li dziecko siê widujê z babci± sporadycznie, to od tego nikomu nic siê nie stanie.

Ale ta kobieta napuszcza dzieci na autorkê, ka¿de do siebie mówiæ "mamusiu" (a jest babci±), ona Szczuka psychicznie swoje wnuki i próbuje je odebraæ ich matce.

Ta kobieta ma powa¿ne problemy z g³ow± i od niej trzeba uciekaæ, bo ona siê najprawdopodobniej ju¿ nie zmieni. Mo¿e natomiast zniszczyæ tê rodzinê, a na pewno bardzo skrzywdziæ psychicznie dzieci.

Autorko, zrobisz jak uwa¿asz. Ale twoje dzieci bêd± kiedy¶ chodziæ na terapiê, je¶li nie odetniesz ich od tej kobiety.

Top secret Uczestnik ¶ci¶le tajnego rz±dowego programu badañ nad eksperymentaln± szczepionk± na malariê.

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2019-11-19, 21:06   #20
9a6d0e95fbc4407ed947e2ef8cea0fb12942fdf4_5e1910028c83c
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 234

[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;87347124]Zerwanie kontaktu z kim¶, kto nas nie szanuje i zatruwa nam ¿ycie to krok ostateczny? Aha.

Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]
Je¶li jest to nasz rodzic, to owszem, takie mam zdanie. Ja ze swoj± matk± czy ojcem bym jednak kontaktu nie zrywa³a, a moja jest wypisz wymaluj narcystycznym typem nieszanuj±cym granic, mimo wszystko potrafiê w chwili obecnej te granice wyznaczaæ i mieæ z ni± ca³kiem fajne stosunki bo jest du¿o lepiej odk±d siê wyprowadzi³am z domu, nie wiem co bêdzie kiedy¶.

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Poka¿ wiadomo¶æ
To nie jest kobieta, która nie rozumie albo nie ma jasno postawionych granic, bo daje dzieciom s³odycze kiedy matka nie pozwala.

To jest raczej standardowa babcia jednak. "Kupiê ci Nutellê, tylko mamie nie mów". Je¶li dziecko siê widujê z babci± sporadycznie, to od tego nikomu nic siê nie stanie.

Ale ta kobieta napuszcza dzieci na autorkê, ka¿de do siebie mówiæ "mamusiu" (a jest babci±), ona Szczuka psychicznie swoje wnuki i próbuje je odebraæ ich matce.

Ta kobieta ma powa¿ne problemy z g³ow± i od niej trzeba uciekaæ, bo ona siê najprawdopodobniej ju¿ nie zmieni. Mo¿e natomiast zniszczyæ tê rodzinê, a na pewno bardzo skrzywdziæ psychicznie dzieci.

Autorko, zrobisz jak uwa¿asz. Ale twoje dzieci bêd± kiedy¶ chodziæ na terapiê, je¶li nie odetniesz ich od tej kobiety.

Tak, wiem, o czym mówisz i zgadzam siê z prawie wszystkim, co piszesz, w 100% - natomiast moim zdaniem warto by³oby chocia¿ ten jeden raz spróbowaæ z ni± mocno ograniczyæ kontakt i zobaczyæ, czy cokolwiek j± to ruszy i da. Jak nie, to proszê bardzo, niech siê odcina. Bo tego czy to co¶ by da³o to nikt nie wie NA PEWNO.
9a6d0e95fbc4407ed947e2ef8cea0fb12942fdf4_5e1910028c83c jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-11-19, 21:10   #21
Limonka2738
Zakorzenienie

[1=9a6d0e95fbc4407ed947e2e f8cea0fb12942fdf4_5e19100 28c83c;87347261]
Tak, wiem, o czym mówisz i zgadzam siê z prawie wszystkim, co piszesz, w 100% - natomiast moim zdaniem warto by³oby chocia¿ ten jeden raz spróbowaæ z ni± mocno ograniczyæ kontakt i zobaczyæ, czy cokolwiek j± to ruszy i da. Jak nie, to proszê bardzo, niech siê odcina. Bo tego czy to co¶ by da³o to nikt nie wie NA PEWNO.[/QUOTE]

Spróbowaæ raz mo¿na na takiej zasadzie, masz racjê.

Je¶li matka podejmie terapiê, to mo¿na pomy¶leæ o ponownym kontakcie za jaki¶ czas.

Ale bez terapii to bym z ni± urwa³akontakt ca³kowicie.

Stary 2019-11-19, 22:01   #22
MariaFrancesca
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 874

Podpisujê siê pod tym o czym pisz± dziewczyny. Nie wiem czy u Twojej mamy te zachowania by³y zawsze czy dopiero teraz je zauwa¿y³a¶, bo spad³y z oczu dzieciêce klapki czy sytuacja nasili³a siê z wiekiem.
Powiem Ci jak jest u mnie, mo¿e Ci to pomo¿e. Mam podobn± sytuacjê, ale z ojcem, jak teraz analizujê pewne rzeczy to trochê zawsze taki by³ (mia³ ostre przeb³yski takich zachowañ) tylko jako dziecko go idealizowa³am, a po drugie mocno nasili³o mu siê z wiekiem. Mój brat podchodzi do tego tak, ¿e skala w jakiej ojciec siê zmieni³ powoduje, ¿e to ju¿ nie jest jego ojciec, to obca, zupe³nie inna osoba i on to potrafi rozgraniczyæ.
Ja mia³am te¿ takie dylematy, wiele razy dawali¶my mu szansê, wybaczali¶my, a raczej przechodzili¶my do porz±dku dziennego, koñczy³o siê tak, ¿e za jaki¶ czas rani³ nas jeszcze dotkliwiej. Wyznaczanie granic nie przynosi³o te¿ rezultatów. Jedna akcja przela³a czarê goryczy. I wtedy zrozumia³am, ¿e jak pisa³a która¶ z dziewczyn, trzeba porzuciæ wszelk± nadziejê, ¿e on bêdzie kiedy¶ jeszcze dobrym ojcem, ¿e jest ¶wiate³ko w tunelu. Zrozumia³am, ¿e mam wybór miêdzy:
1. Ci±g³ym wtr±caniem siê w moje ¿ycie, krytykowaniem, manipulacj±, wrzaskami, oczernianiem najbli¿szych i mo¿e w konsekwencji rozwaleniem ma³¿eñstwa.
2. Odciêciem siê ca³kowitym.

Razem z bratem solidarnie zrobili¶my to drugie i tak trwa to ju¿ prawie 4 lata. Nic ojca to nie nauczy³o, wed³ug niego (z opowie¶ci mamy, która z nim ¿yje) on jest tu ofiar± biedaczek. Oczywi¶cie po tym jak poczu³, ¿e pali mu siê grunt pod nogami zacz±³ siêgaæ po wszelkie mo¿liwe metody, ostatecznie nas wydziedziczy³, zabroni³ wstêpu do domu i przyjazdu na ewentualny pogrzeb. I wiesz co? Ani przez chwilê nie ¿a³ujê, jakkolwiek te pieni±dze z ewentualnego spadku mia³yby byæ du¿e. Zdrowia psychicznego czy dobrego ma³¿eñstwa nie kupisz za ¿adne pieni±dze. Jedyne czego ¿a³ujê to tego, ¿e moje dzieci nie znaj± jednego dziadka, choæ ¿yje. I ¿e ich narodziny go nie odmieni³y. Jak wywa¿ê jednak obie strony medalu na szali to i tak uznajê moj± decyzjê za dobr±. Drugi dziadek wynagradza im to z nawi±zk±.
Co do ostracyzmu spo³ecznego, ¿e to matka to po pierwsze najlepiej to olaæ. Ja mam o tyle ³atwo, ¿e mieszkam daleko od domu rodzinnego, wiêc ludzie nie widz± naszych relacji. Jak kto¶ jest zbyt dociekliwy czemu kolejny raz jadê do te¶ciów na ¶wiêta to nie t³umaczê siê z tego, bo po co. Czê¶æ bli¿szych osób wie, nauczy³am siê ju¿ o tym mówiæ nie zanosz±c siê przy tym ³zami. I wiesz co siê okazuje? Bardzo du¿o ludzi ma ró¿ne problemy z rodzicami, jeden kumpel jest tak samo odciêty od matki od 8 lat, drugi ma toksyczn± strasznie, ale stara siê utrzymywaæ z ni± poprawne relacje choæ bardzo rzadkie i maksymalnie ch³odne, bo mieszka w jej mieszkaniu, trzeci ma ojca wieloletniego alkoholika, kole¿anka ma matkê z nerwic± i te¿ nie ma lekko. Mo¿ecie powiedzieæ, ¿e sama jestem pokrêcona i przyci±gam takich ludzi, ale to chyba nie tak. Znaj±c mnie, a nie znaj±c tej historii my¶lê, ¿e nie domy¶liliby¶cie siê, ¿e tak mam. Bardziej my¶lê, ¿e jak siê przed lud¼mi wartymi tego otworzysz to okazuje siê, ¿e oni te¿ maj± pochowane trupy w szafie. Podobnie mia³am z poronieniem, raczej wcze¶niej o tym nie s³ysza³am, jak sama otwarcie zaczê³am o tym mówiæ, okaza³o siê, ¿e bardzo du¿o kobiet to spotka³o, gdzie¶ z reszt± czyta³am statystyki ile mniej wiêcej.
Podsumowuj±c mój elaborat: bardzo Ci ¿yczê, ¿eby uda³o Ci siê znale¼æ wspólny jêzyk, aby mama zaczê³a respektowaæ granice itd.. Je¶li tak siê jednak nie stanie, nie wahaj siê. Wiem, ¿e to bêdzie strasznie boleæ, to tak jakby¶ kogo¶ pochowa³a za ¿ycia, a razem z t± osob± dom rodzinny, miasto rodzinne i masê dobrych wspomnieñ, które po takich akcjach wydaj± siê tombakiem, nie z³otem. Przestajesz ju¿ wierzyæ, ¿e to dobre co pamiêtasz siê wydarzy³o, ¿e by³o prawdziwe, ¿e kto¶ Ciê naprawdê kocha³, a nie tylko wtedy jak by³a¶ pos³uszna i uleg³a. Ale pamiêtaj masz za du¿o do stracenia, ma³¿eñstwo i zdrowie psychiczne dzieci. Matka mo¿e uczyniæ taki po¿ar w Twoim ¿yciu, ¿e nic ju¿ na tych zgliszczach nie zbudujesz.
Du¿o si³y ¿yczê.
Ps. Kiedy¶ by³ taki blog toksyczni rodzice, dziewczyna opisywa³a tam swoj± walkê z matk±.

W avatarze Andie MacDowell.
MariaFrancesca jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-11-20, 09:55   #23
megamag
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 7 488

Cytat:
Hej.

I co my Ci tu mamy doradziæ? Twoja matka by³a, jest i bêdzie pieprzniêta. Trzeba ograniczyæ z ni± kontakty do minimum i tyle. I owszem, to Twoja matka, wiêc jak bêdzie trzeba mo¿esz jej pomóc, ale to tyle.
megamag jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2019-11-20, 10:59   #24
MariaFrancesca
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 874

Autorko, polecam Ci jeszcze ten blog
http://narcystycznirodzice.blogspot....taktu.html?m=1

W avatarze Andie MacDowell.
MariaFrancesca jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-11-20, 11:25   #25
Glodomorek
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 8 301

Zerwij kontakt. Dziwiê siê, ¿e tyle wytrzyma³a¶. Nie masz ¿adnego obowi±zku szanowaæ ani kochaæ swojej matki. Nie siê ni± opiekowaæ na staro¶æ.
Chodzisz na terapiê? Serio, by siê przyda³a

---------- Dopisano o 12:25 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ----------

Mo¿esz jej byæ wdziêczna, ¿e Ciê urodzi³a i wychowa³a, a jednocze¶nie wyznaczyæ jej granice i pokazaæ, ¿e d³u¿ej nie bêdziesz siê na pewne rzeczy godzi³a. Jedno nie wyklucza drugiego, to wynios³am akurat ze swojej terapii. I Tobie te¿ wybranie siê na ni± polecam.[/QUOTE]Niestety jak autorka do tej pory nie potrafi³a tego zrobiæ i wyegzekwowaæ mimo prób, to tê szansê matka ju¿ mia³a. Nie chodzi, by zrywaæ kontakt, bo olaboga z³a matka (to te¿), ale ¿eby autorka mia³a przestrzeñ odetchn±æ i zaj±æ siê sob± i swoj± rodzin±, bo podjê³a terapiê i pewne rzeczy sobie pouk³ada³a. [1=f4dc90dff2e2b615c19266a 8122ebdaa1aaf3285_639bb50 290b9a;87347212]Twoja matka krzywdzi Twoj± rodzinê a Ty na to pozwalasz.

Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Dok³adnie. Bêdzie potem wspó³winna, ¿e pozwalasz krzywdziæ swoje dzieci. Autorko, musisz dzia³aæ konkretnie.

Glodomorek jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2019-11-20, 16:59   #26
lubiekielbase
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 582

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Poka¿ wiadomo¶æ
To nie jest kobieta, która nie rozumie albo nie ma jasno postawionych granic, bo daje dzieciom s³odycze kiedy matka nie pozwala.

Zgadzam siê w 100%.

Stary 2019-11-21, 19:21   #27
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 13 575

nie jeste¶ skonfliktowana z matk±, ona jest po prostu (bardzo z³e s³owo). Dociera do Ciebie tylko czê¶æ rzeczy które robi Twoim dzieciom, za Twoim przyzwoleniem. Pu¶æ do niej swoje dzieci z dyktafonem.

Edytowane przez b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14
Czas edycji: 2019-11-21 o 19:23
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2019-11-21 20:21:24

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:53.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.