|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
nie umiem sie zmotywowac do zmian... fitness a wiek
Czesc Kochane,
Moje zycie bylo bardzo skomplikowane do tej pory… wszystko sie pokrecilo. Dopiero teraz wyszlam na prosta. Mam 38 lat. Chcialabym zrzucic ok 10kg. I nie moge sie wziasc, bo mysle negatywnie…. ze juz nie warto. A jednoczesnie nie jestem zadowolona z tego co jest. Mam jakas bariere w glowie odnosnie wieku…. ze teraz juz wszystko mnie ominelo, wiec bede wegetowac dalej. Chyba mam lekka depresje. Nie umiem sie pogodzic w tym ze nie mialam fajnego zycia do tej pory. Chyba sie poddalam….. nie wiem jak zaczac od nowa… |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: nie umiem sie zmotywowac do zmian... fitness a wiek
Cytat:
W kwesti ćwiczeń, fitnesu, zapraszam Cię na wątek : https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1270871 Aktywność sportowa jest dobra w każdym wieku. Nawet jeśli nie zrzucisz kg, to ciało wysportowane po prostu wygląda 100 razy lepiej. Popatrz na te 2 panie, obie po 45 tce a ta z pierwszego linka zaczynała mniej więcej w Twoim wieku. Są tam zdjęcia porównawcze ( pierwszy link Jo Peters-Joseksaabs) pokazujące jak prezentowała się w wieku 36 lat jak zaczynała a potem w wieku 42 i 44 lat. I jak kłamliwe jest przeświadczenie, ze z mniejsza ilością kg wygląda się lepiej- nie, to nie kg robią złe, tylko brak sportu i mięśni. Zwróć na to uwagę,może wcale nie masz siedzieć na ujemnej diecie i chudnąc, może właśnie powinnaś jeść więcej co zawsze jest miłe, ale ćwiczyć. https://instagram.com/joseeksabs?igshid=1cratlpdxlba https://instagram.com/lina_fit?igshid=gzdtfascb7ax Zapraszam na wątek. ![]()
![]() |
![]() |
#3 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nikt za Ciebie nie zacznie, ale już zaczniesz, to szybko poczujesz pierwsze pozytywne efekty. Tu nie chodzi o rewolucję i robienie 10 rzeczy na raz. Zacznij od 1-2. Niby czemu ma Ci się nie udać? Myślisz, że jesteś aż tak wyjątkowa. Sorry kochana, nie jesteś. Ćwicząc musisz pamiętać o nawodnieniu, suplementacji. ---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 16:59 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#4 | |
Przyczajenie
|
[QUOTE
Aktywność sportowa jest dobra w każdym wieku. Nawet jeśli nie zrzucisz kg, to ciało wysportowane po prostu wygląda 100 razy lepiej. Popatrz na te 2 panie, obie po 45 tce a ta z pierwszego linka zaczynała mniej więcej w Twoim wieku. Są tam zdjęcia porównawcze ( pierwszy link Jo Peters-Joseksaabs) pokazujące jak prezentowała się w wieku 36 lat jak zaczynała a potem w wieku 42 i 44 lat. I jak kłamliwe jest przeświadczenie, ze z mniejsza ilością kg wygląda się lepiej- nie, to nie kg robią złe, tylko brak sportu i mięśni. Zwróć na to uwagę,może wcale nie masz siedzieć na ujemnej diecie i chudnąc, może właśnie powinnaś jeść więcej co zawsze jest miłe, ale ćwiczyć. [/QUOTE] Dzieki Kochana! Popatrzylam na wszystko. Duza inspiracja ze te kobiety sa w moim wieku lub nawet po 40 tce a wygladaja super I sa zadbane! Bardzo trudno mi jest zaczac jeszcze raz bo mam na kacie wiele takich startow… ktore sie nie udaly na koncu. Takze czuje taka mala traume… ze znow nie dam rady! Moze rzeczywiscie powinnam postawic na cwiczenia a jesc w miare normalnie…... ---------- Dopisano o 18:45 ---------- Poprzedni post napisano o 18:39 ---------- Cytat:
![]() ![]() Wiem nikt mi nie pomoze, musze sama sie wziasc na siebie…. nie wiem czemu mam taka faze z tym wiekiem… Takby wszystko zostalo przekreslone… Zle mysle. Nie powinnam tak myslec. Musze jakas dyscypline wprowadzic…. bo inaczej z takim mysleniem negatywnym to tylko do grobu wskoczyc bo Cie juz nic nie czeka…. sama sie w kozi rog w mojej glowie zapedzilam. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Przede wszystkim ćwicz, aby czuć się dobrze. Aby się pozytywnie zmęczyć, spocić, dotlenić. Jasne, w dalszej perspektywie jest schudnięcie (o ile do tego odpowiednie odżywianie się), wzmocnienie mięśni, ale to przyjdzie za jakiś czas. Natomiast nie ćwicz z myślą, że za 3 miesiące będziesz wyglądała jak te panie z Insta. Nie będziesz. One same tak nie wyglądają - w sensie wiadomo, że robią zdjęcia pod odpowiednim kątem, wyglądając dobrze, są zrobione (nie tylko w ćwiczenia zapewne inwestują grubą kasę), nakładają na zdjęcia filtry.
Jeżeli schudniesz / trochę się wyrzeźbisz, to zapewne nadal będzie kilka rzeczy, które (z racji wieku, genetyki itp.) już nie wyglądają u Ciebie super. I z tym warto przejść do porządku dziennego, aby nie było tak, że porzucisz ten nowy, lepszy styl życia, bo nie dał photoshopowych, spektakularnych efektów. Dbać o siebie warto na wielu poziomach. Oprócz kardio i jakichś ćwiczeń wzmacniających mięśnie polecam spróbowanie jogi. Kilku prostych asan. Wycisza, pomaga na psychikę. I oczywiste: kosmetyczka, fryzjer. Nie mówię, że co chwila (nie wiem jakim budżetem dysponujesz), ale rób sobie takie miłe rzeczy tylko dla samej siebie.
Żegnaj Wizaż Forum. Tyle lat za nami. ![]() ![]() Edytowane przez Ellen_Ripley Czas edycji: 2019-12-01 o 16:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem co masz na myśli pisząc, ze masz na koncie wiele sportów które się nie udały?
Ja też mam za sobą wiele sportów a na olimpiadę nie pojechałam z żadnego ![]() ![]() I nie pojadę żebym skisła. Ale ciało się rusza i jest sprawne, endorfiny wydzielają, zjeść można więcej, ma się kontakt z ludźmi, co najważniejsze na się kontakt z własnym ciałem! Można a nawet warto co raz próbować nowych aktywności, mieszać, zmieniać, dostosowywać do aktualnego nastroju, możliwości, potrzeb. ![]()
![]() |
#7 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Dokladnie! Te zdjecia fitness sa bardzo dobrze robione I tak jak mowiesz duzo kasy w to idzie…. Wydaje mi sie ze jak zaczne regularnie cwiczyc to poprawi mi sie moje samopoczucie… to teraz mam troche dola… zle mi ze soba ![]() nawet bardzo zle. Tworze jakies historie w glowie, buduje bariery. Wogule mam problem z rutyna…. jestem jak rozlegulowany zegarek! Nie mam zadnej dyscypliny a to niedobrze. Moja przyjaciolka mi mowi, zostaw fitness, zostaw odchudzanie… to nie jest priorytet teraz! Chodzi o to ze postanowilam szukac nowej pracy…. I przeniesc sie z malej miescowosci do wiekszego miasta. Ja uwazam ze wlasnie fitness mi pomoze! Bo nie bede jak cieple kluchy…. tylko zaczne miec energie do zycia!!!!! A teraz jestem taka rozmamlana… jak ja tak na interview pojde???? przeciez to bedzie widac. A jak Ty myslisz? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo w szukaniu pracy ani ewentualnej przeprowadzce to Ci nie przeszkodzi, bo niby jak? A tak, może psychicznie Cię podbuduje właśnie. Wejdziesz w jakąś rutynę a to już krok w przód. Dostaniesz pozytywnej energii to też na plus.
![]() |
![]() |
#9 | |
Przyczajenie
|
.... ....
---------- Dopisano o 20:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:43 ---------- Cytat:
Wlasnie gotuje kurczaka ![]() Edytowane przez Julitta_1 Czas edycji: 2019-12-01 o 17:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Znam wiele kobiet po 40, którym nie dałabym nawet 30 ![]() zacznij od małych zmian - więcej kolorowych ubrań, dłuższe spacery, zdrowsza dieta. Sama się zdziwisz jak takie drobiazgi potrafią odmienić życie. Kazdemu jest trudno schudnąć i dokonać zmian nawyków, ale nigdy nie jest na to za późno. Jesteś w super wieku - świadoma siebie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Moze za bardzo wszystko widzie w czarnych kolorach, zamiast szukac plusow widzie same minusy… Wiem dlaczego, odpowiedz jest w mojej przeszlosci…zwiazek z rodzina. Byly osoby ktore caly czas mnie krytykowaly….nigdy nic nie bylo wystarczajaco dobre. Ciezko mi jest zmienic myslenie na pozytywne, myslec dobrze o przyszlosci, ale postaram sie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Jak przeczytałam "fitness a wiek" to pomyślałam a, ze może masz z 60 lat. Twój problem nie ma nic wspólnego z wiekiem, bo na wielu siłowniach większość ludzi to 30-40 lat, jednak spora część wygląda młodziej właśnie dlatego, że ćwiczy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeżeli z racji zmieniania miejsca zamieszkania nie masz czasu lub możliwości iść na siłownię / do klubu fitness, to zacznij ćwiczyć w domu. Rób cokolwiek co będzie regularne, co zajmie Ci te chociaż by na początku 20 minut dziennie. Ale wiem, że nie wszyscy potrafią zmobilizować się do domowych ćwiczeń.
![]() |
![]() |
#14 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Chyba nikomu o tym nie powiem. Poprostu wezme sie. Nie potrzebuje zeby wszyscy o tym wiedzieli. Bedzie mi latwiej. U mnie to jest wszystko psychlogiczne niestety. Czuje wielki opor wewnetrzyny. Rozne rzeczy z przeszlosci sie zlozyly na to. Moge siedziec I myslec 2 lata. To nic nie da. Musze odciac to chore mysenie I poprostu jutro po pracy isc na silownie! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
BAN stały
|
Robisz sobie regularnie badania? Bo zarówno przybieranie na wadze, jak i zmęczenie oraz obniżenie samopoczucia mogą być objawem problemów z tarczycą, które dotykają obecnie bardzo wiele kobiet.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
[1=f8c2d375a73595a7890227c bb2d3acee309191de_62181c3 c5fcdf;87383527]Robisz sobie regularnie badania? Bo zarówno przybieranie na wadze, jak i zmęczenie oraz obniżenie samopoczucia mogą być objawem problemów z tarczycą, które dotykają obecnie bardzo wiele kobiet.[/QUOTE]
![]()
![]() |
#17 |
astro-loszka
|
Zacznij drobnymi kroczkami. Zmień nawyki żywieniowe. Odstaw słodycze, alkohol (jeśli pijesz), cukier, zmniejsz liczbę spożywanych węglowodanów. Zadbaj o suplementację. Zrób badania krwi - może brakuje Ci jakichś ważnych składników? Może gospodarka cukrowa lub lipidowa Twojego organizmu nie funkcjonuje prawidłowo i dlatego tyjesz?
Zacznij się ruszać, choćby chodząc na długie spacery na świeżym powietrzu czy ćwicząc w domu po 30 min. dziennie. Wyrób sobie taki nawyk, raz dziennie. Wysypiaj się, bo niewyspany organizm potrzebuje więcej kalorii, by się obudzić. I przede wszystkim, bądź cierpliwa. Nie nastawiaj się na cudowne skoki wagi po 3 miesiącach. Jestem tuż przed 40 i też próbuję schudnąć. Znam swój organizm, i wiem, co u mnie powoduje tycie, a co - chudnięcie. Kwestia dyscypliny. Co do ruchu, bardzo lubię, ale w sezonie ciepłym. Zimą ciężko mi się zmusić do większej aktywności fizycznej, na spacer TŻ musi mnie siłą wyciągać ![]() I nie myśl, że jesteś za stara, czy coś. Znam wiele kobietek, ,które właśnie po 40, 50, 60 wzięły się za siebie i wręcz przeszły metamorfozę w wyglądzie. na zdecydowany plus.
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Hey, robilam test krwi I wszystko wyszlo dobrze.
---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ---------- Wiem Kochana, dzisiaj ide na silownie, dla swojej psychiki bardziej.... bo czuje ze zle sie robi ze mna. Musze malymi kroczkami wyjsc na prosta..... ---------- Dopisano o 11:28 ---------- Poprzedni post napisano o 11:21 ---------- Dzieki Kochana 😊 wlasnie o ta dyscypline chodzi.... Ja caly czas to odkladalam. I z reguly jestem - wszystko albo nic. Skrajnosci. Czuje ze jestem w letargu. I wlasnie cwiczemia moga pomoc mi poczuc sie lepiej! Musze tez poradzic sobie z faktem ze stracilam tyle czasu ![]() Dzieki ze powiedzialas ze kobitki biora sie za siebie nawet po 40 50 tce! 😊 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Tylko, kobieto, nie naraz, że pójdziesz na 2-3 treningi a potem będziesz miesiąc leczyła zakwasy i kontuzje. Wszystko z umiarem, bo w kilka treningów ani formy, ani spadku wagi nie zrobisz. Przede wszystkim pamiętaj, że są różne formy ćwiczeń. Nie wszystko Ci musi "podejść". Ja np. fitnesowa nie jestem. Za to orbitrek, ćwiczenia z ciężarkami, joga, brzuszki - jak najbardziej.
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Hey Ellen 😊 Jesus! Masz racje. Wszystko na spokojnie. Moze tak 3 razy w tyg teraz. Ja lubie cwiczenia w grupie z muzyka. Tylko ze teraz nie mam formy takze musze pochodzic na silownie tak 2-3 tyg najpierw. Bieznia rowerek basen. To musi mi wejsc w krew.
I musze sie odciac od przeszlosci I przeszlych porazek! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:37.