|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów i fryzury Podyskutuj o pielęgnacji włosów kręconych, prostych, farbowanych, blond. Sprawdź modne fryzury: cięcia, koloryzacje, fryzury na ślub, wesele, Komunię, Sylwestra. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Połowa włosów kręcona, połowa prawie prosta :/
Hej
Czytałam sobie o tym, że pod wpływem zmian hormonalnych włosy proste mogą zacząć się kręcić, albo kręcone wyprostować - ale nie znalazłam porad, co w takim wypadku zrobić, jeżeli nie chce się codziennie prostować lub kręcić połowy włosów. Urodziłam się z loczkami. W wieku ok 7 lat miałam idealnie proste włosy z równiutką grzywką. Potem je ścięłam na krótko i...zaczęły się kręcić. I tak przez ok 30 lat się kręciły. Ok dwa, trzy lata temu zauważyłam prosty kosmyk pod spodem po lewej stronie. A potem coraz więcej włosów prostych pod spodem. Na dzień dzisiejszy mam wierzchnią połowę włosów kręconą, a spód - prosty. Na dodatek ostatnio fryzjerka ciachnęła mi tę wierzchnią warstwę pod pretekstem "wycieniowania" (odwaliła fuszerkę, chociaż uprzedziłam ją, że spód się nie kręci), tak więc po wysuszeniu wierzch jest skręcony i krótki... Wyglądam, jakbym nieumiejętnie zakręciła sobie wierzch, a spód zostawiła :/ Zwykle zostawiam włosy do wyschnięcia przez noc, bardzo rzadko używam suszarki. Przez ostatnie trzy-cztery lata miałam dość dużo stresów, odżywiałam się koszmarnie i nie dbałam o siebie, co zaowocowało także sianowatymi włosami złapanymi przeważnie w koński ogon. Teraz staram się wyjść na prostą (także z włosami) i nie uśmiecha mi się codzienne używanie lokówki czy prostownicy. Czy ktoś miał/ma podobny problem i wie, jak sobie z tym poradzić? Dzięki z góry |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Połowa włosów kręcona, połowa prawie prosta :/
Pielegnacja moze byc tutaj kluczem. Moja znajoma tez miala mocno falowane i od kiedy zaczela olejowac i stosowac maski to ma zauwazalnie prostsze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dot.: Połowa włosów kręcona, połowa prawie prosta :/
@Triszuniek: olejowanie jak rozumiem mocno nawilża włosy i przez to mogą się zrobić cięższe? Nie stosuję żadnych specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych, używam nawilżającego szamponu i odżywki, ręcznika z mikrofibry i śpię w czepku, żeby nie "mechacić" włosów podczas snu. W ciągu ostatnich kilku lat niewiele zmieniłam w pielęgnacji, więc wychodzi na to, że wyprostowanie się moich włosów to sprawa hormonów :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:40.