![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Śledzie, śledziki moje ukochane :-)
Chyba nie ma w świecie potrawy, która jak pospolity śledzik nie oparłaby się tak skutecznie wszelkim kulinarnym modom i tyle wieków królowała na naszych stołach. Jak mawiano przed wojną - gdyby śledz byl droźszy, byłby bez wątpienia jednąz najbardziej cenionych przekąsek na świecie.
Proponuje rozpoczęcie zbiorczego wątku i tym samym ciekaw jestem Waszych upodobań śledzikowych. W śmietanie czy rolmops? Kiszony, po kaszubsku, w oleju, z cebulką czy moźe w czekoladzie? Jakie są Wasze najlepsze, sprawdzone, rodzinne, podpatrzone u mamy czy dziadków przepisy na śledzika? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Śledzie, śledziki moje ukochane :-)
Ja jestem zwolennikiem śledzika z cebulką w oleju. Solone śledzie trochę moczę, kroję na kawałki, układam w słoiku naprzemiennie z krążkami cebuli, zalewam olejem , wstawiam do lodówki na conajmniej 1 dzień
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Tradycyjne śledzie w oleju (śledź, cebulka, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, odrobina soku z cytryny i to wszystko do lodówki na min. 3 dni).
Ale najbardziej lubię śledzie pod pierzynką. (śledzie takie w oleju wyciągamy, układamy na talerzu, smarujemy majonezem, na to kroimy świeżą cebulkę i na to wszystko trzemy żółty ser) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyjaciółka KWC
|
Tylko śledzie w oleju.
![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Zjadłoby się ze smaczkiem takie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
namoczone śledzie w kawałki. i układamy warstwa sledzi, plasterki cytryny (bez skórki), krążki cebuli. i znów śledzie, cytryna, cebula. i na samej górze delikatnie podlać olejem. i za dwa dni i wychodza pyszne śledziki.
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
na priva mogę Ci posłać najlepszą sałatkę śledziową świata
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Uwielbiam domowe śledziki w śmietanie oraz podsmażone śledziki zamarynowane w occie.
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
o poprosze!
![]() ---------- Dopisano o 17:38 ---------- Poprzedni post napisano o 17:36 ---------- czyli śledziki w oleju póki co prowadzą ![]() ja chyba też najbardziej lubię klasycznego śledzika w oleju lnianym w mniej pospolitej formie jadłem też kiedyś z przetartym mleczem bardzo ciekawa konsystencja dla podniebienia i języka ![]() ---------- Dopisano o 18:35 ---------- Poprzedni post napisano o 17:38 ---------- Zostawiam przepis na te śledziki z przetartym mleczem, jeśli ktoś miałby ochotę spróbować, w końcu śledziowy okres przed nami ![]() Krok 1 Będzie nam potrzebne 500g śledzi dobrze wymoczonych (podobno najlepiej moczyć do 24 godzin ale myślę, że można krócej, jeśli komuś brakuje cierpliwosci ![]() Krok 2 Przygotować duży wygotowany albo wygrzany w piekarniku słoik. Na suchej, najlepiej grillowej patelni, ugrillować grube plastry cytryny bez pestek i skóry, żeby nie puściły goryczy(lekko posolone i popieprzone do smaku). Usiekanego śledzia wsadzać warstwami do słoja przykrywając warstwą pokrojonej w krążki cebuli, platrem grillowanej cytryny itd aż do wyczerpania składników. Zalać z góry resztką oleju/oliwy z sokiem, która pozostała i dobrze zakręcone do lodówki. Następnego dnia można już się do nich dobrać. Genialne są! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
paszło!
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Dlaczego tylko na priva?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
ja uwielbiam śledzie, najbardziej w occie z cebulką
![]() okej, po prostu uwielbiam śledzie!
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
kto nie kocha śledzi, niech pierwszy rzuci kamień
![]() ![]() ja lubię też śledzika w korzennej zalewie, nie znałem go do tej pory, a spróbowałem w Ambasadzie Śledzia w Krakowie i zwariowałem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyjaciółka KWC
|
Dużo ludzi nie lubi śledzi, mój mąż się nimi wręcz brzydzi.
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Ostatnio na każdej mojej imprezie jest śledź w oleju z suszonymi pomidorami: wymoczone śledzie pokrojone na kawałki, pokrojone suszone pomidory (te z zalewy olejowej), czerwona cebulka pokrojona w drobną kosteczkę - wszystko wymieszać razem i zalać olejem z pomidorów - pycha
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Mój ma to samo
![]() ![]() A ja do miłośników dobrze wymoczonego śledzia z cebulka w oleju należę. Myślałam , ze mnie nic lepszego nie spotka, ale koleżanka poczęstowała mnie również dobrze wymoczonym śledziem w oleju z czerwoną cebulką i paskami papryki. Niebo w gębie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Witam
Również się dołączę,bo uwielbiam śledzie,praktycznie pod każda postacią ![]() Najbardziej pierzynkę:układam warstwami...śledzie,pokro jona w kostkę cebulka,starte jabłko,gotowane pokrojone jajka na twardo(również w kostkę),na to majonez i dopiero tarty żółty ser ![]() Uwielbiam też śledzie w majonezie;śledzie(ja wolę marnowane,ale można użyć wymoczonych solonych),jabłko i ogórek konserwowy krojone w kostkę,cebula krojona w pióra(sparzona wrzątkiem przez ok 5min) do tego majonez. Palce lizać...smacznego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | ||
Raczkowanie
|
Mój mąż też śledzi nie tyka a ja uwielbiam
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Cieszę się ![]() ![]() Edytowane przez Agunia78124 Czas edycji: 2012-09-17 o 21:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:59 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
oh, śledź tylko kwaśny - czyli w occie!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
To ja kontynuujac watek sledzikow zostawiam fajny przepis, ktory znalazlem w ksiazce Marii Gruszeckiej "366 obiadow - znakomita kuchnia krakowska"z 1895 roku
![]() Cytuje: 6 ladnych sledzi wymoczyc, oczyscic, wyjac z nich osci i pokrajac w zgrabne dzwonka. Wziac kilka ziemniakow pokrajanych w plasterki, ogorkow (niesiety nie napisano czy swiezych czy kwasnych ale domyslam sie, ze swiezych), kilkanascie plasterkow cwikly, kwasne jablka, troche szynki i kilka jaj ugotowanych na twardo. Ze cztery zostawic do ubrania, a z reszty wyjac zoltka, utrzec je dobrze, dac octu, oliwy, soli i pieprzu. Wymieszac to wszystko dobrze, polac tym sosem i podac do stolu. Co sadzicie o takim przepisie? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
najbardziej lubię śledzia w sosie smietanowo czosnkowym i po kaszubsku. typowe marynowane śledzie średnio mi wchodzą, bo nir jedtem fanka octu.
![]() |
#26 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
Bardzo lubię w oleju z cebulką. Ostatnio zrobiłam w oleju lnianym budwigowym.
Ciekawe są też w wersji z olejem, czerwoną cebulą i suszonymi śliwkami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
no to ja chce ten przepis na sałatke
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Ostatnio w "Galileo" oglądałam o szwedzkim przysmaku (surstromming) czyli sfermentowanym śledziu
![]() Moje ulubione śledzie to te z chrzanem i rodzynkami, może jeszcze po cygańsku i sałatka z orzechami włoskimi. Pycha! Oczywiście obok klasyki, w oleju z cebulką. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:42.