Czy powinnam wyznaæ im prawdê? Jak sobie z tym wszystkim poradziæ? - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2020-01-09, 13:32   #1
Kokosanka28
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 29

Czy powinnam wyznaæ im prawdê? Jak sobie z tym wszystkim poradziæ?

Jest mi trudno napisaæ to wyznanie, gdy¿ jest mi bardzo wstyd. Mo¿e zacznê od pocz±tku. Pochodzê z biednej rodziny, wiele razy zaznali¶my g³odu. Do tego mia³am ojca alkoholika, potem mój brat poszed³ w jego ¶lady. Wieczne awantury i k³ótnie miêdzy nimi oraz ich z moj± mam±. Ci±gle nie by³o na nic kasy. Kiepsko sz³o mi w szkole, ci±gle trzeba by³o byæ cicho, albo siê usuwaæ, ¿eby nie podpa¶æ. W szkole by³am nielubiana, bo jestem introwertykiem, wola³am zawsze siedzieæ sama ni¿ z band± idiotów, którzy albo mnie osaczali, albo siê ze mnie ¶miali. W tych czasach by³am te¿ gruba, bo przy wzro¶cie 155 cm wa¿y³am 62 kg, teraz wa¿ê 48 kg, ale mimo tego, i¿ schud³am dalej nikt za mn± nie przepada, bo to ja, bo nie jestem taka sama jak wszyscy. A najlepsze by³o to, ¿e przez dwa lata moja wychowawczyni nie reagowa³a na zachowanie klasy, mimo moich pró¶b o pomoc. Jedyne na co by³o j± staæ to "przejdzie im". Ten koszmar ci±gn±³ siê dopóki jeden z ch³opaków z klasy nie naplu³ mi do zeszytu i sprawa trafi³a do dyrektora. Po gimnazjum mia³am i¶æ do zawodówki, ale moja mama zdecydowa³a inaczej. Wiadomo, mia³am do¶æ szko³y i ludzi tam, ale trzeba by³o tam i¶æ, nawet jak czasem by³am nieprzygotowana, bo nie mog³am siê skupiæ na nauce, nie chcia³o mi siê, przez moj± sytuacjê rodzinn± odechciewa³o mi siê wszystkiego. Nie posz³am do zawodówki. Mama powiedzia³a "pójdziesz za rok, mo¿e co¶ siê zmieni, mo¿e doro¶niesz, masz czas na naukê". Najlepsze jest to, ¿e policja siê nie dowiedzia³a, mama nie musia³a p³aciæ kary. Do tej pory nie wiem jakim cudem policja po mnie nie przysz³a, mama nie¼le mnie kry³a, a reszta wierzy³a, ¿e siê nadal uczê. Przesz³o to jako¶ obok. Wtedy uwa¿a³am, ¿e OK, je¶li moja mama tak zdecydowa³a, to musi byæ dobra decyzja. W sumie, moja o 12 lat starsza siostra, gdy chcia³a i¶æ do technikum siê rozwijaæ mama powiedzia³a jej to samo "masz czas na naukê, teraz zajmij siê m³odsz± siostr± i ogródkiem". Moje papiery wybra³a ze szko³y a mi kaza³a k³amaæ, ¿e chodzê do szko³y ¶redniej w innym mie¶cie, a w moje k³amstwa ka¿dy wierzy³, do czasu, a¿ ludzie nie zaczêli podejrzewaæ, ¿e co¶ jest nie tak. To k³amstwo ci±gnie siê za mn± do dzisiaj. Jest mi z tym ¼le. Dzi¶, gdy jestem doros³± osob±, jest mi wstyd przyznaæ siê, ¿e jestem po gimnazjum. Moja mama ci±gle wszystkim k³ama³a, ¿e mam wy¿sze wykszta³cenie, ¿e siê przenios³am do innej szko³y. Moja mama ci±gle k³ama³a, ka¿demu, nawet raz sk³ama³a, ¿e pracujê zagranic±, choæ nigdy tam nie by³am. Zawsze mnie i moje rodzeñstwo uwa¿a³a za g*wno i wszystko co najgorsze, zawsze nas ogranicza³a i na nic nie pozwala³a, nie podoba³o siê jej, ¿e chcia³am mieæ kole¿anki, bo zaraz selekcjonowa³a "ta za niska", "ta z biednej rodziny", "staæ Ciê na kogo¶ lepszego". A do mnie wiecznie mówi³a - "nigdy nic nie osi±gniesz", "nigdy sobie nie poradzisz", "kto Ciê zechce jeste¶ odpychaj±ca". Nie wiem co mam dzi¶ pocz±æ. Niestety nawet mojej najlepszej przyjació³ce siê nie przyzna³am, ¿e nie mam szko³y. Mój ch³opak te¿ nie wie, co prawda powiedzia³ raz, ¿e przesz³o¶æ nie ma dla niego znaczenia i cokolwiek mu wyjawiê, i tak bêdzie mnie kocha³. Ja jednak siê bojê, ¿e mnie zostawi, ¿e zobaczy we mnie beznadziejn± osobê, ¿e uzna, i¿ jestem zerem, bezu¿ytecznym ¶mieciem, bo tak siê dzi¶ czujê, ¿e uzna, ¿e nie jestem dla niego do¶æ dobra, ¿e jednak staæ go na kogo¶ lepszego. Nie mam pojêcia jak mia³abym siê im przyznaæ do prawdy. Nie wiem co mam robiæ. Zw³aszcza, ¿e ch³opak nie raz jak z kogo¶ ¿artuje to mówi tekstami ze "¦wiata wed³ug Kiepskich" typu "ale cham ze wsi bez wykszta³cenia", dobija mnie to coraz bardziej i coraz bardziej mnie to blokuje. On jest taki m±dry, zna dobrze angielski, umie matematykê liczyæ w pamiêci, zna siê dobrze na historii, a ja nic nie umiem, jestem g³upia i pusta i tak bardzo wstydzê siê siebie. Niby przyjació³ka i ch³opak uwa¿aj±, ¿e liczy siê osobowo¶æ, uwa¿aj±, ¿e jestem kochana, pomocna, wspieraj±ca, przyjacielska, rodzinna, ale czy to wystarczy do tego, by byæ lepszym cz³owiekiem mimo, i¿ nic w ¿yciu nie osi±gnê³am. Wiem, ¿e mog³abym wróciæ do szko³y, nawet zaocznej, i w sumie nad tym my¶la³am, ale chorujê na niedoczynno¶æ tarczycy i mam straszne problemy z pamiêci±, zapominam prostej listy zakupów a co dopiero tak wielk± wiedzê. My¶la³am te¿ nad zrobieniem jakiego¶ kursu typu dietetyk lub projektant wnêtrz, bo strasznie mnie to krêci, a te¿ daje jaki¶ zawód. Jednak najbardziej siê bojê, ¿e nie znajdê pracy, chocia¿ teraz pracy jest du¿o i potrzebuj± do niej, nie oczekuj± do¶wiadczenia, wszystkiego naucz±, bo czy do np. wyk³adania towaru potrzeba jakich¶ wielkich umiejêtno¶ci? Tak bardzo chcia³abym wyj¶æ na prost±, mieæ pracê, byæ kim¶ a nie zwyk³ym zerem. Najbardziej siê bojê reakcji bliskich mi osób, bo nadal nie wiem jak im to wyznaæ i jak zareaguj±, bo przez tyle lat to k³amstwo wbi³o siê we mnie i wci±¿ ka¿demu k³ama³am, ¿e mam ¶rednie wykszta³cenie, przez chwilê czu³am siê lepiej, czu³am siê kim¶, a potem szara rzeczywisto¶æ, bo przecie¿ wci±¿ stojê w miejscu. Macie jakie¶ rady jak im wyznaæ prawdê i czy w ogóle wyznaæ? Tylko proszê, nie prawcie mi mora³ów, bo zdajê sobie sprawê, ¿e to pokrêcone i z³e.
Kokosanka28 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-01-09, 14:25   #2
Eveen
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 512
Dot.: Czy powinnam wyznaæ im prawdê? Jak sobie z tym wszystkim poradziæ?

A dlaczego nie zrobisz sobie szkoly wieczorowej albo cos? Przeciez jest mnostwo doroslych zdajacych mature dopiero teraz. Choroba tarczycy czy problemy z pamiecia to nie jest moim zdaniem wystarczajaca wymówka, znalam ludzi w o wiele gorszym stanie ktorzy konczyli studia.
Eveen jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-01-09, 14:32   #3
niepa
Catleesi Morza Kocimiêtki

Wiadomo¶ci: 978

Nie id¼ na kurs dietetyczny. Od dietetyki s± studia na medycznym, nie jakie¶ prywaty, bo potem tylko mo¿esz szkód narobiæ. I Jest ogrom wiedzy do przyswojenia.

Zacznij od liceum dla doros³ych. Potem pomy¶l o dalszej nauce. Od matki siê odetnij, je¶li masz opcjê, toksyczna osoba.
niepa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-01-09, 14:40   #4
wlosomaniaczkaaa
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 261

Du¿o tajemnic masz przed swoim ch³opakiem, z którym mieszkasz. My¶la³a¶ powa¿nie o jakiej¶ terapii?
wlosomaniaczkaaa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-01-09, 14:43   #5
Nancy_M
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 341

Cytat:
Napisane przez Kokosanka28 Poka¿ wiadomo¶æ
Jest mi trudno napisaæ to wyznanie, gdy¿ jest mi bardzo wstyd. Mo¿e zacznê od pocz±tku. Pochodzê z biednej rodziny, wiele razy zaznali¶my g³odu. Do tego mia³am ojca alkoholika, potem mój brat poszed³ w jego ¶lady. Wieczne awantury i k³ótnie miêdzy nimi oraz ich z moj± mam±. Ci±gle nie by³o na nic kasy. Kiepsko sz³o mi w szkole, ci±gle trzeba by³o byæ cicho, albo siê usuwaæ, ¿eby nie podpa¶æ. W szkole by³am nielubiana, bo jestem introwertykiem, wola³am zawsze siedzieæ sama ni¿ z band± idiotów, którzy albo mnie osaczali, albo siê ze mnie ¶miali. W tych czasach by³am te¿ gruba, bo przy wzro¶cie 155 cm wa¿y³am 62 kg, teraz wa¿ê 48 kg, ale mimo tego, i¿ schud³am dalej nikt za mn± nie przepada, bo to ja, bo nie jestem taka sama jak wszyscy. A najlepsze by³o to, ¿e przez dwa lata moja wychowawczyni nie reagowa³a na zachowanie klasy, mimo moich pró¶b o pomoc. Jedyne na co by³o j± staæ to "przejdzie im". Ten koszmar ci±gn±³ siê dopóki jeden z ch³opaków z klasy nie naplu³ mi do zeszytu i sprawa trafi³a do dyrektora. Po gimnazjum mia³am i¶æ do zawodówki, ale moja mama zdecydowa³a inaczej. Wiadomo, mia³am do¶æ szko³y i ludzi tam, ale trzeba by³o tam i¶æ, nawet jak czasem by³am nieprzygotowana, bo nie mog³am siê skupiæ na nauce, nie chcia³o mi siê, przez moj± sytuacjê rodzinn± odechciewa³o mi siê wszystkiego. Nie posz³am do zawodówki. Mama powiedzia³a "pójdziesz za rok, mo¿e co¶ siê zmieni, mo¿e doro¶niesz, masz czas na naukê". Najlepsze jest to, ¿e policja siê nie dowiedzia³a, mama nie musia³a p³aciæ kary. Do tej pory nie wiem jakim cudem policja po mnie nie przysz³a, mama nie¼le mnie kry³a, a reszta wierzy³a, ¿e siê nadal uczê. Przesz³o to jako¶ obok. Wtedy uwa¿a³am, ¿e OK, je¶li moja mama tak zdecydowa³a, to musi byæ dobra decyzja. W sumie, moja o 12 lat starsza siostra, gdy chcia³a i¶æ do technikum siê rozwijaæ mama powiedzia³a jej to samo "masz czas na naukê, teraz zajmij siê m³odsz± siostr± i ogródkiem". Moje papiery wybra³a ze szko³y a mi kaza³a k³amaæ, ¿e chodzê do szko³y ¶redniej w innym mie¶cie, a w moje k³amstwa ka¿dy wierzy³, do czasu, a¿ ludzie nie zaczêli podejrzewaæ, ¿e co¶ jest nie tak. To k³amstwo ci±gnie siê za mn± do dzisiaj. Jest mi z tym ¼le. Dzi¶, gdy jestem doros³± osob±, jest mi wstyd przyznaæ siê, ¿e jestem po gimnazjum. Moja mama ci±gle wszystkim k³ama³a, ¿e mam wy¿sze wykszta³cenie, ¿e siê przenios³am do innej szko³y. Moja mama ci±gle k³ama³a, ka¿demu, nawet raz sk³ama³a, ¿e pracujê zagranic±, choæ nigdy tam nie by³am. Zawsze mnie i moje rodzeñstwo uwa¿a³a za g*wno i wszystko co najgorsze, zawsze nas ogranicza³a i na nic nie pozwala³a, nie podoba³o siê jej, ¿e chcia³am mieæ kole¿anki, bo zaraz selekcjonowa³a "ta za niska", "ta z biednej rodziny", "staæ Ciê na kogo¶ lepszego". A do mnie wiecznie mówi³a - "nigdy nic nie osi±gniesz", "nigdy sobie nie poradzisz", "kto Ciê zechce jeste¶ odpychaj±ca". Nie wiem co mam dzi¶ pocz±æ. Niestety nawet mojej najlepszej przyjació³ce siê nie przyzna³am, ¿e nie mam szko³y. Mój ch³opak te¿ nie wie, co prawda powiedzia³ raz, ¿e przesz³o¶æ nie ma dla niego znaczenia i cokolwiek mu wyjawiê, i tak bêdzie mnie kocha³. Ja jednak siê bojê, ¿e mnie zostawi, ¿e zobaczy we mnie beznadziejn± osobê, ¿e uzna, i¿ jestem zerem, bezu¿ytecznym ¶mieciem, bo tak siê dzi¶ czujê, ¿e uzna, ¿e nie jestem dla niego do¶æ dobra, ¿e jednak staæ go na kogo¶ lepszego. Nie mam pojêcia jak mia³abym siê im przyznaæ do prawdy. Nie wiem co mam robiæ. Zw³aszcza, ¿e ch³opak nie raz jak z kogo¶ ¿artuje to mówi tekstami ze "¦wiata wed³ug Kiepskich" typu "ale cham ze wsi bez wykszta³cenia", dobija mnie to coraz bardziej i coraz bardziej mnie to blokuje. On jest taki m±dry, zna dobrze angielski, umie matematykê liczyæ w pamiêci, zna siê dobrze na historii, a ja nic nie umiem, jestem g³upia i pusta i tak bardzo wstydzê siê siebie. Niby przyjació³ka i ch³opak uwa¿aj±, ¿e liczy siê osobowo¶æ, uwa¿aj±, ¿e jestem kochana, pomocna, wspieraj±ca, przyjacielska, rodzinna, ale czy to wystarczy do tego, by byæ lepszym cz³owiekiem mimo, i¿ nic w ¿yciu nie osi±gnê³am. Wiem, ¿e mog³abym wróciæ do szko³y, nawet zaocznej, i w sumie nad tym my¶la³am, ale chorujê na niedoczynno¶æ tarczycy i mam straszne problemy z pamiêci±, zapominam prostej listy zakupów a co dopiero tak wielk± wiedzê. My¶la³am te¿ nad zrobieniem jakiego¶ kursu typu dietetyk lub projektant wnêtrz, bo strasznie mnie to krêci, a te¿ daje jaki¶ zawód. Jednak najbardziej siê bojê, ¿e nie znajdê pracy, chocia¿ teraz pracy jest du¿o i potrzebuj± do niej, nie oczekuj± do¶wiadczenia, wszystkiego naucz±, bo czy do np. wyk³adania towaru potrzeba jakich¶ wielkich umiejêtno¶ci? Tak bardzo chcia³abym wyj¶æ na prost±, mieæ pracê, byæ kim¶ a nie zwyk³ym zerem. Najbardziej siê bojê reakcji bliskich mi osób, bo nadal nie wiem jak im to wyznaæ i jak zareaguj±, bo przez tyle lat to k³amstwo wbi³o siê we mnie i wci±¿ ka¿demu k³ama³am, ¿e mam ¶rednie wykszta³cenie, przez chwilê czu³am siê lepiej, czu³am siê kim¶, a potem szara rzeczywisto¶æ, bo przecie¿ wci±¿ stojê w miejscu. Macie jakie¶ rady jak im wyznaæ prawdê i czy w ogóle wyznaæ? Tylko proszê, nie prawcie mi mora³ów, bo zdajê sobie sprawê, ¿e to pokrêcone i z³e.
Po pierwsze, udaj siê do psychologa. Przyda Ci siê konsultacja z nim, terapia raczej te¿. My¶lê, ¿e to powinien byæ w Twoim przypadku pierwszy i najwa¿niejszy krok, je¿eli chcesz co¶ w swoim ¿yciu zmieniæ i wyj¶æ na prost±.

Po drugie, szko³a zaoczna. Nie orientujê siê, jak jest teraz, ale 5 lat temu mo¿na by³o i¶æ do liceum zaocznie, nawet za darmo. Poczytaj, popytaj, na pewno znajdziesz ró¿ne mo¿liwo¶ci dalszego kszta³cenia.

Po trzecie, ja bym powiedzia³a ch³opakowi i przyjació³ce. Mo¿e zyskasz ich wsparcie i pomog± Ci w szukaniu rozwi±zañ Twoich problemów, zmotywuj± Ciê, dodadz± otuchy kiedy bêdziesz mia³a gorszy dzieñ. Byæ mo¿e bêdzie gorzej i poczuj± siê oszukani, bo zaufali Ci, a nagle oka¿e siê, ¿e przez ca³y czas otrzymywali od Ciebie fa³szywe informacje. Ale je¶li mia³oby tak byæ, ¿e prawda ich zaboli i nie bêd± chcieli ci±gn±æ dalej waszej relacji, to lepiej teraz, ni¿ pó¼niej. Oszukiwanie ludzi nie jest w porz±dku, szczególnie wtedy, gdy s± to osoby bliskie i ufaj±ce nam. Nawet je¶li postanowisz niczego im nie mówiæ, prawda mo¿e kiedy¶ przypadkiem wyj¶æ na jaw. Wydaje mi siê, ¿e im d³u¿ej bêdzie siê ci±gn±æ obecna sytuacja, tym bardziej zaboli ich poznanie prawdy i tym mniejsze szanse, ¿e co¶ takiego wybacz±. W dodatku Ty przez ten ca³y czas bêdziesz ¿y³a w stresie, ¿eby przypadkiem nie dowiedzieli siê o Twojej tajemnicy.

Poza tym, jak wyobra¿asz sobie dalsze ¿ycie z mê¿czyzn±, którego oszukujesz od samego pocz±tku relacji? Zdrowy zwi±zek wymaga szczero¶ci i zaufania.

Je¶li po poznaniu prawdy przyjació³ka odwróci siê od Ciebie z powodu braku wykszta³cenia, to trudno tu mówiæ o prawdziwej przyja¼ni.

Przede wszystkim zacznij od psychologa. Powodzenia, trzymam za Ciebie kciuki
Nancy_M jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-01-09, 14:46   #6
patusiaa23
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 3 713

No dobra, ale skoro piszesz, ze obawiasz siê, ze nie znajdziesz pracy, w domy¶le w przysz³o¶ci, to oznacza, ze obecnie nie pracujesz. Ile masz lat? Co robisz ca³ymi dniami, ¿e ch³opak siê nawet nie domy¶li³, ¿e co¶ jest nie tak?
patusiaa23 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-01-09, 15:17   #7
Kokosanka28
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez patusiaa23 Poka¿ wiadomo¶æ
No dobra, ale skoro piszesz, ze obawiasz siê, ze nie znajdziesz pracy, w domy¶le w przysz³o¶ci, to oznacza, ze obecnie nie pracujesz. Ile masz lat? Co robisz ca³ymi dniami, ¿e ch³opak siê nawet nie domy¶li³, ¿e co¶ jest nie tak?
Mam 28 lat i mieszkam od niedawna z ch³opakiem, wcze¶niej nie mog³am, bo straci³am brata, za pó³ roku zmar³a mama w tym samym czasie chorowa³a siostra na nowotwór, by³am jej opiekunem przez ponad 3 lata i przez to nie mog³am i¶æ do szko³y czy pracy, bo na rzecz opieki wed³ug gminy musia³am z tego zrezygnowaæ.
Stary 2020-01-09, 15:56   #8
69d5782cb96c44b77f6e0ec22c8f79bc60c635f6_65a5448a32992
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 9 276

Cytat:
Napisane przez niepa Poka¿ wiadomo¶æ
Nie id¼ na kurs dietetyczny. Od dietetyki s± studia na medycznym, nie jakie¶ prywaty, bo potem tylko mo¿esz szkód narobiæ. I Jest ogrom wiedzy do przyswojenia.

Zacznij od liceum dla doros³ych. Potem pomy¶l o dalszej nauce. Od matki siê odetnij, je¶li masz opcjê, toksyczna osoba.
To samo je¶li chodzi o projektowanie wnêtrz

Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz
69d5782cb96c44b77f6e0ec22c8f79bc60c635f6_65a5448a32992 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-01-09, 16:36   #9
flyingcrows
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 439

[1=69d5782cb96c44b77f6e0ec 22c8f79bc60c635f6_65a5448 a32992;87488314]To samo je¶li chodzi o projektowanie wnêtrz

Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]To samo?? No rzeczywi¶cie, ale szkód mo¿e narobiæ bêd±c z³ym projektantem wnêtrz lol

Wys³ane z mojego SM-G960F przy u¿yciu Tapatalka
flyingcrows jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-01-09, 16:51   #10
la'Mbria
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 7 002

Cytat:
Mam 28 lat i mieszkam od niedawna z ch³opakiem, wcze¶niej nie mog³am, bo straci³am brata, za pó³ roku zmar³a mama w tym samym czasie chorowa³a siostra na nowotwór, by³am jej opiekunem przez ponad 3 lata i przez to nie mog³am i¶æ do szko³y czy pracy, bo na rzecz opieki wed³ug gminy musia³am z tego zrezygnowaæ.
Znaczy brat nie ¿yje
Matka nie ¿yje
Siostra? ¯yje?
Kto¶ z rodziny ci zosta³ czy nie?
Je¶li nie to mo¿e nawet lepiej dla twojej sytuacji- nikt z nich ciê z³o¶liwie nie wyda np.chlopakowi.
Je¶li czujesz tak przeogromny wstyd w zwi±zku ze swoim wykszta³ceniem to ja ci radze ¿eby¶ nie mówi³a mu o tym na razie.
To twoja sprawa.
Ale zrób chocia¿ liceum wieczorowo albo jakie¶ technikum zaocznie.
Pracowaæ mo¿esz jako sprz±taczka, mo¿e jaka¶ pomoc kuchenna, wyk³adaæ towar, albo w sklepie te¿ siê zalapiesz. Ale pomy¶l o przysz³o¶ci na razie jeste¶ m³oda i bez zobowi±zañ. Nie potrzebujesz wiele tak naprawdê, ale z wiekiem cz³owiek potrzebuje coraz lepszego jedzenia, ubraæ siebie i ewentualne dzieci, utrzymaæ mieszkanie, no ¿yæ po prostu...I takie ¿ycie jesli chcesz np.zalozyc rodzinê ju¿ wiêcej kosztuje ni¿ ¿ycie singielki czy dziewczyny mieszkaj±cej razem z ch³opakiem w wynajmowanym lokum.
Angielskiego mozesz uczyæ siê sama- jest mnóstwo aplikacji do tego.
Uwa¿am ¿e w twoim przypadku angielski+ zdanie matury to ju¿ bêdzie spoko. Jakby¶ posz³a do jakiego¶ technikum daj±cego konkretny zawód to naprawdê by³aby¶ urz±dzona. Nie ka¿dy musi mieæ skoñczone studia

Wys³ane z mojego SM-J710F przy u¿yciu Tapatalka

jak ch³opu zale¿y, to ¿eby ska³y sra³y, a mury pêka³y, to znajdzie czas i sposób, ¿eby siê z Tob± skontaktowaæ...
la'Mbria jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-01-09, 16:56   #11
f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 9 946

Cytat:
Na jakiej zasadzie opiekowa³a¶ siê siostr±, ¿e nie mog³a¶ i¶æ do szko³y wieczorowej? Brzmi to jak wymówka.

Kto ciê teraz utrzymuje? Twój ch³opak siê w ogóle nie interesuje tym, ¿e 28 latka nigdy nie pracowa³a?

Mo¿e zamiast zak³adaæ kolejny w±tek o konsekwencjach wychowania w patologicznej rodzinie to id¼ wreszcie na terapiê dla DDA.

---------- Dopisano o 17:55 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ----------

Cytat:
Napisane przez Nancy_M Poka¿ wiadomo¶æ
Po pierwsze, udaj siê do psychologa. Przyda Ci siê konsultacja z nim, terapia raczej te¿. My¶lê, ¿e to powinien byæ w Twoim przypadku pierwszy i najwa¿niejszy krok, je¿eli chcesz co¶ w swoim ¿yciu zmieniæ i wyj¶æ na prost±.

Po drugie, szko³a zaoczna. Nie orientujê siê, jak jest teraz, ale 5 lat temu mo¿na by³o i¶æ do liceum zaocznie, nawet za darmo. Poczytaj, popytaj, na pewno znajdziesz ró¿ne mo¿liwo¶ci dalszego kszta³cenia.

Po trzecie, ja bym powiedzia³a ch³opakowi i przyjació³ce. Mo¿e zyskasz ich wsparcie i pomog± Ci w szukaniu rozwi±zañ Twoich problemów, zmotywuj± Ciê, dodadz± otuchy kiedy bêdziesz mia³a gorszy dzieñ. Byæ mo¿e bêdzie gorzej i poczuj± siê oszukani, bo zaufali Ci, a nagle oka¿e siê, ¿e przez ca³y czas otrzymywali od Ciebie fa³szywe informacje. Ale je¶li mia³oby tak byæ, ¿e prawda ich zaboli i nie bêd± chcieli ci±gn±æ dalej waszej relacji, to lepiej teraz, ni¿ pó¼niej. Oszukiwanie ludzi nie jest w porz±dku, szczególnie wtedy, gdy s± to osoby bliskie i ufaj±ce nam. Nawet je¶li postanowisz niczego im nie mówiæ, prawda mo¿e kiedy¶ przypadkiem wyj¶æ na jaw. Wydaje mi siê, ¿e im d³u¿ej bêdzie siê ci±gn±æ obecna sytuacja, tym bardziej zaboli ich poznanie prawdy i tym mniejsze szanse, ¿e co¶ takiego wybacz±. W dodatku Ty przez ten ca³y czas bêdziesz ¿y³a w stresie, ¿eby przypadkiem nie dowiedzieli siê o Twojej tajemnicy.

Poza tym, jak wyobra¿asz sobie dalsze ¿ycie z mê¿czyzn±, którego oszukujesz od samego pocz±tku relacji? Zdrowy zwi±zek wymaga szczero¶ci i zaufania.

Je¶li po poznaniu prawdy przyjació³ka odwróci siê od Ciebie z powodu braku wykszta³cenia, to trudno tu mówiæ o prawdziwej przyja¼ni.

Przede wszystkim zacznij od psychologa. Powodzenia, trzymam za Ciebie kciuki

---------- Dopisano o 17:56 ---------- Poprzedni post napisano o 17:55 ----------

Cytat:
Napisane przez la'Mbria Poka¿ wiadomo¶æ
Siostra? ¯yje?
Siostra ¿yje i jest nie¼le toksyczn± osob±. Spojrzyj sobie na inne w±tki autorki.
f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-01-09, 17:57   #12
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 16 083

Przeciez to troll
Albo osoba porzadnie zaburzona
Tu forum nie pomoze tylko psychiatra
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-01-09, 19:09   #13
Nancy_M
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 341

[1=f8c2d375a73595a7890227c bb2d3acee309191de_62181c3 c5fcdf;87488572]
Siostra ¿yje i jest nie¼le toksyczn± osob±. Spojrzyj sobie na inne w±tki autorki.[/QUOTE]

O faktycznie, nie skojarzy³am autorki z poprzednimi w±tkami.
Nancy_M jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-01-09, 19:17   #14
BAN sta³y

[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;87488815]Przeciez to troll
Tu forum nie pomoze tylko psychiatra[/QUOTE]

Nie wiem czy troll, bo historia autorki choæ nie¼le poprana to sk³ada siê na ca³o¶æ. Natomiast zgadzam siê, ¿e my jej wiêcej ni¿ ju¿ doradzi³y¶my nie doradzimy i tutaj naprawdê potrzebna jest gruntowna terapia.

Poza tym ograniczenie kontaktu z siostr±, usamodzielnienie siê (choæby przez pój¶cie do jakiej¶ prostej pracy) i szczero¶æ z narzeczonym. I na temat wykszta³cenia, i sakramentów, i wszystkiego innego co jeszcze przed nim zatai³a czy przeinaczy³a.
f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-01-09, 19:46   #15
Konto usuniête

Powiem szczerze ze jakbym byla tym narzeczonym to bym siê bardzo wkurzy³a przecie¿ on praktycznie nie wie z kim jest k³amstwo na k³amstwie i to naprawdê du¿ego kalibru
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2020-01-09, 21:34   #16
la'Mbria
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 7 002

Teraz obczai³am ¿e to laska od "chrztu" i smutków bo klama³a o komunii.
eh...ludzie

Wys³ane z mojego SM-J710F przy u¿yciu Tapatalka

jak ch³opu zale¿y, to ¿eby ska³y sra³y, a mury pêka³y, to znajdzie czas i sposób, ¿eby siê z Tob± skontaktowaæ...
la'Mbria jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-01-09, 21:43   #17
Kokosanka28
Przyczajenie

[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;87488815]Przeciez to troll
Tu forum nie pomoze tylko psychiatra[/QUOTE]

Nie ma to jak oceniaæ z góry i prawiæ mora³y. Zero zrozumienia. Troll? Serio? Bo ka¿dy musi mieæ super idealne i pouk³adane ¿ycie? Prosi³am o poradê co mam zrobiæ i jak wyjawiæ prawdê a nie o hejtowanie mnie, ale có¿.
Stary 2020-01-09, 21:45   #18
Konto usuniête

Cytat:
Nie ma to jak oceniaæ z góry i prawiæ mora³y. Zero zrozumienia. Troll? Serio? Bo ka¿dy musi mieæ super idealne i pouk³adane ¿ycie? Prosi³am o poradê co mam zrobiæ i jak wyjawiæ prawdê a nie o hejtowanie mnie, ale có¿.
Nie ma we mnie hejtu
Musisz siê leczyæ dziewczyno ,mówiê to dla Twojego dobra
Jak wyjawic prawde?
No chyba jest tylko jeden sposób otworzyæ buziê i powiedzieæ
Stary 2020-01-09, 21:57   #19
Kokosanka28
Przyczajenie

[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;87489624]Nie ma we mnie hejtu
Musisz siê leczyæ dziewczyno ,mówiê to dla Twojego dobra
Jak wyjawic prawde?
No chyba jest tylko jeden sposób otworzyæ buziê i powiedzieæ[/QUOTE]

Aha? £atwo powiedzieæ, gdy czuje siê wstyd i obrzydzenie do siebie przez swoj± przesz³o¶æ. Tak trudno postawiæ siê w sytuacji kogo¶ innego a tak ³atwo mówiæ i oceniaæ. Tutaj powinny siedzieæ osoby, które naprawdê chc± i umiej± pomóc a nie wyzywaj± od trolli i na odczepnego wysy³aj± na terapiê, gdy kto¶ nie czuje takiej potrzeby.
Stary 2020-01-09, 22:05   #20
Konto usuniête

Chyba pomyli³a¶ fora to nie forum psychiatra tylko wiza¿
Id¼ do lekarza tu nikt ci nie pomo¿e bo twoj problem jest zbyt skomplikowany
£atwo siê mowi?poprostu nie ma innej metody
K³ama³as i teraz musisz ponie¶æ konsekwencje swoich czynów
Ja osobi¶cie brzydze siê k³amstwem i nie potrafi³abym ci ju¿ zaufaæ ale ja nie jestem twoim partnerem mo¿e on ma inne spojrzenie na t± sprawê
Stary 2020-01-09, 22:31   #21
megamag
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 7 488

Nie musi byæ wcale troll, mo¿e byæ naprawdê mocno zaburzona osoba z patologicznej rodziny. Zdarza siê, choæ brzmi kosmicznie. Gimnazjum siê koñczy w wieku 15 lat, dziewczyna ma mieæ teraz 28.... I ¿e niby przez 13 lat siedzia³a w domu?

Jak sobie wrzucicie has³o NEET w wikipediê, wyskoczy ¿e:
Cytat:
W Polsce w grupie 15–24 nale¿a³o do tej grupy 11,8% populacji[1], a w grupie 25–29 by³o to ok. 20%.
Je¶li rzeczywi¶cie ta historia jest prawdziwa, to bez pomocy psychologicznej siê nie obêdzie. Nie wystarczy napisaæ dziewczynie: to id¼ siê zatrudnij do najbli¿szego supermarketu i zapisz siê do liceum dla doros³ych przy jakim¶ Centrum Kszta³cenia Ustawicznego, bo to mog³a zrobiæ ju¿ dekadê temu. Je¶li nie zrobi³a, to prawdopodobnie nie potrafi funkcjonowaæ w spo³eczeñstwie.
megamag jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-01-09, 23:26   #22
540777dcbf6ffb1a00382ce11cd99e791e048a57_5e1e561288b96
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 206

Wydaje mi sie ze pierwsze co musisz zrobic to przyznac sie chlopakowi- w koncu to wyjdzie na jaw a lepiej zeby sie dowiedzial od Ciebie. Potem zastanow sie co dalej, skonczenie liceum zaocznego? Po tym nie ma zawodu, pozniej musialabys jakies kursy czy szkolenia robic, moze jakas zawodowka gdzie zdobylabys zawod. Kto Cie teraz utrzymuje?
540777dcbf6ffb1a00382ce11cd99e791e048a57_5e1e561288b96 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-01-10, 00:41   #23
BAN sta³y

Cytat:
Aha? £atwo powiedzieæ, gdy czuje siê wstyd i obrzydzenie do siebie przez swoj± przesz³o¶æ. Tak trudno postawiæ siê w sytuacji kogo¶ innego a tak ³atwo mówiæ i oceniaæ. Tutaj powinny siedzieæ osoby, które naprawdê chc± i umiej± pomóc a nie wyzywaj± od trolli i na odczepnego wysy³aj± na terapiê, gdy kto¶ nie czuje takiej potrzeby.
Nikt nie mówi, ¿e to jest proste, ale ja te¿ nie widzê innego rozwi±zania jak szczero¶æ z ch³opakiem.

Nie powinna¶ czuæ wstydu i obrzydzenia do samej siebie ze wzglêdu na przesz³o¶æ. Raz, ¿e w niczym to ci nie pomo¿e. Dwa, w du¿ej mierze nie mia³a¶ wp³ywu na to jak wygl±da³o twoje dzieciñstwo. Natomiast teraz masz, wiêc pierwszym krokiem jaki powinna¶ podj±æ to zacz±æ uczêszczaæ na terapiê (poszukaj czy w twoje okolicy nie ma terapii na NFZ dla DDA). Jak zdobêdziesz siê na szczero¶æ z ch³opakiem to po prostu powiedz mu jak wygl±da sytuacja. Bez tego nie pójdziesz to przodu.
Stary 2020-01-10, 01:03   #24
skara
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 566

S³abo radz±ca sobie w szkole dziewczyna po gimnazjum nie robi b³êdów ortograficznych i przyzwoicie pisze? Aha.

skara jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-01-10, 02:27   #25
Kokosanka28
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez skara Poka¿ wiadomo¶æ
S³abo radz±ca sobie w szkole dziewczyna po gimnazjum nie robi b³êdów ortograficznych i przyzwoicie pisze? Aha.

Lubi³am zawsze jêzyk polski i gramatykê, niestety nauczyciele siê na mnie uwziêli i zawsze mia³am 2 z tego przedmiotu. Mimo, i¿ w wypracowaniu zrobi³am jeden b³±d zawsze nauczyciel zani¿a³ mi ocenê do 3 albo nawet 2, nie by³am godna wed³ug niego na lepsz± ocenê. Có¿, takie ¿ycie.
Stary 2020-01-10, 10:04   #26
black_elderflower
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 518

Cytat:
Lubi³am zawsze jêzyk polski i gramatykê, niestety nauczyciele siê na mnie uwziêli i zawsze mia³am 2 z tego przedmiotu. Mimo, i¿ w wypracowaniu zrobi³am jeden b³±d zawsze nauczyciel zani¿a³ mi ocenê do 3 albo nawet 2, nie by³am godna wed³ug niego na lepsz± ocenê. Có¿, takie ¿ycie.

Autorko, po czê¶ci wiem, co czujesz, bo mia³am do¶æ podobne ¿ycie do Ciebie. Problemy w domu, alkoholizm, ¶mieræ w rodzinie i w³a¶ciwie nikogo nie mam. Kiedy kole¿anki w gimnazjum i liceum dobrze siê uczy³y, marzy³y o studiach, rozwoju to ja by³am na to totalnie obojêtna i jedyne o czym marzy³am to wyrwaæ siê z tego nieszczêsnego domu i i¶æ do pracy, bo do¶æ mia³am ci±g³ej nêdzy, braku pieniêdzy na dos³ownie wszystko. Nauczyciele widzieli, ¿e mia³am ogromne problemy w domu, w szkole równie¿ za swój wygl±d ci±gle mi dokuczali i by³am ogromnie nieszczê¶liwa w czasach m³odo¶ci. Szko³ê kojarzy³am z wiêzieniem w którym ka¿dy siê na mnie znêca, a w szczególno¶ci jedna polonistka, która poni¿a³a mnie przy klasie, zani¿a³a oceny (a wystarczy³o , ¿e zniknê³a na zastêpstwo, przyszed³ za ni± inny mê¿czyzna a ja z wypracowania u niego dosta³am 6, to wszystkim w klasie kopara pad³a) a wychowawczyni nic z tym nie zrobi³a, bo zani¿a³am jej presti¿ klasy. By³am w¶ród dzieci samych prawników, kuratorów itp i ewidentnie nie w smak im by³a moja obecno¶æ.

Dzi¶ oczywi¶cie tego ¿a³ujê, bo nie zda³am matury. Mam liceum, ale bez matury. Po szkole od razu posz³am do pracy, ale by³ to trudny czas, te¿ mam Hashimoto i przeogromne problemy z uk³adem pokarmowym i obecnie ju¿ z 2 prac w biurze wylecia³am za swoje b³êdy, wolne uczenie siê i chaotyczno¶æ, ale posz³am na szko³ê policealn± i co prawda nie zda³am równie¿ (znów niestety) technika, to ta szko³a da³a mi mo¿liwo¶æ pracy w firmie IT na supporcie, i teraz mam nastêpn± pracê w biurze ju¿ od 2 lat ale z mê¿czyznami, którzy w miarê toleruj± moje pomy³ki.

Dlaczego Ci to wszystko piszê?
Bo zdarzyæ siê mo¿e, ¿e ca³y ¶wiat jest przeciwko nam ale my musimy stawiæ mu czo³a.
Ja na Twoim miejscu posz³a bym do pracy. Jakiejkolwiek - na produkcje, do fabryki. W miêdzyczasie powoli uczy³a siê angielskiego, czyta³a ksi±¿ki, robi³a drobnymi krokami co¶ dla siebie. Ch³opak na pewno zauwa¿y Twoj± zmianê, a wówczas... powiedzia³a bym prawdê. Opisa³a bym wszystko dok³adnie tak jak tutaj, ale zawsze mia³abym ju¿ ten argument "...ale ju¿ to siê zmieni³o."
Je¿eli Ciê Kocha, to na pewno to zrozumie. Powodzenia

Edytowane przez black_elderflower
Czas edycji: 2020-01-10 o 10:06
black_elderflower jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-01-10, 11:48   #27
mel95
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 271

Ale do szkoly policealnej typu dietetyk czy projektant wnetrz trzeba miec ¶wiadectwo ukoñczenia szkoly ¶redniej, nie gimnazjum

..

---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:44 ----------

Wiec taka szkola tez nie wchodzi w rachubê. A jakies miesiêczne kursy na które mozna i¶æ bez sredniej nawet nie dadza porz±dnego certyfikatu...
mel95 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2020-01-10, 12:42   #28
niemanicka
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 283

Bardzo mi przykro autorko, ze od samego poczatku mialas pod gorke. Niestety, zycie nie jest sprawiedliwe.

Po pierwsze, jak im powiesz, maja prawo sie odwrocic, bo ich oszukalas. Za sam fakt oklamania ich. Ale to nie koniec swiata. Moze to zaakceptuja, ale musisz byc gotowa ze moga wlasnie sie od ciebie odwrocic. Polecam na przyszlosc od poczatku byc szczera, nie idz w slady matki ktora klamstwem probowala tuszowac rozne sprawy. Zrob ta szkole i wez sie za swoja przyszlosc. Start mialas trudny, ale teraz to juz twoje wybory czy zrobisz te szkole czy nie. Nie wiem czy planujecie slub koscielny, ale nas np ksiadz pytal o wyksztalcenie na spotkaniu przed slubem. Pyta tez czy nie ma jakichs istotnych tajemnic miedzy soba.

Masz 28 lat, rodzice cie zaniedbali, ale teraz musisz sama o siebie zadbac. Zrob szkole, zacznij prace (moze byc produkcja/sklep na poczatek). Nie idz w slady rodzicow.
niemanicka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-01-10, 13:52   #29
tinkerver2
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 11 109

Autorko, do pewnego czasu, ok, wina rodziców, ale... Wydaje mi siê, ¿e ju¿ od jakiego¶ czasu mo¿esz decydowaæ o sobie, mog³a¶ zrobiæ szko³ê wieczorow±. Nie zrobi³a¶, w sumie nie wiadomo czemu. Wiêc o to pretensje mo¿esz mieæ do siebie. Jedyne co mo¿esz zrobiæ to usi±¶æ ze swoim facetem, pogadaæ z nim i przyznaæ siê - nie masz szko³y, sakramentów. Daj mu szansê - bo byæ mo¿e ta ¶wiadomo¶æ sprawi, ¿e nie bêdzie chcia³ z tob± byæ.

Wys³ane z mojego moto g(7) power przy u¿yciu Tapatalka
tinkerver2 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-01-10, 15:43   #30
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 18 638

Policja siê nie zjawi³a, bo obowi±zek edukacji by³ albo do 18 roku ¿ycia, albo do skoñczenia gimnazjum. Gimnazjum skoñczy³a¶, wiêc policji nie by³o.
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2020-01-12 12:42:57

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:38.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.