|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2017-04
Wiadomości: 392
|
Dlaczego chleb na zakwasie nie wychodzi?
Już n-ty raz piekę chleb 100% żytni na zakwasie i ciągle to samo - niby ciasto wyrasta, ale po pieczeniu jest w środku zakalcowaty i gliniasty
![]() Próbowałam kilku przepisów z różnych blogów, składniki odmierzam co do grama. Pszenne/orkiszowe zawsze mi wychodzą. zakwas mam żytni, własny ostatnio używałam mąki żytniej razowej chlebowej Melvit piekarnik góra-dół, temp pow. 200 ciasto mieszam ręcznie dziś piekłam z tego przepisu i wyszedł zakalec: https://smakowitychleb.pl/prosty-chl...i-na-zakwasie/ Co ja robię źle? ![]() Macie może jakieś sprawdzone przepisy na chleb 100% żytni?
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2016-08
Lokalizacja: Wrze�nia
Wiadomości: 33
|
Dot.: Dlaczego chleb na zakwasie nie wychodzi?
Musiałabym wziąć przepis od mojej Mamy...Zawsze jej wychodzi
![]() Chleb jest dość wymagający - a to nie może być za zimno w kuchni, a to piekarnik musi równo grzać... Mi czasami coś wychodzi bez odmierzania składników a kiedy indziej nawet jak co do ziarnka odmierzę to klapa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:02.