Urlop i zasiłek macierzyński po terminacji ciąży.
Cześć dziewczyny. Nie wiem czy pisze w dobrym miejscu... Niedawno pisałam w innym wątku odnośnie mojej terminacji ciąży, która odbyła się 13 stycznia. W związku z tym, że została określona płeć dziecka, dostałam akt urodzenia dziecka martwego i złożyłam w pracy podanie o 8tyg. urlop macierzyński. Zostało mi jeszcze miesiąc tego urlopu. Potem chce przejść na urlop wychowawczy, który został mi jeszcze na 1dziecko. Dzisiaj dowiedziałam się że potrzebują na już przedszkolanki. Czy któras z was była w takiej sytuacji że przerwała urlop macierzyński z tytułu martwego urodzenia? Lub czy przez ten miesiąc będąc na tym urlopie mogłabym podjąć pracę w przedszkolu? Dodam, że z różnych względów nie chce wracać do mojej pracy i i tak będę szukała czegoś innego, ale taka okazja jak tabw przedszkolu może się już nie trafić. Dodam jeszcze że pytałam jeszcze w Zusie o taką sytuację,ale tam nie wiedzą 🙂 jedynie co mi powiedziały to że na zwykłym urlopie macierzyńskim (tzn po urodzeniu żywego dziecka) można podjąć pracę dopiero po wykorzystaniu 20tyg urlopu.
|