![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Sakramenty dla dorosłej osoby - jak to załatwić?
Jestem dorosłą osobą i nie mam sakramentów.
Nie mam ani chrztu ani komunii świętej ani bierzmowania. Pochodzę z biednej rodziny, w której był w domu alkoholizm. Ciągle na coś brakowało, ciągle trzeba było się chować, usuwać. Nie było czasu na nic. Moja mama tak zdecydowała - Nie dopuściła mnie do posiadania sakramentów jak inni normalni ludzie. Jestem chrześcijanką, wierzę w Boga, ale nie chodzę do kościoła, nigdy nie byłam u spowiedzi. Moim zdaniem obowiązkiem księdza jest traktować wszystkich na równi, nawet jeśli kogoś nie stać jest to jego obowiązkiem, by dać dziecku sakramenty. Jednak mama nawet nie zaczęła załatwiać nic w tym kierunku, nie spytała księdza o szczegóły. A nowego premedytacją okłamała go, że dostałam sakramenty w mieście. Nowy ksiądz na początku, że tak to ujmę był "chamem" nie brał do kościoła ciała osoby, której nie znał i która nie chodziła do kościoła, tak samo było przy chrztach, nie dawał go dziecku, gdy rodzice nie byli po ślubie. Potem się zmienił. W sumie przez lata próbowałam mamie uświadomić, że powinnam podejść do zrobienia sakramentów, ale wciąż mówiła "jeszcze jest na to czas". W 2015 roku zmarła a ja nawet nie wiem jak się sama zabrać za te sakramenty i kogo mam poprosić, by został moim chrzestnym, bo przecież nie obcą osobę. Dzieci w szkole kiedyś mnie spytali czy mam zdjęcia z komunii, ja powiedziałam, że nie robi się u nas w domu zdjęć, co jest prawdą, bo u nas nigdy nie było aparatów fotograficznych a telefony komórkowe pojawiły się u nas w domu dosyć późno. Nie zatrzymywaliśmy chwil na zdjęciu dla wspomnień. Dzieci w szkole zaczęły coś podejrzewać i śmiać się ze mnie, że pewnie nie mam komunii. W dzień, w którym dzieci miały swoje komunie ja siedziałam w domu a na drugi dzień musiałam kłamać. Czuję się przez to gorsza, nikomu o tym nie powiedziałam, jest mi wstyd, chociaż to nie moja wina tylko mojej mamy. Wiem, że można przyjąć sakramenty w wieku dorosłym lub nawet w trakcie brania ślubu, ale czy trzeba chodzić na jakieś nauki czy ksiądz mógłby udzielić mi sakramentów od razu? Ile to kosztuje? Mój chłopak w przyszłości pewnie mi się oświadczy a ja co mam powiedzieć? Że nie wyjdę za niego, bo nie mam sakramentów i ksiądz mnie nie dopuści? Choć czytałam o czymś takim jak ślub dla osób, które nie posiadają sakramentów i wtedy przysięga wygląda inaczej. A co jeśli nagle umrę i on nie będzie chciał mnie pochować? Nie wiem co mam robić. Moje życie jest takie pokręcone. Czuję się zerem przez to. Czuję się gorsza. |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
live your passion
|
Dot.: Sakramenty dla dorosłej osoby - jak to załatwić?
Cytat:
![]() |
#3 | |||||||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf Czas edycji: 2020-01-02 o 15:43 |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
uparta chmura
|
Najlepiej wpierw zrób rozeznanie w której parafii jest najbardziej 'wyrozumiały 'proboszcz. Zresztą to chyba bez znaczenia, bo to nie z twojej winy, nie może też odmówić przyjęcia kolejnej owieczki. Wpierw musisz zacząć od chrztu, po 8 roku życia muszą napisać do kurii, ale to tylko formalność. Musisz mieć 2 chrzestnych (kobietę i mężczyznę) muszą być to osoby po wszystkich sakramentach nie żyjące w związkach partnerskich. Koszt takiej imprezy to tzw co łaska, ale.. też musisz zrobić rozeznanie, czyli po pytać kogoś, kto niedawno chrzcił dziecko.
W mojej parafii jest to ok200-300zł. Jeśli nie masz pieniedzy, bo nie pracujesz, może jeszcze się uczysz to powiedz o tym, przypuszczam, że nie zrobią problemu. Będzie krótkie spotkanie z tobą i świadkami, będą musieli iść do spowiedzi i ksiądz wyznaczony termin. W przypadku osób dorosłych jest to dyskretna uroczystość zazwyczaj po mszy. Po tym będziesz mogła przygotowac się do komunii itd Edytowane przez Mija62 Czas edycji: 2020-01-02 o 16:16 |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ciezko uwierzyc ze mozesz miec wiecej niz 18 lat- chcialabys zebys wszystko na tacy podac, taka nieporadnosc jest mocno nienormalna. Nowy rok sie zaczal- zrob postanowienie- sama o siebie zadbam.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
jeden chrzestny wystarczy, 200 zł to bardzo dużo za chrzest
aktualnie przygotowanie do bierzmowania dla młodzieży to 2-3 lata Chrzest, komunia, bierzmowanie naraz nie jest czasem w Wielką Sobotę ? |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Pogrubione: to nie jest prawda. Po pierwsze wystarczy jeden chrzestny.Po drugie jeśli ktoś chce mieć dwóch, to wcale nie muszą być różnej płci, mogę być 2 kobiety albo 2 mężczyźni. Autorko co do chrzestnych i innych takich: nie masz rodzeństwa, kuzynostwa, cioci albo dobrej koleżanki? Jeśli nie, to są różne grupy religijne przy parafiach, na pewno ktoś z takiej pomoże. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Twoja mama widocznie nie potrzebowała sakramentów i takie jej prawo. Ty natomiast masz wybór, co jest naprawdę fajne, bo wiele osób tego wyboru nie miało. Nie ma to też związku z alkoholizmem czy patologią w domu. Korelacja jest raczej w drugą stronę (w sensie w bogatszych społeczeństwach jest mniej przestępstw i mniej nałogów, oraz mniejsza religijność), ale to i tak o niczym nie świadczy. Idziesz do najbliższej parafii w godzinach otwarcia kancelarii i przedstawiasz księdzu sytuację. Możesz podejść do wszystkich sakramentów nawet w dniu ślubu, możesz też je sobie rozdzielić, możesz tak naprawdę bardzo wiele. A czy będzie test - to już zależy od księdza, jedni są mniej, inni bardziej wymagający. To samo z opłatą. Nie wiem też, jaki jest problem w oświadczynach. Chłopak pyta "czy wyjdziesz za mnie", a nie czy "weźmiemy razem ślub kościelny". A nawet jeśli, to możesz się zgodzić bez problemu, jeśli tego chcesz, musisz tylko zostać ochrzczona, przejść pierwszą komunię i bierzmowanie. Mam wrażenie, że potrzebujesz terapii. To poczucie bycia gorszą z powodu braku sakramentów jest tylko wydźwiękiem tego, że masz bardzo zaniżoną samoocenę ogólnie (przez dom, w którym się wychowywałaś). Czujesz się gorsza, bo nie masz zdjęć ze swojej bar micwy?
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Przecież komunia jest standardowo, gdy ma się jakieś 9 czy 10 lat. Naprawdę cię dziwi, że takie dziecko może się czuć z takiego powodu gorsze? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;87466928]Przecież komunia jest standardowo, gdy ma się jakieś 9 czy 10 lat.
Naprawdę cię dziwi, że takie dziecko może się czuć z takiego powodu gorsze?[/QUOTE] Nie. Ale że jako dorosła kobieta to rozpatruje to już tak. To jest po prostu kwestia terapii, bo zdarzyło się tam pewnie wiele złego i upokorzenia. Zdrowo rozwijający się emocjonalnie człowiek nie siedzi i nie rozpatruje w wątkach na Wizażu, że dzieci się z niego śmiały w nauczaniu wczesnoszkolnym z jakiegoś tam powodu. Zwłaszcza że z każdego ktoś się kiedyś śmiał jak był dzieckiem.
#11 |
Konto usunięte
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;87466928]Przecież komunia jest standardowo, gdy ma się jakieś 9 czy 10 lat.
Naprawdę cię dziwi, że takie dziecko może się czuć z takiego powodu gorsze?[/QUOTE] Mnie dziwi Moje dzieci nie mają żadnych sakramentów nie były u komunii i nie czuły się gorsze (ani nie czują się teraz) Zazdroszczę autorce że nie była ochrzczona mi rodzice zrobili to bez mojej zgody Komunie wspominam jako nudną imprezę i miałam ciężko czas wkuwac te wszystkie bzdurne modlitwy których nie rozumiałam Nikt się mnie nigdy nie pytał o fotki z komunii W życiu nie zaplacilabym za żadne sakramenty Zgadzam sie z autorka ksiadz powinien je dawać za darmo każdemu kto chce Ps.nie jestem alkoholiczka A dzieci nie ochrzcilam bo uwazam że to zbędny obrzadek jak ktos woerzy to boga ma w sercu nie potrxebne mu obrzadki koscielne |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;87466968]Mnie dziwi
Moje dzieci nie mają żadnych sakramentów nie były u komunii i nie czuły się gorsze (ani nie czują się teraz) Zazdroszczę autorce że nie była ochrzczona mi rodzice zrobili to bez mojej zgody Komunie wspominam jako nudną imprezę i miałam ciężko czas wkuwac te wszystkie bzdurne modlitwy których nie rozumiałam Nikt się mnie nigdy nie pytał o fotki z komunii W życiu nie zaplacilabym za żadne sakramenty Zgadzam sie z autorka ksiadz powinien je dawać za darmo każdemu kto chce Ps.nie jestem alkoholiczka A dzieci nie ochrzcilam bo uwazam że to zbędny obrzadek jak ktos woerzy to boga ma w sercu nie potrxebne mu obrzadki koscielne[/QUOTE] Mnie nie. W tym wieku to się raczej chciało robić to, co wszyscy. Że twoje dzieci nie czuły się gorsze też mnie nie dziwi. Jedni chcieliby komunii, bo wszyscy mieli, inni swetra we wróżki, bo pół klasy ma ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 | |
BAN stały
|
Cytat:
Idź do księdza i powiedz że mama nie wychowała cię wg obrządku natomiast Ty czujesz się katoliczką i chciałabyś dołączyć do wiernych i przystąpić do sakramentów od chrztu zaczynając. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;87466846]
aktualnie przygotowanie do bierzmowania dla młodzieży to 2-3 lata [/QUOTE] Yyy nie. Nie rozumiem jednej rzeczy. Czujesz się katoliczką, a nie chodzisz do kościoła. Więc znasz w ogóle wiarę? Czy robisz to "bo inni". I przejdź się zwyczajnie po mszy do księdza i porozmawiaj. U osób dorosłych wygląda to trochę inaczej. W mojej parafii chrzest dorosłego odbywa się nie na mszy, a poza. Wystarczy jeden chrzestny. Bierzmowanie - osoby które nie mają mogą przystąpić z młodzieżą. Nie muszą się przygotowywać, co uważam za trochę nie ok... Jednak, co ksiądz to obyczaj. |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Jak się czujesz zerem że ksiądz Cię nie pokropil i nie zjadłaś wafelka to naprawdę musisz udać się na terapię bo to nie jest normalne
|
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
A czemu chcesz chrzest? Motywacja, że inni mają, ci ochrzczeni to normalnie ludzie itp. nie ma nic wspólnego z wiarą, a raczej twoimi kompleksami. Idź na terapię dda/ddd.
Sakramenty są bezpłatne. W większych miastach są robione kursy dla dorosłych, ale w mniejszych też się da, wystarczy opanować odpowiedni materiał wiedzy. Dorośli są z reguły chrzczeni w wielką sobotę, za jednym razem mają chrzest, komunię i bierzmowanie. Pierwsza spowiedź jest dowolnie już po chrzcie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
BAN stały
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;87467099]Jak się czujesz zerem że ksiądz Cię nie pokropil i nie zjadłaś wafelka to naprawdę musisz udać się na terapię bo to nie jest normalne[/QUOTE]Też tak uważam. Brak sakramentów to jest tutaj ewidentnie problem zastępczy. Zresztą biorąc pod uwagę drugi wątek autorki to bardzo by jej poukładanie sobie w głowie pomogło. Związek szybciej może się jej rozpaść przez toksyczną siostrę, traumatyczne dzieciństwo, niskie poczucie własnej wartości i brak prawidłowych wzorców rodzinnych niż przez brak sakramentów.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;87466846]jeden chrzestny wystarczy, 200 zł to bardzo dużo za chrzest
aktualnie przygotowanie do bierzmowania dla młodzieży to 2-3 lata Chrzest, komunia, bierzmowanie naraz nie jest czasem w Wielką Sobotę ?[/QUOTE]Jest w wielką sobotę wszystkie 3 na raz. Wystarczy jeden chrzestny, płci dowolnej, w przypadku braku odpowiedniej osoby wśród rodziny czy znajomych chrzestnym może zostać jakaś osoba z parafii np jakiś szafarz. To tylko formalność, bo dla dorosłego chrzestny raczej nie jest niezbędna osobą. Mam znajomą osobę, która tak brała chrzest, jako dorosły, nie płacił za to, bo nie pracował. Nikt nie robił problemu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 20:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ---------- Obecne trendy w dużym mieście są takie, że to osoby niechodzace na religię i nie przyjmujace w komunii to coś super, bo nie trzeba biegać za pieczątkami (dzieci w 1 klasie już muszą zbierac karteczki z mszy...). Mojej córce nikt nie dokucza, tylko kiedyś koleżanka było bardzo zdziwiona że nie ma mamy chrzestnej, bo przecież każdy ma chrzestnych. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#19 | |||||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wymyślasz sobie problemy, kiedy twoja prawdziwą traumą jest dorastanie w patologii. |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
BAN stały
|
Jak normalny człowiek? No, proszę cię!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
No to się dowiedziałam, że moje dzieci "Nie są normalne ludzie" brrr...aż się słabo robi na takie myślenie
![]() Ja nie ochrzciłam dzieci, nie pójdą do komunii i do bierzmowania, chyba że tak zadecydują jako dorośli ludzie. Ja im wiary nie narzucam. Może twoja mama miała takie samo podejście? Dostałaś odpowiedzi jak załatwić sprawę, natomiast co do poczucia bycia gorszym bo się nie ma zdjęć z komunii- mojemu synowi reszta klasy zazdrości,że nie musi się uczyć bezsensownych wierszyków (czytaj-modlitw) na pamięć. Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka
#22 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
nie wiem czy chociaz jedno dziecko cieszylo sie z tych godzin spedzonych w kosciele na klepaniu smetnych modlitw nasze dzieci wedlu autorki sa nienormalne a my musimy byc patologia i alkoholiczkami Edytowane przez 7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 Czas edycji: 2020-01-02 o 20:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
uparta chmura
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;87466871]Pogrubione: to nie jest prawda. Po pierwsze wystarczy jeden chrzestny.Po drugie jeśli ktoś chce mieć dwóch, to wcale nie muszą być różnej płci, mogę być 2 kobiety albo 2 mężczyźni.
[/QUOTE] No błagam... Jestem właśnie w trakcie załatwiania chrztu dla mojego 9 letniego syna i chciałam dwóch braci wziąć i absolutnie proboszcz się nie zgodził. |
![]() ![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nigdzie w prawie kanonicznym nie ma o tym mowy. To są prywatne seksistowskie poglądy kapłana. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#25 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja miałam mieć dwie chrzestne prawie 30 lat temu i nikt problemu nie robił. Nigdzie nie ma żadnego zapisu o płci chrzestnych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
To sprawdź co jest w prawie kanonicznym, pokaż mu co znajdziesz i jeśli proboszcz się myli, a nadal będzie wymyślał własne zasady, napisz na niego skargę do kurii.
|
![]() ![]() |
![]() |
#27 | |
uparta chmura
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;87467441]To sprawdź co jest w prawie kanonicznym, pokaż mu co znajdziesz i jeśli proboszcz się myli, a nadal będzie wymyślał własne zasady, napisz na niego skargę do kurii.[/QUOTE]
Chrzest za kilka dni, nie będę już robić problemów, ale przyznam że to był dla mnie kłopot (znaleźć kobietę). ---------- Dopisano o 22:03 ---------- Poprzedni post napisano o 22:00 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#28 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
uparta chmura
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;87467481]Właśnie przez taką postawę ciemnogród kwitnie, bo walkę o swoje prawa postrzegasz jako robienie problemów i dajesz takiemu proboszczowi jeszcze więcej władzy.
Czyli nie masz ślubu, więc ci dyndają katolickie zasady, ale dziecko chrzcisz? Po co? ![]() Z osobistych pobudek, które nie muszę nikomu wyjaśniać ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;87467481]Właśnie przez taką postawę ciemnogród kwitnie, bo walkę o swoje prawa postrzegasz jako robienie problemów i dajesz takiemu proboszczowi jeszcze więcej władzy.
Czyli nie masz ślubu, więc ci dyndają katolickie zasady, ale dziecko chrzcisz? Po co? ![]() ja tez tego nie rozumiem ciemnogrod ,zaklamanie i nabijanie kabzy pedofilom bo" co ludzie powiedza" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:05.