|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Zerwałam kontakt z rodziną czy jestem złym dzieckiem ?
Całe życie słyszałam, że jestem czarną owcą w rodzinie. Wszystkie moje wybory były krytykowane przez mamę o tatę, nie byłam akceptowana, nie czułam się kochana. W skrócie doszło do tego, że się samookaleczalam i zachorowałam psychicznie. Teraz będąc już dorosłą kobietą stwierdziłam że nie chce mieć z rodzicami kontaktu. Po prostu - uważam że źle na mnie wolywają nadal - wywierają rożnego rodzaju naciski, presję, krytykują moje życie moje wybory, sprawiają że czuje się źle. Mieszkamy w jednym małym mieście, przestałam odbierać telefony, pojawić się w domu rodzinnym. Rodzice cały czas naciskają na odnowienie relacji mają mnie za niewdzięczną i wyrodną córkę. Mój partner nie do końca rozumie moją decyzje, bo przecież to są rodzice, powinnam się nimi opiekować na starość, bo oni zajmowali się mną.
Dzwonią do mnie, oczekują spotkani, rozmowy, których ja odmawiam. Czy muszę utrzymywać kontakt z nimi chociaż nawet ich nie lubię ? W domu była agresja i słowna i werbalna, manipulacje, krzyki... czy muszę uczestniczyć w ich życiu a oni w moim? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Zerwałam kontakt z rodziną czy jestem złym dzieckiem ?
Nie musisz. I gratuluje odwagi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Czy rodzice znają powody zerwania kontaktu? Wysłałaś im jakiś list, wiadomość?
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Moim zdaniem nie musisz utrzymywać z nimi kontaktu i czuć się zobowiązana do opieki. Nie prosiłaś się na świat, a kredytu do spłaty nie zaciąga się bez zgody i woli dłużnika. Chcieli dziecko to mieli, w dorosłym życiu chyba nie przyjmowałas od nich pomocy, więc nie masz długu wdzięczności. Jeśli są toksyczni to musisz zadbać o siebie.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Nie jestes zlym czlowiekiem bo zerwalas a nimi kontakt
Na twoim miejscu poszlabym na terapie zeby poukladac swoje uczucia,nie jedt dobrze ze masz z tego powodu wyrzuty sumienia to znaczy ze nie jestes pewna swojej decyzji Ja rowniez nie rozmawiam z moja rodzina od kilku lat mam jednak latwiejsze zycie bo nie mieszkam nawet w tym samym kraju a moj maz nie wywiera a mnie presji i nie próbuje przekonać do nawiazania z nimi kontaktu Myślę że postawa Twojego partnera tez nie jest idealna przyjrzyj sie temu związkowi z boku Edytowane przez 7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 Czas edycji: 2020-02-21 o 13:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;87605171]
(...) Myślę że postawa Twojego partnera tez nie jest idealna przyjrzyj sie temu związkowi z boku[/QUOTE] Jak wyżej. Ciężko będzie utrzymać swoje wewnętrzne ustalenia mając u boku kogoś, kto tego nie rozumie i uważa, że nawet z toksycznymi ludźmi trzeba mieć kontakt... bo tak.
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Mój partner nie wywiera na mnie presji. Powiedział, że nie wie czy to jest dobra decyzja, nie rozumie jej ale akceptuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie jesteś złym dzieckiem. Dobrze, że próbujesz się odciąć od tego, co Cię wyniszcza. Zawsze znajdą się ludzie, którzy uznają, że rodzina mimo wszystko, nawet ta ujowa (jak Twój partner niestety, co mi się najsmutniejsze w tym wszystkim wydaje). Kij z całym światem, ale partner nie rozumiejący tak ważnej kwestii chyba by sprawił, że też bym się winna czuła. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
.
Edytowane przez d2aeef710e3e8d1f4610c2bbb82ca891dfd97dba_6083518f8d759 Czas edycji: 2021-04-23 o 14:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Niczego nie musisz, zasada "rodzina to zawsze rodzina, co by sie nie wydarzylo" jest po ludzku głupia. Nie wybieralas sobie rodziny, nigdy nie mogłaś zdecydowac czy zycie z takimi ludzmi ci pasuje. Za to mozesz i powinnas stwierdzic czy ci nie pasuje - i jezeli tak, trzymac sie tego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
jestę wieszczę
|
Ja nie mam kontaktu z siostrą i to jest jedna z najlepszych rzeczy, które mogłam zrobić dla poprawy swojego stanu zdrowia psychicznego. Pomału do tej decyzji dojrzewa też moja mama i mój brat. To nic złego. Jest dowodem, że dbasz o siebie.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Bananalama możesz coś więcej opowiedzieć o swoich doświadczeniach i jak to zauważyłaś że jest dla cb toksyczna ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
To skad wiesz, ze proponuja akurat spotkanie skoro nie odbierasz telefonu?
TZ-towi powiedz, zeby on opiekowal sie swoimi tesciami... W koncu to tesciowie i dlatego powinien ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Wow dziękuje
---------- Dopisano o 08:24 ---------- Poprzedni post napisano o 08:23 ---------- Bo piszą smsy, typu: „spotkajmy się” ---------- Dopisano o 08:26 ---------- Poprzedni post napisano o 08:24 ---------- AgnesLovelyGarden a podeślesz jakiś link? ♥️ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
napisz im jasno nie chce wiecej utrzymywac z wami kontaktu przestancie do mnie pisac i dzwonic bo zglosze nekanie na policje a pozniej zmien numer telefonu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Prosciej jest zablokowac nr. telefonu. Wtedy smsy nie beda przychodzic.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;87607945]napisz im jasno nie chce wiecej utrzymywac z wami kontaktu przestancie do mnie pisac i dzwonic bo zglosze nekanie na policje a pozniej zmien numer telefonu[/QUOTE]
Dokładnie, postawić jasny przekaz a potem zablokować im możliwość kontaktu ze sobą.
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
.
Edytowane przez d2aeef710e3e8d1f4610c2bbb82ca891dfd97dba_6083518f8d759 Czas edycji: 2021-04-23 o 14:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:21.