![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Język Trolli - kto już "po"?
Czytaliście już może nową książkę M. Musierowicz Język Trolli ? Lubię tą autorkę niesamowicie, ale czytałam na jakimś Forum, że ta (ostatnia!?) część Jeżycjady jest utrzymana trochę w innym tonie niż poprzednie...
Idąc za www.gazeta.pl : Jeżycjada, czyli poznańska saga rodziny Borejków, od blisko 30 lat bawi kolejne pokolenia młodzieży. Zakończyć miała ją wydana w 2001 roku "Kalamburka", jednak protesty miłośników przygód członków rodziny z poznańskich Jeżyc skłoniły autorkę do kontynuowania serii. Wczoraj do księgarń trafiła 15. część Jeżycjady "Język Trolli". Choć tytuł może sugerować, że w progi domu Borejków wkraczają skandynawskie krasnale, nie o stwory tu chodzi, lecz o dziewczynkę - Stanisławę Troll. Ta, wkraczając mimochodem w życie dziewięcioletniego syna Idy z Borejków - Józefa Parysa, wywraca jego młodzieńczy świat do góry nogami. Stasia jest gimnazjalistką, o pogodnym, zjednującym ludzi spojrzeniu. Mimo głowy wiecznie przykrytej zielonym kapeluszem, postury krasnala - "miała drobną sylwetkę, pulchne ręce i nogi oraz odstający kuperek" - wpada w oko nie tylko Józinkowi, ale i starszemu o 11 miesięcy kuzynowi Parysa, przemądrzałemu Ignacemu Grzegorzowi Strypie (syn Gaby). Między chłopcami zaczyna się ostra rywalizacja słowno- (Strypa) -siłowa (Parys) o względy uroczej Trolli. Akcja powieści rozgrywa się na przestrzeni pięciu dni. W tym czasie główny bohater przeżywa męki młodzieńczej miłości, związanej z nią zazdrości, a także smutek rozstania. Jak wszystkie powieści Musierowicz tak i tę czyta się jednym tchem, tyle że pozostawia ona czytelnika z poczuciem niedosytu, zawodu. W książce wiele postaci zarysowanych jest powierzchownie, ich wątki wykreowane są na siłę, tylko po to, aby wprowadzić ruch w monotonne monologi i nieszczególnie odkrywcze obserwacje bohatera. Z sentymentu do poznańskich bohaterów warto ją przeczytać, ale fani Jeżycjady niczego nie stracą, jeśli do tej książki nie zajrzą. Zamiast "Języka Trolli" lepiej wrócić do starego dobrego "Opium w rosole". To jak – odpuścić...czy może jednak? ![]() Youare lekturę w postaci książki K. Grocholi właśnie zaczynająca ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Re: Język Trolli - kto już "po"?
ODPUŚCIĆ?!? Never
![]() Ja już po, bo mi Lejcia dała znać, ze nowy tom Jeżycjady wyszedł ![]() Powierzchowne te postacie są tylko dla tego, kto nie zna całej serii ![]() ![]() ![]() Mogę chyba zdradzić, że Tygrysek w końcu spotka ojca? ![]() Na pewno nie jest to najlepsza część, ale dobra na pewno. Ostatnie tomy są coraz bardziej melancholijne i wcale się nie dziwię, że pani Małgorzata nie chce pisac następnych - kto chciałby uśmiercić profesora Dmuchawca czy któreś z państwa Borejków? Bo w końcu taka jest kolej rzeczy... ![]()
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
OOOOOOO...Normalnie zaszczycona jestem że TY, Wiedźma w moim wątku...
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wobec tego będę polować na tą najnowszą książkę, bo chwilowo w księgarni ni mają! ![]() BabciaWeatherwax napisał(a): > ODPUŚCIĆ?!? Never ![]() > Ja już po, bo mi Lejcia dała znać, ze nowy tom Jeżycjady wyszedł ![]() > Powierzchowne te postacie są tylko dla tego, kto nie zna całej serii ![]() ![]() ![]() > Mogę chyba zdradzić, że Tygrysek w końcu spotka ojca? ![]() > Na pewno nie jest to najlepsza część, ale dobra na pewno. Ostatnie tomy są coraz bardziej melancholijne i wcale się nie dziwię, że pani Małgorzata nie chce pisac następnych - kto chciałby uśmiercić profesora Dmuchawca czy któreś z państwa Borejków? Bo w końcu taka jest kolej rzeczy... > > ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
youaresowonderful napisał(a):
> Tak dawno Cię tu nie było, a na mnie to już się chyba zupełnie obraziłaś!! Teraz jestem kobieta ciężko pracująca, a w pracy nie mam czasu nie tylko wypić kawy, ale nawet siusiu zrobić ![]() ![]() ![]() >Czekam już na jakąs odpowiedź od Ciebie czekam i nic! Musiałam przegapić, ostatnio niewiele miałam czasu ![]() >Przepraszam za prywatę ![]() ![]() ![]() A w kwestii mleczka, to ja Ci chyba już pisałam, ze inna młoda wiedźma mi nabyła? cio? ![]() ![]() ![]() ![]() > > Wobec tego będę polować na tą najnowszą książkę, bo chwilowo w księgarni ni mają! W Empiku dali na nią rabat 10% ![]() ![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
łooo to ja sie musze pochwalic,juz przeczytalam,mama kupila w dniu w ktorym sie pojawila ksiazeczka.
Uwielbiam Jezycjade i znam na pamiec(mama tez) Biedny Tygrysek... Ale ja i tak chyba najbardziej lubie stare tomy-jak Gabi, Idusia etc byly male ![]() A po Gabrysi mam imie z bierzmowania ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Czytaj, czytaj!
![]() ![]() ![]() A tak na marginesie powiem, że jestem zaskoczona. Po "Kalamburce" długo nic się nie ukazało, myślałam, że to już koniec. I wtedy bym się nie zdziwiła - to była naprawdę rewelacyjna książka na zakończenie sagi (jak na nie-zakończenie zresztą też ![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
margolcia napisał(a):
> Przyznam, że trochę mnie korci ta żarówka ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
OOoooo dobrze wiedzieć. Muszę przeczytać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Jeżycjadę czytałam jak byłam w podstawówce. Ostatnich tomów jednak nie. Miałam nawet przyjemnośc poznać panią Musierowicz. Została kiedyś zaproszona do mojej podstawówki
![]() Jestem dumna, że pochodzę z miasta w którym dzieje się akcja tych ksiązek. Nasza jedna z wizażanek mieszka nawet na Jeżycach ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Kamila napisał(a):
> Jeżycjadę czytałam jak byłam w podstawówce. Ostatnich tomów jednak nie. Miałam nawet przyjemnośc poznać panią Musierowicz. Została kiedyś zaproszona do mojej podstawówki ![]() Ja też, ja też kiedyś byłam na spotkaniu z p. Musierowicz ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
BabciaWeatherwax napisał(a):
> ![]() ![]() ![]() No to może zacznę od energooszczędnej... ![]()
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Bu, nareszcie ktoś mnie rozumie i mój brak czasu na wizaz także.
![]() Rozkoszna rzecz wracać do domu o 17, gdy musisz jeszcze zrobić mnóstwo rzeczy, nie? ![]() Kalamburka miała być ostatnia, ale na spotkaniach czytelnicy nie dawali spokoju pani Małgorzacie i napisała... ![]() ![]() Mała, jak mozna wierzyć TAKIEMU recenzentowi? StryPa i PaRys, no ludzie, no... ![]() ![]() Ja z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że wychowałam się na Jeżycjadzie. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jak byłam młodsza, to dopiero miałam fazy, kiedyś zrobiłam gigantyczne drzewo geanologiczne Borejków i innych rodzin, z zaznaczeniem wszelkich powiązań. ![]() Niestety nie miałam okazji poznać pani Małgorzaty osobiście, ale wiem, że jest niezwykle ciepłą osobą. ![]() ![]() ![]() Ale coś w tym jest, że te starsze książki są lepsze, może dlatego, że ja i duża część moich znajomych jesteśmy zafascynowani PRLem? Poza tym kogoś mi Idusia przypomina... ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
lejka napisał(a):
> Kalamburka miała być ostatnia, ale na spotkaniach czytelnicy nie dawali spokoju pani Małgorzacie i napisała... ![]() No tak, to wiele wyjaśnia... A będzie coś jeszcze, czy teraz już naprawdę koniec? Youare, ty potworze! ![]() ![]()
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Jeżycjada
Kochane Dziewczyny, czy któraś mogłaby mi poukładać po kolei wszystkie tomy Jeżycjady aż po ten najnowszy???
![]() Książki te są moim wspomnieniem dzieciństwa i wczesnej nastolatki i mam straszną ochotę przeczytać je wszystkie od początku. Jutro pojadę do biblioteki, tylko boję się, że bibliotekarki nie będą wiedzieć jak to po kolei leciało ![]() Czy pierwsza była Kłamczucha? A może Kwiat kalafiora? A może jeszcze cuś innego? Nie pamiętam zupełnie ![]()
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Re: Jeżycjada
to lubisz jeżycjade i nawet nie wiesz co bylo pierwsze?
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() a oto kolejność Szósta klepka Kłamczucha Kwiat kalafiora Ida sierpniowa Opium w rosole Brulion Bebe B. Noelka Pulpecja Dziecko piątku Nutria i Nerwus Córka Robrojka Imieniny Tygrys i Róża Kalamburka Język Trolli - już sie ukazal ![]() ![]() ![]() cmoczki ![]()
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
A o ktorej Borejkównie jest jezyk Trolli?? To jeszcze jezycjada?
![]() Marge ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
palomino napisał(a):
> Język Trolli [/i] - już sie ukazal ![]() ![]() ![]() Oj tak tak, ukazał się, rewelacyjna książka a Józinek boski ![]() ![]() Polecam. Nie wiem jak Wy, ale moją ukochana książką są...wszystkie ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
margar3tka napisał(a):
> A o ktorej Borejkównie jest jezyk Trolli?? To jeszcze jezycjada? Raczej o wnukach Ignacego i Babi ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
palomino napisał(a):
> to lubisz jeżycjade i nawet nie wiesz co bylo pierwsze? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() > a oto kolejność > Szósta klepka > Kłamczucha > Kwiat kalafiora > Ida sierpniowa > Opium w rosole > Brulion Bebe B. > Noelka > Pulpecja > Dziecko piątku > Nutria i Nerwus > Córka Robrojka > Imieniny > Tygrys i Róża > Kalamburka > Język Trolli - już sie ukazal ![]() ![]() ![]() > > cmoczki ![]() Dzięki ![]() Nie znam kolejności, bo mama kupowała mi te książki jak byłam mała i to chyba nie po kolei. I na pewno nie przeczytałam wszystkich części. Ale wiem, że każda, którą czytałam, bardzo mi się podobała ![]() ![]() A swoją drogą to od kiedy te książki wychodziły? (te pierwsze) bo ja pamiętam, że naprawdę byłam dziewczynką, jak to czytałam ![]() Buziak ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Karola napisał(a):
> A swoją drogą to od kiedy te książki wychodziły? (te pierwsze) bo ja pamiętam, że naprawdę byłam dziewczynką, jak to czytałam ![]() Akcja Szóstej klepki ma miejsce w 1975 roku, następnych dwóch części w 77 i 78. Ja takich czasów nie pamiętam, mam oczywiście nowsze wydania, ale książki ukazywały się na bieżąco.
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
margolcia napisał(a):
> Karola napisał(a): > > A swoją drogą to od kiedy te książki wychodziły? (te pierwsze) bo ja pamiętam, że naprawdę byłam dziewczynką, jak to czytałam ![]() > > Akcja Szóstej klepki ma miejsce w 1975 roku, następnych dwóch części w 77 i 78. Ja takich czasów nie pamiętam, mam oczywiście nowsze wydania, ale książki ukazywały się na bieżąco. To mnie jeszcze w tych czasach nie było ![]() ![]()
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Słuchajcie, na odwrocie książek Musierowicz jest napisane, że "stały się także podstawą adaptacji filmowych".
Gdzie można wypożyczyć te filmy (w Beverly?) i czy tytuły są takie same jak tytuły książek? ![]() ![]()
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
Karola napisał(a):
> Słuchajcie, na odwrocie książek Musierowicz jest napisane, że "stały się także podstawą adaptacji filmowych". > > Gdzie można wypożyczyć te filmy (w Beverly?) i czy tytuły są takie same jak tytuły książek? ![]() ![]() Nie oglądałam. Ale znalazłam w necie "ESD": http://filmweb.pl/FilmDescriptions?id=5452#5452 ![]()
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Jest jeszcze "Kłamczucha":
http://filmweb.pl/FilmDescriptions?id=6939#6939
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Sorki, że ja tak fragmentami
![]() ![]() http://www.filmpolski.pl/fp/film1.dl...ba=7472&baza=1 ![]()
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Widziałam swego czasu oba filmy, ale szczerze mówiąc nic ciekawego, do ksiązek się nie umywają, podobnie jak ekranizacje Chmielewskiej
![]()
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Najnowsza ksiazka z serii jest smieszna i bardzo przyjemnie sie ja czyta. Zabralam ja na wakacje, tak jak nowa Chmielewska (ktora tez jest niezla). Rodzice sie ze mnie smiali, jak kupowalam ta ksiazke w Empiku, kupilam glownie z sentymentu, poniewaz jak bylam mlodsza wszystkie czesci kupowala mi mama
![]() ![]() ![]() Cheetah |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Dot.: Re: Język Trolli - kto już "po"?
a teraz bedzie Żaba :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Jak to Moniczko, czyżby miała wyjść następna książka Musierowicz. Pochwal się wiedzą
![]()
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I dołączam się do wszystkich miłośniczek "Jeżycjady" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:14.