![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
gdzie na kawusię? gdzie na jedzonko?
Gdzie najchetniej chodzicie na kawę, a gdzie na pizzę lub inne dania? Macie swoje ulubione lokale, które możecie polecić? Dobrze gdyby były one z jakies sieci lokali, czy znajdujace sie w większości duzych miast.
Ja w Lodzi chodzę do Solo Pizzy na pizze i sałatki, smaczne jedzonko do Green Way (www.greenway.pl) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Re: gdzie na kawusię? gdzie na jedzonko?
O, swietny pomysl na wątek
![]() Czekam z niecierpliwoscia na wypowiedzy Warszawianek ![]() Ja z lokali sieciowych moge polecic chyba tylko znana wszystkim Pizze hut ![]() A z warszawskich to... Herbaciarnie na starówce. Nie pamietam dokladnej nazwy ale bardzo przyjemna atmosfera tam panuje. Tylko ze jest drogo ![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Wwa
Kawiarnie: Coffie Haeven Tchibo Karma Zakątek Mala Czarna Mozna zjesc no w Sphixie-b.tanio i duzo.Ja lubie tez San Marzano,ale to juz drozsza opcja,chociaz bardzo smaczna ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Wwa
Kawiarnie: Coffie Haeven Tchibo Karma Zakątek Mala Czarna Mozna zjesc no w Sphixie-b.tanio i duzo.Ja lubie tez San Marzano,ale to juz drozsza opcja,chociaz bardzo smaczna ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Hej!
Ta herbaciarnia na Strówce to pewnie "Same Fusy"- można tam przesiedzieć godziny i nawet tego nie zauważyć taki magiczny klimat udało im się wytworzyć w tej "piwnicy herbatą pachnęcej" (na górze można się raczyć wspaniałymi kawami, tyle, że nastrój już inny ;( oczywisćie nie gorszy). Jest jeszcze "inna" (w bardzo pozytywnym znaczeniu) harbaciarnia - "Antykwariat" na Żurawiej. Siedzisz sobie z herbatką na starej kanapie lub krzesełku przy malutkim, wiekowym stoliczku a wokół Ciebie masa książek, czujesz się jak w domowej bibliotece, aż nie chce się wychodzić ![]() ![]() ![]() ![]() A wy jakie miejsca polecicie?
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Mała Czarna juz od dawna nie istnieje Estelko.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Och, koniecznie musze wpasc do tej Spizarni! Zwlaszcza ze mieszkam na Hozej. Ale od niedawna, i tylko to usprawiedliwia moja nieznajomosc tego lokalu.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Och, koniecznie musze wpasc do tej Spizarni! Zwlaszcza ze mieszkam na Hozej. Ale od niedawna, i tylko to usprawiedliwia moja nieznajomosc tego lokalu.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Estella napisał(a):
> Wwa > Kawiarnie: > Coffie Haeven > Tchibo ale wymieniasz je bo byłas tam, czy są to dobre kawiarnie? Bo w Lodzi tez są ale tam mnie jeszcze nie było.... > Mozna zjesc no w Sphixie-b.tanio i duzo. oprócz chyba potraw z wołowiną, bo jeszcze dobrze zrobionej tam nie jadlam. Zawsze jest twarda, żylasta... Zazwyczaj prosze tam o filet z kurczka z czyms tam... poprosze tez o głos łodzianki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
aNulcia napisał(a):
> Hej! > Ta herbaciarnia na Strówce to pewnie "Same Fusy"- można tam przesiedzieć godziny i nawet tego nie zauważyć taki magiczny klimat udało im się wytworzyć w tej "piwnicy herbatą pachnęcej" O tak tak, dokladnie o tym miejscu mowie ![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Jedzenie, pyszna kawa
![]() ![]() Też jestem z Łodzi i polecam meksykańskie jedzenie w meksykańskiej restauracji przed wejściem do kina Polonia. Osobiście uwielbiam tam zjeść, coś co się wymawia jako Czimiczangę ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lubię sałatki i naleśniki z pieczarkami, ze szpinakiem i z serem w Hortexie ![]() Potrawy bardzo smaczne mają w restauracji Dubrownik, która znajduje się w Magdzie, ja tam lubię coś z ciastem naleśnikowym i różnym farszem, ale nazw nie pamiętam, bo to chyba o ile pamięć mnie nie myli kuchnia bałkańska. Wystrój też jest fajny ![]() Lubię też Spinxy i ich shoarmę na różne sposoby, a najbardziej piwo z sokiem korzennym, dostępnym tylko tam. Pycha ![]() Kawa w Coffee Heaven, która jest w Galerii i Silverze i jest przepyszna ![]() Rozpisałam się strasznie i z tego wszystkiego muszę iść do kuchni ![]() ![]() ![]()
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
co do Antykwariatu to też bardzo lubiłam.. do czasu, gdy pewnego pięknego letniego dnia, kiedy zanosiło się na burzę [i na dworze i w lokalu].. dziewczyny siedzące przy oknie postanowiły zamknąć okno [w tej najdalszej sali - zresztą wczesniej chyba nie ma okien..] nagle zjawił się właściciel i zrobił im karczemną awanturę, jak one śmią nie u siebie zamykać okno, kto im pozwolił i co one sobie myślą.. dziewczyny były jak trusie, grzecznie [nie wiem po co] zaczęły mu tłumaczyć, że w żadnym lokalu tego typu nie trzeba latać po kelnera, żeby otworzył/zamknął łatwo dostępne każdemu okno tuż przy stoliku.. przepraszały.. a on dalej z mordą, że nie życzy sobie, żeby dotykać jego okien.. grrrrrrr..
co do innych lokali [trochę ku przestrodze również].. lubię Jazz Bistro na Pieknej [smaczne pasty i czasem muzyczka w tle.. smaczne.. choć kiedyś były lepsze.. nadal są dużo smaczniejsze niż w wielu innych miejscach]. Tortilla Factory Wilcza róg Poznańskiej.. pyszne meksykańskie specjały.. ale.. strasznie zmniejszyli porcje.. kiedyś [jeszcze jakieś 2 lata temu] quesadilla [mam nadzieję, że nie pokręciłam nazwy.. ale nie w tym rzecz] zajmowała cały talerz, miała dużo mięsa.. ostatnimi czasy jadłam ją 2x i.. zajmuje już 2/3 talerza.. a mięsa w samym naleśniku już nie jest po brzegi.. i nie tylko ja odnotowałam ten spadek ilości.. [a ceny wzrosły swoją drogą]. Presto - włoskie klimaty, pycha jedzonko. Jak mi się coś jeszcze przypomni to dam znac ![]()
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
mniam mniam.... a zamiast kawusi czekoladusia gorąca, w jesienno-zimowe późne wieczory. U Wedla rzecz jasna.... ojej, aż mnie ścisnęło milutko na samą myśl....
najbardziej lubie białą czekoladę z kawałkami truskawk pyyyyyyycha!
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Inaba- za jedzonko
![]() Coffie Haeven- za kawusię z mlekiem, KFC- za kukurydzę, Sfinks ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Merlyn- pola mokotowskie, tam na piwko w dawnych czasach, Na Barbakanie jest kanajpa niemiecka- podaja tam dobre jedzonko i równie smaczne piwko korzenne.
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
We wszystkich wymienionych bylam i bywam
![]() W Karmie jest bardzo fajna,luzna atmosfera,zreszta xznam wlasciciela ![]() W Zakatku taka hmmm dla mnie naladowana erotyzmem,w sam raz na randki hehe,ale b. ciezko o miejsce. A co do Malej Czarnej to wydaje mi sie,ze jest otwarta chyba,niedawno przechodzilam obok i byla otwarta-chyba ze zmienili nazwe?? A w Tchibo uwielbiam tort kajmakowy-az sie rozplywam ![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Pralinka, mieszkasz na Hożej?
![]() ![]()
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Mieszkam na tej ulicy gdzie kiedys była Mała Czarna i, niestety, zlikwidowali ją
![]() ![]()
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Nie wiem, czy nie zauważyłam, czy też nikt z Krakowa sie nie wypowiedział? A przecież mamy NAJWIĘCEJ LOKALI I KNAJPEK W POLSCE, W DODATKU O NAJCUDOWNIEJSZEJ AMOSFERZE!!! (Zaraz ktoś mnie powiesi, za szowinistyczne podejście typowej "Krakuski")
![]() Ja polecam: Pożegnanie z Afryką - kawa Trattoria, Bonvenuto, Karczma Bida (przy Zakopiance), Ipanema, Loch Camelot (coś lżejszego do zjedzenia), Cherubino, a na deser - jedyny i niepowtarzalny Słodki Wentzl (wcale nie jest tam drogo). Pozdrowienia dla amatorek dobrek kuchni z Krakowa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Mala Czarna zmienila nie tylko nazwe ale tez wlasciciela i menu niestety...:/ Dawno tam nie zagladalas, jak widze! Czas to nadrobic a przy okazji mnie odwiedzic- mieszkam "rzut beretem" od tej kawiarni!
![]() W Tchibo wedlug mego rankingu tort bananowy jest the best! Choc kajmakowy rowniez cenie sobie bardzo ![]() Buzia! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
Madziarrko, mieszkam na Hożej, rozg Poznanskiej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Och tak! Czekolada u Wedla to mistrzostwo swiata! Ja kocham piernikową!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Bąbel napisał(a):
> Nie wiem, czy nie zauważyłam, czy też nikt z Krakowa sie nie wypowiedział? A przecież mamy NAJWIĘCEJ LOKALI I KNAJPEK W POLSCE, W DODATKU O NAJCUDOWNIEJSZEJ AMOSFERZE!!! Kraków ![]() ![]() z Krakowa pamiętam jedną knajpkę, za czasów jak jeździłam po konwentach, zachaczyłam o Krakon i koledzy wzieli mnie na piwo do knajpy "pokoju". Aby przejść do nastepnego pomieszczenia trzeba było przejść przez szafę ![]() Toruń ma również cudo knajpki i restauracje, gdzie można dobrze zjeść ![]() TresAmigos- dają świetna pizzę Desperados, pychota, do tego piwo i żyć nie umierać, Wychodząc od Pl.Rapackiego w stronę rynku po prawej jest ciąg sklepików pod filarami z jedzeniem w ostatniej a pierwszej od Rynku dają niezłe zapiekanki, mniamniammmm juz mi ślinka leci ![]() ![]() ![]() Bardzo klimatyczne knajpy mają w Lublinie i potrafią zaserwować takiego grzańca, że mózg, kubki smakowe stają ![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
Pralinko, chyba mamy podobny gust do pysznosci - stawiam na wedla i... bananowca oraz torcik kajmakowy w tchibo!
![]()
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Pralinko kochana! To wygląda na to, że mieszkamy na tym samym osiedlu !
![]() ![]() ![]()
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Pralinko kochana! To wygląda na to, że mieszkamy na tym samym osiedlu !
![]() ![]() ![]()
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
to i ja polecę coś pysznego w wawie do której mam ponad 500 km
![]() polecam pizzerie na barskiej -najlepsza prawdziwa pizza ,pychotka! ![]() droższe jedzenie polecam w Blue Cactus ![]() pzdr i smacznego paula |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
A no dawno nie bylam,jakos mi nie po drodze
![]() Moze chodizlo mi o ta druga,juz sama nie wiem. A mnie tort bananowy jakos nie pasuje,ale za to kajmak ![]() ![]() W San Marzano polecam tiramisu-duze,slodkie,ze slodka czekolada zamiast kakao,z dodatkiem bitej smietany-raczej 'tiramisu' ale bbbbbbbb pyszne ![]() Asiu bede w czwartek w centrum,w Avonie,wiec...... ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
No to teraz Tajemnicze Kobiety zdradzą tajemnicze adresy: Tchibo, ta kawa Wedla- już się zakochałam, i inne
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Bąbel napisał(a):
> Nie wiem, czy nie zauważyłam, czy też nikt z Krakowa sie nie wypowiedział? A przecież mamy NAJWIĘCEJ LOKALI I KNAJPEK W POLSCE, W DODATKU O NAJCUDOWNIEJSZEJ AMOSFERZE!!! (Zaraz ktoś mnie powiesi, za szowinistyczne podejście typowej "Krakuski") ![]() Jako patriotycznie nastawiona łodzianka muszę stanowczo zaprotestować ![]() ![]() Łodzianki wszystkich krajów łączcie się ![]() ![]()
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
Pijalnie Czekolady Wedla są na Szpitalnej 8 (centrum Wawy, okolice Chmielnej + pl. Powstańców), na Pradze na Zamoyskiego 28 (przy fabryce Wedla - az daleka czuć boski aromat
![]() ![]() http://www.tchibo.pl/bary-2.html
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:44.