|
Notka |
|
Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Przelicznik punktów na studia.
Witam.
Czy jest ktoś, kto studiował/studiuje prawo, najlepiej w Poznaniu? Albo czy jest ktoś w stanie rozjaśnić mi podane progi punktowe, na uczelni która mnie interesuje? Bo albo jestem głupi albo nie wiem. https://rekrutacja.amu.edu.pl/kierun...diow/prawo,374 Co waszym zdaniem jest tu brane pod uwagę? Bo mi tu wygląda to tak jakby brali pod uwagę tylko 3 przedmioty, a zawsze słyszałem, że jak chce się iść na prawo to żeby zaliczać historię i WOS, żeby więcej punktów dostać. Jest ktoś w stanie mi pomóc? Jeśli piszę w złym dziale to przepraszam, i proszę o przeniesienie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Interleukina Druga
|
Dot.: Przelicznik punktów na studia.
Każda uczelnia może w inny sposób punktować dane przedmioty. Dalego stwierdzenie, że "najlepiej pisać to i to" jest sporym uproszczeniem. Trzeba sprawdzić co punktuje uczelnia, na kierunku, na którym chcesz iść + ewentualnie jakieś inne uczelnie/kierunki zapasowe.
Poznań bierze pod uwagę akurat polski, język obcy oraz jeden dodatkowy przedmiot: albo historię albo wos albo matematykę - zapewne w tym najkorzystniej zdanym dla Ciebie wariancie. Ale na przykład na UW wymagają poza polskim, matematyką i językiem (oczywiście lepiej punktowane rozszerzenia) jeszcze zdania dwóch dodatkowych rozszerzeń z wybranych przedmiotów (w tym wspomniana historia i wos, ale można też zdać np biologię, chemię czy fizykę albo inny język obcy). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
No kurde moja wina, bo zacząłem od uczenia się a nie od sprawdzenia czego dana uczelnia wymaga.
Będę pisać z rozszerzeń właśnie historię i wos, do tego matma mi pójdzie świetnie, a tu się okazuje, że policzą mi tylko jeden z tych przedmiotów. Eh gdybym wiedział wcześniej, to wziąłbym rozszerzony polski i angielski...No ale w Poznaniu trochę uczelni jest, to mam nadzieję, że gdzieś mnie przyjmą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Interleukina Druga
|
W tej konfiguracji faktycznie ciężko może być Ci dostać się na prawo na UAMie. Próg znalazłam, że w zeszłym roku wynosił 64 punkty. Z podstaw polskiego i języka wyciągniesz maksymalnie 30. Ale to zakładając zdanie na 100%. Realnie mało możliwe, policzmy, że uda Ci się wyciągnąć np po 85% co da ci 25,5 pkt. Żeby zdobyć brakujące 38,5 musiałbyś zdać albo historię albo wos na 97%. Nie brzmi to zbyt realnie.
Ewentualnie możesz podejść do wybranych przedmiotów w przyszłym roku, a w ten pójść do pracy (rok "stracony" jest niczym w perspektywie całego życia) albo jeśli bardzo Ci zależy na studiach w Poznaniu to wybrać na UAMie jakiś mniej prestiżowy kierunek, gdzie częściowo jest zbieżny program studiów, po poprawieniu wyników przenieść się i później mógłbyś przepisać sobie część przedmiotów. Albo po prostu rozważ inne uczelnie w Polsce. Wspomniany Uniwersytet Warszawski. Z tego co kojarzę to uczelnia bardziej prestiżowa, a rozszerzenia z historii i WOSu dają Ci możliwość swobodnej rekrutacji. Podobnie ma się sytuacja na np Uniwersytecie Wrocławskim czy Jagiellońskim. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Napisałem do Ciebie priv, będę wdzięczny za odpowiedź.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:15.