|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Czerwona, sucha skóra - help
Cześć dziewczyny,
Mma nadzieję, że nie powtarzam tematu, jeśli tak to przepraszam ![]() Mam problem ze skórą twarzy. Jest dość mocno zaczerwieniona i chyba potrzebuję, żeby ktoś doradził mi, co robię źle. Moja skór jest bardzo sucha, pojawiają się czasem wypryski, ale nie jakoś wybitnie dużo. Korzystam na codzień z kremu tonującego L'Oréala, maskującego zaczerwienienia i na to pudru sypkiego transparentnego. Makijaż zmywam wodą micelarną i żelem oczyszczającym firmy Neutrogena, na noc używam kremu nawilżającego tej samej firmy. Moim problemem jest to, że skóra jest bardzo sucha zaraz po myciu i mocno zaczerwieniona. Twarz jest prawie zawsze różowawa, nawet po nocy. Możliwe, że robię błąd przy zbyt czestym peelingu. Dość często używam rekawiczki, którą delikatnie zmywam ten żel z resztkami makijażu. Czuję, że to chyba nie jest ok, ale jeśli tego nie zrobię, moja skóra jest po prostu tragiczna. Łuszczy się, makijaż sypie. Doradźcie proszę, co mam zmienić w mojej rutynie, bo coraz bardziej mi to przeszkadza. Może jakiś konkretny krem na naczynka? Pomocy ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Czerwona, sucha skóra - help
Pewnie jest już trochę takich wątków i pytań po różnych wątkach. Jest nawet wątek założony przez moderatorkę forum, gdzie można rozkminiać swój plan pielęgnacji i prosić o porady. Podpięty na samej górze, jeszcze bez postów
![]() Z tego co moderatorka pisze, to jest kosmetologiem, więc mogłaby pewnie coś konkretniej doradzić ![]() Co do łuszczenia skóry - to tak po prostu z suchości? Czy może jest jeszcze coś innego niepokojącego? Można sprawdzić u dermetologa czy się nie ma poważniejszych problemów, nawet z takim przesuszem mógłby pomóc. I przy okazji np. skontrolować pieprzyki i odpowiedzieć na inne pytania. Też mogę coś tam podpowiedzieć z mojego doświadczenia. Skóra wrażliwa, naczynkowa, ze skłonnością do przesuszania się, jestem też po paru kuracjach dermatologicznych i w trakcie, tak że coś tam już o podrażnieniach i o delikatnej pielęgnacji się ogarnia ![]() Z takich podstawowych błędów to widzę takie rzeczy: - oczyszczanie (żel, być może też i micel) są wyraźnie zbyt mocne dla twojej skóry, przydałoby się zmienić oczyszczanie na takie 100 razy łagodniejsze - ta rękawica też szkodzi twojej skórze, nadmiar eksfoliacji uniemożliwia regenerację - nie widzę filtrów przeciwsłonecznych To ostatnie nie jest takie oczywiste. Teoretycznie każdy powinien byćââ☠zainteresowany, ale takie podejście niestety jeszcze raczkuje. W każdym razie osoby z wrażliwą skórą powinny być szczególnie zainteresowane stosowaniem wysokich filtrów UV przez cały rok, od samego rana. Samo to zrobiło u mnie sporą różnicę. Nawet ostatnio zauważyłam, że wstawanie o godzinkę wcześniej i wcześniejsze nakładanie kremu z filtrem pomaga zmniejszyć zaczerwienienia na policzkach i to w ciągu paru dni ![]() Tak jeszcze dodam od siebie, że czerwona i wrażliwa skóra to nie zawsze równa się skóra naczynkowa. Zaczerwienienia i reaktywność mogą się po prostu brać z przesuszenia, z rozregulowanej naturalnej bariery hydrolipidowej, nie muszą mieć związku z naczynkami. Ludzie potrafią chodzić latami ze skórą w takim stanie i zrzucać winę niesłusznie na naczynka, bo mają tak "odkąd tylko pamiętają", a przyczyna leży gdzie indziej. Edytowane przez d23e4c1348afa4365069847cb82dee166acf5cc3_62b641f267164 Czas edycji: 2020-03-02 o 19:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:46.