Czerwona, sucha skóra - help - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki

Notka

Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2020-02-27, 09:53   #1
e36b38c1b02253f65e484b4d30ebb09d9d5f8578_646d4571ebe9e
Konto usunięte

Czerwona, sucha skóra - help

Cześć dziewczyny,

Mma nadzieję, że nie powtarzam tematu, jeśli tak to przepraszam

Mam problem ze skórą twarzy. Jest dość mocno zaczerwieniona i chyba potrzebuję, żeby ktoś doradził mi, co robię źle.

Moja skór jest bardzo sucha, pojawiają się czasem wypryski, ale nie jakoś wybitnie dużo.

Korzystam na codzień z kremu tonującego L'Oréala, maskującego zaczerwienienia i na to pudru sypkiego transparentnego.

Makijaż zmywam wodą micelarną i żelem oczyszczającym firmy Neutrogena, na noc używam kremu nawilżającego tej samej firmy.

Moim problemem jest to, że skóra jest bardzo sucha zaraz po myciu i mocno zaczerwieniona. Twarz jest prawie zawsze różowawa, nawet po nocy.

Możliwe, że robię błąd przy zbyt czestym peelingu. Dość często używam rekawiczki, którą delikatnie zmywam ten żel z resztkami makijażu. Czuję, że to chyba nie jest ok, ale jeśli tego nie zrobię, moja skóra jest po prostu tragiczna. Łuszczy się, makijaż sypie.

Doradźcie proszę, co mam zmienić w mojej rutynie, bo coraz bardziej mi to przeszkadza. Może jakiś konkretny krem na naczynka? Pomocy

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
e36b38c1b02253f65e484b4d30ebb09d9d5f8578_646d4571ebe9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-03-02, 19:31   #2
d23e4c1348afa4365069847cb82dee166acf5cc3_62b641f267164
Konto usunięte

Dot.: Czerwona, sucha skóra - help

Pewnie jest już trochę takich wątków i pytań po różnych wątkach. Jest nawet wątek założony przez moderatorkę forum, gdzie można rozkminiać swój plan pielęgnacji i prosić o porady. Podpięty na samej górze, jeszcze bez postów
Z tego co moderatorka pisze, to jest kosmetologiem, więc mogłaby pewnie coś konkretniej doradzić

Co do łuszczenia skóry - to tak po prostu z suchości? Czy może jest jeszcze coś innego niepokojącego? Można sprawdzić u dermetologa czy się nie ma poważniejszych problemów, nawet z takim przesuszem mógłby pomóc. I przy okazji np. skontrolować pieprzyki i odpowiedzieć na inne pytania.

Też mogę coś tam podpowiedzieć z mojego doświadczenia. Skóra wrażliwa, naczynkowa, ze skłonnością do przesuszania się, jestem też po paru kuracjach dermatologicznych i w trakcie, tak że coś tam już o podrażnieniach i o delikatnej pielęgnacji się ogarnia

Z takich podstawowych błędów to widzę takie rzeczy:
- oczyszczanie (żel, być może też i micel) są wyraźnie zbyt mocne dla twojej skóry, przydałoby się zmienić oczyszczanie na takie 100 razy łagodniejsze
- ta rękawica też szkodzi twojej skórze, nadmiar eksfoliacji uniemożliwia regenerację
- nie widzę filtrów przeciwsłonecznych

To ostatnie nie jest takie oczywiste. Teoretycznie każdy powinien byćâ˜â˜☠zainteresowany, ale takie podejście niestety jeszcze raczkuje. W każdym razie osoby z wrażliwą skórą powinny być szczególnie zainteresowane stosowaniem wysokich filtrów UV przez cały rok, od samego rana.
Samo to zrobiło u mnie sporą różnicę. Nawet ostatnio zauważyłam, że wstawanie o godzinkę wcześniej i wcześniejsze nakładanie kremu z filtrem pomaga zmniejszyć zaczerwienienia na policzkach i to w ciągu paru dni

Tak jeszcze dodam od siebie, że czerwona i wrażliwa skóra to nie zawsze równa się skóra naczynkowa. Zaczerwienienia i reaktywność mogą się po prostu brać z przesuszenia, z rozregulowanej naturalnej bariery hydrolipidowej, nie muszą mieć związku z naczynkami. Ludzie potrafią chodzić latami ze skórą w takim stanie i zrzucać winę niesłusznie na naczynka, bo mają tak "odkąd tylko pamiętają", a przyczyna leży gdzie indziej.

Edytowane przez d23e4c1348afa4365069847cb82dee166acf5cc3_62b641f267164
Czas edycji: 2020-03-02 o 19:35
d23e4c1348afa4365069847cb82dee166acf5cc3_62b641f267164 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości