|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Sprawdzony krem na zaczerwienienia?
Witam,
Chciałbym dowiedzieć się waszymi doświadczeniami odnosnie kremów dla cery ze skłonnością do rumienia. Jakie polecicie ? testowałem ruboril, niverosin oraz redblocker nic nie pomagaja ktoś może zna jakies godne polecenia ktore daja bardzo fajny efekt? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Sprawdzony krem na zaczerwienienia?
Jako posiadaczka takiej cery muszę powiedzieć od razu, że łatwo nie będzie. Przede wszystkim tutaj rolę odgrywa dieta. Zdrowo, z dużą ilością warzyw (a co za tym idzie witamin), zero pikantnym potraw i/lub przypraw, zero alkoholu. Zero sauny, opalania, solarium. Wiadomo, że intensywne ćwiczenia też dobrze nie działają, ale tutaj wiadomo chodzi o zdrowie ogólnie, więc mimo wszystko polecam ćwiczyć. Kremy z filtrem to podstawa. Trzeba również pić dużą ilość wody, zredukować (o ile to możliwe, u mnie się np. nie dało) stres i wysypiać się. Nie myć twarzy w gorącej wodzie, ale i nie w całkiem zimnej. Starać sie unikać ciągłych zmian temperatury, klimatyzacji i suchego powietrza (wiem, ciężko z tym). Jeżeli chodzi o kremy to ja polecam te z wyciągiem z kasztanowca, np. z firmy Vianek. W ogóle polecam kosmetyki naturalne, zacząć czytać składy, a potem próbować. Już nie raz i nie dwa przekonałam się, że to co powinno być dla takiej cery dobre niekoniecznie sprawdza się u mnie. Polecam również hydrolat z róży damasceńskiej, to mój hit i on faktycznie robi robotę, przynajmniej u mnie.
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
To fakt dieta odgrywa dużą rolę, najwiekszą róznice widze gdy stosuje IF, (lecz nie moge stosować jej od jakiegos czasu
![]() zrobione były takze 3 zabiegi laserowe lecz nic nie pomogły :| a co powiecie na serum z witaminy C? oraz DR.JART + Cicapair Tiger Grass |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Co to jest IF?
A gdzie robiłaś zabiegi u kosmetyczki czy lekarza?
![]() |
![]() |
#5 | ||
Konto usunięte
|
Pani Sekretny Wachlarz całkiem mądrze gada
![]() ![]() Oj tam, ja głównie jadam zdrowo. Nie mam buraka po tym jak sobie zjem pizzę czy burgera raz na jakiś czas. I szczerze to nie widzię żadnej różnicy. Tak samo wszyscy mówią, żeby ograniczyć pikantne rzeczy - jeśli ewidentnie to jest u kogoś triggerem czerwienienia się polików, to pewnie. Ale u mnie nic takiego się nie dzieje, lubię pikantne i mam sporą tolerancję na takie rzeczy ![]() Ale alkohol przynosi u mnie rezultaty od razu, to fakt. Chyba u każdego to się sprawdza. Nawet nie tyle co umyślnego opalania, ale ogólnie polecam filtry przeciwsłoneczne codziennie. U mnie brak filtru nawet rano może poskutkować zaczerwienieniem polików. Często osoby z zaczerwienieniami mają po prostu wrażliwszą skórę, również wrażliwszą na słońce niż inni. Cytat:
![]() Żeby nie żyć w ascezie i unikać wszystkiego, bo unikanie ruchu poskutkuje pewną niepełnosprawnością w perspektywie 10-15 lat. Lepiej ćwiczyć niż nie. U siebie zauważyłam, że cardio dużo pomogło, mam wyrobioną większą wytrzymałość i ciężej mi się zmęczyć, a więc i ciężej mi się czerwienić ze zmęczenia ![]() Tylko cardio z ograniczeniami. Lubię intensywne, ale najlepiej wyglądam i się czuję jak nie przekraczam podczas treningu tętna 140-145 bpm. Pulsometr robi robotę ![]() Podpisuję się pod tym rękami i nogami ![]() Najważniejsza rzecz. Moim zdaniem są o wiele-wiele skuteczniejsze niż kremy dedykowane specjalnie pod "naczynka". Swoją drogą większość takich kremów to czysty marketing. Ilość substancji, które mogłyby pomóc, są w śladowych ilościach, nie mają jak czego zdziałać. I a propos marketingu to spróbujcie znaleźć po angielsku krem do cery naczynkowej. Okazuje się, że czegoś takiego nie ma za bardzo poza Polską ![]() Jeśli chodzi o samo mycie, to ja widziałam u siebie duże zmiany, gdy zmieniłam sposób mycia na jak najdelikatniejszy - kosmetyki pod wrażliwe cery, alergiczne. I tak np. praktycznie taki sam żel w wersji perfumowanej i bez dodanego zapachu inaczej się u mnie spisuje, jeden trochę szczypie i wywołuje zaczerwienienie, a drugi nie. A baza ta sama. Tak że coś w tym może być ![]() Często firmy, które lansują się na bycie "naturalnymi", nie rezygnują niestety z zapachów lub co gorsza dodają naturalne zapachy, czyli bazujące na olejkach eterycznych, na które więcej osób reaguje podrażnieniem ![]() To samo z konserwantami - unikają np. parabenów, które prawdopodobnie są najbezpieczniejsze ze względu na niskie ryzyko alergii kontaktowych, podrażnień. Unikają konserwantów bezpiecznych dla wrażliwych cer tylko dlatego, że nie są naturalnego pochodzenia, i mają zawężony wybór wśród samych naturalnych konserwantów - wiele z nich ma spory potencjał drażniący przy wrażliwych skórach ![]() Cytat:
![]() Raczej warto skupić się na kojeniu, zmniejszaniu wrażliwości niż na aktywnym graniu ![]() A lasery miałaś robione w gabinecie kosmetologicznym czy po konsultacjach z dermem? Warto skonfrontować czy to nie jest rosacea (trądzik różowaty ale bez trądziku, bez pryszczy), toczeń, być może jeszcze jakaś inna jednostka chorobowa. Ja mam w końcu zamiar przyjrzeć się alergiom, bo też raczej mam coś ![]() Edytowane przez d23e4c1348afa4365069847cb82dee166acf5cc3_62b641f267164 Czas edycji: 2020-03-17 o 08:30 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Kosmetolog wykonywał zabiegi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ja mam cerę z tendencją do rumienia, początki trądziku różowatego. Przez 3 miesiące używałam kremu Rozex, widziałam ogromną poprawę. Teraz na noc stosuję Skinoren lub Acne derm (zalecany przy rumieniu) na dzień Bandi CC korektor na naczynka. Pod krem na dzień obowiązkowo serum z wit c, obecnie sesderma, liq cc oraz bandi- wszytkie są ok i polecam. Cera się uspokoiła, nie korzystam z podkładów, rumień występuje bardzo rzadko.
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Ale takie rzeczy jak Rozex to już część leczenia dermatologicznego. Oczywiście polecam każdemu, żeby leczyć się u dermatologa a nie robić samodiagnozy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Oczywiście, że część leczenia. Natomiast reszta wymienionych przeze mnie preparatów jest dostępna bez recepty. Mi pomogło, ale to nie znaczy , że na każdego zadziała tak samo...
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Jak jest co leczyć, to kosmetyki dermatologa nie zastąpią - to tylko dodatek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:49.