Pomoc w dobraniu kosmetyków do twarzy dla mężczyzny, cera tłusta z zaskórnikami etc. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki

Notka

Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2020-09-06, 08:58   #1
adek0909
Przyczajenie

Pomoc w dobraniu kosmetyków do twarzy dla mężczyzny, cera tłusta z zaskórnikami etc.

Witam. Prosiłbym was o radę w znalezieniu odpowiednich kosmetyków do mojej twarzy. Mam 27 lat i moja cera jest w miare tłusta... gdy jade palcem po twarzy to nawet zaraz po kąpaniu czuje że jest ona tłusta, oczywiscie w roznych czesciach wiecej w innych mniej. Posiadam też dosyc dużo zaskórników otwartych i zamkniętych czy rożnych grudek , sam nie wiem jak to nawet nazwać, co jest dosyć uciążliwe bo mam nawyk dlubania w tych "syfach" i potem mi sie robi nie przyjemny czerwony wyprysk i jest to dosyć brzydkie. Moje pytanie jest jakie kosmetyki byscie mi polecili do stosowania na co dzien zeby w miare jakos sobie z tym wszyskim poradzić?
adek0909 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-09-06, 21:44   #2
chimay
Zakorzenienie

Dot.: Pomoc w dobraniu kosmetyków do twarzy dla mężczyzny, cera tłusta z zaskórnikami

Cytat:
Napisane przez adek0909 Pokaż wiadomość
Witam. Prosiłbym was o radę w znalezieniu odpowiednich kosmetyków do mojej twarzy. Mam 27 lat i moja cera jest w miare tłusta... gdy jade palcem po twarzy to nawet zaraz po kąpaniu czuje że jest ona tłusta, oczywiscie w roznych czesciach wiecej w innych mniej. Posiadam też dosyc dużo zaskórników otwartych i zamkniętych czy rożnych grudek , sam nie wiem jak to nawet nazwać, co jest dosyć uciążliwe bo mam nawyk dlubania w tych "syfach" i potem mi sie robi nie przyjemny czerwony wyprysk i jest to dosyć brzydkie. Moje pytanie jest jakie kosmetyki byscie mi polecili do stosowania na co dzien zeby w miare jakos sobie z tym wszyskim poradzić?
Czego używasz obecnie?
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-09-07, 13:15   #3
d23e4c1348afa4365069847cb82dee166acf5cc3_62b641f267164
Konto usunięte

Dot.: Pomoc w dobraniu kosmetyków do twarzy dla mężczyzny, cera tłusta z zaskórnikami

Trafne pytanie, bo oprócz dodania czegoś "funkcyjnego" być może przydałoby się wymienić coś, czego obecnie używasz. Nawet jeśli to jest tylko żel do twarzy czy szampon i żel w jednym
Zbyt mocne mycie wbrew pozorom nie rozwiązuje problemu przetłuszczania ani wyprysków, to może nie być takie oczywiste jak się tego nie wie.

Nie gmeraj przy wypryskach, bo mogą wtedy blizny pozostać - blizn się ciężej pozbyć niż wyprysku. Sposobem a nie siłą
Też na wstępie dobrze byłoby się zastanowić na ile duży masz problem z wypryskami. Przy w miarę umiarkowanym trądziku można poradzić sobie na własną rękę i znaleźć rzeczy, które u ciebie zadziałają. Przy bardziej zaawansowanym może być potrzebna pomoc dermatologa i wtedy lepiej nie odkładać tego w czasie.
d23e4c1348afa4365069847cb82dee166acf5cc3_62b641f267164 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-09-07, 15:42   #4
adek0909
Przyczajenie

Obecnie nie stosuję nic specjalnego... Czasami jakis krem na noc podwędze ale tak to nic, no wiadomo oprócz szamponu i żelu do ciała którym też i przemyje podczas kompania twarz. Rano to przemywam twarz zimną wodą i wsio. Ogólnie to chyba znowu az takiej tragedii nie ma ale na policzku jest ta tzw. kaszka z tymi biało-żółtymi wypryszczami i jest to troszkę denerwujące. Czasami wyskoczy coś większego to właśnie wtedy zaczynam to gnieść i potem tydzien mi się to goi :/ i wtedy jestem na siebie zły. A no i nos jest tak jak by caly w zaskórnikach zamkniętych ale to widzę dosyc standard u mężczyzn.
Stary 2020-09-07, 16:45   #5
Konto usunięte

Ten nos to chyba w otwartych zaskórnikach? Czy nie ma pomyłki i faktycznie cały w krostkach?

Ogólnie jak nie są to powiedzmy zwykłe krostki, zwyczajne zaskórniki zamknięte, a coś na tle zapalnym, ropne (tu się wyczuliłam na słowo "żółte"), to może być potrzeba zadziałania antybakteryjnego jakimś antybiotykiem na przykład, wtedy takie rzeczy dobiera dermatolog do konkretnego przypadku.
d23e4c1348afa4365069847cb82dee166acf5cc3_62b641f267164 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-09-07, 17:43   #6
adek0909
Przyczajenie

Tak masz racje pomyliłem się chodziło mi o zaskórniki otwarte czyli wągry.
Stary 2020-09-07, 18:42   #7
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez adek0909 Pokaż wiadomość
Tak masz racje pomyliłem się chodziło mi o zaskórniki otwarte czyli wągry.
Co do tych zaskórników, to warto jeszcze mieć świadomość, że nie wszystkie ciemne punkty, które ludzie mają na nosie, to są wągry/zaskórniki. To mogą być też włókna łojowe, czyli całkiem normalna, fizjologiczna część porów. Tutaj różnica KLIK.
Jeśli masz to co po lewej, to kosmetykami nic z tym nie zrobisz. Można je wyciskać, jak robią się bardziej widoczne, ale będą dość szybko pojawiać się z powrotem, bo ... są normalne. Jeśli masz to, co po prawej, to mogą pomóc kosmetyki z kwasami, lekkie retinoidy, peelingi, glinki - różne ludzie mają metody i efekty po nich.
Stary 2020-09-07, 18:56   #8
Konto usunięte

Przy otwartych kwas salicylowy mógłby ładnie pomóc - byle nie spirytus salicylowy, takie rozwiązanie absolutnie odradzam. Szybko można sobie krzywdę zrobić, narobić sobie nowych problemów.

Z drugiej strony sam kwas salicylowy to mogłoby być trochę za mało w przypadku zaskórników zamkniętych czy większych wyprysków i tu raczej wprowadziłabym coś mocniejszego. I wprowadzając coś mocniejszego nie wprowadzałabym w tym samym czasie kwasu salicylowego tak po prostu na wszelki wypadek, żeby nie podrażniać niepotrzebnie skóry i nie "przedobrzyć". Wszystko w swoim czasie a nie wszystko na raz

Sama jestem wielbicielką retinoidów, ale nimi też można sobie zaszkodzić - warto wprowadzać je z głową, poczytać trochę o zasadach bezpieczeństwa, czego nie robić, pilnować się.

---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:54 ----------

Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
mogą pomóc kosmetyki z kwasami, lekkie retinoidy, peelingi, glinki - różne ludzie mają metody i efekty po nich.
O to racja, różnie ludzie idą na różnych rzeczach. Mnie retinoidy nie pomagają w kwestii zaskórników otwartych, a są ludzie, którym pomagają. Ale trądzik hormonalny regulują mi świetnie, więc się lubimy
Stary 2020-09-07, 20:23   #9
chimay
Zakorzenienie

[1=d23e4c1348afa4365069847 cb82dee166acf5cc3_62b641f 267164;88123300]
O to racja, różnie ludzie idą na różnych rzeczach. Mnie retinoidy nie pomagają w kwestii zaskórników otwartych, a są ludzie, którym pomagają. Ale trądzik hormonalny regulują mi świetnie, więc się lubimy [/QUOTE]

Mnie zawsze zadziwiały wynalazki typu plasterki na nos. Bo niektórym one naprawdę coś wyciągają. No ale to są właśnie zaskórniki, które są lekko wypukłe i może rzeczywiście niektóre siedzą na tyle luźno, że taki plaster da radę je wyciągnać. Włókien łojowych to nie ruszy.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości