jak ZLIKWIDOWAĆ okres - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-11-15, 10:31   #1
ell
Raczkowanie

jak ZLIKWIDOWAĆ okres

no właśnie
słyszałam że tabletkami można przesunąć

o najwyżej 2 cykle, a ja bym chciała na dłużej, czy są

jakieś metody

a może usunięcie macicy bez jajników- czy wtedy mogłabym mieć dziecko u matki zastępczej
ell jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-15, 10:35   #2
layla_lbn
Zakorzenienie

GG do layla_lbn Send a message via Skype™ to layla_lbn
Dot.: jak ZLIKWIDOWAĆ okres

Cytat:
Napisane przez ell
a może usunięcie macicy bez jajników:
Ell, przeraża mnie to co napisałaś . Nie rozumiem dlaczego chcesz pozbyć się okresu, przecież to tylko kilka dni w miesiącu!! Myślę, że powinnaś porozmawiać o tym z lekarzem (ginekologiem). Da się przesunąć okres o pare dni, za pomocą pigułek da się "go czasem uniknąć". Ewentualnie możesz zajść -9 miesięcy bez okresu...

Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje

layla_lbn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-15, 10:40   #3
sylwia.gda
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ell
no właśnie

jakieś metody

a może usunięcie macicy bez jajników- czy wtedy mogłabym mieć dziecko u matki zastępczej
Ja mysle ze psycholog tu juz nie pomoze, tylko grzecznie sugeruję pojscie do lekarza o bardziej zaawansowanym spectrum mozliwosci....
Nie ironizuję, mowie calkiem poważnie.
sylwia.gda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-15, 10:47   #4
villemcia
Wtajemniczenie

GG do villemcia

nikt ci nie usunie legalnie jajnikow bez powodu..powodem moze byc tylko choroba klasyfikujaca je do usuniecia...

a jak nie chcesz okresu to mozesz isc do ginekologa..
wypisuje ci recepte na tabletki i bierzesz wtedy 3 opakowania pod rzad...po wzieciu tych 3 opakowan robisz7 dni przerwy..
po przerwie na 8 dzien zaczynasz brac nowe opakowanie i znow bierzesz 3 opakowania pod rzad..potem znow 7 dni przerwy, 8 dnia nowe opakowanie..i tak w kolko...
tylko w ten sposob mozesz miec mniej okresow w roku, bo takie branie powoduje ze w roku masz tylko 4 razy okres...
Stary 2005-11-15, 10:55   #5
ewka.mnk
Wtajemniczenie

Można ewenwtulnie przyjmować minipgułki, które łyka się codzinnie, bez 7-dniowej przerwy. Wówczas okres może się pojawić, a może i nie. Nawet jeśli się pojawia, to jest on bardzo skąpy i bez typowych objawów, jak bolesność piersi i podbrzusza.
Dla mnie wadą tych pigułek było tylko to, że ciągle żyłam w niepewności "czy dostane, czy nie, a jeśli już, to kiedy", ponieważ plamienia mogą pojawiać się nieregularnie.

ewka.mnk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-15, 10:55   #6
Laura2112
Raróg

Send a message via Skype™ to Laura2112

Ell, nie powinnaś nawet tak myśleć, to nie jest rozwiązanie. Jeśli dokucza Ci ból, pomyśl o tabletkach przeciwbólowych, idź do lekarza. Jeśli po prostu nie lubisz widoku krwi itd. może spróbuj tamponów...
Nie napisałaś nawet, co Ci przeszkadza w okresie, jestem ciekawa przyczyny, może doradzimy coś...
Można przesunąć okres tabletkami anty, ale raz kiedyś, gdy masz ku temu ważny powód (np. wyjazd czy coś takiego), na dłuższą metę nie wiem, czy to jest dobre i zdrowe rozwiązanie.
pe pe pe pe pe pe bla bla bla i *uj wie o co jej chodzi.

🌹14 lat z Wizaż.pl

Nie mogę chodzic, ale nie wolno mi prosic o pomoc...

Laura2112 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-15, 11:16   #7
srubka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez villemcia
nikt ci nie usunie legalnie jajnikow bez powodu..powodem moze byc tylko choroba klasyfikujaca je do usuniecia...

a jak nie chcesz okresu to mozesz isc do ginekologa..
wypisuje ci recepte na tabletki i bierzesz wtedy 3 opakowania pod rzad...po wzieciu tych 3 opakowan robisz7 dni przerwy..
po przerwie na 8 dzien zaczynasz brac nowe opakowanie i znow bierzesz 3 opakowania pod rzad..potem znow 7 dni przerwy, 8 dnia nowe opakowanie..i tak w kolko...
tylko w ten sposob mozesz miec mniej okresow w roku, bo takie branie powoduje ze w roku masz tylko 4 razy okres...
ale z tego co wiem to chyba nie wolno tak sobie przesuwac za czesto i tak hamowac okresu

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-11-15, 11:38   #8
Misiaczek20
Raczkowanie

dziewczyno czy ty wogole zastanowilas sie co ty mowisz ?? owszem okres to nic przyjemnego ja mam silne bole ze czesto mdleje ale to tylko 4-5 dni w miesiacu nie tak trudno sobie z tym poradzic, chcesz usunac macice bez jajnikow powiedz mi jakim cudem jelsi nie masz raka lub jakichs innych medycznych wskazan nikt ci teghoelaglnie nie zrobi a zreszta po jaka cholere ?? jestes mloda zastanow sie dokladnie, druga sprawa matki zastpeczje poki co polskie ustawodawstwo tego nie reguluje i jest to poprostu traktowane jak handel zywym towarem popieram kogos kto kierowal cie do psychiatry zmaiast do psychologa. Dziewczyno na jakim ty swiecie zyjesz, wyjasnij co ci tam w okresie przeszkadza ?? Mozesz sobie go opozniac przez pigulki anty ale nie czesto bo moze to grozic takim rozlegulowaniem organizmu i przesyceniem hormonami ze mozesz meic problemy z plodnoscia

Misiaczek20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-15, 11:42   #9
iza251
Zakorzenienie

Thumbs down Dot.: jak ZLIKWIDOWAĆ okres

Cytat:
Napisane przez ell
no właśnie

jakieś metody

: eek: USUNIĘCIE macicy bez jajników DZIEWCZYNO CO TY GADASZ ? sory ,ale to jest najgłupszy post na świecie...
na chyba,ze chcesz w chłopca sie zamienic czy co

moze sie troszke za baaaardzo uniosłam, sory ale jest to dla mnie jakies czyste nieporozumienie CO TA DZIEWCZYNA PISZE...
Stary 2005-11-15, 12:01   #10
paula78
Zakorzenienie

ell chodzisz do psychologa tak na powaznie?czy sie tylko bawisz na forum czy moze masz powazne problemy a nie chodzisz nigdzie, rodzice wiedza?

twoje wszytskie 3 watki na forum dotycza tego samego-powaznych problemów lub swietnej zabawy .

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-15, 12:03   #11
Madia
Zakorzenienie

HM..musze się przyznać (tylko nie bijcie) że ją rozumiem... sama tak miałam czasami nadal mam...nie chciałam mieć okresu nigdy...niby racja to są tylko 4 dni ale psychicznie byłam rozwalona na co najmnij tydzień przed no bo nie wiadomo kiedy...czy będę przygotowana...to jest duży stres. Myślałam o psychologu ale stwierdziałm że przjedzie bo to moje początki ...hm...czy przeszło...nie wiem nadal tego nienawidze ale jakby toleruje ... bo i tak nie mam wyjścia

Zakręcona na punkcie zakręconego włosa od 22.02.2012
Madia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-11-15, 12:06   #12
knotie
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ell
no właśnie

jakieś metody

????????????????????????? ???????? Czy Ty wiesz o czym Ty mowisz????
knotie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-15, 12:08   #13
paula78
Zakorzenienie

chyba kazda z nas wolałaby nie miec okresu szczegolnie te ktore bolesnie to przezywaja.
problemy ell sa głębsze wystarczy przejzec jej inny watek na tym forum.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-15, 12:50   #14
villemcia
Wtajemniczenie

GG do villemcia

Cytat:
Napisane przez srubka
ale z tego co wiem to chyba nie wolno tak sobie przesuwac za czesto i tak hamowac okresu
do 3 opakowan pod rzad mozna przyjmowac i jest to bezpieczne..nie wolno tylko przyjac wiecej niz 63 tabletki pod rzad..potem MUSI juz byc przerwa
sa kobiety ktorym lekarze ginekolodzy wlasnie tak zalecaja brac tabletki, ze wzgledu np. na silne bole....
wiedzy tej nie wyssalam przeciez z palca..wiem od ginekologow

innym rozwiazaniem Eli moze byc wlasnie mini pigulka-cerazette- jesli sie dobrze przyjmie nie ma podczas jej zazywania krwawienia...
lub zastrzyk depo-provera- tez na nim brak krwawienia jelsi dobrze sie przyjmie...
Stary 2005-11-15, 13:04   #15
gosiunia22
Zadomowienie

Ell, teraz nie ironizuję, przydałaby Ci się konsultacja - i to psychiatryczna. Czy wiesz, o czym piszesz? Chcesz wyciąć część swojego ciała, bo... no właśnie, dlaczego? Gdyby Twój organizm przestał produkaowac hormony, zaczęłabyś się szybko starzeć. Moja 50 letnia ciocia ma guza w macicy i lekarz odwleka jej usunięcie , bo to ogramny szok dla organizmu plus przyspieszony proces starzenia. Ile masz lat, dziewczyno??? Zastanów sie nad tym, co piszesz...
gosiunia22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-15, 16:16   #16
srubka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez villemcia
wiedzy tej nie wyssalam przeciez z palca..wiem od ginekologow
wiem ze nie wyssalas z palca
Stary 2005-11-15, 17:14   #17
wredne_slonko
Rozeznanie

Nie czepiajcie się dziewczyny.. Ona już jakiś czas temu pisała na tym forum, że chorowała na anoreksje i jest pod opieką psychologa. Oczywiście to dziwne, żeby wpaść na pomysł usunięcie macicy, ale dziewczyna jest 'po przejściach'. Teraz wraca do normalnej wagi(co jej pewnie wydaje się już tyciem ponad normę) Przez jakiś czas nie miała okresu i się odzwyczaiła i przychodzą jej do głowy różne głupoty..

Asia Surowiecka

Maciek Marczak
wredne_slonko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-15, 17:53   #18
bb-m
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ell
no właśnie

jakieś metody

bb-m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-15, 18:48   #19
KasiaKatarzynka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madia
HM..musze się przyznać (tylko nie bijcie) że ją rozumiem... sama tak miałam czasami nadal mam...nie chciałam mieć okresu nigdy...niby racja to są tylko 4 dni ale psychicznie byłam rozwalona na co najmnij tydzień przed no bo nie wiadomo kiedy...czy będę przygotowana...to jest duży stres. Myślałam o psychologu ale stwierdziałm że przjedzie bo to moje początki ...hm...czy przeszło...nie wiem nadal tego nienawidze ale jakby toleruje ... bo i tak nie mam wyjścia
a co mają powiedzieć dziewczyny, które mają okres przez 7 dni ??
KasiaKatarzynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-11-15, 19:23   #20
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Dziewczyny, bardzo Was proszę, zanim napiszecie coś nieprzemyślanego, zapoznajcie sie z poprzednim wątkiem Ell...
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-15, 19:40   #21
nan
Wtajemniczenie

Ell, usunięcie macicy to poważna operacja, mająca wpływ na cały Twój organizm - tego się nie robi dlatego, że ktoś nie lubi okresu, tylko z ważnych wskazań medycznych, jak np. rak. Miałam sama swego czasu potwornie silne bóle mensturacyjne połączone z wymiotami, biegunką i omdleniami więc wiem, co to znaczy, że okres przeszkadza w codziennym życiu - jednak jest to do zwalczenia - obecnie łykam tabletki anty i czuję się świetnie, nic mnie nie boli.

Proszę Cię Ell, porozmawiaj ze swoim terapeutą o tym, o czym tu nam piszesz - to jest najwłaściwsza osoba, my nie będziemy w stanie Ci pomóc, a on/ona tak. Nie możesz tak odrzucać swojej kobiecości - a to co dzieje się z Twoim ciałem o tym świadczy. Świadczy też o tym, że zdrowiejesz, że wracasz do życia. To przecież wspaniałe. Nie wszystkim osobom w Twojej sytuacji jest to dane - Tobie się udało, z czego bardzo się cieszę, bo wiem, jak trudno jest pokonać tę chorobę, to naprawdę ogromne osiągnięcie. Ciesz sie każdą kolejną oznaką powrotu do zdrowia - ta jest może jedną z mniej przyjemnych, ale trudno - każda z nas to przechodzi, tak jak i każda z nas będzie miała kiedyś menopauzę
nan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-16, 11:07   #22
Madia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KasiaKatarzynka
a co mają powiedzieć dziewczyny, które mają okres przez 7 dni ??
Napisalam 4 dni poniewaz ktos już wcześniej o tym pisał...że4 to są tylko 4 dni ja mam ok. 6 ale w sumie 3 pierwsze są najgorsze....

Stary 2005-11-16, 11:14   #23
Madia
Zakorzenienie

Kurczę, dwa razy mi się zapisało...nie da się jednejj odpowiedzi usunąć ?

Stary 2005-11-17, 08:50   #24
ell
Raczkowanie

Dzięi za odp.
szczególnie ostatnią

Ok.można sobie przesuwać okres tabletkami, no ale potem jest obawa KIEDY.
No np. jak przesuniesz sobie okres o 3 opakowania, to myślisz w ciągu już 2 że może on Ci się przytrafić.......i jak tu iść na basen?
albo te minipigułki słyszałam, że są

b.częste plamienia
a bez macicy=bez problemu
ja np. jak mam okres to przez 7 dni nic tylko się boję i po20 dniach nic tylko czekam
do psyhologa chodzę i ona powiedziała, że to żle jak sobie usunę macicę
ell jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-17, 09:06   #25
charlotta1
Raczkowanie

Ell, a jaka jest przyczyna Twojej szczególnej niechęci do okresu? ból, rozbicie, złe samopoczucie psych-fiz?
charlotta1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-17, 12:45   #26
Akane
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ell
I bardzo słusznie powiedziała. Chyba wszystkie zgadzamy się z tym, że usunięcie macicy nie jest dobrym rozwiązaniem.
Akane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-17, 17:45   #27
logest
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ell

Nie wiem , co powoduje u ciebie takie mysli, ale jestem przerazona. Mozna by wiele pisac...
Radze jednak spojrzec na to :
Histerektomia- chirurgiczne usunięcie macicy, przeprowadzane w leczeniu niektórych schorzeń, w tym nowotworowych. Usunięcie macicy powoduje bezpłodność i wystąpienie objawów klimakterium (przekwitania) po kilku miesiącach. Jeśli macica zostaje usunięta z jajnikami, klimakterium występuje natychmiast.
Niedobór estrogenów po histerektomii, a w szczególności pojawienie się objawów tego niedoboru jest wskazaniem do zastępczego leczenia hormonalnego. Występowanie silnych objawów wypadowych pogarsza przebieg okresu pooperacyjnego. Celem leczenia jest eliminacja objawów związanych z deficytem estrogenów, profilaktyka osteoporozy i schorzeń układu sercowo-naczyniowego. ( ze strony : http://www.novonordisk.pl/documents/...lownik_hrt.asp )

(...)wiąże się z szeregiem problemów, do których należą, poza dyskomfortem i ograniczeniem aktywności życiowej w okresie pierwszego miesiąca po zabiegu, wczesne wyczerpanie się czynności hormonalnej jajników, nietrzymanie moczu w późniejszym okresie i - wprawdzie niewielkie - jednak istniejące ryzyko zgonu. ( ze strony : http://www.standardy.pl/konsultacje/...owa/art332.php )
logest jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-17, 17:48   #28
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez ell
Dzięi za odp.
szczególnie ostatnią

Ok.można sobie przesuwać okres tabletkami, no ale potem jest obawa KIEDY.
No np. jak przesuniesz sobie okres o 3 opakowania, to myślisz w ciągu już 2 że może on Ci się przytrafić.......i jak tu iść na basen?
albo te minipigułki słyszałam, że są

b.częste plamienia
a bez macicy=bez problemu
ja np. jak mam okres to przez 7 dni nic tylko się boję i po20 dniach nic tylko czekam

Z panią psycholog się zgadzam, jak chyba wszystkie wizażanki tutaj? - usuwanie macicy to bardzo zły pomysł.

Tabletek nie biorę, ale chyba jeśli bierzesz 3 opakowania pod rzad, to nie muisz się obawiać, że nagle dostaniesz okres. Dostaniesz go w przerwie po 3 opakowaniu, czyli będziesz wiedziała kiedy nastąpi. (mam rację?? bo sama już nie wiem )
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-17, 18:17   #29
villemcia
Wtajemniczenie

GG do villemcia

dokladnie...okres przy braniu 3 opakowan pod rzad wystepuje dopiero po 3 opakowaniu w czasie 7 dniowej przerwy...

co najwyzej na poczatku nim organizm sie przyzwyczai do hormonow mozesz plamic..pozniej to powinno ustac...
Stary 2005-11-17, 20:22   #30
kasiulka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylwia.gda
Ja mysle ze psycholog tu juz nie pomoze, tylko grzecznie sugeruję pojscie do lekarza o bardziej zaawansowanym spectrum mozliwosci....
Nie ironizuję, mowie calkiem poważnie.

po przeczytaniu całego wątku stwierdzam ze Sylwia ma całkowitą rację. Psycholog chyba faktycznie niewiele tu pomoże, obawiam sie ze tu trzeba szukac pomocy gdzie indziej, bynajmniej nie mam na mysli jedynie lekarza ginekologa.

A co do usuwaniu macicy czy matek zastępczych to chyba sie za dużo amerykanskich filmow naoglądałas, zapomnij o tym dziewczyno.

Oliwka
kasiulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości