|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Czy od cukru, tyje się bardziej?
Dużo mówi się o tym, że cukier powoduje otyłość. Dlatego zastanawia mnie, jeśli zjem cukierki które zawierają duże ilości białego cukru mające 600 kalorii przytyje szybciej lub bardziej, niż gdybym zjadła np. jakiś zdrowy, białkowy produkt o tej samej wartości kalorycznej?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy od cukru, tyje się bardziej?
Cytat:
W bardzo dużym uproszczeniu, bardzo duzym, można powiedziec ze bedziesz miała o wile wieksze szanse na przytycie, jesli powtarzalknie bedziesz wybierac cukierki zamiast posiłku o duzo nizszej zawartości weglowodanów, a zwłaszcza przetworzonych. Najprościej tłumacząc, zjedzenie cukierków, spowoduje zjedzenie tych 600 kalorii szybko i w małej porcji, oraz w postaci pokarmu, który mimo wysokiej kalorycznosci, dodatkowo wywoła nagłe podwyższenie poziomu cukru we krwi, w wyniku tego tak samo nagły wyrzut insuliny i oczyszczenie krwi z nadmiaru cukrów, a to daje krótko po zjedzeniu słodyczy, kolejne uczucie nagłego i dość intensywnego głodu/łaknienia, co na ogół powoduje zjedzenie kolejnego czegoś i tak to się nakreca i nagle się okazuje że zjado się dużo powyżej zapotrezbowania a się jest ciągle głodnym i szukającym okazji do kolejnego zjedzenia czegoś. jak zjesz te 600 kalorii z czymś co ma o wiele nizsze Ig, pojawi sie uczucie sytości i brak impulsu do szukania kolejnych kalorii. + braki w substancjach odżywczych: i tych podstawowych jak białko, tłuszcz i w witaminach i mikroelementach, tez powodują uczucie głodu i szukania jedzenia. A cukierki raczej nie zapewniają ani witamin, ani budulca.
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Tak cukier, produkty z dużą zawartością cukru:ciasta/ciasteczka, czekolada, pączki, drożdżówki,
lody, soki/napoje z cukrem itd. bardzo tuczą, do tego nadmiar cukru powoduje cellulit, zabija kolagen w skórze, postarza skórę, powoduje szybsze pojawianie się zmarszczek. Produkty takie jaki węglowodany czyli:makarony, kartofle, ryż, białe pieczywo/produkty mączne, zamienia się w organizmie w cukier... -Do tego nadmiar cukru w organizmie powoduje zaburzenie hormonów w organizmie, może powodować różne choroby na tle hormonalnym. -podnosi ciśnienie Warto by nauczyć się karmić swój organizm, organizm dzieci mądrze, wprowadzić mądre nawyki żywieniowe, nauczyć dzieci mądrego odżywiania, dla ich dobra.
Typ kolorystyczny: Stonowane Lato. -Nie lubię, nie toleruje ALKOHOLU w kosmetykach. Edytowane przez PieknaDojrzalaKobieta Czas edycji: 2020-02-20 o 13:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Tyje się od nadwyżki kalorycznej a nie od danego produktu. Nie jest prawdą, że produkty słodzone cukrem (nawet wspomniane tu niżej ciasta) są tuczące. Tuczący jest brak umiaru.
Każdy organizm potrzebuje zarówno białek, jak i tłuszczy i węglowodanów. Wiadomo, że są lepsze węglowodany i gorsze (proste/złożone, pod względem IG i ŁG) ale jeśli dobrze zbalansuje się dietę to i miejsce na cukierek czy kawałek ciasta się znajdzie. Wracając do cukierków: Jeśli zjesz 600 kcal cukierków to zapewne będziesz nadal glodna i zaraz chwycisz za coś jeszcze - dostarczysz dodatkowych kalorii. Jeśli zjesz 600 kcal batonów białkowych to się solidnie zapchasz i bedziesz najedzona. Poza tym kalorie z batonów białkowych są dużo bardziej wartościowe dla organizmu niż kalorie z cukrów prostych (fajnie to wyjaśniła cava). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Jedni twierdzą że cukier powoduje otyłość a inni że jedynie nadwyżka kaloryczne.
A ja nie zgadzam się z tym, że tyje się tylko od nadwyżki kalorycznej. Powszechnie wiadomo że tyje się od produktów z wysokim indeksem glikemicznym, ponieważ trzustka musi wyprodukować więcej insuliny. A im więcej insuliny tym więcej odkłada się tkanki tłuszczowej. Jedząc produkty o tej samej kaloryczności przytyje się bardziej jedząc te o wysokim indeksie glikemicznym. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Edytowane przez britnay Czas edycji: 2020-02-22 o 06:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to jak najbardziej się zgadza z tym co pisałam. Dlatego zamiast jeść 600 kalorii z cukierków, należy jeść 600 kalorii z bardziej sensownych źródeł , ponieważ po cukierkach polecisz zjeść kolejne cukierki i sadło rośnie jak się patrzy. Natomiast fizyki nie przeskoczysz, 600 kalorii to określona ilość energii, i nie bierze się, ani nie ginie magicznie znikąd.
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;87607550]Gdy dziecko jest nieejadkiem, to podawaniecukierkow jest sposobem na to by wreszcie zrobilosie glodne i zjadlo obiad ?[/QUOTE]
Przeczytaj raz jeszcze fragment który zacytowałaś. Do skutki. Ze zrozumieniem. Albo Ci wytłumaczę. Jeśli jesteś głodna i napchasz się 600 kcal cukierków to nadal będziesz głodna. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
właśnie nie, udaje mi się oszukać głód cukierkami i wafelkami, były kiedyś porady by jeść słodkości przed obiadem (dla ochrony zębów), co się kompletnie nie sprawdzało, bo już na ten obiad nie miałam ochoty |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;87625523]właśnie nie, udaje mi się oszukać głód cukierkami i wafelkami,
były kiedyś porady by jeść słodkości przed obiadem (dla ochrony zębów), co się kompletnie nie sprawdzało, bo już na ten obiad nie miałam ochoty[/QUOTE] Nie wiem jak Ty to robisz ale u mnie to nie działa ![]() Cukier uzależnia ja na przykład staram się odstawiać tam gdzie się da. Na przykład nie słodzę herbaty. Ale batonika nie odmówię ![]() Moim zdaniem nadmiar cukru jak najbardziej przyczyni się do dodatkowych 'fałdek'. Poza tym zdrowie kochana zdrowie. Pozdrawiam ciepło ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
600 kalorii to 600 kalorii.
Tutaj jedynie jakość tych kalorii ma znaczenie. Cukierki są słabym paliwem dla organizmu, więc pod względem odżywczym i zdrowotnym są dla twojego organizmu śmieciem,mającym negatywny wpływ na Twoje zdrowie i nie zaspokoi twoich potrzeb. Więc, jeśli zjesz w ciągu dnia dajmy na to 1200kcal pochadzych z cukru, to schudniesz, tylko długo na tym nie pociągniesz, bo to ani zdrowe, ani wartościowe, organizm zacznie się buntować coraz bardziej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No właśnie nie do końca jest tak jak piszesz. Oprócz kalorii jest jeszcze inseks glikemiczny. Jedząc 600 kalorii przy ig=80 przytyjesz znacznie szybciej niż przy pokarmie mającym 700 kalorii ale za to ig= 11 Tak samo przy dietach wykluczających typu dukan lub kategonicznej chudnie się szybciej bez ograniczania kalorii. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Edytowane przez britnay Czas edycji: 2020-03-06 o 12:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:52.