Unidox Solutab!! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-04-03, 16:48   #1
Anbami
Raczkowanie

Unhappy

Unidox Solutab!!

Bardzo prosze Kochane napiszcie czy któraś z Was zażywała ten antybiotyk?
Własnie został przepisany mi przez lekarza,ale boję się wziąć .Czytałam o skutkach ubocznych,wiem,że zawsez i wszedzie jest ich mnóstwo,ale tu przeraziło mnie jedno szczególnie:napisane jest,że może może on powodować stałe przebarwienia zębów !!
Co prawda napisane jest,że w okresie ich rozwoju,a mi,cóż już zęby nie rosną(najwyżej trzecie ),ale zawsze istneje jakaś doza obawy...że może jakies przekłamanie i będę miała szaro-sine zęby!!
Będę wdzieczna za każdą odpowiedź,wiem,że jest to conajmniej dziwne pytanie,ale ja nie zazyję tego dopóki nie usłyszę czyjejś wiarygodnej opinii.
Leżę i zdycham w łóżku i jestem baaaardzo przeziębiona-powinnam zażyć te cholerstwo,mam gorączkę i czuję się fatalnie...
Swoją drogą przeczytałam,ze ten unidox jest głównie zalecany do leczenia trądziku,a ja takowych problemów nie posiadam na szczęście..Obym nie miała problemów z zębami..
Anbami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-03, 16:58   #2
mary poziomkowa
Zakorzenienie

Dot.: Unidox Solutab!!

Unidox nalezy do grupy terapeutycznej tetracyklin. Przebarwień raczej nie musisz się obawiać po jednorazowym [mam na myśli kurację przy jakiejś infekcji] użyciu. Tetracykliny powoduja przebrawienia dopiero po dłuzszym przyjmowaniu - czyli właśnie w kuracjach przeciwtrądzikowych, które trwają kilka miesięcy.

Nic się nie martw

Janutek is coming to town <3

vege!
mary poziomkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-03, 17:06   #3
Anbami
Raczkowanie

a Czy jesteś tego pewna Mary?Czy na pewno ?
Nie daje mi to spokoju,ciekawe zatem czy te dziewczyny ,które zażywały to prze dłuższy czas na trądzik mają nadal swój kolor zębów...
Dziekuję Ci kochana za otuchę)
Stary 2006-04-03, 17:06   #4
Anbami
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mary poziomkowa
Unidox nalezy do grupy terapeutycznej tetracyklin. Przebarwień raczej nie musisz się obawiać po jednorazowym [mam na myśli kurację przy jakiejś infekcji] użyciu. Tetracykliny powoduja przebrawienia dopiero po dłuzszym przyjmowaniu - czyli właśnie w kuracjach przeciwtrądzikowych, które trwają kilka miesięcy.

Nic się nie martw
Nie daje mi to spokoju,ciekawe zatem czy te dziewczyny ,które zażywały to prze dłuższy czas na trądzik mają nadal swój kolor zębów...
Stary 2006-04-03, 17:16   #5
cheer
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anbami
Zażywam go od ponad 2 tygodni i wcześniej, jakiś czas temu, zażywałam. Nie mogę jednak stwierdzić czy powoduje przebarwienia, bo biorę go chyba za krótko. Jednak jeśli tetracykliny powodują przebarwienia, a ja się w życiu najadłam trochę Tetralysalu, to u mnie nie spowodowały żadnych przebarwień, ani żadnych w ogóle skutków ubocznych.
Stary 2006-04-03, 17:38   #6
Paris Paris
Zadomowienie

GG do Paris Paris

Cytat:
Napisane przez Anbami
Bardzo prosze Kochane napiszcie czy któraś z Was zażywała ten antybiotyk?
Własnie został przepisany mi przez lekarza,ale boję się wziąć .Czytałam o skutkach ubocznych,wiem,że zawsez i wszedzie jest ich mnóstwo,ale tu przeraziło mnie jedno szczególnie:napisane jest,że może może on powodować stałe przebarwienia zębów !!
Co prawda napisane jest,że w okresie ich rozwoju,a mi,cóż już zęby nie rosną(najwyżej trzecie ),ale zawsze istneje jakaś doza obawy...że może jakies przekłamanie i będę miała szaro-sine zęby!!
Będę wdzieczna za każdą odpowiedź,wiem,że jest to conajmniej dziwne pytanie,ale ja nie zazyję tego dopóki nie usłyszę czyjejś wiarygodnej opinii.
Leżę i zdycham w łóżku i jestem baaaardzo przeziębiona-powinnam zażyć te cholerstwo,mam gorączkę i czuję się fatalnie...
Swoją drogą przeczytałam,ze ten unidox jest głównie zalecany do leczenia trądziku,a ja takowych problemów nie posiadam na szczęście..Obym nie miała problemów z zębami..
nie wiem, czy się śmiać czy płakać???

lek. Ci zapisał antybiotyk i go nie weźmiesz, a jak ktoś na wizażu Ci zasugeruje, żebyś wzięła, to weźmiesz. Coś nie tak, nie uważasz??

zaś co do antybiotyku - jest to tetracyklina, która może powodować przebarwienia szkliwa, do ok 14 rż, więc do tego okresu dzieciom sie tetracyklin nie przepisuje. Do tej granicy wieku, mniej więcej wzrastają zęby i szkliwo się mineralizuje, i może wtedy dochodzić do odkładania soli tetracyklin , o brązowym zabarwieniu, co powoduje przebarwienia.
U os. dorosłych są to bezpieczne antybiotyki, ponadto jedynie unidox, duomox i forcid czyli leki z astellas mają formę rozpuszczalną ( solutab ) i zamiast połykać pillsa, możesz ją rozpuścić np w łyżce wody
I don’t mind
I don’t hold on
to the tail of your kite
I’m not like the girls that you’ve known
But I believe I’m worth coming home to
Kiss away night
This girl only sleeps with Butterflies

Paris Paris
Paris Paris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-03, 17:40   #7
201701160947
Konto usunięte

Ja brałam to i nic mi nie było ,a co najważniejsze szybko wyzdrowiałam
201701160947 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-04-03, 20:28   #8
k-n
Wtajemniczenie

Ja brałam 10 tygodni i nie miałam żadnych skutków ubocznych ale jak wiadomo każdy organizm jest inny i inaczej reaguje.
Stary 2006-04-03, 20:31   #9
Anbami
Raczkowanie

Zgadzam się z Tobą PARIS,że pytanie jest dość śmieszne-szczególnie z ust kobiety,a nie dziewczynkijednakże po to istnieje to forum ,aby móc pytac i rozmawiać o wszystkim o czym się chce.
Miałam obawy-przyznaję się do tego bez zawstydzenia,oczywiśćie nie zamierzałam czekać na przyzwolenie wizażanek i ich pozytywne opinie na temat tegoż antybiotyku,jednkaże zdecydowanie moje wątpliwości zostały rozwiane.
Tak się składa,że mogłam pozwolić sobie na zwłokę jeśli chodzi o przyjmowanie tego własnie antybiotyku,ponieważ biorę jeszcze inny-ten dostałam dzisiaj od lekarza z poleceniem,że mam wziąć,gdy poprzedni nie będzie odpowiednio pozytywnie oddziaływał na stan mojego zdrowia.
Niestety lekarka przepisując mi go nie powiedziała co to jest itp...,była to dośc milcząca wizyta(jak to w przychodniach),później doczytałam,że jest to pochodna tetracykliny.Mam koleżankę-przypadek autentyczny,która lecząc się na trtądzik bardzo długo przyjmowała właśnie Unidox-będąc już 18-sto latką i starszą,tak więc po okresie ,w którym mineralizuje się szkliwo..
Nie chcę wnikać w szczegóły-sedno jest takie,że jej zęby zmieniły kolor.
Czy to przypadek?
Dlatego też skojarzyłam sobie ją właśnie z tym lekiem i stąd moje wątpliwości
Jestem zresztą osobą,która szuka dziury w całym
Zawsze wydaje mi się,ze będę tym przypadkiem jednym na miliony...
Jeśli więc dostarczyłam Ci humoru na popołudnie i wieczór-zdawałam sobie z tego sprawę,ze taka właśnie może być reakcja na moje pytanie.
Dzięki za szerokie wyjaśnienie
Stary 2006-04-03, 21:02   #10
Ines1985
Zakorzenienie

Niedawno bralam Unidox przez 3 miesiace (z reszta nie pierwszy raz w swojej "karierze" ).
Z kolorem moich zebów jest wszystko w porządku nie zmienił się nawet po takim czasie zażywania tego antybiotyku.

Chuda, ty tez sie meczylas az 10 tygodni? Wnętrzności Cie nie bolały? Mnie bardzo. Antybiotyki podobno zle wplywaja na wątrobę ale nie da się poczuć bólu wątroby... Wiec ja nie wiem co to było . Ale juz po dwoch miesiacach łykania dawalo sie we znaki.

Ines1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-03, 21:18   #11
AaniaA
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ines1985
Niedawno bralam Unidox przez 3 miesiace (z reszta nie pierwszy raz w swojej "karierze" ).
Z kolorem moich zebów jest wszystko w porządku nie zmienił się nawet po takim czasie zażywania tego antybiotyku.
Ines1985 skad ja to znam (kuracja 3 miesieczna i na doadatek nie pierwsza ). chyba zaczne pisac do ciebie na PW .

a co do unidoxu - nie ma obawy, ze zabki zmienia swoj kolor. tak jak napisala jedna z wizazanek - jesli bylabys dzieckiem to moglabys sie bac, ale teraz to nie ma obawy, nic ci nie grozi (pisze to ja "znawczyni" tetracyklin ). na dodatek bierzesz to na przeziebienie, wiec jest to jednorazowe uzycie antybiotyku.
AaniaA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-04-03, 21:25   #12
Anbami
Raczkowanie

Smile Dot.: Unidox Solutab!!

Dzięki Wam Dziewczynki,jesteście kochane
Stary 2006-04-03, 21:27   #13
mskladaczek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ines1985
Wnętrzności Cie nie bolały? Mnie bardzo. Antybiotyki podobno zle wplywaja na wątrobę ale nie da się poczuć bólu wątroby... Wiec ja nie wiem co to było .
Ines, moglo Cie bolec nadbrzusze, w zwiazku z podraznieniem blony sluzowej p.pokarmowego, przez ten antybiotyk.
mskladaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-03, 21:31   #14
sweeney
Zakorzenienie

GG do sweeney

Bralam przez dluzszy czas i zadnych skutkow ubocznych nie bylo

sweeney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-04, 15:07   #15
Paris Paris
Zadomowienie

GG do Paris Paris

Cytat:
Napisane przez Anbami
Zgadzam się z Tobą PARIS,że pytanie jest dość śmieszne-szczególnie z ust kobiety,a nie dziewczynkijednakże po to istnieje to forum ,aby móc pytac i rozmawiać o wszystkim o czym się chce.
Miałam obawy-przyznaję się do tego bez zawstydzenia,oczywiśćie nie zamierzałam czekać na przyzwolenie wizażanek i ich pozytywne opinie na temat tegoż antybiotyku,jednkaże zdecydowanie moje wątpliwości zostały rozwiane.
Tak się składa,że mogłam pozwolić sobie na zwłokę jeśli chodzi o przyjmowanie tego własnie antybiotyku,ponieważ biorę jeszcze inny-ten dostałam dzisiaj od lekarza z poleceniem,że mam wziąć,gdy poprzedni nie będzie odpowiednio pozytywnie oddziaływał na stan mojego zdrowia.
Niestety lekarka przepisując mi go nie powiedziała co to jest itp...,była to dośc milcząca wizyta(jak to w przychodniach),później doczytałam,że jest to pochodna tetracykliny.Mam koleżankę-przypadek autentyczny,która lecząc się na trtądzik bardzo długo przyjmowała właśnie Unidox-będąc już 18-sto latką i starszą,tak więc po okresie ,w którym mineralizuje się szkliwo..
Nie chcę wnikać w szczegóły-sedno jest takie,że jej zęby zmieniły kolor.
Czy to przypadek?
Dlatego też skojarzyłam sobie ją właśnie z tym lekiem i stąd moje wątpliwości
Jestem zresztą osobą,która szuka dziury w całym
Zawsze wydaje mi się,ze będę tym przypadkiem jednym na miliony...
Jeśli więc dostarczyłam Ci humoru na popołudnie i wieczór-zdawałam sobie z tego sprawę,ze taka właśnie może być reakcja na moje pytanie.
Dzięki za szerokie wyjaśnienie
ehhh nie to ,że dostarczyąś humoru ale osobiście nie jestem zwolenniczką zagłębiania się w lekturę ulotek, bo w nich jest napisane WSZYSTKO!! w ten sposób firmy zabezpieczają się przed ewentualnymi roszczeniami, a jezeli o jakims skutku ubocznym napisali, mimo ze występuje z częstotliwością 1:10000 , to są kryci. Niestety pacjenci uwielbiają szukać dziury w całym, i nie jest to przytyk do Ciebie
natomiast, z Twojej opowieści mogę się jedynie czepiać lekarz, który przepisuje antybiotyki na wyrost! bo tego sie nie robi. nic nie dziala cudów i po 2 czy 3 dniach brania antybiotyku on nie wyleczy, wiec trezba wziasc cale opakowanie i dopiero oceniac skutecznosc, i dopiero pisac nastepny lek.
życzę zdrówka
I don’t mind
I don’t hold on
to the tail of your kite
I’m not like the girls that you’ve known
But I believe I’m worth coming home to
Kiss away night
This girl only sleeps with Butterflies

Paris Paris
Paris Paris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-04, 15:30   #16
Anbami
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Paris Paris
ehhh nie to ,że dostarczyąś humoru ale osobiście nie jestem zwolenniczką zagłębiania się w lekturę ulotek, bo w nich jest napisane WSZYSTKO!! w ten sposób firmy zabezpieczają się przed ewentualnymi roszczeniami, a jezeli o jakims skutku ubocznym napisali, mimo ze występuje z częstotliwością 1:10000 , to są kryci. Niestety pacjenci uwielbiają szukać dziury w całym, i nie jest to przytyk do Ciebie
natomiast, z Twojej opowieści mogę się jedynie czepiać lekarz, który przepisuje antybiotyki na wyrost! bo tego sie nie robi. nic nie dziala cudów i po 2 czy 3 dniach brania antybiotyku on nie wyleczy, wiec trezba wziasc cale opakowanie i dopiero oceniac skutecznosc, i dopiero pisac nastepny lek.
życzę zdrówka
Dzięki,dzięki Kochana..
Pomimo swoich obaw zębowych,zażywam to świństoi chyba troszkę mi lepiej....
Pozdrawiam!!!
Stary 2009-06-27, 09:47   #17
Marcelina11
Przyczajenie

załamana!!!!

Cześć wszystkim!

Mam mega problem z Unidoxem.. biorę go od ponad miesiąca 0,5 tabl dziennie do tego na noc Epi Duo.... na początku strasznie mnie wysypało, ale nie pryszczami tylko małymi czerwonymi krosteczkami z białym czubkiem, z których wylewała się jakby biała ropa... było ich mnóstwo.. pomyślałam, że to 'oczyszcanie się organizmu', ale teraz t juz jestem załamana ! słuchajcie od 2 tyg dookola ustn miałam własnie duzo tych malutki krostek, które w ogóle nie chciały się goić, teraz wysypało mi nimi policzki!! miałam kiedys pryszcze na policzkach w liczbie dosłownie kipku, ale to były ewidentne syfy, a te które teraz mam są dziwne.. wyskkują w tych samych miejsach dookola ust, troche pod oczami, no i cale policzki, tylko, że te krostki są tak jakby skupione i tworzą taki jeden wielki placek...czerwony nie wiem czy to może byc jakaś alergia na unidox? zastanawiam się czy nie odstawić tego świństwa, co prawda powinnam go brać jeszcze ok 2 tyg no i na kontrole nie chce czekac tak dlugo nie wiem co mam robic???
Czy któraś z Was miała coś podobnego? Błagam piszcie
Marcelina11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-27, 10:27   #18
sine.ira
BAN stały

Dot.: załamana!!!!

Cytat:
Napisane przez Marcelina11 Pokaż wiadomość
nie wiem co mam robic???
A nie możesz jeszcze raz pójść do tego samego lekarza, który przepisał Ci receptę na ten antybiotyk i powiedzieć mu to co napisałaś tutaj ?
Jak niby mamy Ci pomóc ? Masz być może nietolarncję na ten lek i trzeba będzie go zmienić. Ale więcej Ci nic nie doradzę, bo jestem socjologiem z wykształcenia a lekarzem internistą.
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-27, 12:14   #19
Marcelina11
Przyczajenie

ja wiem, że wirtualnie pomóc się nie da, ale miałam nadzieje, że ktoś będzie wiedział z czym może być związany mój problem. Do dermatologa wydzwaniam codziennie, ale on teraz nie jest w Polsce w wakacje idzie na urlop i mimo to, że kazał mi około 15 lipca przyjść na kontrolę to teraz ma to wszystko w d... i MOOOOOŻEE poświęci jeden dzień na pacjentów przed urlopem;/ płaciłam 200zł za każdą wizytę, miał być to taki super rewelacyjny dermatolog polecany przez wiele osób, którym pomógł..... czy mam odstawić narazie branie unidoxu??? zaczełam pić wapno.. nie wiem czy to coś pomoże
Marcelina11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-02-20, 22:28   #20
weronika866
Raczkowanie

Dot.: załamana!!!!

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
A nie możesz jeszcze raz pójść do tego samego lekarza, który przepisał Ci receptę na ten antybiotyk i powiedzieć mu to co napisałaś tutaj ?
Jak niby mamy Ci pomóc ?
Zauwazylam, ze najczestsze odpowiedzi jakie mozna uzyskac na tym forum to "uzyj wyszukiwarki" "idz do lekarza" albo najbardziej sympatyczne dotyczace rzekomej glupoty osoby ktora zadaje pytanie... moim zdaniem to forum sluzy aby nawzajem sobie radzic, a wiadomo, ze ta osoba i tak sama zadecyduje czy z tej rady skorzysta, ponadto kazdy dobrze wie ze istnieje lekarz, i ze mozna sie do niego wybrac...wiec jesli ktos pyta o rade, to poprostu PYTA O RADĘ... i JEDYNE co mozna odpowiedziec to cos poradzic, bo besztanie ludzi wydaje mi sie bezcelowe tutaj...
weronika866 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-20, 22:42   #21
Rena
Zakorzenienie

hmm a jak dlugo masz to zazywac?
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-24, 09:28   #22
zlotowlosa_
Przyczajenie

Ja Unidox zażywałam już kilkukrotnie. Zdarzało się, że przewlekle (i to nawet w dość młodym wieku). Jedyne skutki uboczne które zaobserwowałam, to wrażliwość na słońce- po krótkiej ekspozycji na słońce, na twarzy wychodziły wypieki zupełnie jakbym opalała się parę godzin bez żadnego filtra. Myślę, że inne skutki uboczne zdarzają się sporadycznie i jeśli lekarz przepisał, to wział pod uwagę wszystkie za i przeciw
zlotowlosa_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-04-24, 15:27   #23
cottmarga
Przyczajenie

Tabletki na trądzik - derminax.pl Potwierdzam skuteczność - już po kilku dniach pryszcze zaczęły robić się mniejsze, zbladły i w końcu - przepadły bez śladu.

Edytowane przez cottmarga
Czas edycji: 2020-05-06 o 11:50
cottmarga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości