|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Druga ciąża niecały rok po pierwszym porodzie. Zaplanowana i... budzące grozę.
Dziewczyny,
Dowiedziałam się że jestem w drugiej ciąży. Między moimi dziećmi będzie ok 1,5 roku różnicy. Długo z mężem mówiliśmy że chcemy jedno dziecko, ale porozmawialiśmy, omówiliśmy za i przeciw i zdecydowaliśmy się na drugie. O pierwsze dzieciątko staraliśmy się dwa lata, o drugie... Jeden cykl. Nie spodziewałam się tego, nie wiem też czy to wina zaskoczenia czy działających już hormonów ale jestem załamana, przerazona, spanikowana... Wszystko na raz. Boje sie ciąży z problemami przy takim maluszku, noszenia, przede wszystkim boje sie jak dam radę z dwójka... Nie mogę sama sobie ze sobą poradzic, mogłabym cały czas plakac. Czy któraś z was miała taka sytuację, czy mogę liczyć że targają mną hormony? Mamy dzieci z taka różnica wieku napiszcie proszę że nie jest tak trudno.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Druga ciąża niecały rok po pierwszym porodzie. Zaplanowana i... budzące grozę.
skoro są wózki "rok po roku" to się zdarza
rodzeństw w różnicą jednego roku też jest mnóstwo Sobieski był chyba z pierwszego cyklu po starszym bracie (nie mam teraz jak sprawdzić) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Druga ciąża niecały rok po pierwszym porodzie. Zaplanowana i... budzące grozę.
Jasne, ze będzie ciężko. Ale jakoś ludzie dają sobie radę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
dasz radę
![]() Między moimi dziećmi jest 23 miesiące różnicy- wiec i wiele i niewiele więcej. jest bardzo duzo plusów takiej sytuacji- dzieci szybko dorastają (młodsze) do wspólnego poziomu porozumienia i zaczynaja zajmowac się same sobą i byc dla siebie dobrym towarzystwem do zabaw. A rodzice oigarniaja okres pieluchowy z ajednymz amachem- potem naprawde sie trudnoz decydowac na kolejne dziecko jak się to przejdzie. j abym chciała w sumie 3 cie miec, ale jak już wyszliśmy z pieluch to jakoś nie mogłam się znów zdecydowac no i zrobiło się za późno. ja już slabo pamiętam, bo moja młodsza już skończyła 18 lat, ale 3 kwestie kojarze ze nad nimi pracowałam ze starszą żeby odciazyć się jeszcze w ciazy z drugą i jak młodsza już sie urodzi: - nauczenie starszego a potem od razu młodszego nie noszenia tylko przytulania się na siedząco do mamy. Nie brałam na rece tylko siadałam z dziećmi i trzymałam na kolanach. - ogarniecia odpieluchowania starszego- ale tu każde dziecko ma swój rytm, ale jesli zdiecko wykazuje gotowośc (test schodów- jesli umie samo wchodzić po schodach, teoretycznie ejst gotowe na odpieluchownaie- jakos tam te 2 czynnosci sa etapem pewnego stopnia rozwoju) warto poparcowac żeby nie mieć 2 w pieluchach - i jeszcze moja sama z siebie szybko wyskoczyla z wózka, ale ona z natury była bardzo aktywna i z wózka wyrywała się jak tylko ogarneła chodzenie na 2 nogach, wiec nie miałam sytuacji że musiałam 2 w wózku wozić. Choc zdarzaly się "dosiadki", z tego powody z młodszą długo jezdzilam solidnym wózkiem z gondolą i z solidną półka na dole- starsza zcasem jechała na drugiego. Wiec warto omijać lekkie zsałowe wózeczki a wybrac solidny i stabilny, który to zniesie - oraz wytrzyma przypadkowe wspinanie się starszego dziecka po nim w celu zagladnięcia do młodszego - wiec szeroki, na solidnych kołach, mega stabilny wózek powinien być.
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2020-10-05 o 11:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Autorko ,a pierwsze dziecko urodzilas sn czy cc?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
U mnie 22 miesiące różnicy między dziećmi. Bywa ciężko ale tragedii nie ma i szczerze mówiąc kilka mscy wcześniej chyba byłoby mi łatwiej. Teraz córka wchodzi w bardzo trudny wiek dwulatka i bywają trudne sytuacje. Buntuje się. Pół roku temu była znacznie łatwiejsza w obsłudze
![]() Aha dodam, że piszę to jako mama dwulatki i syna z problemami brzuszkowymi, nieraz spałam po 2h, mieszkamy jeszcze w m3 więc ciężko rozplanować tak przestrzeń żeby sobie nie przeszkadzali, do tego na 3 piętrze i nieraz targam oboje na rękach ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:37.