Druga ciąża niecały rok po pierwszym porodzie. Zaplanowana i... budzące grozę. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2020-10-04, 19:33   #1
53a79fa446cdfb8869bfead901fb105f1bedb9e1_5f7ba57211d4f
Konto usunięte

Druga ciąża niecały rok po pierwszym porodzie. Zaplanowana i... budzące grozę.

Dziewczyny,

Dowiedziałam się że jestem w drugiej ciąży. Między moimi dziećmi będzie ok 1,5 roku różnicy. Długo z mężem mówiliśmy że chcemy jedno dziecko, ale porozmawialiśmy, omówiliśmy za i przeciw i zdecydowaliśmy się na drugie. O pierwsze dzieciątko staraliśmy się dwa lata, o drugie... Jeden cykl. Nie spodziewałam się tego, nie wiem też czy to wina zaskoczenia czy działających już hormonów ale jestem załamana, przerazona, spanikowana... Wszystko na raz. Boje sie ciąży z problemami przy takim maluszku, noszenia, przede wszystkim boje sie jak dam radę z dwójka... Nie mogę sama sobie ze sobą poradzic, mogłabym cały czas plakac. Czy któraś z was miała taka sytuację, czy mogę liczyć że targają mną hormony? Mamy dzieci z taka różnica wieku napiszcie proszę że nie jest tak trudno....
53a79fa446cdfb8869bfead901fb105f1bedb9e1_5f7ba57211d4f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-04, 22:14   #2
80e5712cb422965560fe8630a1473f38b7b96a2b_5fc4360273f43
Konto usunięte

Dot.: Druga ciąża niecały rok po pierwszym porodzie. Zaplanowana i... budzące grozę.

skoro są wózki "rok po roku" to się zdarza
rodzeństw w różnicą jednego roku też jest mnóstwo

Sobieski był chyba z pierwszego cyklu po starszym bracie
(nie mam teraz jak sprawdzić)
80e5712cb422965560fe8630a1473f38b7b96a2b_5fc4360273f43 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-05, 11:09   #3
_vixen_
Zakorzenienie

Dot.: Druga ciąża niecały rok po pierwszym porodzie. Zaplanowana i... budzące grozę.

Jasne, ze będzie ciężko. Ale jakoś ludzie dają sobie radę.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-05, 11:35   #4
cava
Zakorzenienie

dasz radę
Między moimi dziećmi jest 23 miesiące różnicy- wiec i wiele i niewiele więcej.

jest bardzo duzo plusów takiej sytuacji- dzieci szybko dorastają (młodsze) do wspólnego poziomu porozumienia i zaczynaja zajmowac się same sobą i byc dla siebie dobrym towarzystwem do zabaw.

A rodzice oigarniaja okres pieluchowy z ajednymz amachem- potem naprawde sie trudnoz decydowac na kolejne dziecko jak się to przejdzie. j abym chciała w sumie 3 cie miec, ale jak już wyszliśmy z pieluch to jakoś nie mogłam się znów zdecydowac no i zrobiło się za późno.

ja już slabo pamiętam, bo moja młodsza już skończyła 18 lat, ale 3 kwestie kojarze ze nad nimi pracowałam ze starszą żeby odciazyć się jeszcze w ciazy z drugą i jak młodsza już sie urodzi:
- nauczenie starszego a potem od razu młodszego nie noszenia tylko przytulania się na siedząco do mamy. Nie brałam na rece tylko siadałam z dziećmi i trzymałam na kolanach.

- ogarniecia odpieluchowania starszego- ale tu każde dziecko ma swój rytm, ale jesli zdiecko wykazuje gotowośc (test schodów- jesli umie samo wchodzić po schodach, teoretycznie ejst gotowe na odpieluchownaie- jakos tam te 2 czynnosci sa etapem pewnego stopnia rozwoju) warto poparcowac żeby nie mieć 2 w pieluchach
- i jeszcze moja sama z siebie szybko wyskoczyla z wózka, ale ona z natury była bardzo aktywna i z wózka wyrywała się jak tylko ogarneła chodzenie na 2 nogach, wiec nie miałam sytuacji że musiałam 2 w wózku wozić.
Choc zdarzaly się "dosiadki", z tego powody z młodszą długo jezdzilam solidnym wózkiem z gondolą i z solidną półka na dole- starsza zcasem jechała na drugiego. Wiec warto omijać lekkie zsałowe wózeczki a wybrac solidny i stabilny, który to zniesie - oraz wytrzyma przypadkowe wspinanie się starszego dziecka po nim w celu zagladnięcia do młodszego - wiec szeroki, na solidnych kołach, mega stabilny wózek powinien być.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams

Edytowane przez cava
Czas edycji: 2020-10-05 o 11:38
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-05, 12:04   #5
AsteriK
Raczkowanie

Autorko ,a pierwsze dziecko urodzilas sn czy cc?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
AsteriK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-10, 18:47   #6
szaruskowa
Zadomowienie

U mnie 22 miesiące różnicy między dziećmi. Bywa ciężko ale tragedii nie ma i szczerze mówiąc kilka mscy wcześniej chyba byłoby mi łatwiej. Teraz córka wchodzi w bardzo trudny wiek dwulatka i bywają trudne sytuacje. Buntuje się. Pół roku temu była znacznie łatwiejsza w obsłudze dasz sobie radę a dzieci będą mialy siebie nawzajem. Nic się nie martw.
Aha dodam, że piszę to jako mama dwulatki i syna z problemami brzuszkowymi, nieraz spałam po 2h, mieszkamy jeszcze w m3 więc ciężko rozplanować tak przestrzeń żeby sobie nie przeszkadzali, do tego na 3 piętrze i nieraz targam oboje na rękach i daje rade. Ty też dasz.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
szaruskowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości