|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() RETINOIDY - pierwsze skutki uboczne
Cześć wszystkim!
4 dni temu zaczęłam kurację pochodną witaminy A czyli retinoidami a konkretnie lekiem Axotret.Moja dzienna dawka to 40 mg (2 x 1 tabletka dziennie). Dużo czytałam o skutkach ubocznych i już zaczynają mi doskwierać bolące korzonki, lekka suchość na twarzy i ustach. Jednak coraz częściej odczuwam mdłości , a o tym nigdzie nie było powiedzane chociażby na ulotce. Czy to normalne? Może dawka ,którą przyjmuje jest za duża ... sama nie wiem co o tym myśleć. Czy któraś z was na początku kuracji miała podobnie?? Z góry dziękuje za odpowiedzi. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: RETINOIDY - pierwsze skutki uboczne
Jest tu ktoś ???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Przy tym leku niestety skutki uboczne są nieuniknione... Aby zapobiec nieprawidłowej pracy żołądka należy przyjmować lek z jakimiś w miarę tłustym posiłkiem, wystarczy nawet chleb z masłem. Takie ja zalecenie dostałam od dermatologa... Ale to już ładne kilka lat temu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Może zastąp to jakimiś innymi preparatami? Koneicznie musisz brać leki? ;/ Jest teraz tylekosmetyków naturalnych i dermo, ze na pewno bys sobie poradzila bo te wszystkie leki strasznie oddzialuja na organizm/ ;/
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Może zamień tabletki na maść? Ja też stosowałam retinoidy, ale w kremie i jedyne co, to bardzo wysuszyło mi skórę, ale wróciło do normy, bo skóra zaczęła się uodparniać na krem i dobrze nawilżałam kremem dla atopików
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
A co w sumie z takich rzeczy po reti może się przydać w nawilżaniu? Jakieś konkretniejsze propozycje co do składników?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Najlepiej sobie poszukać na sobie. Posprawdzaj sobie coś u siebie na skórze co ci pomaga. Poza tym w sumie dodaj sobie toniki albo hydrolaty. Mega nawilżające itp.
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Co za bzdura. Na takie rzeczy trzeba w pierwszej kolejności szczególnie uważać jak nie od razu wykluczyć przy retinoidach. Przynajmniej póki skóra się nie oswoi, nie unormuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Myślę że tu chodziło o opce o to że po kuracji ma to porobić, ale... niech się sama z tego wygmatwa. Raczej nikt by nie kazał sobie nakładać od razu przy reti takich cudowności..
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Cześć. Leczyłam się Axotretem i również na początku miałam spore mdłości, ale przeszły jakoś w drugim tygodniu stosowania (z tabsami antykoncepcyjnymi miałam to samo - organizm się przyzwyczaja do nowej substancji). Co do bólów w stawach i suchości skóry - na tym etapie szczerze wątpię, aby to było spowodowane lekiem, takie objawy pojawiają się dużo później - to raczej placebo. A jeśli chodzi o dawkę, to zależy ona od twojej wagi,także trudno powiedzieć. Liczysz sobie swoją wagę na pół i zaokrąglasz do 10, wtedy wychodzi ile mg powinnaś codziennie stosować (bo takie dawki substancji są w leku). Sama przy swoich 50kg brałam 30mg, czyli zostało to podciągnięte do góry, ale bardzo się z tego cieszę, bo dzięki temu leki szybciej zaczęły działać i szybciej skończyłam terpaię, zamiast męczyć się rok jak niektórzy ![]() Generalnie jestem z kuracji bardzo zadowolona, trądzik zniknął jak ręką odjął, także teraz trzymam kciuki za Ciebie ![]() Edytowane przez DracarysDragon Czas edycji: 2019-12-21 o 13:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
A jak w sumie wygląda sytuacja u ciebie z tym co się działo po braniu reti? Ty przy 30 mg nie miałaś żadnych problemów skórnych później?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
[1=d23e4c1348afa4365069847 cb82dee166acf5cc3_62b641f 267164;87411240]Co za bzdura. Na takie rzeczy trzeba w pierwszej kolejności szczególnie uważać jak nie od razu wykluczyć przy retinoidach. Przynajmniej póki skóra się nie oswoi, nie unormuje.[/QUOTE]
No dobrze, ja piszę o swoich spostrzeżeniach. Kazda skóra jest inna. U mnie to już dodanie np. hydrolatów i żeli na twarz dopiero w momencie, gdy widziałam, że skóra się powoli normuje. Normalnie tylko się smarowałam sevolium na twarz bo i nawilża i działa na trądzik. Co do 30 mg. to to domyślałam się, że u niej były problemy.. wiadomo, że takie dodatki są ciężkie do przyswojenia przez organizm.
Higher, Further, Faster, Edytowane przez sokole_oko Czas edycji: 2020-06-15 o 09:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:31.