![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Studia w Anglii, UK - od czego zacząć? - WĄTEK ZBIORCZY
jestem w ostatniej klasie technikum i planuję wyjazd na wyspy. przewertowałam już tysiące for i nadal na niektóre pytania znalazłam sprzeczne informacje, może nieaktualne.
w technikum ang miałam na poziomie podst., jednak planuję zdawać dodatkowo również rozsz. które nie wydaje mi się wybitnie trudne. w ostatnim roku wyjeżdżałam kilka razy do anglii (kilkutygodniowe wyjazdy, wakacje - ponad 2 miesiące), więc dogadać się umiem. Jednak obawiam się, jak będzie na studiach, kiedy wejdzie zaawansowane słownictwo. czy uczelnie wymagają egzaminu z jęz. ang. jak np TOEFL? czy jest to niezbędne przy składaniu dokumentów, czy można go zdać, kiedy już się zakwalifikuje na kierunek, w określonym czasie? i jak to jest z tymi terminami, że są bodajże do 15 stycznia, a potem taki ostateczny w czerwcu. jeśli nie mam teraz wyników z matur itp. jak mogę składać dokumenty? czy muszę czekać rok na kolejną rekrutację? czy po prostu do czerwca, kiedy będą już tylko wolne miejsca? czy uczelnie są aż tak oblegane? które są tymi lepszymi w londynie? i jak to się ma do czesnego? (o kredytach już jako tako wiem) z dodatk. na maturze zdaję informatykę podst, angielski i matematykę rozsz. na jakie uczelnie mam w ogóle szansę się dostać? jakie powinnam mieć wyniki? z jednej strony obawiam się, że mogę mieć problem z pracą, z mieszkaniem i z tymi wszystkimi papierami i myślę nad wzięciem gap year, żeby ogarnąć te sprawy, to może bym odłożyła trochę na studia, a z drugiej strony i tak pewnie trzeba będzie brać kredyt więc po co tracić ten rok.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Studia w Londynie - od czego zacząć?
Chyba powinnaś przede wszystkim przejrzeć strony uczelni, które cię interesują. Pewnie znajdziesz tam odpowiedzi na większość twoich pytań. Ciężko będzie ci pomóc, bo każda uczelnia ma swoje zasady rekrutacji
![]() Od siebie mogę dodać, że Londyn to niesamowicie drogie miasto, bez kredytu studenckiego raczej się nie obejdzie (chociaż nie znam twoich możliwości finansowych); ale koszty mieszkania i studiów są baardzo wysokie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
czesne na studia wydaje mi się kosmiczną ceną więc bez kredytu nawet nie mam co myśleć o studiach, chyba że zrobiłabym sobie przerwę o spróbowała uzbierać, ale trochę czasu bym na to straciła..
będę mieszkać z chłopakiem, który tam mieszka od paru lat, więc co do pokoju, czy mieszkania to sobie poradzimy. zainteresowałam się uczelnią ucl, greenwich i roehampton. ale nie wiem, który jest najlepszy (interesuje mnie informatyka itp), a z drugiej strony nie wiem, na który mnie przyjmą z maturą jaką zdaję. zarejestrowałam się już na ucas, czy wie ktoś jakie opłaty oni pobierają? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Możesz wybrać jedną uczelnie i wtedy wysłanie aplikacji kosztuje coś koło 11 funtów a za 5 koszt wynosi około 26 funtów . Musisz mieć kartę kredytową by móc zapłacić z Polski albo poproś swojego chłopaka żeby ci użyczył karty debetowej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Rejestracja jest do 15 stycznia, a do czerwca pewnie wysyłasz wszystkie wyniki i papierki jakie masz. To nie jest tak, że w czerwcu jest deadline- oni rozumieją, że kazdy kraj ma inn system edukacji, kiedy indziej egzaminy końcowe więc tym się nie martw, bo to niemożliwe by nie przyjęli Cię na studia, bo dostajesz wyniki matur jak dostajesz. ![]() Wyniki szacuj mniej więcej jak na polskie uczelnie- w granicach 80% powinnaś się dostać (musisz sprawdzić przelicznik a kontektrych uczelniach). Jeśli chodzi o egzamin językowy to dobrze jest posiadać IELTS lub TOEFL, bo wtedy możliwości wzrastają. Również przychylnie patrzą na ukończone kursy językowe w UK. Nie wiem czy jest to niezbędne, bo na każda uczelnia ma inne wymagania. Ja bym nie brała gap year, bo jest to bezsensu (chyba, że wybierałabyś się na studia na drugi koniec świata itd.). Anglia naprawdę jest przyjaznym miejscem, ale musisz pamiętać, że Londyn nawet dla mieszkańców jest drogim miejscem (w szczególności accommodation). Ja np. mieszkam w 2 strefie, i Ty jako student płaciłabyś za transport 30 funtów z kawałkiem (czyli ponad 150zł), ale musisz pamiętać, że również inaczej się zarabia. Pojedź sobie do pracy przed rozpoczęciem roku i staraj się znaleźć coś za min. 220 funtów tygodniowo. Przemyśl również sprawę kredytu, bo jednak wchodząc w dorosłe życie i mieć już kredyt na głowie (koleżanka mówiła, że spłaca się go nawet przez 30 lat) to przynajmniej dla mnie nie jest to kolorowe. Na forum jest wiele wątków na ten temat. Powodzenia i jak coś to pytaj! ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
dead line na zlozenie aplikacji jest do 15 stycznia, wiec jesli chcesz zaczac studia w 2014 to musisz sie pospieszyc.
Prowadze bloga o aplikowaniu i studiowaniu w Anglii. Może coś z tego, co tam umieszczam Ci pomoze przy aplikacji ![]() www.magdalenelondon.blogspot.com
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
wybrałam 3 uczelnie i takie kierunki
grenwich university: Creative Digital Media Graphic and Digital Design -queen mary university: Computer Science with Business Management and Accounting Information and Communications Technologies Multimedia and Arts Technology london metropolitan university: Digital Media Digital Media Design oczywiście teraz pozostało ograniczyć się do 5, które waszym zdaniem są bardziej wartościowe? personal statement jużnapisałam i we środę oddam nauczycielce do sprawdzenia, jedyne co to mam problem z referencjami, jak ona może mi to dobre napisać, skoro pewnie nigdy czegoś takiego nie pisała? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Mogłybyście mi wyjaśnić czy są jakieś konsekwencje, jezeli wypełnię tą aplikację, gdzie deadline jest do 15 stycznia, i co później się dzieje? Bo kończę studia w lutym tego roku i zastanawiam się nad wyjazdem do londynu na studia. Pracowałam w tym roku 3 msc na wakacjach w Londynie właśnie, ale zastanawiam się czy da się pogodzić studia z pracą, zeby opłacić czesne za studia(9000 f) + utrzymanie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
chyba raczej nie. jak ja się nad tym zastanawiałam, to jakby tak z rok popracować.. ale w dalszym ciągu to sporo..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:14 ---------- Poprzedni post napisano o 16:12 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
a że się tak zapytam z jakiego powodu?
w sensie, czy nie są to kierunki przyszłościowe, czy dlatego, że coś podobnego już mam na liście? która twoim zdaniem uczelnia jest lepsza? |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wszystkie te szkoły są dobre. Jasne, że każda ma programy lepsze i gorsze, tak samo z nauczycielami i ogółem. Wszystkie są w fajnej okolicy i mają dobre renomy. Popytaj na forach
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
dziękuję bardzo za cenne rady
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Odpowiedź pisałam w odniesieniu do pierwszego postu, a potem scrollowalam w dól, wiec niektore rzeczy mogly juz zostac opisane wczesniej,
Pierwsza strona, na którą już dawno powinnaś była zajrzeć to ucas.co.uk, na której znajdują cię wszystkie potrzebne informacje. Wszelkie fora mogą zawierać fałszywe lub przestarzałe informacje. Większość uczelni, prawie wszystkie, na przyzwoitym poziomie wymagają egzaminu językowego. Egzamin językowy możesz zdać po otrzymaniu conditionala, ale musisz zdać go na tyle na ile przewidywałaś, tak samo jest z maturami. Na kierunek nie zakwalifikujesz się bez wyników. Dostaniesz jedynie conditional offer, którą możesz zmienić na unconditional jeśli sprostasz wynikom, które wpisałaś w UCAS. 15 stycznia jest deadlinem, po 15 stycznia uczelnia nie ma obowiązku rozpatrywać twojego podania. W czerwcu zostaje już tylko kilka wolnych miejs i to zazwyczaj na tych gorszych uczelniach. Co do wyników, napisz maile do uczelni, tylko oni ci to powiedza. Poza tym, przestań myśleć, na jakie uczelnie możesz się dostać, tylko na jakie chcesz. Z takim nastawieniem, to również dobrze możesz rozpocząć studia układania kostki brukowej w Zalewie Małym. Jeśli obawiasz się o pracę, mieszkanie, itp. to gap year będzie najlepszym wyjściem dla ciebie. Jeśli nie jesteś na tyle zorganizowana, aby ogarnąć papierkową robotę i mieszkanie do września, to zastanów się poważnie nad swoim wyjazdem, bo może ci być ciężko. Na czesne nie uzbierasz ot tak. Minimalna płaca dla pracownika powyżej 21 lat to lekko ponad 6 funtów, co rocznie daje ok. 15 000 funtów. Czesne to 9000 za rok. Czyli miałabyś tylko 6000 funtów na przeżycie na rok, niewykonalne. Co do uczelni, która lepsza, sprawdź rankingi, każda może mieć lepsze wyniki w innych dziedzinach. Na UCAS jest wszystko napisane o opłatach i musisz je uiścić przed 15 stycznia. Płacisz karta debetową lub kredytową lub idziesz do banku i robisz przelew międzynarodowy. Agraffka, przestan się zastanawiac, które studia są najbardziej wartosciowe, zacznij się zastanawiac, które są najlepsze dla Ciebie!!! Misior920127, jeśli wypelnisz pozniej, to uniwerki nie maja obowiazku rozpatrywania twojej aplikacji, a nawet jeśli na nia spojrza, to w pierwszej kolejnosci miejsca dostaja osoby, które zlozyly papiery przed terminem. Nie, nie da się pogodzic pracy, ze studiami i oplata czesnego. Nie realne, nawet gdybys zarabiala powyzej minimalnej krajowej. Dolicz do tego oplaty, council tax, itp. Nie ma szans.
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam, orientujecie sie moze jak wyglada cala procedura przyjecia na studia w Anglii, jakie sa wymagania, czy jest brana pod uwage matura pisana w Polsce, czy sa potrzebne jakies kursy, jakie potrzebne sa dokumenty, czy jest mozliwosc pojscia do szkoly tzw. Przygotowawczej przed pojsciem na studia oraz czy wiecie cos na temat kredytu studenckiego?
Bardzo prosze o odpowiedz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Studia w uk
Cytat:
![]() |
![]() |
#17 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
ucas.co.uk tam masz wszystko napisane! Poza tym wyszukiwarka na forum nie gryzie, milion tematow o studiach w UK.
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Nie chodzi mi o to że chce miec podane wszystko na tacy, tylko szczerze nie znam sie na tych procedurach kompletnie chcialabym zeby ktos mi pomogl jakos to ogarnąć wszystko bo na rodzine itd nie moge liczyć dlatego też właśnie napisałam tu z prośbą o pomoc. Chciałabym się dostać na jakiś Uniwerek w Leeds lub w okolicach ponieważ po maturze przeprowadzam się tam, i nie wiem właśnie czy mam przykładać się bardzo do tej matury czy nie, czy są jakieś szkoły przygotowawcze z własnymi egzaminami na studia tam. W tym roku nie wybiore sie na studia, chce sobie zrobic rok przerwy i isc do pracy zeby zapewnic sobie tam warunki. Domyślam się że bez kredytu studenckiego nie obejdzie się, po tym jak zobaczylam jakie jest czesne. Orientujecie się może jakie egzaminy językowe są potrzebne i jakie są ich koszty?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Jesli tego nie ogarniasz to powaznie zastanow sie nad tym, czy warto aplikowc. Aplikacja na studia to podstawa, a co z pozniej, ktos znowu bedzie musial cie prowadzic za raczke.
A powod, ze na rodzine nie moge liczyc, jest tylko tlumaczeniem sie. Samemu da sie wszystko ogarnac, wiem z doswiadczenia, wiec do roboty i czytaj na ucas i stronach uniwerkow, to nie jest takie straszne, jak sie wydaje. Egzaminy jezykowe IELTS lub TOEFL, zalezy od uczelni, napisz do uczelni, to powiedza ci czego wymagaja. Koszty sprawdz w google. Kdosg serio skoncz z tym spamem, bo to jest zalosne. I aplikacja - koszmar, kpiny! I dobra rada dla Georgina, nie korzystaj z firm, jak ta powyzsza, czesto papraja aplikacje i zdarzalo sie, ze niektorym nie wysylali aplikacji w ogole. Jesli juz chcesz, to czesto uniwerki wspolpracuja z osobami z Polski, na stronie uniwerkow sa linki do tych stron i posrednictwo takich firm jest zawsze bezplatne.
Edytowane przez madebyvirginia Czas edycji: 2014-01-13 o 17:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() najpierw musisz wiedzieć CO chcesz studiować. potem wybierasz uczelnie i patrzysz, gdzie kierunek jest. pełna lista uniwerków jest tu: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of...ies_in_England oraz tu: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of...es_in_Scotland dla Walii też możesz takie coś znaleźć, jeśli jesteś zainteresowana. Patrzysz wszędzie na zakładki dla aplikujących na studia typu 'undergraduate'. Później posprawdzaj, jak Ci odpowiada miasto i jak Twój konkretny kierunek plasuje się w rankingach, np. tutaj: http://www.thecompleteuniversityguid...bles/rankings/ (na górze kliknij jaki 'subject' Cię interesuje) Popatrz też, jakie wymagania dla polskiej matury ma dana uczelnia oraz jakiego egzaminu językowego wymaga dla zagranicznych studentów - to znajdziesz w entry requirements. Musisz patrzeć konkretnie na maturę, jeśli jej tam nie ma, to musisz napisać emaila do uczelni i zapytać czego wymagają, na jakim poziomie (basic/advanced czyli podstawowy/rozszerzony). Zwykle wymagane są 3 przedmioty na poziomie rozszerzonym na dobre i bardzo dobre uczelnie. Potem wróć tu z pytaniami ![]() Nadmienię tylko, że w Szkocji masz darmowe studia, aplikuje się tak samo jak do Anglii. I TAK, musisz maksymalnie się przyłożyć do matury. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
up up up
![]() kto się wybiera w tym roku na studia w londynie? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Tu jest wątek dla osób wybierających się na studia w Anglii w 2014
![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=729421
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Studia w Anglii 2015/2016
Hej c:
Jestem tegoroczną maturzystką(2015), która marzy o studiach w UK. Szukam kontaktu z osobami, które również mają takie plany c: Składanie wniosków bede zaczynać w styczniu 2016. Zawsze raźniej we dwie lub więcej załatwiać takie sprawy no nie wiem np. wymienić sie jakimiś informacjami czy nawet zamieszkać razem, wspólnie szukanie pracy.. Wiecie zawsze to czynsz na pół ![]() Poprostu miec kontakt nawet na Skype czy Fb Macie jakieś wybrane uczelnie i wymarzone kierunki ? AAA i dodam, że to nie jest tak, że jestem wybitą uczennica z samymi 100 % z egzaminów i prywatnej szkoły, która liczy na nie wiadomo jakie uczelnie ![]() ![]() ![]() Obecnie robię prawo jazdy w PL ale gdy tylko skończe chciałabym wyjechać tam pracować i równiez tam zdawać egzamin ![]() Piszcze jestem baardzo ciekawa |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam! Czy jest tutaj może ktoś, kto studiuje lub ma zamiar studiować medycynę w Anglii? Jeśli tak, mógłby mi napisać jak to wszystko wygląda - mam na myśli rekrutację. Czy starczy polska matura? Dużo czytałam o UKCAT i BMAT, czy muszę je zdawać, jeśli tak to gdzie? Czy potrzebuję jakiś certyfikat językowy? Może jeszcze jakieś informacje? Naprawdę mi na tym zależy, pisałam już do wielu uczelni, jednak nie dostałam satysfakcjonujących odpowiedzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
![]() Witam.
![]() Niedługo czeka mnie matura no i muszę podjąć decyzję co zrobić zalej z moim życiem. Mimo iż kompletnie nie mam pojęcia co robić, nie chce być dorosła i podejmować decyzji, ale to nieuniknione. ;( Zawsze chciałam wyjechać na studia do UK, tylko nikt znajomy, ani nikt z rodziny nigdy nie był i nie mam zielonego pojęcia jak się za to zabrać. Chciałabym rady, pomocy od osób, które studiują w UK lub też wybierają się w przyszłym roku. ;D Myślałam o uniwersytetach raczej słabszych, o których raczej się nie mówi za bardzo oraz najlepiej takich z lokalizacją, w której mieszkania nie są zbyt drogie. Jakimś mózgiem nie jestem więc odpadają uniwerki typu Cambridge, Oxford czy London University... ![]() Ostatnio dużo się mówi o Aberystwyth University w Walii, że podobno taki 'mocny' i wgl a podobno wcale nie jest aż tak wysoko i że może bym się tam nawet dostała, ja mi dobrze pójdzie matura, jednak wolałabym coś bliżej Londynu. ;D Ślicznie proszę o jakiekolwiek Wasze opinie, czy też pomoc związana z tym wszystkim. Naprawdę nie wiem co robić, jestem zdesperowana a zostały mi powiedzmy, że 3 dni do aplikacji na studia do UK - niewykonalne, ale są też inne terminy. ;D |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
フワフワの猫
|
Dot.: Studia w Wielkiej Brytanii.
Wbrew pozorom na Oxbridge może być łatwiej się dostać niż na "zwykłą" uczelnię.
![]() ![]() 3 dni do końca aplikacji? Wybierasz się na medycynę czy jak? ![]() Zdajesz IB czy polską maturę? Bo mogą wymagać egzaminu z języka. Jaki kierunek bierzesz pod uwagę? Mogłabyś przynajmniej wtedy dopasować do tego uczelnię. A przede wszystkim - tak ciężko znaleźć coś samej? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Studia w Wielkiej Brytanii - jak się za nie zabrać?
Widzisz, sam startowałem, z własnej głupoty zrezygnowałem. Nie żałuję w sumie z perspektywy czasu decyzji, ale... Nie o tym.
Są setki stron, gdzie studenci piszą co i jak. Są tutaj wątki gdzie ludzie piszą gdzie składają, co jest wymagane itp. Dla mnie osobiście, jeżeli nie potrafisz znaleźć informacji odnośnie obcokrajowców chcących studiować na uczelni X to ciężko to troszkę widzę. Mam wrażenie, że czekasz, aż ktoś tutaj ci napisze krok po krok. A wystarczy poczytać, napisać maila jak nie możesz znaleźć informacji, zamówić booklety (tak to się nazywa?) z kierunkami i wymaganiami. Wiem, że są firmy, które pomagają w załatwianiu formalności na uczelnie w Danii, Irlandii, UK, Holandii itp. Lokalizacja bliżej Londynu i tanie mieszkania to się trochę same w sobie wykluczają ![]() Na jakie kierunki chciałabyś składać? Bo od tego też swoje zależy. I co to jest wgl?
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
Dot.: Studia w Wielkiej Brytanii - jak się za nie zabrać?
A tak na serio, opłaca się ładować sporo pieniędzy (bo i tak będzie dużo drożej niż w Polsce) żeby studiować na słabej uczelni?
ps. dla "niechcących dorastać" idealne są uczelnie polskie, na większości studenta prowadzi się za rączkę, a on może sobie kolejne 3-5 jeździć do mamusi po słoiczki. Edytowane przez casus_belli Czas edycji: 2015-09-27 o 17:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:21.