|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Inzynier czy przebraznowienie do PM IT?
Zaczne od tego, ze jestem przed 30 a dalej pomyslu na siebie brak - czy to nie brzmi loosersko
![]() Zaczne od poczatku - skonczylam inżynierie materiałową na jednej z lepszych politechnik w kraju, byłam jedną z lepszych studentek na roku i czułam że to jest właśnie TO, że chcę być super inżynierem od przemysłu. Na końcówce studiów znana firma przemyslowa zaoferowala mi staz, w tym samym czasie otrzymalam telefon z korporacji za na prawde dobre jak na temte czasy pieniedze - niestety z racji ze musialam zaczac utrzynywac sie sama wybralam korporacje. Byla to fajna praca zaczynajac od recepcji po awans na kierownika biura, jednak z czasem widzac dziewczyny ktore tam pracuja (zero jezyka, zero wyksztalcenia) zaczynalam zadawac sobie pytanie co ja tam robie, jestem inzynierem halo. Zaczelam ostro szukac pracy. Jak sie domyslacie, o pracy w zawodzie moglam zapomniec, z doswiadczeniem w korpo? ![]() Wiec pyk, kolejna korporacja, juz ta z tych prestizowych, przeprowadzka do Wawki i wielki swiat. Realia? Zwykly klepacz za slabe pieniadze i coraz wieksza frustracja, juz po pol roku zdecydowalam sie na szukanie czegos w zawodzie. Po 1,5 roku pracy tam udalo sie, przynjamniej troche w zawodzie- dzial logistyczny duzej firmy produkcyjnej. Realia? Jeden wielki stres, nie moja bajka zupelnie, pieniadze srednie. Zaczelam sie powaznie zastanawiac nad soba, co ja tak na prawde chce w tym zyciu robic. W miedzy czasie chodzilam (AZ 1 semestr) na magisterke z inzynieri materialowej, niestety przerwalam bo sama nie wiedzialam czy ja tak na prawde chce w to dalej brnac? Zaczelam sie interesowac project managmentem w IT, scrumem, roznymi certyfikatami, poza tym miala troche stycznosci z tym w pierwszej korpo i podobalo mi sie. Tylko wlasnie - znow korpo do ktorego ja nie chce zbytnio wracac. Pytanie - czy powinnam jednak zawziac sie i szukac szczescia w tej inzynierce czy totalnie sie przebranzowic, zapomniec o inzynierii i jakims cudem wejsc do IT? oczywiscie pewnie jakas podyplomowka i certyfikaty musialyby wejsc w gre. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |||
Raczkowanie
|
Dot.: Inzynier czy przebraznowienie do PM IT?
Cytat:
Samodzielne utrzymywanie się, samodzielnym utrzymywaniem, ale takie prace są na chwilę, żeby potraktować je jako trampolinę do czegoś lepszego. Cytat:
Cytat:
Teraz rzadko jest już tak, że PM to osoba, która przejmuje kwestie wyłącznie organizacyjne, bo też ciężko kierować projektem jak nie masz bladego pojęcia o czym w nim chodzi. Robiłam jedno i drugie i poweim Ci, że to nie jest też pozytywne doświadczenie jeśli nie jesteś w stanie wypowiedzieć się merytorycznie na nieco bardziej zaawansowane technicznie tematy. Interesujesz się technologiami? Masz pojęcie o czymkolwiek w tym zakresie? Obecnie tych wszystkich PMów jest jak mrówków, ale bardzo mało dobrych. W korpo możesz dostać pracę jako project coordinator czy coś podobnego (oczywiście mam na myśli pracę na poziomie juniorskim) nawet bez znajomości technologii, ale poza nimi rzadko tak jest, więc uważaj w co inwestujesz czas i pieniądze. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | ||||
Konto usunięte
|
Dot.: Inzynier czy przebraznowienie do PM IT?
Cytat:
Cytat:
![]() W zespole są potrzebni różni ludzie. Mogą nie znać jezyka, ale mieć inne umiejętności. Wykształcenie z kolei nie potwierdza umiejętności, więc nawet nie ma co poruszać tego tematu. Cytat:
Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:11.