Jakie SANKI wybrać??? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-11-28, 12:03   #1
sun_25
Raczkowanie

Question

Jakie SANKI wybrać???

Witam, ja uderzam z takiem dylematem, jakie sanki wybrać dla 13-sto miesięcznego synka??

Przede wszystkim czy lepsze są całe drewniane czy metalowe??
Czy takie do pchania z długą rączką czy zwykłe do ciągnięcia na sznurek??
No i jak spisują się śpiworki dołączone do sanek??

Chodzi mi również o to które są bezpieczniejsze, wygodniejsze i dla nas i bobasa, stabilniejsze i poprostu lepsze.

Może macie jakieś porównanie i możecie mi doradzić, bo właśnie planujemy zakup na Mikołaja Na co szczególnie zwrócić uwagę?

Z góry bardzo dziękuję za podpowiedzi
sun_25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-28, 12:19   #2
Beata_Batumi
Zadomowienie

Dot.: Jakie SANKI wybrać???

Mnie również to interesuje- też córcia 13 mies. Dziękuję za odpowiedzi!

Lilianka już z nami!
http://www.suwaczki.com/tickers/ijpbjw4zsby4rlk8.png
Beata_Batumi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-28, 13:16   #3
Asisianka
Raczkowanie

W zeszłą zaśnieżoną zimę moje dziecko miało 1,5 roku i niestety dysponowałam tylko starymi metalowymi sankami.
Jak mała jechała na nich sama to przewracała się w tył nawet przy lekkim szarpnięciu.
Jak jechała ze starszą siostrą z tyłu to się o nią opierała i wtedy było dobrze. Dlatego proponowałabym dla takiego malucha sanki z oparciem. Moja śpiworków nie lubiła więc ja nie polecam ale niewykluczone że innym dzieciom moga odpowiadać.
Asisianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-28, 13:23   #4
sun_25
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Asisianka Pokaż wiadomość
W zeszłą zaśnieżoną zimę moje dziecko miało 1,5 roku i niestety dysponowałam tylko starymi metalowymi sankami.
Jak mała jechała na nich sama to przewracała się w tył nawet przy lekkim szarpnięciu.
Jak jechała ze starszą siostrą z tyłu to się o nią opierała i wtedy było dobrze. Dlatego proponowałabym dla takiego malucha sanki z oparciem. Moja śpiworków nie lubiła więc ja nie polecam ale niewykluczone że innym dzieciom moga odpowiadać.
Nie zaznaczyłam tego w pierwszym poście, ale oczywiście chodziło mi o sanki z oparciem. To warunek konieczny bez względu czy mają być metalowe, czy drewniane. To jedno wiem napewno, dlatego własnie pytam o te pozostałe rzeczy
Stary 2011-11-28, 13:40   #5
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

My mamy zwykłe, drewniane, z oparciem, z Biedronki. Ok. Nie chcę żadnego śpiworka bo i tak nie wierzę, że córa tylko siedzieć w nich będzie Skończyła 1,5 roku, więc śnieg ją będzie kręcił zapewne

Tak sobie myślę, że kiedyś to się człowiek cieszył, że w ogóle są sanki, o śpiworze nikt nie myślał, brało się poduchę pod dupkę, koc na nogi i było dobrze
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-28, 13:43   #6
Asisianka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sun_25 Pokaż wiadomość
Nie zaznaczyłam tego w pierwszym poście, ale oczywiście chodziło mi o sanki z oparciem. To warunek konieczny bez względu czy mają być metalowe, czy drewniane. To jedno wiem napewno, dlatego własnie pytam o te pozostałe rzeczy
Hmmm mogę tylko porównać te ze własnego dzieciństwa Eksploatowałam je bardzo!!! I niestety te drewniane mi się połamały. A metalowe mam do dzisiaj (to właśnie te na których rok temu jeździły córki)....

Śpiworki moim zdaniem się mogą bardzo brudzić. Bo ponad roczne dziecko może chcieć z sanek wychodzić, tuptać po tym śniegu czy błocie i potem wracać na sanki razem z tą chlapą... Moja za długo nie usiedziała Ale mają też zaletę - utrzymują nóżki. Bo taka mała dzidzia ma problem z trzymaniem nóg na górze (na płozach wykracza poza możliwości takiego malucha - próbowałam, zawijają się i może dziecko nóżkę skręcić)
Asisianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-28, 13:56   #7
sun_25
Raczkowanie

Lightbulb Dot.: Jakie SANKI wybrać???

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;30773113]My mamy zwykłe, drewniane, z oparciem, z Biedronki. Ok. Nie chcę żadnego śpiworka bo i tak nie wierzę, że córa tylko siedzieć w nich będzie Skończyła 1,5 roku, więc śnieg ją będzie kręcił zapewne

Tak sobie myślę, że kiedyś to się człowiek cieszył, że w ogóle są sanki, o śpiworze nikt nie myślał, brało się poduchę pod dupkę, koc na nogi i było dobrze [/QUOTE]

Dokładnie heh, ale teraz jak już jest dostępne, to jakoś człowiek sobie myśli że "jak ja kiedys mogłem bez tego funkcjonować" :P

Cytat:
Hmmm mogę tylko porównać te ze własnego dzieciństwa Eksploatowałam je bardzo!!! I niestety te drewniane mi się połamały. A metalowe mam do dzisiaj (to właśnie te na których rok temu jeździły córki)....

Śpiworki moim zdaniem się mogą bardzo brudzić. Bo ponad roczne dziecko może chcieć z sanek wychodzić, tuptać po tym śniegu czy błocie i potem wracać na sanki razem z tą chlapą... Moja za długo nie usiedziała Ale mają też zaletę - utrzymują nóżki. Bo taka mała dzidzia ma problem z trzymaniem nóg na górze (na płozach wykracza poza możliwości takiego malucha - próbowałam, zawijają się i może dziecko nóżkę skręcić)

Synek jeszcze sam nie chodzi, tzn chodzi sam ale przy meblach w domu, ale do końca zimy to pewnie się zmieni i faktycznie nie wzięłam problemu brudzenia śpiworka pod uwagę. Dzięki

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-11-28, 17:03   #8
primavera
Zakorzenienie

Mój syn na pierwszą gwiazdkę (miał roczek) dostał sanki 0 drewniane z oparciem (aby miał wygodnie i nei wypadł ). Równocześnei mąz wynalazł swoje stare trzydziestoletnie nartosanki - efekt? Sanki nówki, nartosanki rulezz.

Dla "ciągacza" - nie ma porównnia, nartosanki o wiele łatwiej ciagnąć - bez problemu ciagnę dwójkę dzieciaków (rok temu 3 i 4 latka) i nie odczuwam tego - zwykłe sanki o wiele ciężej.

Na nartosankach chyba też dziecko mniej marznie - siedzonko jest wyżej i z reguły jest obite/wyścielone gąbką.

Pozycja - (to wielokrotnie sprawdzałam osobiście) jest o wiele wygodniejsza.

Na poczatku bałam się, że mi synek wypadnie, ze się nei utrzyma - ale nigdy nie miał z tym problemu.

Teraz widziałam nartosanki w ofercie biedronki - i naprawdę polecam.http://fanbiedronki.pl/gazetka/2011....ask,narciarski http://fanbiedronki.pl/gazetka/2011....ny,dla,dziecka

Edytowane przez primavera
Czas edycji: 2011-11-28 o 17:05
primavera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-28, 17:10   #9
kasienkakg
Zadomowienie

Cytat:
Śpiworki moim zdaniem się mogą bardzo brudzić. Bo ponad roczne dziecko może chcieć z sanek wychodzić, tuptać po tym śniegu czy błocie i potem wracać na sanki razem z tą chlapą... Moja za długo nie usiedziała Ale mają też zaletę - utrzymują nóżki. ....
Moim zdaniem śpiworek nie jest dla dzieci, które chodzą, są ruchliwe, chcą schodzić, itd., tylko dla mniejszych, takich co to tylko siedzą, bo marzną.
Co prawda nie mam doświadczenia, pierwsza zima dopiero przed nami, ale np. moje dziecię w wózku trochę się kopie i na tym koniec i dość szybko mi marznie. Starsze dziecko to zejdzie, to znow usiadzie, pomacha nogami trochę mocniej niz maluszek i jest mu cieplej i wtedy śpiworek nie jest potrzebny (poza tym zaraz byłby cały utaplany od bucików).

Ja już sanki kupiłam, ale jak pisałam zima jeszcze przed nami.

Postawiłam na amortyzatory, bo z tego co pamietam jak bylam dzieckiem, zawsze tyłek sobie poobijałam, więc jak dla mnie amortyzatory są fajną sprawą w saneczkach.

O oparciu już było pisane, równiez uwazam za niezbedne dla małych dzieci.

Wydaje mi się, że pchacz może się przydac jak ma się małe dziecko i chce się je miec na oku non stop oraz gdy mieszka się w miejscu gdzie naprawdę jest dużo sniegu i długo lezy. U mnie śnieg jest góra 2 tygodnie (nie mówię o chlapie, bo ta , to całą zimą jest) i wydaje mi sie, że bez pchacza można się obejsc. Natomiast jak ktos mieszka gdzies, gdzie wiekszosc zimy jest snieg, to spacery nie beda w wozeczku , tylko na sankach i przy codziennym czestym ciagnieicu za sznurek mozna miec dosc. Ale mimo tego, co mi się wydaje zakupilam sanki z pchaczem
kasienkakg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-28, 22:17   #10
taszkin
Zakorzenienie

Ja miałam drewniane i metalowe. Nie odczułam w ich użytkowaniu żadnej różnicy. Sanki były z pchaczem, jak była potrzeba to go demontowałam i montowałam sznur (pchacz fajny na prostym ubitym śniegu, mimo pchacza dobrze zamontować sznurek w razie nierówności śnieżnych). Potem już tylko sznurek. Co do śpiworka, moja córa długo używała choć już był za mały (jakos 15 miesięcy miala) bo lubiła się zdrzemnąć w sankach po powrocie i po wojażach (a jak podkładałam/owijałam ją kocykiem to zawsze gdzieś lądował na chodniku)

Może to oczywiste, ja nie wiedziałam to się podzielę, żeby po każdym spacerze wytrzeć płozy do sucha zanim wniesie się sanki do ciepłego, bo potem babranina z rdzą (ja zazwyczaj zostawiałam w ogrodzie, ale jak woda została na płozach a była temp na plusie to i tak rdzewiały).

Edytowane przez taszkin
Czas edycji: 2011-11-28 o 22:22
taszkin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-29, 08:00   #11
gosik79
Zakorzenienie

Sanki KONIECZNIE z oparciem, myślę że nawet czterolatek może się łatwo "gibnąć" z takich bez oparcia. My mamy metalowe płozy i drewniane, porządne, szerokie siedzisko. Majka kiedy je dostała (ok. 2 roku życia) była nimi zachwycona i nie chciała schodzić z sanek nawet jak jechała po ulicy, dlatego owijaliśmy ją w duży, gruby koc, o śpiworku nie pomyślałam a szkoda.
gosik79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-11-29, 08:04   #12
Beata_Batumi
Zadomowienie

Dziękuję za wszystkie rady ale ciągle nie rozstrzygnęłyśmy które lepsze- metalowe czy drewniane (płozy)- drewniane droższe więc chyba lepsze?

Lilianka już z nami!
Stary 2011-11-29, 09:34   #13
scorpionec
Zakorzenienie

Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."

Cytat:
Napisane przez Beata_Batumi Pokaż wiadomość
Dziękuję za wszystkie rady ale ciągle nie rozstrzygnęłyśmy które lepsze- metalowe czy drewniane (płozy)- drewniane droższe więc chyba lepsze?
ale drewniane płozy i tak w większości przypadków są podbite stalowymi listwami bo takie łatwiej wyczyści np ze rdzy i np po woskować..no metal jest gładszy więc ma lepszy suw..

ja mam ze stalowymi płozami i drewnianym siedzonkiem i z oparciem to najważniejsze.. przydadzą się również szelki..ja wykorzystałam takie oddzielnie dokupione bo mi córka wówczas 13-15 miesięcy zwyczajne wypadała nie umiała się jeszcze trzymać..

uważam ze pchacz to tez fajna opcja bo masz dziecko na oku.. mi mala kilka razy spadła a ja to poczułam dopiero po tym ze lzej mi się ciągneło a ta lezala w zaspie zadowolona

śpiworek tez przydatna rzecz a juz na pewno chociaż jakiś kocyk pod dupkę bo szybko marznie na sankach

Edytowane przez scorpionec
Czas edycji: 2011-11-29 o 09:36
scorpionec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-29, 11:13   #14
znasz_mnie
Matka na full etat

metalowe płozy rzeczywiście są lepsze, dużo lepiej jezdza po sniegu, dodatkowo oparcie - nastepna niezbeda rzeczy, ułatwia pchanie sanek i widzimy maleństwo. Uważam, że śpiworek, kocyk i szelki są też potrzebne, zawsze to cieplej i miękko dla dziecka.
znasz_mnie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-29, 13:53   #15
sun_25
Raczkowanie

Thumbs up Dot.: Jakie SANKI wybrać???

Dziękuję za wszystkie rady

Po przeanalizowaniu wszystkich opcji jednak wytrzymalsze wydają się nam metalowe z drewnianym siedziskiem, oparciem, śpiworkiem (bo to jednak jeszcze mały bobas), pchaczem i sznurkiem, pomyslimy nad szelkami jeśli będzie "leciał" do przodu. Na allegro jest spory wybór
Stary 2011-11-29, 21:38   #16
taszkin
Zakorzenienie

Szczerze powiem, że nie widziałam sanek drewnianych nie podbitych metalowymi płozami I faktycznie dobrze, jak dziecko siedzi na drewnie a nie na metalu, chociaż zazwyczaj te sanki metalowe mają drewniane siedzisko (innych nie widziałam).

Ja w tym roku chyba kupie małej (4,5 będzie mieć) takie plastikowe, będzie sama ciągnąć bo lekkie
taszkin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-30, 08:49   #17
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Zwłaszcza, że sanki są niskie i takie dziecko roczne czy półtoraroczne, będzie wychodziło samo praktycznie.

Śpiworek to dla malucha nie chodzącego, wg mnie.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-08, 08:13   #18
Endorfiny
Przyczajenie

Ja znam dzieci trzyletnie, które nadal jeżdżą w wózkach na spacery. Dla takich też śpiworek się sprawdza.
Ja sobie nie wyobrażam, żeby moje maluchy usiedziały na pupie w śpiworku.

Właśnie poszukuję nartosanek dla dwójki dzieci, co nie jest proste, bo siedzenia mają zazwyczaj około 52 cm długości, to niewiele.
primavera, jeśli przypadkiem trafisz na ten wątek, może napiszesz jakie miałaś te nartosanki?
Ja pamiętam z dzieciństwa coś takiego, a rzeczywiście pierwsze o czy pomyślałam, że trzeba będzie dwójkę dzieci ciągnąć i na płozach będzie łatwiej.
Pozdrawiam
Stary 2013-01-08, 09:36   #19
primavera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Endorfiny Pokaż wiadomość
Właśnie poszukuję nartosanek dla dwójki dzieci, co nie jest proste, bo siedzenia mają zazwyczaj około 52 cm długości, to niewiele.
primavera, jeśli przypadkiem trafisz na ten wątek, może napiszesz jakie miałaś te nartosanki?
Ja pamiętam z dzieciństwa coś takiego, a rzeczywiście pierwsze o czy pomyślałam, że trzeba będzie dwójkę dzieci ciągnąć i na płozach będzie łatwiej.
Pozdrawiam
zmierzyłam - 50cm
Ja mam takie stare, stareńkie, produkcji CCCP
teraz widziałam nartosanki wyglądające jak nasze w biedronce przecenione ze 120 na 79 zł bodaj - moim zdaniem cena super

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-08, 11:29   #20
Beata_Batumi
Zadomowienie

Ja mam drewniane z drwenianym płozami, z oparciem, pchacza dziadek nie umiał przymocować na sztywno więc się nie wypowiadam na jego temat. Co do śpiworka- moja małą urodziłą się w listopadzie wiec kupiłąm do wózka, w tamtym roku (miałą rok) jeżdziłą na spacery w wózku a w tym parę razy jeżdziła na sankach w spiworku. Nie chciałą wychodzić, bawićsię w śniegu itp- moim zdaniem dziecko powinno rozumieć że teraz idziemy na spacer/ przejażdzkę sankami i ma siedzieć w sankach a nie chodzić i potem brudzić śpiworek- albo się idzie na nogach na spacer albo się jedzie na sankach.

Lilianka już z nami!
Stary 2013-01-08, 11:43   #21
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Endorfiny Pokaż wiadomość
Ja znam dzieci trzyletnie, które nadal jeżdżą w wózkach na spacery. Dla takich też śpiworek się sprawdza.
No powiedzmy.

Mój syn uważa wózek jako mus, żeby dojechać z miejsca A do miejsca B.
Sanki to zabawa. Śpiwór nie przejdzie.
O ile utrzymam go w wózku, o tyle w sankach w śpiworku nie ma bata.

Stary 2013-01-08, 11:59   #22
primavera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Endorfiny;38513817
[URL="https://wizaz.pl/forum/member.php?u=47136"
primavera[/URL], jeśli przypadkiem trafisz na ten wątek, może napiszesz jakie miałaś te nartosanki?
Pozdrawiam
takie typowo dla dwójki, aczkolwiek nie nartosanki:
http://allegro.pl/podwojne-sanki-duo...927473167.html
http://allegro.pl/nowosc-sanki-dwuos...915245541.html

Powiem ci, ż eostatnio jak padało to robilismy kulig i ja siedziałam z synem (5l) na tych nartosankach i było ok, nie spadałam z braku miejsca

Cytat:
moim zdaniem dziecko powinno rozumieć że teraz idziemy na spacer/ przejażdzkę sankami i ma siedzieć w sankach a nie chodzić i potem brudzić śpiworek- albo się idzie na nogach na spacer albo się jedzie na sankach.
wybacz, ale kompletnie tego nie rozumiem...
Czemu ma słuzyc taki spacer? Ot tak, że masz byc na dworze pół godz dziennie
Przecież to ma być spacer - przyjemność, dla dziecka wychodzicie. Dla mnie normalne, ze troche siedzi, trochę idzie -ba, mój chwilami to mnie na sankach ciagnie

Co innego jak musicie gdzieś iść (sklep,lekarz, przedszkole) no to wiadomo, siedzisz grzecznie bo sie spieszymy - ale na spacer z takimi ograniczeniami żeby nie mogło dziecko po śniegu polatać...
Stary 2013-01-08, 12:03   #23
houseofcolours
Zadomowienie

GG do houseofcolours

Cytat:
Napisane przez primavera Pokaż wiadomość
wybacz, ale kompletnie tego nie rozumiem...
Czemu ma słuzyc taki spacer? Ot tak, że masz byc na dworze pół godz dziennie
Przecież to ma być spacer - przyjemność, dla dziecka wychodzicie. Dla mnie normalne, ze troche siedzi, trochę idzie -ba, mój chwilami to mnie na sankach ciagnie

Co innego jak musicie gdzieś iść (sklep,lekarz, przedszkole) no to wiadomo, siedzisz grzecznie bo sie spieszymy - ale na spacer z takimi ograniczeniami żeby nie mogło dziecko po śniegu polatać...
Dokładnie . Dziecko to nie pies, że MA siedzieć i już. A poza tym czym ma wybrudzić te śpiworek? Śniegiem? To wytrzepie i już.
houseofcolours jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-08, 12:06   #24
Beata_Batumi
Zadomowienie

Kropka- a ja nie rozumiem jak dziecko 2 czy 3 letnie może rządzić rodzicem i wyrabiać co mu się rzewnie podoba, jak matka bierze wózek a potem gania dzieciaka po ulicy taszcząc wózek to fajnie nie ma co, bezstrsowe wychowanie... Albo wózek albo nogi .

---------- Dopisano o 13:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ----------

Cytat:
Napisane przez houseofcolours Pokaż wiadomość
Dokładnie . Dziecko to nie pies, że MA siedzieć i już. A poza tym czym ma wybrudzić te śpiworek? Śniegiem? To wytrzepie i już.

Kolejna mamusia od bezstrosowego wychowania... Zazdroszczę "spacerków" z "dzieciaczkami".
Akurat moja nie brudzi śpiworka- odniosłam się do wypowiedzi poniżej.

Lilianka już z nami!
Stary 2013-01-09, 07:41   #25
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mam drewniane z drwenianym płozami, z oparciem, pchacza dziadek nie umiał przymocować na sztywno więc się nie wypowiadam na jego temat. Co do śpiworka- moja małą urodziłą się w listopadzie wiec kupiłąm do wózka, w tamtym roku (miałą rok) jeżdziłą na spacery w wózku a w tym parę razy jeżdziła na sankach w spiworku. Nie chciałą wychodzić, bawićsię w śniegu itp- moim zdaniem dziecko powinno rozumieć że teraz idziemy na spacer/ przejażdzkę sankami i ma siedzieć w sankach a nie chodzić i potem brudzić śpiworek- albo się idzie na nogach na spacer albo się jedzie na sankach.
, moje dziecko nie lubiłoby chodzić z Tobą na spacery

H. MacLeod

.
Miramej jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-09, 08:12   #26
aniakf
Raczkowanie

Kolejna mamusia od bezstrosowego wychowania... Zazdroszczę "spacerków" z "dzieciaczkami".
Akurat moja nie brudzi śpiworka- odniosłam się do wypowiedzi poniżej.[/QUOTE]
Ale bynajmniej wychowanie a nie (bez urazy) tresura troche luzu- to dziecko, nie jesteśmy w wojsku, no tak ale rozumiem twoje dziecko nie ma prawa głosu, ma jechać i koniec...współczuje małej
aniakf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-09, 10:00   #27
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Kropka- a ja nie rozumiem jak dziecko 2 czy 3 letnie może rządzić rodzicem i wyrabiać co mu się rzewnie podoba, jak matka bierze wózek a potem gania dzieciaka po ulicy taszcząc wózek to fajnie nie ma co, bezstrsowe wychowanie... Albo wózek albo nogi .
Ha ha ha
rozwaliłaś mi serce

Jak Ty idziesz na spacer na nogach, to mąż Cię wiąże do ławki?
A jak chcesz pojechać do sklepu, to każe Ci biec za autem?

Dziecko też ma swoją wolę.
Nawet pies ją ma.
Jak odkrywa nogi to chce biegać, a nie siedzieć uwiązane, bo mama spaceruje. Sama na taki spacer idź, a dziecko zostaw w domu z kimś kogo obchodzi, że ono też ma prawo coś chcieć, lubić, nie lubić itp.

Stary 2013-01-09, 10:06   #28
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

BeataBatumi, dobrze ci się własne dziecko tresuje? To tresuj dalej i patrz dumnie, jak inne matki dają sobą "rządzić"

Nie gratuluję podejścia, bo nie ma czego.
BTW, teraz córa już prawie tylko nożna, wózek biorę wyłącznie gdy do lekarza muszę pieszo a ona chora, ale odkąd chodzi (a miała rok i 2 tygodnie gdy sama zaczęła) to zawsze biorąc wózek wyciągałam ją z niego choćby na chwilę, by szła. Ba, ile razy było tak, że zakupy na wózku a córa obok trzymała się go

Teraz z sankami to samo - tatuś dowozi sankami na miejsce budowy np. bałwana i dziewczyna schodzi z sanek.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-09, 11:10   #29
scorpionec
Zakorzenienie

Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."

o matko na jaki temat wątek się nie zacznie to kończy się na tym samym temacie..

zlatują się jaśnie oświecone i same wzorowe matki dawaj najazd robić bo ktoś ma inne zdanie.. a inne oczywiście = błędne..

jeśli macie tyle tolerancji i zrozumienia dla swoich dzieci jak same piszecie to i dla innej matki może trochę się znajdzie?? zawsze dziecku warto dobrym przykładem przyświecić

bo tak naprawdę co was to obchodzi jak ktoś dziecko własne wychowuje??

to wątek o sankach i może niech tak pozostanie??
scorpionec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-09, 11:16   #30
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez scorpionec Pokaż wiadomość
jeśli macie tyle tolerancji i zrozumienia dla swoich dzieci jak same piszecie to i dla innej matki może trochę się znajdzie?? zawsze dziecku warto dobrym przykładem przyświecić
Nie ma tolerancji dla dorosłej osoby, która nie ma tolerancji dla własnego dziecka i jego normalnych, zdrowych zachowań.

A potem wchodzi na forum i krzyczy na inne matki o bezstresowym wychowaniu, o tym że ich dzieci rządzą rodzicem i "wyprawiają co się im rzewnie podoba".

Zwyczajnie nie ma tolerancji dla ignorancji. Amen.

---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ----------

Cytat:
Napisane przez scorpionec Pokaż wiadomość
bo tak naprawdę co was to obchodzi jak ktoś dziecko własne wychowuje??

to wątek o sankach i może niech tak pozostanie??
Odpowiedź poniżej...

Bardziej nas obchodzi ten atak na normalne matki, które się tu wypowiedziały, niż to jak Beata swoje wychowuje.

Cytat:

---------- Dopisano o 13:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ----------

Proponuję czytać uważniej o czym jest temat i skąd się wziął. Ekscytacja jest tu zbędna.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości