|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Spuchnięta warga sromowa + powiększony węzeł chłonny
Hej dziewczyny, potrzebuję wsparcia/rady, bo jestem nieco przerażona
![]() Wczoraj rano poczułam takie nieprzyjemne, bolesne swędzenie w okolicach intymnych. Po uważnym przyjrzeniu się, co jest grane, zobaczyłam, że wyraźnie spuchła mi lewa warga sromowa większa - tak od połowy długości do dołu ![]() Boję się, że to może być coś poważnego, google nic sensownego (jak zwykle) nie podpowiada, a wizytę u ginekologa mam dopiero w piątek. Do tego wszystkiego mam okres (który spóźnił mi się ponad tydzień), boli mnie brzuch + denerwuję się tym węzłem chłonnym i opuchlizną, przez co nie mogę się na niczym skupić... Co to może być? Czy któraś z was miała kiedyś coś podobnego? Nie oczekuję porad medycznych, bo taką poradę otrzymam na wizycie - bardziej chodzi mi o skonfrontowanie doświadczeń, nie wiem, jakieś uspokojenie... Innych objawów nie mam, choroby weneryczne odpadają (nie współżyłam od miesięcy), w przeszłości miałam tylko epizod z grzybicą, ale to wygląda na coś z innej kategorii ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Spuchnięta warga sromowa + powiększony węzeł chłonny
Cytat:
Może to przerośnięty gruczoł Bartoliniego? A może robi Ci się jakiś pryszcz? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Myślałam o tym, bo to jest jednostronne, ale nie mam tam żadnych guzków - a przynajmniej ich nie widzę/nie wyczuwam. Tak jakby spuchł mi cały fałd skórny - początkowo myślałam, że to może jakieś odparzenie/otarcie od wkładek higienicznych, bo ostatnio ciągle ich używałam czekając na okres + były upały. Ale w takiej sytuacji chyba nie byłoby powiększonego węzła chłonnego (?), w dodatku on jest lekko bolesny - czyli prawdopodobnie jest jakiś stan zapalny ![]() Gdyby nie ten okres, to poleciałabym pewnie od razu do jakiegokolwiek lekarza, ale póki co, brzydko mówiąc, leje się ze mnie, więc zaklepałam sobie pierwszy wolny termin u mojej ginekolog - pojutrze. Mam nadzieję, że to nie za późno :/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Jestem już po wizycie, więc napiszę co i jak, bo może kiedyś uspokoi to kogoś z podobnymi objawami
![]() Okazało się, że to jakaś infekcja bakteryjna - najprawdopodobniej wskutek otarcia/odparzenia od wkładek higienicznych, przez uszkodzony naskórek wniknęły jakieś drobnoustroje i się porobiło ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:52.