Wspólne zamieszkanie u niego - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2020-07-09, 22:26   #1
YellowMelllow
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 54

Wspólne zamieszkanie u niego

Cze¶æ Dziewczyny,

Wiem, ¿e to mo¿e wydawaæ siê g³upie, ale mam pewien problem z mieszkaniem ch³opaka. Ma on mieszkanie na kredyt, które jest do¶æ ma³e, ale przede wszystkim urz±dzone po kawalersku - jest bardzo ma³a szafa, w ³azience praktycznie szafek brak, pralka otwierana do góry, wiêc nic nie da siê tam postawiæ, mam jaki¶ sprzêt, którego te¿ nie mia³abym gdzie zmie¶ciæ. Jeste¶my ju¿ jaki¶ czas razem i my¶limy o wspólnym zamieszkaniu. Sama wynajmujê, wiêc decyzja jest do¶æ oczywista, ale jednak czujê pewien niepokój w zwi±zku z zamieszkaniem u niego, bo wiem, ¿e moje rzeczy po prostu siê nie zmieszcz±. Obecnie mam du¿± szafê z wieszakami, schowki, szafki w ³azience na kosmetyki. Od lat wynajmujê, sporo siê przeprowadza³am, mieszka³am czasem "na walizkach" i ca³y czas zbiera³am na mieszkanie o którym od dawna marzê. Tak marzy³am o swoim k±cie tak urz±dzonym jak chcê, ¿e teraz chyba nie mogê siê pogodziæ z tym, ¿e mia³abym zamieszkaæ daleko od miasta i jeszcze w mieszkaniu, które mi nie odpowiada i w którym ¼le siê czujê. Mój ch³opak twierdzi, ¿e znajdzie siê miejsce na moje rzeczy, ale wtedy to wszystko zamieni siê chyba w graciarniê, bo zwyczajnie nie ma przestrzeni. Kocham go, chcê z nim byæ, chcê z nim zamieszkaæ, ale te¿ zale¿y mi na moim komforcie i by³oby to jednak w pewnym sensie docelowe miejsce mojego zamieszkania, przynajmniej na kilka nastêpnych lat, dopóki np. nie kupiliby¶my czego¶ wspólnie albo by¶my siê nie rozstali. Nigdy wcze¶niej z nikim nie mieszka³am, mia³ kto¶ kiedy¶ podobne obawy? Nie wiem jak to ugry¼æ.
YellowMelllow jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-07-10, 04:05   #2
squirrelqa
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 906
Dot.: Wspólne zamieszkanie u niego

Ja bym siê nie przeprowadza³a - ma³o miejsca na Twoje rzeczy, kiepska lokalizacja. Mnie by to uwiera³o od pierwszego dnia.

Mo¿e na próbê wynajêcie czego¶ razem i sprawdzenie siê w ¿yciu na co dzieñ, a jego kawalerka na wynajem. Gdy bêdzie ca³y czas dobrze, to sprzeda¿ kawalerki i kupno wiêkszego mieszkania?

Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz

squirrelqa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-07-10, 06:28   #3
Arlekinowa
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 237

Cytat:
Napisane przez squirrelqa Poka¿ wiadomo¶æ
Mo¿e na próbê wynajêcie czego¶ razem i sprawdzenie siê w ¿yciu na co dzieñ, a jego kawalerka na wynajem. Gdy bêdzie ca³y czas dobrze, to sprzeda¿ kawalerki i kupno wiêkszego mieszkania?
Moim zdaniem to kiepski pomys³. Co w przypadku rozstania? Nie zawsze rozstanie jest konsekwencj± d³ugotrwa³ych wcze¶niejszych problemów i nie zawsze jest pokojowe, czasem na ludzi spada "bomba", np. (odpukaæ) zdrada i trzeba siê wyprowadzaæ teraz, ju¿, natychmiast. Które z nich w takiej sytuacji zostanie w wynajmowanym mieszkaniu (bêdzie go staæ na op³aty w pojedynkê?), a które bêdzie ¿y³o na walizkach po rodzinie? Bo najemcy nie mo¿na tak o, z dnia na dzieñ, wystawiæ za drzwi, bo zwi±zek siê nie uda³ i na hop siup potrzebne mieszkanie.
Inna sprawa, czy facet Autorki siê na to zgodzi. Jakby nie patrzeæ - facet ma swoje mieszkanie, urz±dzi³ je, wykazuje chêci dostosowania go do jeszcze jednej osoby, a mia³by siê wyprowadzaæ i ³adowaæ w kolejne zobowi±zania finansowe, bo Autorce siê wystrój nie podoba i nie ma skrytki na pierdó³ki...

W ogóle, Autorko, jak to konkretnie jest? Szafa faktycznie jest ma³a, ma 60cm szeroko¶ci i 40cm g³êboko¶ci i rzeczywi¶cie fizycznie nie ma opcji upchn±æ tam Twoich ciuchów, czy to bardziej kwestia tego, ¿e wymarzy³a¶ sobie jakie¶ tam mieszkanko, wielk± szafê dêbow± na lwich ³apach, a tam mia³aby¶ mebel z Ikei i to Ciê nie satysfakcjonuje, bo nie jest jak w Twoich wyobra¿eniach? Bo mam trochê wra¿enie, ¿e bardziej chodzi w³a¶nie o ten konflikt rzeczywisto¶æ (nie po Twojej my¶li) vs wyobra¿enia, a to, ¿e jest ma³o miejsca to takie usprawiedliwienie. Ale mogê siê myliæ, tak¿e nie bierz tego do siebie.
Nie mo¿ecie, po prostu, zmieniæ wystroju mieszkania? Nie ma szafek w ³azience to jakie¶ kupcie. Serio, teraz s± takie rozwi±zania przestrzenne dla ma³ych pomieszczeñ, ¿e nie wierzê, ¿e nie da siê wcisn±æ szafeczki na kosmetyki czy nowej szafy na ubrania. Naprawdê, je¶li jeszcze tego nie zrobi³a¶ to poczytaj i poprzegl±daj w internecie zdjêcia, teraz mo¿na odwaliæ kawalerkê jak z ¿urnala bez robienia gruntownego remontu i bêdzie i funkcjonalnie, i piêknie (nie bêdzie graciarni). Tylko, ¿e w to te¿ - mimo wszystko - trzeba bêdzie w³o¿yæ pieni±dze, a nie wiem czy roztropnie jest inwestowaæ w cudze mieszkanie.
Ja, na Twoim miejscu, wprowadzi³abym siê do ch³opaka "na próbê", ¿eby sprawdziæ, czy ten zwi±zek ma realn± szansê bytu, a w miêdzyczasie ogarnê³abym jakie¶ sprytne rozwi±zania przestrzenne (niskim kosztem, nie ma co inwestowaæ w to du¿o hajsu). Je¿eli zwi±zek oka¿e siê dobrze rokuj±cy to wtedy wynajê³abym co¶ ju¿ wspólnie z partnerem. Tylko wa¿ne, ¿eby¶ mu o tym powiedzia³a, ¿e teraz to jest taka chwilowa sytuacja, bo docelowo chcia³aby¶ ¿yæ inaczej, i ¿eby¶cie to przegadali.
Arlekinowa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-07-10, 06:37   #4
squirrelqa
Zakorzenienie

Poda³am takie rozwi±zanie, bo pomieszkiwa³am (nawet nie mieszka³am!) u facetów, u których nie by³o miejsca na moje rzeczy i wiem, jakie to jest wkurzaj±ce. Rozumiem, ¿e nie ka¿dy tak ma i nie dla ka¿dego istotny jest fakt posiadania miejsca na kosmetyki, sprzêt do w³osów, ubrania u³o¿one grupami i 5 par butów.

Autorka ju¿ musi sama przemy¶leæ, czy próby zaanektowania przestrzeni wchodz± w grê, czy tymczasowe przemêczenie siê wchodzi w grê, czy jednak nie.

Stary 2020-07-10, 07:16   #5
YellowMelllow
Raczkowanie

Wspomnia³am mu w rozmowie co¶ o wspólnym wynajmie i wiem, ¿e z jego strony to nie wchodzi w grê. Jedynie sprzeda¿ i kupno czego¶ wspólnie gdyby¶my siê np. pobrali, ale nie wyjdê za kogo¶ z kim nie wiem jak siê mieszka.

Problem jest taki, ¿e pomieszczenia s± ma³e i wszystko jest na styk, wiêc trudno co¶ wstawiæ, ewentualnie stoj±cy wieszak na ubrania na ¶rodku pokoju albo pod oknem..
Stary 2020-07-10, 07:20   #6
Dagunia
Komplikatorka

Wiadomo¶ci: 20 298

Ja bym zamieszka³a na parê mc, a je¶li wszystko bêdzie siê dobrze uk³ada³o to wtedy mo¿na pomy¶leæ o kupnie/wynajêciu czego¶ wiêkszego.
Stary 2020-07-10, 07:28   #7
myweakness118
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 319

Cytat:
Napisane przez YellowMelllow Poka¿ wiadomo¶æ
Wspomnia³am mu w rozmowie co¶ o wspólnym wynajmie i wiem, ¿e z jego strony to nie wchodzi w grê. Jedynie sprzeda¿ i kupno czego¶ wspólnie gdyby¶my siê np. pobrali, ale nie wyjdê za kogo¶ z kim nie wiem jak siê mieszka.

Problem jest taki, ¿e pomieszczenia s± ma³e i wszystko jest na styk, wiêc trudno co¶ wstawiæ, ewentualnie stoj±cy wieszak na ubrania na ¶rodku pokoju albo pod oknem..
Ja bym serio spróbowa³a poszperaæ w internecie o sposobach zagospodarowania ograniczon± przestrzeni± - jest ich naprawdê du¿o, z reszt± kto¶ ju¿ wspomina³ wy¿ej. Sama nie wiesz jak wam siê bêdzie mieszkaæ, to nie ma co od razu pakowaæ siê w takie zobowi±zania jak sprzeda¿ jego lokum i szukanie czego¶ razem.
Nie wiem jaki on by musia³ mieæ du¿y dom ¿eby dodatkowe meble jeszcze tam siê zmie¶ci³y Musicie siê jako¶ dogadaæ, jak masz lepsze to je wymieñcie. Jego szafê mo¿na wymieniæ na bardziej pojemn± itp.
No niestety, masz opcjê albo nie przeprowadzaæ siê, albo spróbowaæ jako¶ sobie poradziæ przy ma³ym metra¿u

myweakness118 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2020-07-10, 07:42   #8
Ava_
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 865

Autorko, rozumiem Ciebie doskonale. Sama mam dzika ilo¶æ ubrañ i rzeczy, a wbudowane szafy, miejsca z potencja³em do przechowywania to pierwsze na co zwracam uwagê szukaj±c mieszkania. Czy Twój ch³opak zdaje sobie sprawê, ze nie pomie¶cisz siê w jego mieszkaniu? Mo¿e on zwyczajnie nie wie, ze potrzebujesz wiêcej miejsca. A co z piwnica/strychem? Je¶li pomieszczenia s± ma³e to wiele tutaj nie ugrasz, przecie¿ mu nie zamontujesz pawlaczy w ca³ym mieszkaniu. Najlepszym wyj¶ciem by³aby wspólna wyprowadzka do czego¶ wiêkszego, a skoro ch³opak jest na nie to mo¿e trzeba mu terapii szokowej. Wprowad¼ siê z ca³ym majdanem, nie bêdzie miejsca na normalne funkcjonowanie to mo¿e zmieni zdanie.

Ava_ jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-07-10, 07:42   #9
YellowMelllow
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez myweakness118 Poka¿ wiadomo¶æ
No niestety, masz opcjê albo nie przeprowadzaæ siê, albo spróbowaæ jako¶ sobie poradziæ przy ma³ym metra¿u

To prawda, niestety nie mam innego rozwi±zania. Dodatkowo dochodzi jeszcze oddalenie od miasta, mo¿e gdyby to by³o w lepszej lokalizacji, by³oby mi mo¿e ³atwiej. Tak czy siak chyba teraz nie ma i tak innego wyj¶cia.
Stary 2020-07-10, 07:44   #10
Krystal_26
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 131

Brak szafek to jedno, ale w takiej ma³ej kawalerce bêdziecie ca³y czas siedzieæ sobie na g³owie, ¿adne nie bêdzie mia³o w ogóle przestrzeni dla siebie. To mo¿e byæ gorszy problem ni¿ brak szafek. Tak samo ta lokalizacja, ¿e masz siê wyprowadzaæ z miasta, co bêdzie np z dojazdami do pracy. Fajnie jak obie osoby maj± co¶ do powiedzenia na ten temat w jakiej lokalizacji bêdziecie mieszkaæ. Mo¿ecie spróbowaæ na razie pomieszkiwaæ u siebie nawzajem, na przyk³ad tydzieñ u niego a potem oboje tydzieñ u Ciebie. Ja bym na razie nie rezygnowa³a z wynajmowania swojego mieszkania bo jak co¶ wam nie wyjdzie (w takim ma³ym mieszkanku ³atwo siê pok³óciæ jak siê ci±gle siedzi sobie na g³owie) albo na przyk³ad dojazdy do pracy siê oka¿± koszmarem, to zostaniesz nagle na lodzie, te¿ mo¿e potem byæ Ci ciê¿ko znale¼æ nowe mieszkanie na wynajem w rozs±dnej lokalizacji i za rozs±dn± cenê
Krystal_26 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-07-10, 07:48   #11
YellowMelllow
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ava_ Poka¿ wiadomo¶æ
Autorko, rozumiem Ciebie doskonale. Sama mam dzika ilo¶æ ubrañ i rzeczy, a wbudowane szafy, miejsca z potencja³em do przechowywania to pierwsze na co zwracam uwagê szukaj±c mieszkania. Czy Twój ch³opak zdaje sobie sprawê, ze nie pomie¶cisz siê w jego mieszkaniu? Mo¿e on zwyczajnie nie wie, ze potrzebujesz wiêcej miejsca. A co z piwnica/strychem? Je¶li pomieszczenia s± ma³e to wiele tutaj nie ugrasz, przecie¿ mu nie zamontujesz pawlaczy w ca³ym mieszkaniu. Najlepszym wyj¶ciem by³aby wspólna wyprowadzka do czego¶ wiêkszego, a skoro ch³opak jest na nie to mo¿e trzeba mu terapii szokowej. Wprowad¼ siê z ca³ym majdanem, nie bêdzie miejsca na normalne funkcjonowanie to mo¿e zmieni zdanie.
Mam sporo ubrañ i kosmetyków, ale te¿ nie jest to chyba dzika ilo¶æ, wszystko noszê i wszystkiego u¿ywam. On twierdzi, ¿e siê zmieszczê, ale jak u mnie jest to przecie¿ widzi tylko szafê, nie wie ile faktycznie mam rzeczy i my¶lê, ¿e dopiero przy przeprowadzce by to wysz³o.

---------- Dopisano o 07:48 ---------- Poprzedni post napisano o 07:46 ----------

Cytat:
Napisane przez Krystal_26 Poka¿ wiadomo¶æ
Brak szafek to jedno, ale w takiej ma³ej kawalerce bêdziecie ca³y czas siedzieæ sobie na g³owie, ¿adne nie bêdzie mia³o w ogóle przestrzeni dla siebie. To mo¿e byæ gorszy problem ni¿ brak szafek. Tak samo ta lokalizacja, ¿e masz siê wyprowadzaæ z miasta, co bêdzie np z dojazdami do pracy. Fajnie jak obie osoby maj± co¶ do powiedzenia na ten temat w jakiej lokalizacji bêdziecie mieszkaæ. Mo¿ecie spróbowaæ na razie pomieszkiwaæ u siebie nawzajem, na przyk³ad tydzieñ u niego a potem oboje tydzieñ u Ciebie. Ja bym na razie nie rezygnowa³a z wynajmowania swojego mieszkania bo jak co¶ wam nie wyjdzie (w takim ma³ym mieszkanku ³atwo siê pok³óciæ jak siê ci±gle siedzi sobie na g³owie) albo na przyk³ad dojazdy do pracy siê oka¿± koszmarem, to zostaniesz nagle na lodzie, te¿ mo¿e potem byæ Ci ciê¿ko znale¼æ nowe mieszkanie na wynajem w rozs±dnej lokalizacji i za rozs±dn± cenê
S± tam 2 pokoje, wiêc nie jest tak, ¿e nie ma przestrzeni. Z dojazdami da³abym radê, bo mam samochód, chocia¿ musia³abym trochê zmieniæ tryb ¿ycia, wcze¶niej sporo wychodzi³am. U mnie nie ma warunków na d³u¿sze pomieszkiwanie, u niego pomieszka³am, ale po latach ¿ycia na walizkach nie mam na to ju¿ wiêcej ochoty.
Stary 2020-07-10, 07:55   #12
Ballantines_1
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 830

Cytat:
Napisane przez Krystal_26 Poka¿ wiadomo¶æ
Zgadzam siê. W ¿yciu dobrowolnie nie wyprowadzi³abym siê do mieszkania w gorszej lokalizacji. A mo¿e on zamieszka u Ciebie, a swoje wynajmie? Przecie¿ i tak by wyszed³ na zero, a pisa³a¶, ¿e Twoje mieszkanie ma szafê, schowki... wiêc wnioskujê, ¿e jest zwyczajnie wiêksze. Kawalerka to w ogóle dla mnie jest tragiczne rozwi±zanie dla pary, bo nie daje absolutnie ¿adnej przestrzeni osobistej. Dla mnie by³by to strza³ w kolano, bo wiem, ¿e notorycznie by³yby zgrzyty. Mam jaki¶ tam swój harmonogram dnia i nie wyobra¿am sobie, ¿e nie mogê sobie zrobiæ mojej standardowej 20 minutowej drzemki po obiadokolacji w drugim pokoju albo pouczyæ siê angielskiego online w samotno¶ci. Przemy¶l to jeszcze, serio

Cytat:
Napisane przez myweakness118 Poka¿ wiadomo¶æ
Ja bym serio spróbowa³a poszperaæ w internecie o sposobach zagospodarowania ograniczon± przestrzeni± - jest ich naprawdê du¿o, z reszt± kto¶ ju¿ wspomina³ wy¿ej. Sama nie wiesz jak wam siê bêdzie mieszkaæ, to nie ma co od razu pakowaæ siê w takie zobowi±zania jak sprzeda¿ jego lokum i szukanie czego¶ razem.
Nie wiem jaki on by musia³ mieæ du¿y dom ¿eby dodatkowe meble jeszcze tam siê zmie¶ci³y Musicie siê jako¶ dogadaæ, jak masz lepsze to je wymieñcie. Jego szafê mo¿na wymieniæ na bardziej pojemn± itp.

W tym te¿ jest sporo prawdy. Mo¿esz spróbowaæ przemêczyæ siê miesi±c czy dwa, je¶li jako¶ siê zgracie to czê¶æ z od³o¿onych pieniêdzy, które sama pisa³a¶, ¿e posiadasz zainwestowaæ w przeorganizowanie przestrzeni. Wiem, ¿e nie na to zbiera³a¶, ale czym¿e jest na przyk³ad 5-10 tys. wydane w imiê w³asnego komfortu? Niczym, a cz³owiek chodzi szczê¶liwy. Ile ta kawalerka ma metrów?

Edytowane przez Ballantines_1
Czas edycji: 2020-07-10 o 08:02
Ballantines_1 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-07-10, 08:02   #13
squirrelqa
Zakorzenienie

Aaa, tak napisa³a¶, ¿e to mieszkanie "urz±dzone po kawalersku", to wszystkie my¶limy, ¿e to kawalerka jakie¶ max 25 metrów A teraz napisa³a¶, ¿e s± 2 pokoje.

Sytuacja kiepska, ale powiem Ci, ¿e rozumiem Twoje wahanie - zmienia³am miejsca zamieszkania 9 razy w obrêbie jednego miasta i ju¿ te¿ mia³am serdecznie do¶æ migrowania z ca³ym majdanem i uk³adania siê w nowym miejscu. A jak jeszcze tu dochodzi ¶rednia lokalizacja, to te¿ spory minus (nawet z samochodem, bo jak znajomi bêd± chcieli odwiedziæ, a nie maj± samochodu? To zawsze jakie¶ utrudnienie).

Stary 2020-07-10, 08:08   #14
Ballantines_1
Rozeznanie

Cytat:
Mam sporo ubrañ i kosmetyków, ale te¿ nie jest to chyba dzika ilo¶æ, wszystko noszê i wszystkiego u¿ywam. On twierdzi, ¿e siê zmieszczê, ale jak u mnie jest to przecie¿ widzi tylko szafê, nie wie ile faktycznie mam rzeczy i my¶lê, ¿e dopiero przy przeprowadzce by to wysz³o.

---------- Dopisano o 07:48 ---------- Poprzedni post napisano o 07:46 ----------

S± tam 2 pokoje, wiêc nie jest tak, ¿e nie ma przestrzeni. Z dojazdami da³abym radê, bo mam samochód, chocia¿ musia³abym trochê zmieniæ tryb ¿ycia, wcze¶niej sporo wychodzi³am. U mnie nie ma warunków na d³u¿sze pomieszkiwanie, u niego pomieszka³am, ale po latach ¿ycia na walizkach nie mam na to ju¿ wiêcej ochoty.
No to je¶li s± dwa pokoje to ju¿ jeden problem z g³owy. Si±d¼ sobie w weekend i poogl±daj jak mo¿na fajnie zagospodarowaæ przestrzeñ, cz³owiek na prawdê mo¿e siê zdziwiæ. Moi znajomi maj± na przyk³ad ³ó¿ko, które ¶ci±gaj± ze ¶ciany, co da³o im miejsce na zabudowan± szafê na przeciwleg³ej ¶cianie Pogadaj z T¯, czy zgodzi siê na ewentualn± Twoj± ingerencjê w jego przestrzeñ za na przyk³ad 3 miesi±ce i do dzie³a. Je¶li facet jest normalny to zrozumie, ¿e mieszkaj±c razem masz prawo chcieæ czuæ siê tam dobrze i sam z chêci± zaanga¿uje siê w lifting mieszkania Pralkê mo¿na sprzedaæ i kupiæ u¿ywan± w tej samej cenie, do której wrzuca siê pranie od frontu. Generalnie mo¿na znale¼æ du¿o prawie nowych rzeczy na olx, bo ludzie czêsto wynajmuj±, kupuj± sprzêty/meble, a pó¼niej nie maj± co z tym zrobiæ, bo na przyk³ad w innym mieszkaniu szafa ju¿ jest, albo kupili swoje m i robi± w innym stylu.

Czas edycji: 2020-07-10 o 08:11
Stary 2020-07-10, 08:16   #15
cukierek_z_cykuty
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 257

Cytat:

Zapro¶ ch³opa na wspólne pakowanie twojego dobytku. Jak zobaczy ile masz klamotów (bez urazy, ja te¿ mam ) i wystraszy siê gdzie to u siebie poupycha to mu mo¿e mina zrzednie. Potem we¼cie tyle kartonów ile dacie radê (znaczy same najpotrzebniejsze rzeczy ) i wprowad¼ siê do niego bez wypowiadania umowy twojego mieszkania póki co. Pó¼niej jeszcze tylko trochê mêczarni, potykania siê o wolno stoj±ce graty, kilka k³ótni o walaj±ce siê luzem rzeczy i mo¿e kole¶ przejrzy na oczy i jednak zdecyduje co¶ z tob± wynaj±æ (a swoje mieszkanie mo¿e wynaj±æ komu¶, nie musi od razu sprzedawaæ)
cukierek_z_cykuty jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-07-10, 08:17   #16
Veredise
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 493

Z punktu widzenia faceta, gdybym kupi³a mieszkanie na kredyt i je urz±dzi³a, a kto¶ by mi zaproponowa³ wynajem czego¶ innego, to te¿ bym odmówi³a. Nie po to ma mieszkanie, ¿eby wynajmowaæ. 2 pokoje to wcale nie tak ma³o, no chyba, ¿e mieszkanie ma grubo poni¿ej 30 m2.
Jest urz±dzone tak, jak jemu pasowa³o, bo to jego mieszkanie. Nie ma szafek w ³azience, bo widocznie nie by³y mu potrzebne. Mo¿e on te¿ o tym marzy³, ¿eby sobie urz±dziæ w³asny k±t? Wymaganie, ¿e teraz ma go porzuciæ jest strasznie egoistyczne. Zw³aszcza, ¿e powiedzia³, ¿e zrobi miejsce i ¿e rzeczy autorki siê zmieszcz±.

Edytowane przez Veredise
Czas edycji: 2020-07-10 o 08:18
Veredise jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-07-10, 08:21   #17
Ballantines_1
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Veredise Poka¿ wiadomo¶æ
Z punktu widzenia faceta, gdybym kupi³a mieszkanie na kredyt i je urz±dzi³a, a kto¶ by mi zaproponowa³ wynajem czego¶ innego, to te¿ bym odmówi³a. Nie po to ma mieszkanie, ¿eby wynajmowaæ. 2 pokoje to wcale nie tak ma³o, no chyba, ¿e mieszkanie ma grubo poni¿ej 30 m2.
Jest urz±dzone tak, jak jemy pasowa³o, bo to jego mieszkanie. Nie ma szafek w ³azience, bo widocznie nie by³y mu potrzebne. Mo¿e on te¿ o tym marzy³, ¿eby sobie urz±dziæ w³asny k±t? Wymaganie, ¿e teraz ma go porzuciæ jest strasznie egoistyczne. Zw³aszcza, ¿e powiedzia³, ¿e zrobi miejsce i ¿e rzeczy autorki siê zmieszcz±.

Mój T¯ wprowadza siê aktualnie do mojego mieszkania (po rodzicach, ale jednak mojego) i nie wyobra¿am sobie, ¿eby powiedzieæ mu "mi siê tak podoba, zwolniê Ci dwie szafki i cze¶æ". Robimy lekki remont, ¿eby nam obojgu razem siê tam dobrze mieszka³o.
Jak ju¿ pisa³am wy¿ej dokupienie szafek, poprzesuwanie kilku rzeczy i zmiana pralki z u¿ywanej ³adowanej od góry na u¿ywan± ³adowan± od przodu to kwestia paru tysiêcy. I normalny, kochaj±cy facet powinien to zrozumieæ i nawet siê zaanga¿owaæ w tego typu zmiany, bo powinno mu zale¿eæ, ¿eby jej te¿ siê dobrze mieszka³o. Nie mówiê, ze od razu, ale na przyk³ad za kilka miesiêcy, je¶li stwierdz±, ¿e siê fajnie dogaduj± i warto.
Stary 2020-07-10, 08:25   #18
4bf691ac28ce4b7c42a5e5e37940d2d92e088cdd_611061f254610
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 4 361

A ile jeste¶cie razem?
4bf691ac28ce4b7c42a5e5e37940d2d92e088cdd_611061f254610 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-07-10, 08:33   #19
bbab4b1e68366f09bc3914c9672f02df694c852f_622be7447f718
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 4 592

Ja bym siê przeprowadzi³a. O ile rzeczywi¶cie mieszkanie nie ma 25 m (ja mam szalone 34 ) to naprawdê da siê sporo zmie¶ciæ, nawet je¶li trafi siê na osobê z du¿± ilo¶ci± rzeczy. Sama przeprowadza³am siê kilka razy w moim mie¶cie i te¿ ju¿ mia³am do¶æ. Zdarzy³o mi siê mieszkaæ i pomieszkiwaæ z moimi facetami (z jednym nawet urz±dzali¶my jego ma³e mieszkanko ) i nawet w ma³ym metra¿u da siê ¿yæ. Ale fakt, ja nie mam du¿o rzeczy i fakt 2, zawsze by³y 2 pokoje (dla mnie przera¿aj±ca by³aby konieczno¶æ spêdzania ca³ego czasu razem).
Gorsza lokalizacja, ok, rozumiem ból. Ale masz auto, a to miejsce nie jest na ca³e ¿ycie i nawet nie wiem, czemu kto¶ pisze, ¿e na kilka lat. My¶lê, ¿e je¶li bêdzie siê Wam dobrze razem ¿y³o to pewnie po kilku(nastu) miesi±cach bêdziecie chcieli poszukaæ czego¶ wiêkszego. Dlaczego on jest przeciwnikiem wspólnego wynajmu albo zakupu po ¶lubie? Co to magicznie zmienia? Mo¿e w³a¶nie jak bêdzie siê potyka³ o wspólne rzeczy to bêdzie mia³ jak±¶ refleksjê. Mo¿e ma jak±¶ niezbyt ¿yciow± wizjê wspólnego ¿ycia

Ja bym po prostu stara³a siê wspólnie ju¿ teraz zaplanowaæ przechowywanie w mieszkaniu, staraæ siê przeorganizowaæ aktualne umeblowanie.

---------- Dopisano o 08:33 ---------- Poprzedni post napisano o 08:29 ----------

Cytat:
Napisane przez Ballantines_1 Poka¿ wiadomo¶æ
Mój T¯ wprowadza siê aktualnie do mojego mieszkania (po rodzicach, ale jednak mojego) i nie wyobra¿am sobie, ¿eby powiedzieæ mu "mi siê tak podoba, zwolniê Ci dwie szafki i cze¶æ". Robimy lekki remont, ¿eby nam obojgu razem siê tam dobrze mieszka³o.
Jak ju¿ pisa³am wy¿ej dokupienie szafek, poprzesuwanie kilku rzeczy i zmiana pralki z u¿ywanej ³adowanej od góry na u¿ywan± ³adowan± od przodu to kwestia paru tysiêcy. I normalny, kochaj±cy facet powinien to zrozumieæ i nawet siê zaanga¿owaæ w tego typu zmiany, bo powinno mu zale¿eæ, ¿eby jej te¿ siê dobrze mieszka³o. Nie mówiê, ze od razu, ale na przyk³ad za kilka miesiêcy, je¶li stwierdz±, ¿e siê fajnie dogaduj± i warto.

bbab4b1e68366f09bc3914c9672f02df694c852f_622be7447f718 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2020-07-10, 08:33   #20
Veredise
Zakorzenienie

W ¿yciu bym nie wymieni³a dobrej pralki, która dzia³a, na inn± tylko dlatego, ¿eby mo¿na na niej trzymaæ kosmetyki. To jest tak irracjonalne, ¿e nie wiem nawet jak mo¿na wpa¶æ na taki pomys³. Taki sprzêt kosztuje i to du¿o. Do tego wyrzucanie dzia³aj±cego sprzêtu jest zarówno nieekonomiczne, jak i nieekologiczne.
Co innego zrobiæ remont z okazji, ¿e siê kto¶ wprowadza, je¶li ten remont i tak pasuje i by³by zrobiony (bo wiadomo, ¿e co kilka lat siê robi). A co innego pozmieniaæ wiêkszo¶æ w swoim w miarê nowym mieszkaniu, bo komu¶ nie pasuj± detale typu "na pralce nie mo¿na trzymaæ kosmetyków".

Stary 2020-07-10, 08:44   #21
Ballantines_1
Rozeznanie

Cytat:
W ¿yciu bym nie wymieni³a dobrej pralki, która dzia³a, na inn± tylko dlatego, ¿eby mo¿na na niej trzymaæ kosmetyki. To jest tak irracjonalne, ¿e nie wiem nawet jak mo¿na wpa¶æ na taki pomys³. Taki sprzêt kosztuje i to du¿o. Do tego wyrzucanie dzia³aj±cego sprzêtu jest zarówno nieekonomiczne, jak i nieekologiczne.
Co innego zrobiæ remont z okazji, ¿e siê kto¶ wprowadza, je¶li ten remont i tak pasuje i by³by zrobiony (bo wiadomo, ¿e co kilka lat siê robi). A co innego pozmieniaæ wiêkszo¶æ w swoim w miarê nowym mieszkaniu, bo komu¶ nie pasuj± detale typu "na pralce nie mo¿na trzymaæ kosmetyków".

Przeczyta³a¶ co napisa³am? Kto mówi o wyrzucaniu? Wystawiam swoj± na olx i kupujê w tej samej cenie pralkê w podobnym wieku i z t± sam± funkcjonalno¶ci±, ale ³adowan± od frontu. Ja nie wyobra¿am sobie, ¿ebym w ³azience nie mia³a miejsca na kosmetyki. Co mam z nimi biegaæ pod pach± czy w jakiej¶ walizce 3x dziennie? Ludzie na prawdê wystawiaj± pralki 2-3 letnie, sprawd¼ sobie. Czêsto w³a¶nie id± na najem, gdzie pralki/szafy/³o¿ka nie ma w pakiecie, kupuj± nowe, a pó¼niej to sprzedaj±, bo w innym mieszkaniu ju¿ maj± w pakiecie, albo kupili swoje i akurat to im nie pasuje do wystroju/metra¿u. Ca³a akcja wymiany pralki wymaga jedynie zrobienia fotek i poszperania na olx przez tydzieñ czy dwa. To taki wyczyn?
Dla przyk³adu, ja w czasie remontu kupi³am na olx:
- 1,5 letni± zmywarkê na gwarancji, bo najemca nie mia³, a chcia³, a teraz siê wynosz± do innego miata i nie ma co z ni± zrobiæ. Moja mia³± 12 lat i zaczê³a przeciekaæ, wiêc tutaj to nie ze wzglêdu na T¯ ta zmiana
- komodê z BRW 2 letni± prawie nie u¿ywan±, bo s³u¿y³a jako szafka na graty
- ³ó¿ko (stela¿), poniewa¿ najemcy miêli pust± sypialniê, kupili, ale siê wynosz± na swoje i chc± inne.Zero ¶ladów u¿ytkowania

Na prawdê da siê.

Czas edycji: 2020-07-10 o 08:50
Stary 2020-07-10, 08:48   #22
YellowMelllow
Raczkowanie

[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;87989763]A ile jeste¶cie razem?[/QUOTE]
Nieca³y rok.
Stary 2020-07-10, 08:48   #23
Veredise
Zakorzenienie

A pó¼niej te pralki magicznie zmieniaj± siê miejscami w mieszkaniu, nie?
Nie kupi³abym u¿ywanej pralki, bo nigdy nie wiadomo jak d³ugo pochodzi itp. Ja o swoje sprzêty dbam. I nie wiem, czy kto¶ inny te¿ dba. I nie po to dbam, ¿eby je wymieniaæ po chwili, bo kto¶ ma taki kaprys. Tylko ¿eby s³u¿y³y, dopóki mog± i s± potrzebne.
W ogóle co za pomys³ z t± pralk±... Tylko na pralce w ³azience mo¿na trzymaæ kosmetyki? Jest multum innych mo¿liwo¶ci, wystarczy zobaczyæ w katalogu ikea jak siê urz±dza ³azienki.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2020-07-10, 08:49   #24
YellowMelllow
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cukierek_z_cykuty Poka¿ wiadomo¶æ
Zapro¶ ch³opa na wspólne pakowanie twojego dobytku. Jak zobaczy ile masz klamotów (bez urazy, ja te¿ mam ) i wystraszy siê gdzie to u siebie poupycha to mu mo¿e mina zrzednie. Potem we¼cie tyle kartonów ile dacie radê (znaczy same najpotrzebniejsze rzeczy ) i wprowad¼ siê do niego bez wypowiadania umowy twojego mieszkania póki co. Pó¼niej jeszcze tylko trochê mêczarni, potykania siê o wolno stoj±ce graty, kilka k³ótni o walaj±ce siê luzem rzeczy i mo¿e kole¶ przejrzy na oczy i jednak zdecyduje co¶ z tob± wynaj±æ (a swoje mieszkanie mo¿e wynaj±æ komu¶, nie musi od razu sprzedawaæ)
Haha, jest to jakie¶ rozwi±zanie. My¶lê, ¿e on nie zdaje sobie sprawy po prostu ile mam rzeczy. On w tym momencie ma szafê typu s³upek z 4 pó³kami, wieszaków brak, jak pomieszkiwa³am u niego kosmetyki musia³am trzymaæ w kosmetyczce na tej otwieranej pralce, nawet nie mia³am gdzie tego wypakowaæ.

On tam mieszka od niedawna, te¿ nie staæ go na ci±g³e remonty, wiêc nie wymaga³abym od niego ¿eby teraz wszystko przerabia³. Z drugiej strony wiem, ¿e dla mnie mieszkanie tam, bo bêdzie powrót do prowizorki.

Edytowane przez YellowMelllow
Czas edycji: 2020-07-10 o 08:51
Stary 2020-07-10, 08:55   #25
Ballantines_1
Rozeznanie

Cytat:
A pó¼niej te pralki magicznie zmieniaj± siê miejscami w mieszkaniu, nie?
Nie kupi³abym u¿ywanej pralki, bo nigdy nie wiadomo jak d³ugo pochodzi itp. Ja o swoje sprzêty dbam. I nie wiem, czy kto¶ inny te¿ dba. I nie po to dbam, ¿eby je wymieniaæ po chwili, bo kto¶ ma taki kaprys. Tylko ¿eby s³u¿y³y, dopóki mog± i s± potrzebne.
W ogóle co za pomys³ z t± pralk±... Tylko na pralce w ³azience mo¿na trzymaæ kosmetyki? Jest multum innych mo¿liwo¶ci, wystarczy zobaczyæ w katalogu ikea jak siê urz±dza ³azienki.

Oczywi¶cie, mo¿na dokupiæ szafki, co te¿ sugerowa³am. Pralka to tylko przyk³ad, sposobów na dostosowanie mieszkania jest mnóstwo. Chodzi g³ownie o chêci z jego strony, je¶li bêd±, to dalej ju¿ pójdzie. Byle, by nie prezentowa³ postawy pt. "ja sobie tak zrobi³em, mi siê podoba, a Ty masz 3 pó³ki w szafie i siê ciesz"

---------- Dopisano o 09:55 ---------- Poprzedni post napisano o 09:52 ----------

Cytat:
Haha, jest to jakie¶ rozwi±zanie. My¶lê, ¿e on nie zdaje sobie sprawy po prostu ile mam rzeczy. On w tym momencie ma szafê typu s³upek z 4 pó³kami, wieszaków brak, jak pomieszkiwa³am u niego kosmetyki musia³am trzymaæ w kosmetyczce na tej otwieranej pralce, nawet nie mia³am gdzie tego wypakowaæ.

On tam mieszka od niedawna, te¿ nie staæ go na ci±g³e remonty, wiêc nie wymaga³abym od niego ¿eby teraz wszystko przerabia³. Z drugiej strony wiem, ¿e dla mnie mieszkanie tam, bo bêdzie powrót do prowizorki.
Sama pisa³a¶, ¿e masz jakie¶ oszczêdno¶ci. Mog³aby¶ zainwestowaæ parê tysiêcy na ewentualne dokupienie niezbêdnych szafek itd. ?
Stary 2020-07-10, 09:04   #26
YellowMelllow
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ballantines_1 Poka¿ wiadomo¶æ
Oczywi¶cie, mo¿na dokupiæ szafki, co te¿ sugerowa³am. Pralka to tylko przyk³ad, sposobów na dostosowanie mieszkania jest mnóstwo. Chodzi g³ownie o chêci z jego strony, je¶li bêd±, to dalej ju¿ pójdzie. Byle, by nie prezentowa³ postawy pt. "ja sobie tak zrobi³em, mi siê podoba, a Ty masz 3 pó³ki w szafie i siê ciesz"

---------- Dopisano o 09:55 ---------- Poprzedni post napisano o 09:52 ----------

Sama pisa³a¶, ¿e masz jakie¶ oszczêdno¶ci. Mog³aby¶ zainwestowaæ parê tysiêcy na ewentualne dokupienie niezbêdnych szafek itd. ?
Szczerze powiedziawszy nie, jeste¶my z sob± nieca³y rok, nie zarabiam kroci i ka¿dy grosz odk³adam na swoje mieszkanie. 5-10 tys. to dla mnie spory wydatek jak na nie swoje mieszkanie
Stary 2020-07-10, 09:04   #27
cukierek_z_cykuty
Zadomowienie

Cytat:

No domy¶lam siê, bo mój (wtedy jeszcze) nie m±¿ te¿ mia³ kawalerskie mieszkanko, co do którego najpierw by³o "czuj siê jak u siebie", "zmie¶cimy siê", a potem "o boszzz czemu twoje szampony/balsamy/peelingi wysypuj± siê z ³azienki (bo nie by³o w niej szafki szerloku )!??!?one1!!". A ja tam tylko pomieszkiwa³am, nawet siê na dobre nie wprowadzi³am.

Serio, staæ by was by³o zamieszkaæ tak na próbê u niego zatrzymuj±c póki co twój wynajem? To tak bym zrobi³a. Mo¿e na miesi±c, mo¿e na trzy, albo bêdziecie siê potykaæ o siebie i graty, albo akurat siê u³o¿y jakim¶ cudem i siê "zmie¶cicie".
Stary 2020-07-10, 09:08   #28
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 16 083

A gdzie mieszkasz teraz? Musisz zabierac wszystko ze soba?
Moze wez tylko letnie ubrania te zimowe zostawu rodziców i zobacz jak wam siê ¿yje razem zanim zaczniesz przebudowywac jego mieszkanie albo wynajmowaæ inne wspolnie bo ja nie wiem jak inni my¶l± ale jak dla mnie to mo¿e jeszcze nast±piæ niewypa³ nie widzê w tobie ¿adnej rado¶ci z faktu ze zamieszkacie razem ¿adnego entuzjazmu jaki zwykle panuje kiedy wyprowadzamy siê pierwszy raz z kim¶ kogo kochasz
Tu jest pelny negatywizm i marudzenie niezbyt dobry start
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-07-10, 09:11   #29
YellowMelllow
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cukierek_z_cykuty Poka¿ wiadomo¶æ
No domy¶lam siê, bo mój (wtedy jeszcze) nie m±¿ te¿ mia³ kawalerskie mieszkanko, co do którego najpierw by³o "czuj siê jak u siebie", "zmie¶cimy siê", a potem "o boszzz czemu twoje szampony/balsamy/peelingi wysypuj± siê z ³azienki (bo nie by³o w niej szafki szerloku )!??!?one1!!". A ja tam tylko pomieszkiwa³am, nawet siê na dobre nie wprowadzi³am.

Serio, staæ by was by³o zamieszkaæ tak na próbê u niego zatrzymuj±c póki co twój wynajem? To tak bym zrobi³a. Mo¿e na miesi±c, mo¿e na trzy, albo bêdziecie siê potykaæ o siebie i graty, albo akurat siê u³o¿y jakim¶ cudem i siê "zmie¶cicie".
Jak to rozwi±zali¶cie?

---------- Dopisano o 09:11 ---------- Poprzedni post napisano o 09:08 ----------

[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;87989889]A gdzie mieszkasz teraz? Musisz zabierac wszystko ze soba?
Moze wez tylko letnie ubrania te zimowe zostawu rodziców i zobacz jak wam siê ¿yje razem zanim zaczniesz przebudowywac jego mieszkanie albo wynajmowaæ inne wspolnie bo ja nie wiem jak inni my¶l± ale jak dla mnie to mo¿e jeszcze nast±piæ niewypa³ nie widzê w tobie ¿adnej rado¶ci z faktu ze zamieszkacie razem ¿adnego entuzjazmu jaki zwykle panuje kiedy wyprowadzamy siê pierwszy raz z kim¶ kogo kochasz
Tu jest pelny negatywizm i marudzenie niezbyt dobry start[/QUOTE]
Przeprowadza³am siê w ¿yciu jakie¶ kilkana¶cie razy jak nie wiêcej w Polsce i za granic± i po prostu warunki mieszkaniowe to dla mnie dra¿liwy temat. Wymarzy³am sobie, ¿e przecierpiê ró¿ne warunki mieszkaniowe, bo nied³ugo bêdê na swoim i bêdzie super (mia³am kupiæ co¶ swojego koñcem tego roku). Trudno mi siê rozstaæ z t± wizj±.
Wynajmujê kawalerkê, wszystkie zbêdne rzeczy ju¿ wywioz³am do rodziców. Ale na 4 pó³kach trudno siê zmie¶ciæ tak czy siak.

Edytowane przez YellowMelllow
Czas edycji: 2020-07-10 o 09:14
Stary 2020-07-10, 09:11   #30
cukierek_z_cykuty
Zadomowienie

Cytat:
Jak to rozwi±zali¶cie?
Znale¼li¶my co¶ wiêkszego razem, ale my byli¶my ze sob± wtedy ju¿ d³ugo, wiêc u nas odpada³y dylematy zwi±zane z tym, czy spêdzimy razem resztê ¿ycia.
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2020-07-18 14:47:55

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:51.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.