![]() |
#1 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 54
|
Wspólne zamieszkanie u niego
Cze¶æ Dziewczyny,
Wiem, ¿e to mo¿e wydawaæ siê g³upie, ale mam pewien problem z mieszkaniem ch³opaka. Ma on mieszkanie na kredyt, które jest do¶æ ma³e, ale przede wszystkim urz±dzone po kawalersku - jest bardzo ma³a szafa, w ³azience praktycznie szafek brak, pralka otwierana do góry, wiêc nic nie da siê tam postawiæ, mam jaki¶ sprzêt, którego te¿ nie mia³abym gdzie zmie¶ciæ. Jeste¶my ju¿ jaki¶ czas razem i my¶limy o wspólnym zamieszkaniu. Sama wynajmujê, wiêc decyzja jest do¶æ oczywista, ale jednak czujê pewien niepokój w zwi±zku z zamieszkaniem u niego, bo wiem, ¿e moje rzeczy po prostu siê nie zmieszcz±. Obecnie mam du¿± szafê z wieszakami, schowki, szafki w ³azience na kosmetyki. Od lat wynajmujê, sporo siê przeprowadza³am, mieszka³am czasem "na walizkach" i ca³y czas zbiera³am na mieszkanie o którym od dawna marzê. Tak marzy³am o swoim k±cie tak urz±dzonym jak chcê, ¿e teraz chyba nie mogê siê pogodziæ z tym, ¿e mia³abym zamieszkaæ daleko od miasta i jeszcze w mieszkaniu, które mi nie odpowiada i w którym ¼le siê czujê. Mój ch³opak twierdzi, ¿e znajdzie siê miejsce na moje rzeczy, ale wtedy to wszystko zamieni siê chyba w graciarniê, bo zwyczajnie nie ma przestrzeni. Kocham go, chcê z nim byæ, chcê z nim zamieszkaæ, ale te¿ zale¿y mi na moim komforcie i by³oby to jednak w pewnym sensie docelowe miejsce mojego zamieszkania, przynajmniej na kilka nastêpnych lat, dopóki np. nie kupiliby¶my czego¶ wspólnie albo by¶my siê nie rozstali. Nigdy wcze¶niej z nikim nie mieszka³am, mia³ kto¶ kiedy¶ podobne obawy? Nie wiem jak to ugry¼æ. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 906
|
Dot.: Wspólne zamieszkanie u niego
Ja bym siê nie przeprowadza³a - ma³o miejsca na Twoje rzeczy, kiepska lokalizacja. Mnie by to uwiera³o od pierwszego dnia.
Mo¿e na próbê wynajêcie czego¶ razem i sprawdzenie siê w ¿yciu na co dzieñ, a jego kawalerka na wynajem. Gdy bêdzie ca³y czas dobrze, to sprzeda¿ kawalerki i kupno wiêkszego mieszkania? Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 237
|
Cytat:
Inna sprawa, czy facet Autorki siê na to zgodzi. Jakby nie patrzeæ - facet ma swoje mieszkanie, urz±dzi³ je, wykazuje chêci dostosowania go do jeszcze jednej osoby, a mia³by siê wyprowadzaæ i ³adowaæ w kolejne zobowi±zania finansowe, bo Autorce siê wystrój nie podoba i nie ma skrytki na pierdó³ki... W ogóle, Autorko, jak to konkretnie jest? Szafa faktycznie jest ma³a, ma 60cm szeroko¶ci i 40cm g³êboko¶ci i rzeczywi¶cie fizycznie nie ma opcji upchn±æ tam Twoich ciuchów, czy to bardziej kwestia tego, ¿e wymarzy³a¶ sobie jakie¶ tam mieszkanko, wielk± szafê dêbow± na lwich ³apach, a tam mia³aby¶ mebel z Ikei i to Ciê nie satysfakcjonuje, bo nie jest jak w Twoich wyobra¿eniach? Bo mam trochê wra¿enie, ¿e bardziej chodzi w³a¶nie o ten konflikt rzeczywisto¶æ (nie po Twojej my¶li) vs wyobra¿enia, a to, ¿e jest ma³o miejsca to takie usprawiedliwienie. Ale mogê siê myliæ, tak¿e nie bierz tego do siebie. Nie mo¿ecie, po prostu, zmieniæ wystroju mieszkania? Nie ma szafek w ³azience to jakie¶ kupcie. Serio, teraz s± takie rozwi±zania przestrzenne dla ma³ych pomieszczeñ, ¿e nie wierzê, ¿e nie da siê wcisn±æ szafeczki na kosmetyki czy nowej szafy na ubrania. Naprawdê, je¶li jeszcze tego nie zrobi³a¶ to poczytaj i poprzegl±daj w internecie zdjêcia, teraz mo¿na odwaliæ kawalerkê jak z ¿urnala bez robienia gruntownego remontu i bêdzie i funkcjonalnie, i piêknie (nie bêdzie graciarni). Tylko, ¿e w to te¿ - mimo wszystko - trzeba bêdzie w³o¿yæ pieni±dze, a nie wiem czy roztropnie jest inwestowaæ w cudze mieszkanie. Ja, na Twoim miejscu, wprowadzi³abym siê do ch³opaka "na próbê", ¿eby sprawdziæ, czy ten zwi±zek ma realn± szansê bytu, a w miêdzyczasie ogarnê³abym jakie¶ sprytne rozwi±zania przestrzenne (niskim kosztem, nie ma co inwestowaæ w to du¿o hajsu). Je¿eli zwi±zek oka¿e siê dobrze rokuj±cy to wtedy wynajê³abym co¶ ju¿ wspólnie z partnerem. Tylko wa¿ne, ¿eby¶ mu o tym powiedzia³a, ¿e teraz to jest taka chwilowa sytuacja, bo docelowo chcia³aby¶ ¿yæ inaczej, i ¿eby¶cie to przegadali. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Poda³am takie rozwi±zanie, bo pomieszkiwa³am (nawet nie mieszka³am!) u facetów, u których nie by³o miejsca na moje rzeczy i wiem, jakie to jest wkurzaj±ce. Rozumiem, ¿e nie ka¿dy tak ma i nie dla ka¿dego istotny jest fakt posiadania miejsca na kosmetyki, sprzêt do w³osów, ubrania u³o¿one grupami i 5 par butów.
Autorka ju¿ musi sama przemy¶leæ, czy próby zaanektowania przestrzeni wchodz± w grê, czy tymczasowe przemêczenie siê wchodzi w grê, czy jednak nie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Wspomnia³am mu w rozmowie co¶ o wspólnym wynajmie i wiem, ¿e z jego strony to nie wchodzi w grê. Jedynie sprzeda¿ i kupno czego¶ wspólnie gdyby¶my siê np. pobrali, ale nie wyjdê za kogo¶ z kim nie wiem jak siê mieszka.
Problem jest taki, ¿e pomieszczenia s± ma³e i wszystko jest na styk, wiêc trudno co¶ wstawiæ, ewentualnie stoj±cy wieszak na ubrania na ¶rodku pokoju albo pod oknem.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Komplikatorka
Wiadomo¶ci: 20 298
|
Ja bym zamieszka³a na parê mc, a je¶li wszystko bêdzie siê dobrze uk³ada³o to wtedy mo¿na pomy¶leæ o kupnie/wynajêciu czego¶ wiêkszego.
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 319
|
Cytat:
Nie wiem jaki on by musia³ mieæ du¿y dom ¿eby dodatkowe meble jeszcze tam siê zmie¶ci³y ![]() No niestety, masz opcjê albo nie przeprowadzaæ siê, albo spróbowaæ jako¶ sobie poradziæ przy ma³ym metra¿u ![]() Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 865
|
Autorko, rozumiem Ciebie doskonale. Sama mam dzika ilo¶æ ubrañ i rzeczy, a wbudowane szafy, miejsca z potencja³em do przechowywania to pierwsze na co zwracam uwagê szukaj±c mieszkania. Czy Twój ch³opak zdaje sobie sprawê, ze nie pomie¶cisz siê w jego mieszkaniu? Mo¿e on zwyczajnie nie wie, ze potrzebujesz wiêcej miejsca. A co z piwnica/strychem? Je¶li pomieszczenia s± ma³e to wiele tutaj nie ugrasz, przecie¿ mu nie zamontujesz pawlaczy w ca³ym mieszkaniu. Najlepszym wyj¶ciem by³aby wspólna wyprowadzka do czego¶ wiêkszego, a skoro ch³opak jest na nie to mo¿e trzeba mu terapii szokowej. Wprowad¼ siê z ca³ym majdanem, nie bêdzie miejsca na normalne funkcjonowanie to mo¿e zmieni zdanie.
Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 131
|
Brak szafek to jedno, ale w takiej ma³ej kawalerce bêdziecie ca³y czas siedzieæ sobie na g³owie, ¿adne nie bêdzie mia³o w ogóle przestrzeni dla siebie. To mo¿e byæ gorszy problem ni¿ brak szafek. Tak samo ta lokalizacja, ¿e masz siê wyprowadzaæ z miasta, co bêdzie np z dojazdami do pracy. Fajnie jak obie osoby maj± co¶ do powiedzenia na ten temat w jakiej lokalizacji bêdziecie mieszkaæ. Mo¿ecie spróbowaæ na razie pomieszkiwaæ u siebie nawzajem, na przyk³ad tydzieñ u niego a potem oboje tydzieñ u Ciebie. Ja bym na razie nie rezygnowa³a z wynajmowania swojego mieszkania bo jak co¶ wam nie wyjdzie (w takim ma³ym mieszkanku ³atwo siê pok³óciæ jak siê ci±gle siedzi sobie na g³owie) albo na przyk³ad dojazdy do pracy siê oka¿± koszmarem, to zostaniesz nagle na lodzie, te¿ mo¿e potem byæ Ci ciê¿ko znale¼æ nowe mieszkanie na wynajem w rozs±dnej lokalizacji i za rozs±dn± cenê
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 07:48 ---------- Poprzedni post napisano o 07:46 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | ||
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 830
|
Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez Ballantines_1 Czas edycji: 2020-07-10 o 08:02 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Aaa, tak napisa³a¶, ¿e to mieszkanie "urz±dzone po kawalersku", to wszystkie my¶limy, ¿e to kawalerka jakie¶ max 25 metrów
![]() Sytuacja kiepska, ale powiem Ci, ¿e rozumiem Twoje wahanie - zmienia³am miejsca zamieszkania 9 razy w obrêbie jednego miasta i ju¿ te¿ mia³am serdecznie do¶æ migrowania z ca³ym majdanem i uk³adania siê w nowym miejscu. A jak jeszcze tu dochodzi ¶rednia lokalizacja, to te¿ spory minus (nawet z samochodem, bo jak znajomi bêd± chcieli odwiedziæ, a nie maj± samochodu? To zawsze jakie¶ utrudnienie). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez Ballantines_1 Czas edycji: 2020-07-10 o 08:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 257
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 493
|
Z punktu widzenia faceta, gdybym kupi³a mieszkanie na kredyt i je urz±dzi³a, a kto¶ by mi zaproponowa³ wynajem czego¶ innego, to te¿ bym odmówi³a. Nie po to ma mieszkanie, ¿eby wynajmowaæ. 2 pokoje to wcale nie tak ma³o, no chyba, ¿e mieszkanie ma grubo poni¿ej 30 m2.
Jest urz±dzone tak, jak jemu pasowa³o, bo to jego mieszkanie. Nie ma szafek w ³azience, bo widocznie nie by³y mu potrzebne. Mo¿e on te¿ o tym marzy³, ¿eby sobie urz±dziæ w³asny k±t? Wymaganie, ¿e teraz ma go porzuciæ jest strasznie egoistyczne. Zw³aszcza, ¿e powiedzia³, ¿e zrobi miejsce i ¿e rzeczy autorki siê zmieszcz±. Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz
- Ah elle aime bien ça les stratagemes! - Oui... - En fait, elle est un peu lache. Je crois que c'est pour ça que j'ai du mal a saisir son regard. Edytowane przez Veredise Czas edycji: 2020-07-10 o 08:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jak ju¿ pisa³am wy¿ej dokupienie szafek, poprzesuwanie kilku rzeczy i zmiana pralki z u¿ywanej ³adowanej od góry na u¿ywan± ³adowan± od przodu to kwestia paru tysiêcy. I normalny, kochaj±cy facet powinien to zrozumieæ i nawet siê zaanga¿owaæ w tego typu zmiany, bo powinno mu zale¿eæ, ¿eby jej te¿ siê dobrze mieszka³o. Nie mówiê, ze od razu, ale na przyk³ad za kilka miesiêcy, je¶li stwierdz±, ¿e siê fajnie dogaduj± i warto. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 4 361
|
A ile jeste¶cie razem?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 4 592
|
Ja bym siê przeprowadzi³a. O ile rzeczywi¶cie mieszkanie nie ma 25 m (ja mam szalone 34
![]() ![]() Gorsza lokalizacja, ok, rozumiem ból. Ale masz auto, a to miejsce nie jest na ca³e ¿ycie i nawet nie wiem, czemu kto¶ pisze, ¿e na kilka lat. My¶lê, ¿e je¶li bêdzie siê Wam dobrze razem ¿y³o to pewnie po kilku(nastu) miesi±cach bêdziecie chcieli poszukaæ czego¶ wiêkszego. Dlaczego on jest przeciwnikiem wspólnego wynajmu albo zakupu po ¶lubie? Co to magicznie zmienia? Mo¿e w³a¶nie jak bêdzie siê potyka³ o wspólne rzeczy to bêdzie mia³ jak±¶ refleksjê. Mo¿e ma jak±¶ niezbyt ¿yciow± wizjê wspólnego ¿ycia ![]() Ja bym po prostu stara³a siê wspólnie ju¿ teraz zaplanowaæ przechowywanie w mieszkaniu, staraæ siê przeorganizowaæ aktualne umeblowanie. ---------- Dopisano o 08:33 ---------- Poprzedni post napisano o 08:29 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
W ¿yciu bym nie wymieni³a dobrej pralki, która dzia³a, na inn± tylko dlatego, ¿eby mo¿na na niej trzymaæ kosmetyki. To jest tak irracjonalne, ¿e nie wiem nawet jak mo¿na wpa¶æ na taki pomys³. Taki sprzêt kosztuje i to du¿o. Do tego wyrzucanie dzia³aj±cego sprzêtu jest zarówno nieekonomiczne, jak i nieekologiczne.
Co innego zrobiæ remont z okazji, ¿e siê kto¶ wprowadza, je¶li ten remont i tak pasuje i by³by zrobiony (bo wiadomo, ¿e co kilka lat siê robi). A co innego pozmieniaæ wiêkszo¶æ w swoim w miarê nowym mieszkaniu, bo komu¶ nie pasuj± detale typu "na pralce nie mo¿na trzymaæ kosmetyków". Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dla przyk³adu, ja w czasie remontu kupi³am na olx: - 1,5 letni± zmywarkê na gwarancji, bo najemca nie mia³, a chcia³, a teraz siê wynosz± do innego miata i nie ma co z ni± zrobiæ. Moja mia³± 12 lat i zaczê³a przeciekaæ, wiêc tutaj to nie ze wzglêdu na T¯ ta zmiana ![]() - komodê z BRW 2 letni± prawie nie u¿ywan±, bo s³u¿y³a jako szafka na graty - ³ó¿ko (stela¿), poniewa¿ najemcy miêli pust± sypialniê, kupili, ale siê wynosz± na swoje i chc± inne.Zero ¶ladów u¿ytkowania Na prawdê da siê. Edytowane przez Ballantines_1 Czas edycji: 2020-07-10 o 08:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;87989763]A ile jeste¶cie razem?[/QUOTE]
Nieca³y rok. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
A pó¼niej te pralki magicznie zmieniaj± siê miejscami w mieszkaniu, nie?
![]() Nie kupi³abym u¿ywanej pralki, bo nigdy nie wiadomo jak d³ugo pochodzi itp. Ja o swoje sprzêty dbam. I nie wiem, czy kto¶ inny te¿ dba. I nie po to dbam, ¿eby je wymieniaæ po chwili, bo kto¶ ma taki kaprys. Tylko ¿eby s³u¿y³y, dopóki mog± i s± potrzebne. W ogóle co za pomys³ z t± pralk±... Tylko na pralce w ³azience mo¿na trzymaæ kosmetyki? Jest multum innych mo¿liwo¶ci, wystarczy zobaczyæ w katalogu ikea jak siê urz±dza ³azienki. Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
On tam mieszka od niedawna, te¿ nie staæ go na ci±g³e remonty, wiêc nie wymaga³abym od niego ¿eby teraz wszystko przerabia³. Z drugiej strony wiem, ¿e dla mnie mieszkanie tam, bo bêdzie powrót do prowizorki. Edytowane przez YellowMelllow Czas edycji: 2020-07-10 o 08:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:55 ---------- Poprzedni post napisano o 09:52 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Serio, staæ by was by³o zamieszkaæ tak na próbê u niego zatrzymuj±c póki co twój wynajem? To tak bym zrobi³a. Mo¿e na miesi±c, mo¿e na trzy, albo bêdziecie siê potykaæ o siebie i graty, albo akurat siê u³o¿y jakim¶ cudem i siê "zmie¶cicie". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 16 083
|
A gdzie mieszkasz teraz? Musisz zabierac wszystko ze soba?
Moze wez tylko letnie ubrania te zimowe zostawu rodziców i zobacz jak wam siê ¿yje razem zanim zaczniesz przebudowywac jego mieszkanie albo wynajmowaæ inne wspolnie bo ja nie wiem jak inni my¶l± ale jak dla mnie to mo¿e jeszcze nast±piæ niewypa³ nie widzê w tobie ¿adnej rado¶ci z faktu ze zamieszkacie razem ¿adnego entuzjazmu jaki zwykle panuje kiedy wyprowadzamy siê pierwszy raz z kim¶ kogo kochasz Tu jest pelny negatywizm i marudzenie niezbyt dobry start |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:11 ---------- Poprzedni post napisano o 09:08 ---------- [1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;87989889]A gdzie mieszkasz teraz? Musisz zabierac wszystko ze soba? Moze wez tylko letnie ubrania te zimowe zostawu rodziców i zobacz jak wam siê ¿yje razem zanim zaczniesz przebudowywac jego mieszkanie albo wynajmowaæ inne wspolnie bo ja nie wiem jak inni my¶l± ale jak dla mnie to mo¿e jeszcze nast±piæ niewypa³ nie widzê w tobie ¿adnej rado¶ci z faktu ze zamieszkacie razem ¿adnego entuzjazmu jaki zwykle panuje kiedy wyprowadzamy siê pierwszy raz z kim¶ kogo kochasz Tu jest pelny negatywizm i marudzenie niezbyt dobry start[/QUOTE] Przeprowadza³am siê w ¿yciu jakie¶ kilkana¶cie razy jak nie wiêcej w Polsce i za granic± i po prostu warunki mieszkaniowe to dla mnie dra¿liwy temat. Wymarzy³am sobie, ¿e przecierpiê ró¿ne warunki mieszkaniowe, bo nied³ugo bêdê na swoim i bêdzie super (mia³am kupiæ co¶ swojego koñcem tego roku). Trudno mi siê rozstaæ z t± wizj±. Wynajmujê kawalerkê, wszystkie zbêdne rzeczy ju¿ wywioz³am do rodziców. Ale na 4 pó³kach trudno siê zmie¶ciæ tak czy siak. Edytowane przez YellowMelllow Czas edycji: 2020-07-10 o 09:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:51.