|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Którą z możliwości wybrać?
Witajcie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
BAN stały
|
Dot.: Którą z możliwości wybrać?
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Są to studia językowe, lingwistyka stosowana. Ogólnie nauka 2 języków i tłumaczeń. Nie wiem ile po tym jest pracy, ale może bym się gdzieś zahaczyła znając biegle dwa języki obce. Jeśli chodzi o faceta to wiem o tym, że jest możliwość że się rozstaniemy. Póki co dogadujemy się bardzo dobrze i nie zapowiada się na nic takiego a w międzyczasie szukałabym pracy na weekendy. Nie wiem kompletnie co mam zrobić. Boję się też,że jak nie pójdę to całe życie będę pracować w miejscach w których nikt nie chce pracować. Nie mam pojęcia jak do tego podejść a mam mało czasu na podjęcie decyzji
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
BAN stały
|
Cytat:
Na razie i tak jesteście w takim miejscu życiowym, że nie kosztuje cię aż tak wiele zacząć te studia i zobaczyć, czy sobie radzisz, studia są darmowe, a akademiki są względnie tanie. Jest też opcja kredytu studenckiego dla ciebie i ewentualnych stypendiów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Ja bym spróbowała opcje, która da Ci jak największe szanse w przyszłości spełniać sie zawodowo, a co za tym idzie też finansowo. Jak się okaże, że jednak jest ciężko i nie dajecie rady, to zawsze można zrezygnować i wybrać łatwiejszą opcję, ale tez z mniejszymi możliwościami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Jak dla mnie ta cała historia jest ciężka. Wszędzie źle, wszędzie nie tak... Na twoim miejscu nie wybrałabym się na te studia.
Z pogodzeniem studiów dziennych i pracy bywa różnie. Jednym się udaje, drugim nie. Przez połowę moich studiów miałam zajęcia rozwalone od 8 do 20-21. Oczywiście w środku okienka 2,3 godziny. Gdzie w takiej sytuacji myśleć o pracy? Z weekendowej kokosów nie masz, a i też trzeba kiedyś odpocząć/uczyć się. Odnośnie stypendiów, jak wyżej - na mojej uczelni byłaś brana pod uwagę z rodzicami, jeśli nie - obowiązek alimentacyjny. Dopiero wówczas podchodziłeś do rekrutacji. Jesteś młoda, a koniec końców stale utrzymuje cie facet. Dla mnie byłoby to nie do pomyślenia. Co innego chwilowo, a co innego w dłuższej perspektywie i jeszcze świadomie wejść w to na najbliższe minimum 3 lata. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Strasznie ciężko czyta się te wypociny.
Z mojej perspektywy brzmisz strasznie infantylnie, jak dziecko wr mgle, które za rękę trzeba prowadzić. Dodatkowo twoje perypetie mieszkaniowo-zawodowe jednak wskazują na pewnego rodzaju nieudacznictwo. 23 lata, brak studiów, praca ciągle nowa na krótki czas, jakies miesięczne dorywcze wyjazdy zagraniczne, ta praca nie, tamta nie, kolejna tez be, na studia się nie dostałaś, mieszkanie kątem u rodziców chłopaka + opieranie całego swojego życia na facecie. Co zrobisz jak się rozstaniecie, z czego będziesz żyć? Jedyna Opcja dla Ciebie to zrobienie czegoś, żeby się usamodzielnić i nie być zależna od faceta. Te studia to dobrze przemyśl czy w ogóle się do nich nadajesz i czy dadzą Ci sensowna perspektywe. Nie sztuka studiowac 5 lat i skończyć studia bez żadnego doświadczenia zawodowego, juz czasami lepiej sobie w rok czy 2 zrobić technika i miec zawód w ręku. Nie wiem czy bym się pchała na lingwistykę i naukę 2 języków od 0. Prawda jest taka, że języki powinno się znać równolegle + mieć zawód, bo w rekrutacji na lepsze stanowiska po prostu jest wymagany angielski + drugi język na co najmniej to B1 + inne konkretne studia. No, chyba że marzysz zeby być tłumaczem lub chcesz pracować w szkole jezykowej. Po prostu zanim cokolwiek zrobisz to przemysł to 100x i nie ogladaj się tak na faceta Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Ja bym się wyprowadziła pod tę Warszawę, szukała pracy tam, a studia zaocznie, ewentualnie w innym mieście, do którego byś dojeżdżała.
O ile dobrze zrozumiałam wątek, bo ciężko się to czyta. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Przy nauce dwoch jezykow na lingwistyce ciezko bedzie to pogodzic z praca
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:22.