|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Joga i rozciąganie - powodują ból kolan.
Kochane, czy jest tu osoba, która ma opanowaną anatomię i to, jak pracuje ciało podczas ćwiczeń? Może ktoś pomoże rozwiązać mój problem...
Mam taki problem: Podczas jogi, a konkretnie podczas wykonywania ćwiczeń/pozycji w których wyginamy klatkę piersiową do tyłu (na obrazku zaznaczone na czerwono), czuję "ciągnięcie" i ból w kolanach. W zeszłym roku podczas wykonywania pozycji mostka poczułam ukłucie w kolanie nie mogłam trenować przez 4 miesiące, przez ból... Jestem wysportowana, jogę ćwiczę od 3 lat, co 2gi dzień jeżdżę na rowerze treningowym, i jestem rozciągnięta na tyle, że bez problemu robię te wszystkie pozycje, tylko w pewnym momencie ograniczają mnie kolana. Czuję, że mogę plecy wygiąć jeszcze bardziej, ale zaczynam czuć kłucie w kolanach. Czy ktoś wie co to może być? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Joga i rozciąganie - powodują ból kolan.
Cytat:
Obstawiam przykurcz mięśni czworogłowych, bazujac na wklejonych asanach. Ciało potrafi świetnie kompensowac i mając nawet bardzo duże przykurcze tej grupy mięśniowej, można być w stanie z palcem w nosie dociagnąc pięte do pośladka w różnych pozycjach, trzymając idealnie kolano przy kolanie. Bo się luzuje inne miesnie przedniej tasmy miesniowej, np- brzucha i źle układa miednicę. Zaprezentowane asany powodują, ze miednica wychodzi z nieprawidłowego ustawienia i przestaje kompensować braki , co powoduje że ujawnia się problem przykurczonych czworogłowych i ból zbyt mocno ciągniętych ich przyczepami kolan. lub masz jakąs lekką nieprawidłowośc w budowie kolana , przyczepów lub zadawnioną kontuzję - ale to też może długofalowo iśc od przykurczonych od zawsze czworogłowych. Polecam wizytę u fizjoterapeuty, żeby nauczył Cię prawidłowej techniki rozciągania czworogłowych i zobaczył co z przyczepami w kolanach.. Tu niestety z obrazka czy opowiedzenia tego nie zrobisz, musi Cie ktos tego nauczyć i to najlepiej na kilku wizytach , zanim utrwalisz w ciele nowy wzorzec pracy.
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2020-05-28 o 09:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Ale boli przy innych aktywnościach czy tylko rozciąganiu?
Może coś niepoprawnie wykonujesz? Imo tak jak koleżanka wyżej, po prostu masz przykurcze przez które czujesz dyskomfort. Albo po prostu wybierz się do fizjoterapeuty. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A nie można by tego samemu ogarnąć? Teraz raczej ciężko z wizytą u fizjoterapeuty. To może być to, co piszesz. Zrobiłam przed chwilą pozycję wielbłąda: czuję naciągnięcie całego uda, od kolana aż do samej góry. I to naciągnięcie jest takie, że mam wrażenie że nic się nie da bardziej rozciągnąć, jakbyś zamiast gumy miała sztywny pasek. Jakie ćwiczenia mogę robić żeby sobie pomóc? Ale z drugiej strony, poszukałam w internecie informacji o wadach postawy, w tym o przodopochyleniu miednicy, i nie mam tej wady. Jak stanę prosto, bez żadnych napięć, to mogę miednicę wygiąć w tył, ale z pozycji wyjściowej prawie w ogóle się już nie da w przód, więc wady postawy w ty kierunku raczej nie mam. Edytowane przez Australija Czas edycji: 2020-05-28 o 17:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale ja nie pisałam ze masz wadę ustawienia miednicy, tylko że masz byc może, bo to sa tylko domniemania z opisu, przykurczone mięsnie, a ten przykurcz do pewnego stopnia da sie kompensować ustawiając podświadomie w miednicę tak, ze da się symulować brak przykurczu czworogłowych do pewnego momentu. Pewnie że mozesz próbowac sama to korygowac. Polecam roller dołozyc- gładki. (teraz boom na te z wypustkami, ale one nie sa lepsze, tylko służa do czego innego, głownie do pobudzania mięsni _przed_ treningiem a nie ich precyzyjnego rolowania w celu wspomagania wydłużania i rozbijania przykurczy) natomiast będzie to działanie w ciemno na podstawie tezy wysunietej przez internetowa ciotkę- klotkę. ![]() Mnie się wydaje ze to to, a może być zupełnie co innego i w ogóle gdzie indziej.
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
podepnę się m=bo sama mam problem ale z biodrem, może też znajdzie sie ktos obeznany w temacie, przy lezeniu na plecach jak podnosze i opuszczam wyprostowaną prawą nogę strzela tak jakby prawe biodro niezależnie od tego czy robie to wolno czy szybko, po dłuższym spacerze odczuwam też ból w prawym biodrze, z lewą stroną problemów nie mam - ma ktoś na to jakiś pomysł?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
a możecie polecić pozycje na sam początek ale też tak by nie obciążaly kolana? mam zerwane wiązadło krzyżowe od kilku lat i coś bym porobiła, ale tak by się nie uszkodzić...
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:36.