![]() |
#1 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 3
|
Czy ci±¿a teraz to dobry pomys³?
Cze¶æ wszystkim. Chcia³abym zasiêgn±æ waszej niezale¿nej opinii na temat mojej sytuacji bo sama jestem w kropce. Do rzeczy. Mam 24 lata, jestem mê¿atk± od prawie dwóch lat. Znam mojego mê¿a ( ma 26 lat) od 5 lat. Gdy siê poznali¶my dzieli³o nas ponad 400 km. Postanowi³am przeprowadziæ siê do miasta mojego mê¿a poniewa¿ on prowadzi tu firmê a ja musia³am zmieniæ pracê- wydawa³o siê to bardziej logicznym rozwi±zaniem. Obecnie studiuje w formie zdalnej - zosta³a mi magisterka ( na uczelniê je¿d¿ê tylko na egzaminy). Mam now± pracê od pó³tora miesi±ca- fajna i spoko p³atna- bardzo mi na niej zale¿a³o. Nasza sytuacja materialna jest moim zdaniem dobra a nawet bardzo jak na nasz wiek. Mieszkamy z mê¿em i psem w mieszkaniu te¶ciów od 4 lat - 48m2 wiêc nie ma sza³u je¶li chodzi o miejsce ( ogólnie przy uk³adzie mieszkania i ilo¶ci rzeczy jest dosyæ ciasno), ale có¿ mieszkamy tam za free, niezale¿nie i ile bêdziemy tylko chcieli wiêc jest to plus tej sytuacji tym bardziej ¿e my¶limy z mê¿em o budowie domu i chcemy osczednosci wydaæ na to ale wiadomo to temat nie na kilka miesiêcy tylko do ogarniêcia w d³u¿szej perspektywie. Dodatkowo zaczynam serio têskniæ za swoim rodzinnym domem, brakuje mi rodziców i rodziny - nie wiem czy dam radê tak d³u¿sz± metê. Mój m±¿ bardzo chce byæ ju¿ ojcem, ma bardzo dobre podej¶cie do dzieci a one go uwielbiaja. Marzy ju¿ o pe³nej rodzinie ci±gle powraca ten temat, ale ja- nie wiem. Jestem pe³na obaw z jednej strony wiele rzeczy przemawia na tak czêsto ³apiê siê na tym, ¿e chcia³abym ju¿ mieæ dziecko i budzi siê we mnie instynkt ale jak zaczynam kalkulowaæ za i przeciw to mam mêtlik w g³owie i bardzo ale to bardzo mieszane uczucia. Dlaczego ? 1) bojê siê o pracê 2) mam jeszcze tyle planów na ¿ycie - czy ja nie jestem po prostu na to za m³oda, czy dziecko serio komplikuje tyle rzeczy ? 3) ma³e mieszkanie - rodzice gdyby¶my siê tam przeprowadzili chc± nam daæ ca³y nowy dom + mia³abym mega pomoc ze strony mama ale wi±¿e siê to z wywróceniem do góry nogami naszego zycia zawodowego - wszystko musieliby¶my zaczynac od nowa ( dodam ,¿e tutaj jeste¶my zdani tylko na siebie- te¶ciowie s± starsi - nie pomog± w opiece to te¿ odpycha mnie od tej decyzji ) 4) czy dam radê pogodziæ to ze studiami, co z prac±....5) sytuacja z covidem - wizyty, szpital, poród sama - panicznie siê bojê tego bólu, ewentualnej traumy- nie wiem co mnie czeka i to jak zaakceptuje siebie po ci±¿y. Z drugiej strony rozumiem te¿ mê¿a, trochê go zwodzê a wiem jakie to wa¿ne dla niego, podejrzewam ¿e na rêkach by mnie nosi³. Du¿o moich kole¿anek nawet w moim wieku ma problemy z zaj¶ciem bojê siê ¿e my te¿ bêdziemy je mieæ jak bêdziemy to odk³adaæ, i bêdzie mi siê te¿ coraz trudniej zdecydowaæ wszystko kalkuluj±c i bêdê to odci±gaæ w nieskoñczono¶æ. Te¿ odzywa siê we mnie jaki¶ wewnêtrzny instynkt, ¿e chcia³abym byæ mam± tylko mam du¿o obaw czy dam sobie radê, czy warto kalkulowaæ wszystko czy lepiej siê wstrzymaæ. Proszê powiedzcie mi co my¶licie o tym, jak by³o z wami. Potrzebuje tego ¿eby kto¶ mi pomóg³ u³o¿yæ to w g³owie bo nie mam nawet serio szczerze z kim pogadaæ a jak gadam z mê¿em uwa¿a ¿e za du¿o analizuje i sama sobie trochê wkrêcam problemy. Pozdrawiam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 768
|
Dot.: Czy ci±¿a teraz to dobry pomys³?
Moim zdaniem skoñcz najpierw spokojnie studia i pomy¶l trochê o sobie. Potem ju¿ nie ma odwrotu.
![]()
![]() |
![]() |
#3 | |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 241
|
Cytat:
Ile macie na razem z mê¿em na rêkê na miesi±c? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
studiuje online - taki mam tryb studiów bez wzglêdu na pandemie. ¦wiadomie tak wybra³am bo realizuje program kiedy chcê.
Razem to zale¿y ale my¶lê, ¿e ¶rednio oko³o 12-14 tysiêcy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 11 109
|
48 m na 2 osoby i psa - ja mam 42 na siebie i mê¿a i jest ciasnawo. Nigdy.
Skoñcz studia, bez przesady, nie macie 40 lat, ¿eby wam siê AZ TAK spieszylo. Ten rok czy dwa mo¿ecie poczekaæ. Od³o¿yæ hajs, poczytaæ o rozwoju, przygotowaæ siê do ci±¿y. Wys³ane z mojego moto g(8) power przy u¿yciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 2 364
|
Osobi¶cie nie zdecydowa³abym siê na dziecko z nieskoñczonymi studiami, ledwo zaczynaj±c± siê karier±, niespe³nionymi marzeniami i domem w odleg³ych planach. Masz dopiero 24 lata, wed³ug mnie nie ma siê co spieszyæ, a pó¼niej pluæ sobie w brodê, ¿e omin±³ Ciê awans, bo by³a¶ na macierzyñskim, ci¶niecie siê w ma³ym mieszkanku, a budowa domu stoi w miejscu, w koñcu mieliby¶cie okazjê i pieni±dze, ¿eby zjechaæ ¶wiat/rozwijaæ hobby/spe³niaæ marzenia, ale przyblokowa³o was dziecko. Ja wiem, ¿e bym ¿a³owa³a, wiêc piszê ze swojej perspektywy, Ty musisz sobie sama odpowiedzieæ na pytanie jak istotne te sprawy s± dla Ciebie. My¶lê, ¿e akurat w Waszej sytuacji te 2-3 lata nic nie zmieni±, a dadz± Ci szansê na rozwój kariery, rozpoczêcie budowy domu, ostatnie "wyszalenie siê" we dwójkê bez dziecka.
O sytuacji z covidem nawet nie wspomnê, ¶wietna perspektywa na macierzyñstwo i poród, sama w szpitalu, bez wsparcia, w ¶rodku kryzysu pandemicznego. Edytowane przez amillia Czas edycji: 2020-10-13 o 15:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 680
|
Te¿ skoñczy³abym studia, bo nigdy nie wiadomo jak bêdziesz siê czu³a i czy dasz radê je skoñczyæ.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 698
|
Cytat:
Ogólnie na spokojnie, skoñczyæ jedno i zaczynaæ drugie, a nie wszystko na raz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 22 549
|
Dacie radê finansowo jednocze¶nie wychowuj±c dziecko i budujac dom?
Na twoim miejscu niepokoi³oby mnie beztroskie podej¶cie mê¿a do tematu. Na jakie odstêpstwa on jest gotowy pój¶æ i co zmieniæ w swoim ¿yciu w zwi±zku z dzieckiem? Bo je¶li sam nic nie analizowa³ i wie tylko tyle, ¿e chce byæ ojcem, to jest niepowa¿ny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 18 401
|
Jestem na nie poniewaz:
1 mieszkacie u rodzicow w malym mieszkaniu 2 dopiero zaczelas prace, 3jestes mloda, masz czas. Na twoim miejscu rozkrecilabym sie w robocie, zdobyla doswiadczenie zyciowe( co lubisz, jaka praca ci odpowiada, jakie sa twoje mocne i slabe strony, gdzie widzisz siebie za 5-10 lat) Skupilabym sie na kupieniu swojego mieszkania/domu. Podejrzewam ze majetni nie jestescie wiec mierz sily na zamiary.
Kiedy kobiety kogo¶ poznaj± to my¶l±, ¿e to fajny facet. Jest ju¿ wstêpnie zaakceptowany jako partner, a pó¼niej mo¿e to tylko zepsuæ lub nie. Kiedy mê¿czy¼ni kogo¶ poznaj± to my¶l±: „Ma niez³e nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Nie mieszkamy z rodzicami tylko sami, mieszkanie docelowo ma byæ nasze. Mamy inne nieruchomo¶ci na w³asno¶æ - zainwestowali¶my po prostu w firmê. Sytuacja finansowa siê nie przejmuje bo jest ok, bardziej innymi kwestiami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 22 549
|
Jeszcze tak co do ewentualnych problemów z zaj¶ciem w ci±¿ê teraz czy pó¼niej - istnieje in vitro oraz zamra¿anie komórek jajowych/zarodków na potem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 16 083
|
Cytat:
i dlaczego jeszcze nie jest skoro ma byc wasze? nie zachodzilabym w ciaze na twoim miejscu jestes jeszcze bardzo mloda,nie masz ustabilizowanej sytuacji zawodowej,nie masz skonczonych studiow i nie masz swojego k±ta(mieszkanie nie nalezy do was) za wiele na NIE nic na TAK co do problemow z zajsciem w ciaze to naprawe spokojnie mozesz poczekac jeszcze z 3-4 lata ,rozkrecic kariere ,wyniesc sie do domu jak masz taka mozliwosc (tylko ureguluj to prawnie zeby byl twoj a nie na rodzicow) i dopiero wtedy robcie dziecko |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 9 946
|
Ja bym siê w obecnej sytuacji pandemii/kryzysu gospodarczego nie zdecydowa³a na dziecko. Skupi³abym siê na studiach i pracy. Jeste¶ m³oda, wiêc dwa lata w te czy we te nie powinny zrobiæ wiêkszej ró¿nicy
![]() A takie naciskanie mê¿a 'bo ja chce zostaæ tatusiem' bardzo by mnie zrazi³o, bo bêdzie ponosi³ du¿o ni¿sze koszty rodzicielstwa od Ciebie. Brzmi niepowa¿nie i egoistycznie. No chyba, ¿e ty rodzisz i wracasz do pracy, a on zostaje na tacierzyñskim ![]() ---------- Dopisano o 17:37 ---------- Poprzedni post napisano o 17:33 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf Czas edycji: 2020-10-13 o 16:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 535
|
Nie zdecydowa³abym siê na dziecko w Twojej sytuacji.
Masz 24 lata, a do pieluch Ci siê spieszy jakby 40 sta³a za drzwiami. Zainwestuj czas w siebie, swoj± zawodowa karierê, skoñcz studia. Macie ¶rodki wiêc prze¿yjcie cos fajnego, pozwiedzajcie ¶wiat. Dzieciak wszystko do góry nogami wywraca, to nie tylko piêkne ubranka i pluszowe zabawki. Drugi raz m³oda, pe³na energii i bez zobowi±zañ juz nie bêdziesz, wiêc dobrze wykorzystaj ten czas zamiast p³odziæ potomka i po¶wiêciæ mu najbli¿sze 20 lat ¿ycia Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 808
|
Zawsze mo¿ecie sobie zrobiæ badania czy wszystko u was gra. Je¶li siê obawiacie, ¿e mo¿ecie mieæ problem z zajsciem w ci±¿ê za jaki¶ czas. Twój m±¿ mo¿e zrobiæ badanie nasienia, a Ty wizyta u ginekologa plus hormony plus amh i bêdziecie wiedzieæ czy macie czas czy nie
![]() Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 567
|
Równie¿ bym siê wstrzyma³a. Skoñcz na spokojnie studia, popracuj d³u¿ej i zobaczysz czy ta bran¿a jest dla ciebie, jakie s± perspektywy tu gdzie teraz jeste¶cie, a w twoich rodzinnych stronach. Mo¿e po pewnym czasie w pracy bêdziesz chcia³a zrobiæ jak±¶ podyplomówkê czy dodatkowy kurs. Musicie te¿ zdecydowaæ czy budowaæ dom czy jednak chcecie wyjechaæ do tamtego domu. To sporo decyzji do podjêcia, sporo zamieszania. A jak ju¿ zdecydujecie siê na budowê domu to kasa przelatuje przez palce, dos³ownie.
Jeste¶cie jeszcze m³odzi, ja bym siê wstrzyma³a i decydowa³a siê ju¿ na swoim. Z cudzym mieszkaniem nigdy nic nie wiadomo. A pandemia w ogóle nie jest dobrym czasem na zachodzenie w ci±¿ê, tak¿e tym bardziej. Jak boisz siê o p³odno¶æ to mo¿esz z mê¿em zbadaæ nasienie i/lub u siebie rezerwê komórek jajowych. To poka¿e ile macie czasu. Wys³ane z mojego ANE-LX1 przy u¿yciu Tapatalka
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 490
|
Te¿ bym poczeka³a. Jeste¶cie jeszcze bardzo m³odzi, spokojnie mo¿ecie parê lat poczekaæ nim skoñczysz studia i nabierzesz trochê do¶wiadczenia zawodowego.
Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 808
|
Metryka to nie wszystko. Pracowa³am w klinice niep³odno¶ci i uwierzcie mi napatrzy³am siê jak m³odzi ludzie odk³adali temat dzieci, poniewa¿ "s± m³odzi i maj± czas, bo praca, bo dom, bo kariera" i czêsto pó¼niej by³ p³acz i desperacja. Je¶li jeste¶cie pewni, ¿e chcecie mieæ dziecko, ale nie wiecie czy teraz czas jest dobry to powiem tak: zróbcie badania.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 27 877
|
wg mnie kluczowe jest ¿e nie chcesz i tyle wystarczy.
co do sytuacji macie bardzo dobre warunki finansowe i mieszkaniowe. Równie db mo¿esz teraz urodziæ dziecko trochê odchowaæ, i wróciæ do pracy. Natomiast odk³adanie planów rodzicielskich bo budowa domu to dla mnie g³upota i tyle. Jak budowa domu mia³aby tak wp³ywaæ na ¿yciowe wybory to na co komu takie obci±¿enie. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2020-10-13 o 17:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 231
|
Ja uwa¿am, ¿e lepiej z b³êdem zacz±æ ni¿ perfekcyjnie zwlekaæ, ja rozumiem, ¿e s± pary które czekaj± na idealny moment w ¿yciu ale jak dla mnie nigdy takiego momentu niema, bo zawsze jest 'co¶' to tamto siamto i lata lec±...
Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#22 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 921
|
Skoncz studia, bo jak zajdziesz, nie wiadomo czy skonczysz. Jedne kobiety ciaze znosza swietnie, inne gorzej, nie ma co ryzykowac.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 110
|
Nikomu, kto ma wybór - teraz albo za jaki¶ czas, nie poleci³abym teraz. Sama zmieni³am plany, bo chciana ci±¿a jest szczê¶ciem, ale i ogromnym stresem zwi±zanym ze zdrowiem swoim i dziecka - zw³aszcza za pierwszym razem. Bez pewnego, stabilnego dostêpu do potrzebnej pomocy medycznej to jest potê¿ny stres nawet jak nic z³ego siê nie dzieje, a obecna sytuacja jest skrajnie niestabilna.
A je¶li co¶ pójdzie nie tak, to wyl±dujesz na patologii ci±¿y, oddziale, który nawet z regularnymi wizytami bliskich i dostawami jedzenia z zewn±trz jest bardzo trudny do wytrzymania, zamkniêta w ca³kowitym odciêciu od bliskich, domu i ¶wiata na kilka tygodni albo miesiêcy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
BAN sta³y
|
Ja tu widze same argumenty na nie: nieskonczone studia, male mieszkanie, brak wlasnego mieszkania, mlody wiek, poczatki (dopiero pierwszej?) pracy zawodowej, pandemia, sama nie jestes przekonana... No nie. Nie wiem, po co sie tak spieszyc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 21 245
|
Autorko, nie jestem pewna czy nie wziêliby¶cie sobie zbyt wiele na g³owy, ale to Wasze g³owy. Przegada³abym solidnie, wzd³u¿ i wszerz plany i je usystematyzowa³a. Oboje musicie chcieæ zaanga¿owaæ siê w ewentualn± ci±¿ê.
![]() |
#26 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 131
|
Ja te¿ bym wola³a poczekaæ a¿ ta sytuacja z covidem siê uspokoi. Teraz nawet po zwyk³ej wizycie kontrolnej u lekarza mo¿esz trafiæ na kwarantannê albo siê faktycznie czym¶ zaraziæ, ju¿ nie mówi±c o pobycie w szpitalu! Bardzo niefajnie ze strony twojego mê¿a ¿e akurat teraz tak naciska, szczególnie, ¿e to nie on bêdzie musia³ chodziæ po lekarzach i i¶æ rodzic do szpitala :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 7 306
|
Tre¶æ usuniêta
Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 Czas edycji: 2023-12-05 o 05:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 365
|
[1=f8c2d375a73595a7890227c bb2d3acee309191de_62181c3 c5fcdf;88203070]
Nie mo¿esz mieæ pewno¶ci, ¿e tak bêdzie ca³y czas. Od lutego mog± przywróciæ normalne zajêcia ![]() Ma pewno¶æ, poniewa¿ s± to studia internetowe. Co prawda nieskoñczone studia nie s± dla mnie ¿adnym argumentem, jednak pocz±tki pracy, ma³y metra¿- to s± dla mnie argumenty, ¿e warto poczekaæ. Warto poczekaæ na moment jak bêdziecie mieszkali na metra¿u, który Was satysfakcjonuje, a Ty zdobêdziesz wiêksze do¶wiadczenie, by po macierzynskim móc bez problemu wróciæ do pracy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 318
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 27 877
|
Bez przesady z tym ma³ym mieszkaniem. 48m2 to w sumie 2 pokoje w wielkiej p³ycie tylko wiza¿ potrafi uznaæ za normalno¶æ jedynie mieszkania na rodzinê 60+. Co do hajsu maj± 12 - 14 ty¶ miesiêcznie wiêc i biedni zdecydowanie nie s±. I bez przesady z tym wojuj±cym feminizmem ¿e on ma i¶æ na tacierzynski skoro to jego firma pewnie jest podstaw± w generowaniu ich dochodów.
Ka¿dy te¿ pomija ¿e autorka kombinuje w stronê powrotu w rodzinne strony bo tam ma rodziców i perspektywê na pomoc rodziców i domek. Takie planowanie rodziny pod rodziców w tle. Ja jej siê nie dziwiê szczególnie ¿e tam s± jej rodzinne strony wiêc i sentyment j± ci±gnie tylko no. Natomiast gdyby¶ teraz autorko zasz³a w ci±¿e to rodzi³aby¶ w okolicy lata. I w okolicy lata mia³aby¶ byæ mo¿e obronê. Dla mnie bez sensu nak³adaæ obronê pracy z porodem i po³ogiem bo zwyczajnie mo¿e ci siê nie chcieæ. Skup siê teraz na magisterce a o odstawieniu antykoncepcji pomy¶l np. po nowym roku. Przy za³o¿eniu ¿e to magisterka mia³aby byæ przeszkod±, natomiast u Ciebie jest tak ¿e dla Ciebie za wcze¶nie wiêc tu raczej poza konkursem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:42.