Czy ci±¿a teraz to dobry pomys³? - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2020-10-13, 14:26   #1
laila24
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 3

Czy ci±¿a teraz to dobry pomys³?

Cze¶æ wszystkim. Chcia³abym zasiêgn±æ waszej niezale¿nej opinii na temat mojej sytuacji bo sama jestem w kropce. Do rzeczy. Mam 24 lata, jestem mê¿atk± od prawie dwóch lat. Znam mojego mê¿a ( ma 26 lat) od 5 lat. Gdy siê poznali¶my dzieli³o nas ponad 400 km. Postanowi³am przeprowadziæ siê do miasta mojego mê¿a poniewa¿ on prowadzi tu firmê a ja musia³am zmieniæ pracê- wydawa³o siê to bardziej logicznym rozwi±zaniem. Obecnie studiuje w formie zdalnej - zosta³a mi magisterka ( na uczelniê je¿d¿ê tylko na egzaminy). Mam now± pracê od pó³tora miesi±ca- fajna i spoko p³atna- bardzo mi na niej zale¿a³o. Nasza sytuacja materialna jest moim zdaniem dobra a nawet bardzo jak na nasz wiek. Mieszkamy z mê¿em i psem w mieszkaniu te¶ciów od 4 lat - 48m2 wiêc nie ma sza³u je¶li chodzi o miejsce ( ogólnie przy uk³adzie mieszkania i ilo¶ci rzeczy jest dosyæ ciasno), ale có¿ mieszkamy tam za free, niezale¿nie i ile bêdziemy tylko chcieli wiêc jest to plus tej sytuacji tym bardziej ¿e my¶limy z mê¿em o budowie domu i chcemy osczednosci wydaæ na to ale wiadomo to temat nie na kilka miesiêcy tylko do ogarniêcia w d³u¿szej perspektywie. Dodatkowo zaczynam serio têskniæ za swoim rodzinnym domem, brakuje mi rodziców i rodziny - nie wiem czy dam radê tak d³u¿sz± metê. Mój m±¿ bardzo chce byæ ju¿ ojcem, ma bardzo dobre podej¶cie do dzieci a one go uwielbiaja. Marzy ju¿ o pe³nej rodzinie ci±gle powraca ten temat, ale ja- nie wiem. Jestem pe³na obaw z jednej strony wiele rzeczy przemawia na tak czêsto ³apiê siê na tym, ¿e chcia³abym ju¿ mieæ dziecko i budzi siê we mnie instynkt ale jak zaczynam kalkulowaæ za i przeciw to mam mêtlik w g³owie i bardzo ale to bardzo mieszane uczucia. Dlaczego ? 1) bojê siê o pracê 2) mam jeszcze tyle planów na ¿ycie - czy ja nie jestem po prostu na to za m³oda, czy dziecko serio komplikuje tyle rzeczy ? 3) ma³e mieszkanie - rodzice gdyby¶my siê tam przeprowadzili chc± nam daæ ca³y nowy dom + mia³abym mega pomoc ze strony mama ale wi±¿e siê to z wywróceniem do góry nogami naszego zycia zawodowego - wszystko musieliby¶my zaczynac od nowa ( dodam ,¿e tutaj jeste¶my zdani tylko na siebie- te¶ciowie s± starsi - nie pomog± w opiece to te¿ odpycha mnie od tej decyzji ) 4) czy dam radê pogodziæ to ze studiami, co z prac±....5) sytuacja z covidem - wizyty, szpital, poród sama - panicznie siê bojê tego bólu, ewentualnej traumy- nie wiem co mnie czeka i to jak zaakceptuje siebie po ci±¿y. Z drugiej strony rozumiem te¿ mê¿a, trochê go zwodzê a wiem jakie to wa¿ne dla niego, podejrzewam ¿e na rêkach by mnie nosi³. Du¿o moich kole¿anek nawet w moim wieku ma problemy z zaj¶ciem bojê siê ¿e my te¿ bêdziemy je mieæ jak bêdziemy to odk³adaæ, i bêdzie mi siê te¿ coraz trudniej zdecydowaæ wszystko kalkuluj±c i bêdê to odci±gaæ w nieskoñczono¶æ. Te¿ odzywa siê we mnie jaki¶ wewnêtrzny instynkt, ¿e chcia³abym byæ mam± tylko mam du¿o obaw czy dam sobie radê, czy warto kalkulowaæ wszystko czy lepiej siê wstrzymaæ. Proszê powiedzcie mi co my¶licie o tym, jak by³o z wami. Potrzebuje tego ¿eby kto¶ mi pomóg³ u³o¿yæ to w g³owie bo nie mam nawet serio szczerze z kim pogadaæ a jak gadam z mê¿em uwa¿a ¿e za du¿o analizuje i sama sobie trochê wkrêcam problemy. Pozdrawiam.
laila24 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-10-13, 14:40   #2
Melanchton
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 768
Dot.: Czy ci±¿a teraz to dobry pomys³?

Moim zdaniem skoñcz najpierw spokojnie studia i pomy¶l trochê o sobie. Potem ju¿ nie ma odwrotu.
Stary 2020-10-13, 14:52   #3
Tola12345
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 241

Cytat:
Napisane przez Melanchton Poka¿ wiadomo¶æ
Moim zdaniem skoñcz najpierw spokojnie studia i pomy¶l trochê o sobie. Potem ju¿ nie ma odwrotu.
Zgadzam siê - najpierw studia, chocia¿ z drugiej strony nic nie szkodzi na przeszkodzie koñczyæ studia i w tym samym czasie nosiæ dziecko - urodzi³oby siê akurat jakby¶ te studia skoñczy³a?

Ile macie na razem z mê¿em na rêkê na miesi±c?
Tola12345 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-10-13, 14:55   #4
laila24
Przyczajenie

studiuje online - taki mam tryb studiów bez wzglêdu na pandemie. ¦wiadomie tak wybra³am bo realizuje program kiedy chcê.

Razem to zale¿y ale my¶lê, ¿e ¶rednio oko³o 12-14 tysiêcy
Stary 2020-10-13, 14:59   #5
tinkerver2
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 11 109

48 m na 2 osoby i psa - ja mam 42 na siebie i mê¿a i jest ciasnawo. Nigdy.
Skoñcz studia, bez przesady, nie macie 40 lat, ¿eby wam siê AZ TAK spieszylo. Ten rok czy dwa mo¿ecie poczekaæ. Od³o¿yæ hajs, poczytaæ o rozwoju, przygotowaæ siê do ci±¿y.

Wys³ane z mojego moto g(8) power przy u¿yciu Tapatalka
tinkerver2 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-10-13, 15:01   #6
amillia
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 2 364

Osobi¶cie nie zdecydowa³abym siê na dziecko z nieskoñczonymi studiami, ledwo zaczynaj±c± siê karier±, niespe³nionymi marzeniami i domem w odleg³ych planach. Masz dopiero 24 lata, wed³ug mnie nie ma siê co spieszyæ, a pó¼niej pluæ sobie w brodê, ¿e omin±³ Ciê awans, bo by³a¶ na macierzyñskim, ci¶niecie siê w ma³ym mieszkanku, a budowa domu stoi w miejscu, w koñcu mieliby¶cie okazjê i pieni±dze, ¿eby zjechaæ ¶wiat/rozwijaæ hobby/spe³niaæ marzenia, ale przyblokowa³o was dziecko. Ja wiem, ¿e bym ¿a³owa³a, wiêc piszê ze swojej perspektywy, Ty musisz sobie sama odpowiedzieæ na pytanie jak istotne te sprawy s± dla Ciebie. My¶lê, ¿e akurat w Waszej sytuacji te 2-3 lata nic nie zmieni±, a dadz± Ci szansê na rozwój kariery, rozpoczêcie budowy domu, ostatnie "wyszalenie siê" we dwójkê bez dziecka.

O sytuacji z covidem nawet nie wspomnê, ¶wietna perspektywa na macierzyñstwo i poród, sama w szpitalu, bez wsparcia, w ¶rodku kryzysu pandemicznego.

Edytowane przez amillia
Czas edycji: 2020-10-13 o 15:02
amillia jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-10-13, 15:09   #7
Przytul_Mnie_Dzisiaj
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 680

Te¿ skoñczy³abym studia, bo nigdy nie wiadomo jak bêdziesz siê czu³a i czy dasz radê je skoñczyæ.
Przytul_Mnie_Dzisiaj jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-10-13, 15:13   #8
Nimve
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 698

Cytat:
Napisane przez Tola12345 Poka¿ wiadomo¶æ
Zgadzam siê - najpierw studia, chocia¿ z drugiej strony nic nie szkodzi na przeszkodzie koñczyæ studia i w tym samym czasie nosiæ dziecko - urodzi³oby siê akurat jakby¶ te studia skoñczy³a?

Ile macie na razem z mê¿em na rêkê na miesi±c?
Powiedzia³abym jednak, ¿e nie bardzo. Mo¿e bêdzie git i oka¿e siê, strzelam, ¿e mie¶ci siê w tych 8 przypadkach na 10, ¿e siê w ci±¿y kwitnie i promienieje, a mo¿e siê okazaæ, ¿e bêdzie le¿eæ plackiem, bo ci±¿a zagro¿ona i dupa z magisterki. Po co ryzykowaæ, skoro kwestia czasowa a¿ tak wielkiej ró¿nicy nie robi. Nawet te 5 lat w tê czy we wtê. Skoñczy³abym studia na spokojnie i dopiero my¶la³a co dalej, rozgl±da³abym siê z papierem w rêku za prac± np w rodzinnych okolicach, ogarnia³a temat przeniesienia tam firmy czy co¶, rozwa¿a³a czy warto siê przenosiæ, czy jednak lipa i nic z tego nie wyjdzie i lepiej zostaæ i siê rozwijaæ tam gdzie siê jest.

Ogólnie na spokojnie, skoñczyæ jedno i zaczynaæ drugie, a nie wszystko na raz.
Nimve jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-10-13, 15:14   #9
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 22 549

Dacie radê finansowo jednocze¶nie wychowuj±c dziecko i budujac dom?
Na twoim miejscu niepokoi³oby mnie beztroskie podej¶cie mê¿a do tematu. Na jakie odstêpstwa on jest gotowy pój¶æ i co zmieniæ w swoim ¿yciu w zwi±zku z dzieckiem? Bo je¶li sam nic nie analizowa³ i wie tylko tyle, ¿e chce byæ ojcem, to jest niepowa¿ny.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-10-13, 15:15   #10
kennedy
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 18 401

Jestem na nie poniewaz:
1 mieszkacie u rodzicow w malym mieszkaniu
2 dopiero zaczelas prace,
3jestes mloda, masz czas.
Na twoim miejscu rozkrecilabym sie w robocie, zdobyla doswiadczenie zyciowe( co lubisz, jaka praca ci odpowiada, jakie sa twoje mocne i slabe strony, gdzie widzisz siebie za 5-10 lat)
Skupilabym sie na kupieniu swojego mieszkania/domu. Podejrzewam ze majetni nie jestescie wiec mierz sily na zamiary.
Kiedy kobiety kogo¶ poznaj± to my¶l±, ¿e to fajny facet. Jest ju¿ wstêpnie zaakceptowany jako partner, a pó¼niej mo¿e to tylko zepsuæ lub nie. Kiedy mê¿czy¼ni kogo¶ poznaj± to my¶l±: „Ma niez³e nogi”.
kennedy jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-10-13, 15:20   #11
laila24
Przyczajenie

Nie mieszkamy z rodzicami tylko sami, mieszkanie docelowo ma byæ nasze. Mamy inne nieruchomo¶ci na w³asno¶æ - zainwestowali¶my po prostu w firmê. Sytuacja finansowa siê nie przejmuje bo jest ok, bardziej innymi kwestiami.

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2020-10-13, 15:22   #12
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 22 549

Jeszcze tak co do ewentualnych problemów z zaj¶ciem w ci±¿ê teraz czy pó¼niej - istnieje in vitro oraz zamra¿anie komórek jajowych/zarodków na potem.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-10-13, 15:53   #13
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 16 083

Cytat:
Napisane przez laila24 Poka¿ wiadomo¶æ
Nie mieszkamy z rodzicami tylko sami, mieszkanie docelowo ma byæ nasze. Mamy inne nieruchomo¶ci na w³asno¶æ - zainwestowali¶my po prostu w firmê. Sytuacja finansowa siê nie przejmuje bo jest ok, bardziej innymi kwestiami.
kiedy ma byc docelowo wasze?
i dlaczego jeszcze nie jest skoro ma byc wasze?
nie zachodzilabym w ciaze na twoim miejscu
jestes jeszcze bardzo mloda,nie masz ustabilizowanej sytuacji zawodowej,nie masz skonczonych studiow i nie masz swojego k±ta(mieszkanie nie nalezy do was)
za wiele na NIE nic na TAK
co do problemow z zajsciem w ciaze to naprawe spokojnie mozesz poczekac jeszcze z 3-4 lata ,rozkrecic kariere ,wyniesc sie do domu jak masz taka mozliwosc (tylko ureguluj to prawnie zeby byl twoj a nie na rodzicow) i dopiero wtedy robcie dziecko
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-10-13, 16:37   #14
f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 9 946

Ja bym siê w obecnej sytuacji pandemii/kryzysu gospodarczego nie zdecydowa³a na dziecko. Skupi³abym siê na studiach i pracy. Jeste¶ m³oda, wiêc dwa lata w te czy we te nie powinny zrobiæ wiêkszej ró¿nicy

A takie naciskanie mê¿a 'bo ja chce zostaæ tatusiem' bardzo by mnie zrazi³o, bo bêdzie ponosi³ du¿o ni¿sze koszty rodzicielstwa od Ciebie. Brzmi niepowa¿nie i egoistycznie. No chyba, ¿e ty rodzisz i wracasz do pracy, a on zostaje na tacierzyñskim

---------- Dopisano o 17:37 ---------- Poprzedni post napisano o 17:33 ----------

Cytat:
studiuje online - taki mam tryb studiów bez wzglêdu na pandemie. ¦wiadomie tak wybra³am bo realizuje program kiedy chcê.

Razem to zale¿y ale my¶lê, ¿e ¶rednio oko³o 12-14 tysiêcy
Nie mo¿esz mieæ pewno¶ci, ¿e tak bêdzie ca³y czas. Od lutego mog± przywróciæ normalne zajêcia

Edytowane przez f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf
Czas edycji: 2020-10-13 o 16:35
f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-10-13, 16:38   #15
Istielig
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 535

Nie zdecydowa³abym siê na dziecko w Twojej sytuacji.
Masz 24 lata, a do pieluch Ci siê spieszy jakby 40 sta³a za drzwiami.

Zainwestuj czas w siebie, swoj± zawodowa karierê, skoñcz studia. Macie ¶rodki wiêc prze¿yjcie cos fajnego, pozwiedzajcie ¶wiat.

Dzieciak wszystko do góry nogami wywraca, to nie tylko piêkne ubranka i pluszowe zabawki. Drugi raz m³oda, pe³na energii i bez zobowi±zañ juz nie bêdziesz, wiêc dobrze wykorzystaj ten czas zamiast p³odziæ potomka i po¶wiêciæ mu najbli¿sze 20 lat ¿ycia

Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz
Istielig jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-10-13, 16:38   #16
goslawka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 808

Zawsze mo¿ecie sobie zrobiæ badania czy wszystko u was gra. Je¶li siê obawiacie, ¿e mo¿ecie mieæ problem z zajsciem w ci±¿ê za jaki¶ czas. Twój m±¿ mo¿e zrobiæ badanie nasienia, a Ty wizyta u ginekologa plus hormony plus amh i bêdziecie wiedzieæ czy macie czas czy nie . My siê z mê¿em przebadali¶my pod tym kontem jak byli¶my jeszcze narzeczeñstwem.

goslawka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-10-13, 16:40   #17
Shar14
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 567

Równie¿ bym siê wstrzyma³a. Skoñcz na spokojnie studia, popracuj d³u¿ej i zobaczysz czy ta bran¿a jest dla ciebie, jakie s± perspektywy tu gdzie teraz jeste¶cie, a w twoich rodzinnych stronach. Mo¿e po pewnym czasie w pracy bêdziesz chcia³a zrobiæ jak±¶ podyplomówkê czy dodatkowy kurs. Musicie te¿ zdecydowaæ czy budowaæ dom czy jednak chcecie wyjechaæ do tamtego domu. To sporo decyzji do podjêcia, sporo zamieszania. A jak ju¿ zdecydujecie siê na budowê domu to kasa przelatuje przez palce, dos³ownie.

Jeste¶cie jeszcze m³odzi, ja bym siê wstrzyma³a i decydowa³a siê ju¿ na swoim. Z cudzym mieszkaniem nigdy nic nie wiadomo.
A pandemia w ogóle nie jest dobrym czasem na zachodzenie w ci±¿ê, tak¿e tym bardziej. Jak boisz siê o p³odno¶æ to mo¿esz z mê¿em zbadaæ nasienie i/lub u siebie rezerwê komórek jajowych. To poka¿e ile macie czasu.

Wys³ane z mojego ANE-LX1 przy u¿yciu Tapatalka
Stary 2020-10-13, 16:47   #18
skara
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 490

Te¿ bym poczeka³a. Jeste¶cie jeszcze bardzo m³odzi, spokojnie mo¿ecie parê lat poczekaæ nim skoñczysz studia i nabierzesz trochê do¶wiadczenia zawodowego.

skara jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-10-13, 17:14   #19
goslawka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 808

Metryka to nie wszystko. Pracowa³am w klinice niep³odno¶ci i uwierzcie mi napatrzy³am siê jak m³odzi ludzie odk³adali temat dzieci, poniewa¿ "s± m³odzi i maj± czas, bo praca, bo dom, bo kariera" i czêsto pó¼niej by³ p³acz i desperacja. Je¶li jeste¶cie pewni, ¿e chcecie mieæ dziecko, ale nie wiecie czy teraz czas jest dobry to powiem tak: zróbcie badania.

goslawka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2020-10-13, 17:20   #20
Hultaj
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 27 877

wg mnie kluczowe jest ¿e nie chcesz i tyle wystarczy.

co do sytuacji macie bardzo dobre warunki finansowe i mieszkaniowe. Równie db mo¿esz teraz urodziæ dziecko trochê odchowaæ, i wróciæ do pracy.
Natomiast odk³adanie planów rodzicielskich bo budowa domu to dla mnie g³upota i tyle. Jak budowa domu mia³aby tak wp³ywaæ na ¿yciowe wybory to na co komu takie obci±¿enie.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2020-10-13 o 17:22
Hultaj jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-10-13, 17:48   #21
Nathicana
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 231

Ja uwa¿am, ¿e lepiej z b³êdem zacz±æ ni¿ perfekcyjnie zwlekaæ, ja rozumiem, ¿e s± pary które czekaj± na idealny moment w ¿yciu ale jak dla mnie nigdy takiego momentu niema, bo zawsze jest 'co¶' to tamto siamto i lata lec±...

I wanna do bad things with you. Okay
Nathicana jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-10-13, 18:23   #22
535de3f481873e06c5a5c33016fd2a44dce7d9b2_606b967225802
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 921

Skoncz studia, bo jak zajdziesz, nie wiadomo czy skonczysz. Jedne kobiety ciaze znosza swietnie, inne gorzej, nie ma co ryzykowac.
535de3f481873e06c5a5c33016fd2a44dce7d9b2_606b967225802 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-10-13, 18:45   #23
A_della
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 110

Nikomu, kto ma wybór - teraz albo za jaki¶ czas, nie poleci³abym teraz. Sama zmieni³am plany, bo chciana ci±¿a jest szczê¶ciem, ale i ogromnym stresem zwi±zanym ze zdrowiem swoim i dziecka - zw³aszcza za pierwszym razem. Bez pewnego, stabilnego dostêpu do potrzebnej pomocy medycznej to jest potê¿ny stres nawet jak nic z³ego siê nie dzieje, a obecna sytuacja jest skrajnie niestabilna.

A je¶li co¶ pójdzie nie tak, to wyl±dujesz na patologii ci±¿y, oddziale, który nawet z regularnymi wizytami bliskich i dostawami jedzenia z zewn±trz jest bardzo trudny do wytrzymania, zamkniêta w ca³kowitym odciêciu od bliskich, domu i ¶wiata na kilka tygodni albo miesiêcy.
A_della jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-10-13, 19:07   #24
melkmeisje
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 10 690
GG do melkmeisje

Ja tu widze same argumenty na nie: nieskonczone studia, male mieszkanie, brak wlasnego mieszkania, mlody wiek, poczatki (dopiero pierwszej?) pracy zawodowej, pandemia, sama nie jestes przekonana... No nie. Nie wiem, po co sie tak spieszyc
melkmeisje jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-10-13, 19:28   #25
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 21 245

Autorko, nie jestem pewna czy nie wziêliby¶cie sobie zbyt wiele na g³owy, ale to Wasze g³owy. Przegada³abym solidnie, wzd³u¿ i wszerz plany i je usystematyzowa³a. Oboje musicie chcieæ zaanga¿owaæ siê w ewentualn± ci±¿ê.
Stary 2020-10-13, 19:51   #26
Krystal_26
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 131

Ja te¿ bym wola³a poczekaæ a¿ ta sytuacja z covidem siê uspokoi. Teraz nawet po zwyk³ej wizycie kontrolnej u lekarza mo¿esz trafiæ na kwarantannê albo siê faktycznie czym¶ zaraziæ, ju¿ nie mówi±c o pobycie w szpitalu! Bardzo niefajnie ze strony twojego mê¿a ¿e akurat teraz tak naciska, szczególnie, ¿e to nie on bêdzie musia³ chodziæ po lekarzach i i¶æ rodzic do szpitala :/
Krystal_26 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-10-13, 19:56   #27
43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 7 306

Tre¶æ usuniêta

Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065
Czas edycji: 2023-12-05 o 05:49
43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-10-13, 19:59   #28
kocia_lapka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 365

[1=f8c2d375a73595a7890227c bb2d3acee309191de_62181c3 c5fcdf;88203070]
Nie mo¿esz mieæ pewno¶ci, ¿e tak bêdzie ca³y czas. Od lutego mog± przywróciæ normalne zajêcia [/QUOTE]
Ma pewno¶æ, poniewa¿ s± to studia internetowe.

Co prawda nieskoñczone studia nie s± dla mnie ¿adnym argumentem, jednak pocz±tki pracy, ma³y metra¿- to s± dla mnie argumenty, ¿e warto poczekaæ. Warto poczekaæ na moment jak bêdziecie mieszkali na metra¿u, który Was satysfakcjonuje, a Ty zdobêdziesz wiêksze do¶wiadczenie, by po macierzynskim móc bez problemu wróciæ do pracy.
kocia_lapka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-10-13, 21:40   #29
bardzosmutnadziewczyna
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 318

Cytat:
Panicznie siê bojê tego bólu, ewentualnej traumy - nie wiem co mnie czeka i to jak zaakceptuje siebie po ci±¿y.
Nie jeste¶ gotowa psychicznie na ci±¿ê, poród, macierzyñstwo. Póki co daruj sobie.

bardzosmutnadziewczyna jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-10-13, 22:12   #30
Hultaj
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 27 877

Bez przesady z tym ma³ym mieszkaniem. 48m2 to w sumie 2 pokoje w wielkiej p³ycie tylko wiza¿ potrafi uznaæ za normalno¶æ jedynie mieszkania na rodzinê 60+. Co do hajsu maj± 12 - 14 ty¶ miesiêcznie wiêc i biedni zdecydowanie nie s±. I bez przesady z tym wojuj±cym feminizmem ¿e on ma i¶æ na tacierzynski skoro to jego firma pewnie jest podstaw± w generowaniu ich dochodów.

Ka¿dy te¿ pomija ¿e autorka kombinuje w stronê powrotu w rodzinne strony bo tam ma rodziców i perspektywê na pomoc rodziców i domek. Takie planowanie rodziny pod rodziców w tle. Ja jej siê nie dziwiê szczególnie ¿e tam s± jej rodzinne strony wiêc i sentyment j± ci±gnie tylko no.

Natomiast gdyby¶ teraz autorko zasz³a w ci±¿e to rodzi³aby¶ w okolicy lata. I w okolicy lata mia³aby¶ byæ mo¿e obronê. Dla mnie bez sensu nak³adaæ obronê pracy z porodem i po³ogiem bo zwyczajnie mo¿e ci siê nie chcieæ. Skup siê teraz na magisterce a o odstawieniu antykoncepcji pomy¶l np. po nowym roku. Przy za³o¿eniu ¿e to magisterka mia³aby byæ przeszkod±, natomiast u Ciebie jest tak ¿e dla Ciebie za wcze¶nie wiêc tu raczej poza konkursem.
Hultaj jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2020-10-15 20:05:07

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:42.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.