|
Notka |
|
Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Praca w "męskim" stroju
Cześć dziewczyny! Jestem nowa, mam 20lat i przychodzę na te forum z pytaniem, jak wy postrzegacie pracę w "męskim" stroju, a dokładniej w garniaku pod krawatem? Od jutra zaczynam pracę na recepcji w jednej z firm w Poznaniu i pracodawca powiedział mi wprost, że będę musiała założyć firmowy gajerek ;p Nie ukrywam iż się dosyć mocno zdziwiłam, gdyż rzadko się wymaga od kobiety takiego ubioru jak u faceta
![]() ![]() -granatową marynarkę (akurat bardzo ładna elegancka) -bialą koszulę z długim rękawem (klasyk, nie trzeba mówić) -granatowe garniturowe spodnie (niczym u faceta ![]() -granatowy męski krawat (nigdy nie byłam w krawacie i zapewne poczuje się dziwnie xd ) - czarne eleganckie pantofle (typowe męskie, ale ładne) Czy wam drogie panie i koleżanki by nie tyle co sprawiało problem, a czułybyście się dziwnie pracując w takim stroju? ![]() A może zdarzyło wam się to już? Piszczie! Czekam na odpowiedzi i odpalam filmik na yt jak zawiązać ten głupi krawat (co widzę, że nie jest takie proste ![]() Całusy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Praca w "męskim" stroju
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
🦄
|
Też nie miałabym z tym problemu, podobają mi się garniaki u kobiet. Swego czasu podobny strój miał pracownice Zary, ot po prostu pewnego rodzaju mundurek.
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Kobiety nosza kostiumy zakiet +spodnie od wielu lat. Krawat ok, chyba najbardziej by mi przeszkadzaly meskie buty. Ale bez zdjecia ciezko ocenic.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Uważam podział strojów na męskie i damskie za totalny absurd i chwyt marketingowy, więc nie czułabym się dziwnie pracując w takim ubraniu jak opisujesz. Natomiast gdyby standardy były inne dla facetów i kobiet, to w ogóle nie przyjęłabym pracy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Garniak jest cały męski (marynara szerokie ramiona
![]() Spodnie garniturowe delikatnie za duże, ale mam na szczęście swój pasek i jest dobrze ![]() Ps idzie się przyzwyczaić, ale wciąż trochę czuję się ubrana jak facet haha ![]() no i trochę marynara i koszula ruchy krępują, ale myślę, ze przywykne ![]() Trzymajcie kciuki kochane! Siedzę teraz w tym "zacnym" uniformie i wyglądam identyko jak inni faceci ![]() ps Marigold19 a co też musiały śmigać w gajerkach pod krawatem ws Zarze? ![]() Edytowane przez Klaudia0200 Czas edycji: 2020-10-30 o 07:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Pani Mizantrop
|
Nie mialabym z tym problemu. Chociaz nie ukrywam, ze nie jest to moj styl.
![]() |
#8 | |
🦄
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Wytrwałam!
![]() ![]() Ps. tak niewygodnie i gorąco w garniaku haha ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Przynajmniej nie masz dylematów co założyć do pracy
![]() Musiałoby mi zależeć na danej pracy żeby chodzić tam w mundurku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Oczywiście wybieram co do zasady te damskie garnitury (we wszystkich kolorach tęczy, mam chyba 6), natomiast są takie miejsca pracy, w który nosi się uniformy i tak bym do tego podeszła.
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Oczywiście, że na rozmowie kwalifikacyjnej się o tym dowiedziałam i po kilku dniach pracy powiem wam dziewczyny, że nie ma nic w tym złego
![]() Nawet fajne uczucie jak wiążecie krawat koledze z pracy same będąc ubrane tak samo ![]() No i zerooo zmartwień co ubrać do pracy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Ale to zero zmartwień w co się ubrań nie dotyczy w ogóle "męskości" stroju, tylko samego faktu, że to uniform.
Na dobrą sprawę i bez uniformu takie problemy ma się wyłącznie na własne życzenie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Gdyby kiedyś któraś z was chciała pracować będąc ubraną jak facet na weselu to polecam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;88257594]Ale to zero zmartwień w co się ubrań nie dotyczy w ogóle "męskości" stroju, tylko samego faktu, że to uniform.
Na dobrą sprawę i bez uniformu takie problemy ma się wyłącznie na własne życzenie.[/QUOTE] Dodalabym, że uniform zapewniony przez pracodawcę. Mam porównanie między mundurkami pielęgniarskimi w Polsce i w Niemczech. W Polsce przeważnie trzeba samemu sobie kupić ubrania robocze i to jest nierzadko rewia mody, a szczytem jest dla mnie łażenie po oddziale w szpilkach. W Niemczech mundurki zapewnia pracodawca i one są uniseksowe. Buty - sportowe, kupuje się samemu. Pielęgniarka w szpilkach na oddziale wyglądały jak kosmita. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
lokalna gwiazda
|
Cytat:
![]() Gdzie w Polsce takie cuda? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
Garnitur i spodnie spoko, w sumie garnitur to troche odpowiednik zakietu. W krawacie rzeczywiscie czulabym sie troche dziwnie. Klasycznych koszul ogolnie nie lubie, niestety u siebie w pracy musze miec wlasnie koszule. Zastanawia mnie tylko, kto szyje garnitury na osobe, ktora ma 162 cm i 90 cm w obwodzie ramion, czyli tyle ile ja mam :p Zawsze mialam problem z mundurkami w pracy, bo moj rozmiar to 34, a firma czesto nie miala nawet 36 i tonelam w 38. Teraz zreszta tez mam koszule w rozmiarze 38, ale pod zakietem nie rzuca sie w oczy.
Edytowane przez 980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328 Czas edycji: 2020-11-06 o 18:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:47.