|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Ból brzucha na każdej imprezie/po alkoholu
Hej!
![]() Piszę z pewnym problemem, mianowicie odkąd pamiętam na każdej imprezie na której jestem, w pewnym momencie zaczyna boleć mnie brzuch, przez co nigdy nie mogę się świetnie bawić do końca, mam zły humor i z reguły kładę się już o 1 spać, podczas gdy reszta baluje do 4 nad ranem. Z reguły jeśli spotkanie zaczyna się o 19, to o 22/23 mam już pierwsze boleści... ![]() Na początku zaznaczę, że mam 21 lat. Zawsze przed jakimś spotkaniem, na którym wiem, że będę piła alkohol staram się zjeść coś pełnowartościowego i tłustego (ale wiadomo z umiarem), aby nie mieć pustego żołądka. (+ jakieś przekąski w trakcie spotkania) I tak zazwyczaj jedyne co piję to wino, ewentualnie jakiś drink. I za każdym razem boli mnie brzuch. To nie tak, że nie mogę przeżyć bez picia alkoholu, bo właściwie piję go od święta i to w bardzo małych ilościach. Np. ostatnio moje koleżanki wypiły po 4/5 kieliszków wina i świetnie się czuły, podczas gdy ja tylko 2 no i miałam właśnie ten problem z żołądkiem. Tej samej nocy, jak i następnego dnia miałam zgagę, odbijało mi się jedzeniem, czułam palenie przez całą długość w przełyku i dalszy ból brzucha. I nie wiem czy to ma znaczenie, ale miałam biegunkę. Piszę z tym tutaj, aby się na początku rozeznać: może są tu jakieś osoby, który miały podobne objawy po wypiciu alkoholu, albo może jacyś lekarze... i dowiem się, czy na przykład powinnam iść z czymś takim na jakieś konkretne badania, czy to po prostu "wyjątkowo wrażliwy żołądek". Z góry dzięki za odpowiedzi, miłego wieczoru (oraz dnia, jeśli czytasz to rano ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Interleukina Druga
|
Dot.: Ból brzucha na każdej imprezie/po alkoholu
To co opisujesz to typowe objawy choroby refluksowej przełyku.
Alkohol, kofeina, ciężkie i tłuste posiłki mogą nasilać objawy, więc to co opisujesz nie jest jakoś szczególnie zaskakujące. Być może to nie tyle kwestia samego alkoholu co połączenia go z czymś tłustym co zawsze starasz się zjeść. Jak najbardziej warto to skonsultować z lekarzem (koniecznie jeśli w niewyjaśnionych sposób schudłaś, pojawią się zaburzenia połykanie, krwawienie) być może zaproponuje ci wykonanie gastroskopii żeby potwierdzić rozpoznanie. Ale raczej gdy są to typowo dolegliwości prowokowanie to nie ma konieczności stosowania ciągłego leczenia, podstawą będzie tu leczenie niefarmakologiczne, unikanie czynników wywołujących. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Przyczajenie
|
Dot.: Ból brzucha na każdej imprezie/po alkoholu
Cytat:
Dziękuję za odpowiedź ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:53.