![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Życie z partnerem po ciężkiej decyzji
Cześć jestem tu nowa i chciałabym się poradzić kogoś z zewnątrz. Jestem z facetem od paru lat, jakiś czas temu wpadliśmy, z poczatku bylam przerazona, ale myslalam ze on sie mimo wszystko ucieszy i bedzie dobrze. Nie ucieszyl sie... stwierdzil, ze nie poradzimy sobie, nie damy rady finansowo poza tym on nie bedzie dobrym ojcem. Zapał mi przeszedł, zaczęlam się bac, ze zostanę z tym wszystkim sama, ze nie będzie mi pomagał a ze mam tylko jego podjęlam decyzję o aborcji. Nie bylo latwo i wiedzialam, ze będę zalować tego i tak tez jest. Z jednej strony wiem, ze bym nie dala sobie rady a on by mi pewnie za duzo nie pomagal, z drugiej strony wiem, ze jakbym byla z facetem, ktory by inaczej do tego podchodzil to bym się cieszyla z tej ciąży. Minęły 3 tygodnie, jest coraz gorzej między nami, ja co jakiś czas wybucham płaczem, ciągle oskarżam go, ze wywarł na mnie tą decyzje (on uwaza, ze sama chcialam). Nie wiem co robić, cięzko nam się teraz dogadać, ciagle o wszystko jestem na niego wsciekla nagle.. co mi doradzicie, co mogę zrobić? Jakaś moze terapia dla par albo ja sama moze powinnam isc do psychologa? A moze to przejdzie z czasem? Cięzko mi z nim rozmawiac o tym bo od razu rzucam jakies oskarzenia a to byla tez moja decyzja przeciez. Sama nie wiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Życie z partnerem po ciężkiej decyzji
Cytat:
Edytowane przez madziamach Czas edycji: 2020-12-29 o 13:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 Czas edycji: 2023-12-05 o 04:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
[1=43f4c6e05089aac1c48e760 c19dfc261ffa43875_6583838 01b065;88393364]Treść usunięta[/QUOTE]
Co ja takiego złego napisałam? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Uważam że po takiej trudnej decyzji jaką jest aborcja, powinnaś poszukać profesjonalnego wsparcia dla siebie. Zajmij się najpierw własnym zdrowiem psychicznym a dopiero potem myśl o ewentualnej terapii dla par. Jednak myślę że skoro on nie chce dziecka a Ty tak, to się nie dogadacie. W takich sytuacjach nie ma mowy o kompromisie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Wczesniej też się nie pchalam w macieżyństwo ale jak już się okazalo, ze jestem w ciązy to bardzo się wahalam. Stwierdziłam, ze skoro już jest to moze tak mialo być.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Idzi do psychologa albo na terapię, jak wolisz, bo już po Twoim wpisie widać, że tragają Tobą silne emocje.
Staraj się nie obwiniać siebie. W tamtym czasie postąpiłaś najlepiej jak mogłaś i nie miałaś zasobów na inną decyzję. Decyzje o kontynuowaniu związku przemyśl na spokojnie na chłodno, przegadaj z psychologiem. Podejrzewam, że prawdopodobnie możesz nie chcieć kontynuować tego związku, ale lepiej nie podejmować takich decyzji pod wpływem silnych emocji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Skoro Twój partner wiedział, że nie jest gotów na dziecko, nie będzie w stanie go utrzymać, ani wziąć za nie odpowiedzialności, to po co uprawiał seks? Każdy stosunek liczy się z ewentualną ciążą, nawet zabezpieczając się.. Twojemu partnerowi brak jakiejkolwiek wyobraźni, empatii, wykazuje zero odpowiedzialności za własne czyny, bez problemu przerzucił wszystko na Ciebie, a Ty zastanawiasz się czy dalej z nim być? Pierwsze co, zerwij z nim kontakty i najlepiej zapisz się sama na terapię, bo jeśli tego nie przepracujesz to później możesz bardzo cierpieć..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
teraz masz szanse na nowy zwiazek,mozesz zaplanowac ciaze kiedy bedziesz gotowa i mozesz poznac kogos z kim bedziesz sie lepiej dogadywac poszlabym na terapie sama i rozstala sie z tym facetem bo wam poprostu nie po drodze ps.do ludzi ktorzy sie lepiej znaja na polskim prawie czy taki terapeuta moze zglosic na policje ze zostalo opelnione przestepstwo (namawianie do aborcji?)czy obowiazuje go tajemnica lekarska ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Lady in red.
|
Cytat:
![]() Autorko nie samobiczuj się za to, zrobiłaś jak uznałaś za słuszne, bo czułaś że nie dałabyś rady. Porozmawiaj z profesjonalistą, daj sobie czas na przeżycie tych trudnych emocji i straty. Najważniejsze jest teraz byś zadbała o siebie. Sama sprawa tego czy w związku pozostać czy z niego wyjść jest teraz mniej priorytetowa i pewno wyklaruje Ci się jak poukładasz sobie emocje i myśli. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2020-12-29 o 15:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Bardzo współcuje sytuacji. Aborcja czasem jest najlepszą na świecie decyzją, ale widać, że tu nie była ani łatwa, ani tak autonomiczna, jak powinna być. Idź na terapię, żeby sobie to ułożyć w głowie.
Z facetem bym się roztała. Jeśli nie mogłabym na niego liczy w takiej sytuacji, to związek nie miałby dla mnie sensu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;88393464]z twojego opisu widac ze wasz zwiazek raczej nie przetrwa i moim zdaniem podjelas sluszna decyzje bo gdybys zdecydowala sie utrzymac ta ciaze to tez by nie przetrwal,mialabys tylko mase dodatkowych problemow ,nie tylko rozpad zwiazku ale rowniez samotne maciezynstwo ktore jest ciezkim kawalkiem chleba
teraz masz szanse na nowy zwiazek,mozesz zaplanowac ciaze kiedy bedziesz gotowa i mozesz poznac kogos z kim bedziesz sie lepiej dogadywac poszlabym na terapie sama i rozstala sie z tym facetem bo wam poprostu nie po drodze ps.do ludzi ktorzy sie lepiej znaja na polskim prawie czy taki terapeuta moze zglosic na policje ze zostalo opelnione przestepstwo (namawianie do aborcji?)czy obowiazuje go tajemnica lekarska ?[/QUOTE] Nie wiem czy wszyscy terapeuci, ale moja znajoma takie przestępstwa zgłasza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Mam tylko jego bo nikt z rodziny by mi nie pomógł z dzieckiem, wiem to. Matka ma mnie gdzies, ma swoją nową rodzine i swoje zycie, ojciec sam jest jak dziecko. Matka obrazila sie na mnie za aborcje, nawet juz nie mam z nią kontaktu i wiem, ze by mi nie pomogła. Mam tylko jedną przyjaciółkę, ktora teraz sama ma sporo problemów, a poza nimi nikogo więcej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
Gościu jak tak na 100 pro nie chciał dziecka to mógł zainwestować w wazektomię. Niestety, jest już po fakcie, ja sądzę, że nie pozbędziesz się żalu do niego nigdy, a wrogość i frustracja w Tobie będzie tylko narastać. Zamiast myśleć nad terapią dla par, po prostu odejdź. Tu naprawdę nie ma czego ratować.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
On mnie nie namawiał do aborcji... sama postanowiłam to zrobic kiedy okazało się, ze on nie jest gotowy, zeby mi przy tym dziecku pomóc. On powiedział tylko, ze nie nadaje się na ojca i ze na pewno nie damy sobie rady.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
przynajmniej nie zdecydowalas sie na dziecko z naiwna wiara ze wszystko bedzie super i po jego urodzeniu nie przekonalas sie ze nie masz zadnego wsparcia a dziecko trzeba ubrac ,wyzywic zapewnic dach nad glowa to byla dobra decyzja skoro wiesz ze sama nie dalabys sobie rady utrzymac dziecka ,jakie to dziecko mialaoby zycie ze sfrustrowana matka ,bez ojca ktory go kocha ? idz na terapie ,to sa ciezkie wybory musisz je przedyskutowac z jakims specjalista tak juz jest w zyciu ze czasami musimy wybierac mniejsze zlo,moim zdaniem wybralas slusznie ,mozesz jeszcze miec dzieci z kims kiedys kiedy ty i twoj partner bedziecie czuli sie gotowi i chcieli miec dzieci to nie byl dobry czas teraz zadbaj o siebie i nie badz dla siebie zbyt surowa |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Może nie namawiał, ale oczekiwał, że to zrobisz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Jeśli się rozstaniecie, to w następnym związku poruszaj ten temat wcześniej. Oboje zawaliliście nie robiąc tego, a ty dodatkowo zakładając bezpodstawnie, że facet będzie się cieszył. Bardzo niesprawiedliwie wytykasz mu, że twoja decyzja to jego wina. Bo to naprawdę była twoja decyzja. Nikt ci przecież na siłę tej aborcji nie robił. Jeśli facet naprawdę nie chciał dziecka i naprawdę uważa, że nie będzie dobrym ojcem, to powiedział prawdę i to jest po prostu rzeczywistość, którą należy brać pod uwagę w kalkulacjach. Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:42 ---------- Poprzedni post napisano o 16:39 ---------- [1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;88393464] ps.do ludzi ktorzy sie lepiej znaja na polskim prawie czy taki terapeuta moze zglosic na policje ze zostalo opelnione przestepstwo (namawianie do aborcji?)czy obowiazuje go tajemnica lekarska ?[/QUOTE]Co tu jest do zgłaszania? Kobieta nie jest w PL karana za poddanie się aborcji, a terapeucie nie trzeba mówić jak do tego doszło. Mogła sobie na legalu np. pojechać z granicę i terapeuta tylko zrobiłby z siebie pajaca zgłaszając. Cytat:
[1=2f6abb6d3878858271ffdb3 efd65c95d1f4fde9b_623d0cb 3af0b6;88393593]Może nie namawiał, ale oczekiwał, że to zrobisz.[/QUOTE]Skąd wiesz czego oczekiwał? |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;88393601]Powinnas iść do psychologa, najlepiej sama.
Jeśli się rozstaniecie, to w następnym związku poruszaj ten temat wcześniej. Oboje zawaliliście nie robiąc tego, a ty dodatkowo zakładając bezpodstawnie, że facet będzie się cieszył. Bardzo niesprawiedliwie wytykasz mu, że twoja decyzja to jego wina. Bo to naprawdę była twoja decyzja. Nikt ci przecież na siłę tej aborcji nie robił. Jeśli facet naprawdę nie chciał dziecka i naprawdę uważa, że nie będzie dobrym ojcem, to powiedział prawdę i to jest po prostu rzeczywistość, którą należy brać pod uwagę w kalkulacjach. W takim razie to samo można powiedzieć o autorce. Ostatecznie też stwierdziła, że nie poradzi sobie z dzieckiem i usunęła ciążę ![]() ---------- Dopisano o 16:42 ---------- Poprzedni post napisano o 16:39 ---------- Co tu jest do zgłaszania? Kobieta nie jest w PL karana za poddanie się aborcji, a terapeucie nie trzeba mówić jak do tego doszło. Mogła sobie na legalu np. pojechać z granicę i terapeuta tylko zrobiłby z siebie pajaca zgłaszając. Zajmowanie się własnym dzieckiem to nie jest pomoc, tylko odwalanie swojej części obowiązków. Skąd wiesz czego oczekiwał?[/QUOTE] pytam bo slyszalam ze namawianie do aborcji jest karalne i dlatego pytam czy ten terapeuta nie moglby zglosic gdzies ze kobieta zostala zmanipulowana do usuniecia ciazy chociaz zgadzam sie z toba ze nie zostala bo sama zdawala sobie sprawe ze ciaza teraz to nie jest dobry pomyl ale wiesz w tym obsesyjnym katolickim kraju trzeba uwazac co sie komu mowi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#26 |
BAN stały
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;88393464]z twojego opisu widac ze wasz zwiazek raczej nie przetrwa i moim zdaniem podjelas sluszna decyzje bo gdybys zdecydowala sie utrzymac ta ciaze to tez by nie przetrwal,mialabys tylko mase dodatkowych problemow ,nie tylko rozpad zwiazku ale rowniez samotne maciezynstwo ktore jest ciezkim kawalkiem chleba
teraz masz szanse na nowy zwiazek,mozesz zaplanowac ciaze kiedy bedziesz gotowa i mozesz poznac kogos z kim bedziesz sie lepiej dogadywac poszlabym na terapie sama i rozstala sie z tym facetem bo wam poprostu nie po drodze ps.do ludzi ktorzy sie lepiej znaja na polskim prawie czy taki terapeuta moze zglosic na policje ze zostalo opelnione przestepstwo (namawianie do aborcji?)czy obowiazuje go tajemnica lekarska ?[/QUOTE] Też sądzę, że w twojej sytuacji dobrze zrobiłaś, że usunęłas ciążę. Teraz jeszcze usuń niedoszłego ojca ze swojego życia. Nie sprawdził się. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 Czas edycji: 2023-12-05 o 04:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
Dziękuję Wam za tyle odpowiedzi, myslę, ze dam sobie jeszcze trochę czasu a jak mi się nie poprawi pójdę do specjalisty. Co do związku nie wiem, zobaczymy, nie chcę byc teraz z tym wszystkim sama.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Wizażowy Kot Igor
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;88393627]pytam bo slyszalam ze namawianie do aborcji jest karalne i dlatego pytam czy ten terapeuta nie moglby zglosic gdzies ze kobieta zostala zmanipulowana do usuniecia ciazy
chociaz zgadzam sie z toba ze nie zostala bo sama zdawala sobie sprawe ze ciaza teraz to nie jest dobry pomyl ale wiesz w tym obsesyjnym katolickim kraju trzeba uwazac co sie komu mowi[/QUOTE] Nie, nie mógłby bo to sprzeczne z etyką zawodową. To, co mówisz psychologowi/terapeucie zostaje w gabinecie i z niego nie wychodzi bez zgody osoby zainteresowanej, czyli kobiety.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Podaj namiary na tę terapeutkę, żeby się na nią mniej ludzi zdecydowało. Jak może w ogóle rozpowiadać prywatne rzeczy z gabinetu, co z tajemnicą lekarską, wtf.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:35.