![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
robienie prania
Kobietki drogie,
Ostatnio coś mnie męczy, mianowicie temat prania. Może i głupi, ale stara baba ze mnie, za rok max zamieszkam ze swoim lubym i nie chce zaliczać wpadek przez swoje przyzwyczajenia. Otóż tak, Mama często mi mowila, zebym prała ręcznie bo szkoda prądu itp. Pralkę obsługiwac umiem, oczywiście pościel, ręczniki spodnie w taki tez sposób piorę. Ale wszelkie swetry, bluzki, sukienki itp ręcznie. Wiadomo, ze ebdac we dwoje czy majac dziecko nie bede sie ze wszystkim taplać w misce. Więc pytanie jak prać by niczego nie popsuć? Czy wystarczy białe z białym, ciemne z ciemnym a kolory razem? ale na pewno nie wszystkie się łączy... No i co ile takie pranie? Serio. Nie wiem. Mój ma system, ze tydzien nosi jedne spodnie, a ja dzien i do szafy spowrotem. I np majac je w poniedzialek, zaloze je w piatek. Ale tez nie wiem co ile takie dzinsy prać. Koszulki latem piorę po jednym noszeniu. Pościel co sobotę, ręczniki co sobote, chyba, ze trzeba częściej. A Wy? ![]() Nie chce kiedyś wyjść na brudaskę jakąś wiec no pomożcie ![]() Z moja mama o tym nie pogadam, zawsze wychowywala dzieci, zmienia ciuchy raz w tygodniu chyba, ze sie pobrudzi wcześniej. ![]()
![]() |
![]() |
#2 | |||||
Konto usunięte
|
Dot.: robienie prania
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Wiem, że dla wielu osób to jest dziwne, ale ja bardzo lubię prać ręcznie.
![]() Pranie pralkowe łączę kolorami i tak je wrzucam. Białe, czarne, kolorowe (ewentualnie dzielę na czerwone i niebieskie - jak mi się więcej uzbiera) - to piorę na 30 stopni. Ręczniki piorę na 60 stopni. Jak uznam, że coś jest nieświeże, albo się poplami to po prostu piorę - albo ręcznie, albo pralkowo. Nie mam systemu, że w sobotę ręczniki, a w poniedziałki białe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Wiadomo, że cenię sobie czas i lakier na paznokciach :P
Ale jak tak widzę będąc czasem u swojego, że założył rano świeżą koszulę i spodnie a wieczorem do prania to się zastanawiam czy to, ze po każdym założeniu (o ile sie nie spocę i nie ubrudzę) nie piorę danych rzeczy nie jest dziwne. A mając pojedyncze sztuki np czerwieni, ciemnego różu. Z czym to prać?
![]() |
![]() |
#5 |
Wredny kotecek
|
Niczego nie piorę ręcznie, ja to dopiero jestem dziwna
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;52205529]
Ja dzielę ubrania tylko na czyste i brudne. Piorę zawsze wszystko razem, mam tylko jeden proszek czy tam płyn, piorę wtedy, gdy mi się skończą czyste rzeczy. Nigdy niczego nie popsułam w ten sposób. O farbowaniu nie będę się wypowiadać, bo posiadam wyłącznie ciemne ubrania. Jedyny wyjątek stanowi białe bawełniane karate gi, które staram się prać osobno. Ewentualnie dorzucam do niego jakiś ręcznik.[/QUOTE] ja dziele na jasne i ciemne. przy czym do "jasnych" zaliczam np, jasniejsze spodnie z jeansami/ciemnymi piore np. czerwone bluzy czy inne intensywnie kolorowe rzeczy. ale piore czerwone ręczniki z białymi. polecam takie chusteczki wyłapujące kolor, u mnie bez kitu działają, nigdy mi te ręczniki nie farbowały z nimi, raz zapomniałam wrzucic i juz mam czerwone i różowe ręczniki :"D płynów i proszków mam duzo, bo lubie ![]() w ogóle uwielbiam robic pranie <3 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
Co do powyższego, też piorę ciuchy po jednym nałożeniu i nie wiem jak można np 2x pod rząd założyć tą samą koszulkę... ![]() ---------- Dopisano o 12:07 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ---------- No i nie wiem czy to się do prania odnosi, ale nigdy nie wkładam raz nałożonej rzeczy do szafy z czystymi ciuchami. Potem wszystko wali "szafą". |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
A ja znowu uwielbiam prać ręcznie, ale niezbyt to ekologiczne, bo dość dużo wody się zużywa. Często po prostu ściągam latem z siebie sukienkę i bieliznę, przepiorę sobie i już na drugi dzień suchutkie
![]() Jeśli chodzi o dzielenie kolorów - czarne i mocno ciemne rzeczy piorę w płynie do czarnego. Reszta w odpowiednim proszku. Jeśli chodzi o system kiedy co? Nie mam. Po prostu z kosza na brudy wywalam wszystko segregując na odpowiednie kategorie, piorę tę kupkę, która jest największa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
jeśli chodzi o rzeczy delikatne to raczej też pozostanę przy praniu ręcznym.
No ale jeśli założylam sweterek, koszulkę, sukienkę i dalej ladnie pachnie i jest czysta to co? szafa, pranie czy co ![]() Z jednej strony wiem, ze czeste pranie niszczy rzeczy
![]() |
![]() |
#10 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
serio po co robic problemy wokół bluzki i tego czy ja prać ![]() ---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ---------- pierz tak czesto jak pierzesz teraz, przeciez nie ma jakichs uniwersalnych wyznacznikow |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Rzadko piorę ręcznie, a jeśli już to koszulki-mgiełki, koronkowe i delikatne ubrania oraz biustonosze. Chociaż od dłuższego czasu wrzucam je po prostu do worków na pranie i piorę w pralce.
Z reguły kolory do prania dzielę na jasne, kolorowe i ciemne. Jednak równie dobrze ciemne ubrania piorę np. z czerwonymi czy niebieskimi, zależy ile mi się tego uzbiera. Jeśli mam jakąś nową rzecz w intensywnym kolorze to pierwszy raz piorę ją ręcznie, ewentualnie dorzucam do prania chusteczki wyłapujące kolor. Koszulkę czy sukienkę którą miałam na sobie raz czy dwa razy i nie jest brudna (tylko np. wymaga odświeżenia) piorę krótszym programem np. pranie ręczne na 35 min. W innym przypadku wstawiam godzinne pranie. Nie mam jakiegoś systemu, że w ten czy w ten dzień piorę ręczniki, pościel itp.
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja chowam do szafy albo rzucam gdzie popadnie, mój facet wiesza na meblach, moi rodzice chyba mają jakiś specjalny wieszak w tym celu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ręcznie piorę wyłącznie na wyjeździe jak mi majtek zabraknie
![]()
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Ja to ja, ciuchów na wierzchu trzymac nie chce. Ale jak mówię, nie chce kiedyś wyjść na jakąś brudaskę przy nim :P
![]() |
![]() |
#15 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() Ciekawe co zrobisz, jak się okaże, że ON rzuca skarpety gdzie popadnie (mój na samym początku mieszkania razem, upodobał sobie pod ławą ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
Ja nigdy nie piorę ręcznie, nienawidzę tego.
W ogóle u mnie pierwsza zasada kupowania ubrań to 'czy trzeba to prasować', a druga - 'czy można prać w automacie'. Jeśli odpowiedzi na te pytania są prawidłowe, to dopiero wtedy kupuję. Ciuch i wszystko, nawet firankę. Bluzki oczywiście zmieniam codziennie, sweterki czy bluzy, dżinsy - po kilku razach, chyba, że czymś ubrudzę lub jest bardzo ciepło i po prostu lepiej przeprać (mam program na 20 minut). Piorę osobno białe, osobno czarne i osobno kolorowe. Mamy z TŻem raczej jednolite szafy (on czarne, ja szare/granatowe/białe/czarne), więc wielkiego problemu nie mam. Dziecka rzeczy osobno. Osobno też oczywiście ręczniki, pościel, koce, ale zdarzy mi się wrzucić jakiś obrus do białego prania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() W wcześniej tego nie zauważyłaś? ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
W ogóle wielu facetów tak ma (zauważyłam po swoim ojcu/szwagrze/mężu), że jak się rozbierają w przedpokoju to spodnie wieszają niedbale na haczyku obok kurtek, jak mnie to wkurza -.- |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wredny kotecek
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;52206705]A jak często pierze?[/QUOTE]
Pewnie jak mu się kończą gacie ![]() Aż mi się przypomniało.... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Bielizne piore codziennie recznie,nie lubie zostawiac brudnych majtek na kilka dni,wiekszosc bluzek piore recznie,spodnie piore w pralce.Zima zmieniam spodnie co kilka dni,jak wloze spodnie to nosze kilka dni z rzedu a potem piore w pralce.
Nie lubie miec duzo ubran,posciel piore raz w tygodniu, w pralce. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzeniona
|
Nienawidzę prać ręcznie - piorę tak tylko staniki i to niestety z bólem.
Korzystając z okazji - czy ktoś zna sposób na pranie staników w pralce? Mam wrażenie, że jednak ręcznie nigdy nie wypiorę tak dobrze jak pralka, ale jednak mam dobrze dobrane, dość drogie staniki i nie chcę ich zniszczyć praniem w pralce. Pierz jak uważasz i jak się czujesz. Przecież pranie zależy od sytuacji, od tego, co robiłaś w ciągu dnia. Jeśli założyłam sukienkę do pracy, w której cały czas siedziałam przed kompem w klimatyzowanym pomieszczeniu, to założę ją ponownie. Ale już po wypadzie do pizzerii od razu ląduje w praniu. Co ile prałaś do tej pory rzeczy ręcznie, co tyle pierz teraz w pralce - dla mnie nie ma się tu zbytnio nad czym zastanawiać. Rzeczy delikatne piorę w 30 stopniach, jeszcze nigdy nic mi się nie zniszczyło, te same ubrania noszę kilka lat. Jedynie pościel i ręczniki piorę w wysokich temperaturach, tak samo jakieś bluzy czy grube swetry. Rzeczy kolorowe piorę pierwszy raz ręcznie (a raczej bardziej opłukuję wodą) i dzięki temu widzę, czy farbują - jeśli puszczają kolor, to prawdopodobnie zafarbują mi resztę ciuchów. Jeśli nie - kolejnym razem spokojnie wrzucam ze wszystkimi. Kolorowe piorę razem z jasnym i ciemnym, bo nie mam aż tyle ciuchów, żeby to segregować - musiałabym prać 4 bluzki, a szkoda mi na to wody i prądu. Nic się z ciuchami nie dzieje, nie farbują ani nie szarzeją/blakną. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;52206705]A jak często pierze?[/QUOTE]
Mama wstawia pranie to skąd mam wiedzieć hehe ![]() Póki co obydwoje mieszkamy z rodzicami :P
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzeniona
|
No to po przeprowadzce możesz się słono zdziwić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
Invisible a woreczki do prania, do staników są takie usztywniane ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzeniona
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;52207313]Invisible a woreczki do prania, do staników są takie usztywniane ?[/QUOTE]
Coś takiego? http://allegro.pl/woreczek-worek-sia...151166833.html Znalazłam też kulę do prania staników: http://allegro.pl/bubble-bra-tv-kule...549510583.html Przyznam, że wygląda fascynująco ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
Co to daje, że włożę brudne rzeczy do tej siatki?
![]() Staniki piorę normalnie w pralce, poza tym, że po praniu ramiączka są skręcone, nie widzę żadnych innych skutków ubocznych prania. Poza tym jak założę raz stanik, to ramiączka i tak się prostują, więc w czym problem. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
Tak, właśnie o taką kule mi chodziło. Możesz o to spytać w pasmanterii lub sklepach za 2 zł.
Mnie często haftki haczą o inne rzeczy, nawet jak są zapięte. No i w tej kuli stanik się tak nie odkształci. Ostatnio w tym usztywnianym prałam Młodemu czapki z daszkiem, nic się nie stało. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
myślisz że on będzie wiedział ile razy miałaś daną bluzkę przed praniem albo czy bluzka którą masz na sobie była przeprana po ostatnim założeniu?
![]() ![]() ja staram się prać w pralce, a ręcznie piorę grubsze swetry, niektóre sukeinki i żakiety, i ewentualnie bluzki które wiem że farbują i nie mam z czym ich wrzucić i nowe bluzki które chce sprawdzić czy będą farbować co do tego jak często, to piorę jak coś jest brudne/przepocone, zdarza mi się zarówno mieć bluzkę 2-3 razy jak i zdarza mi się w takie upały jak ostatnio dziennie 2 bluzki wrzucać do prania, spodnie też po ściągnięciu o ile są czyste/nie było upału odkładam do szafy (mam osobną półkę na takie chodzone ![]() ---------- Dopisano o 15:27 ---------- Poprzedni post napisano o 15:23 ---------- [1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;52207459]Co to daje, że włożę brudne rzeczy do tej siatki? ![]() Staniki piorę normalnie w pralce, poza tym, że po praniu ramiączka są skręcone, nie widzę żadnych innych skutków ubocznych prania. Poza tym jak założę raz stanik, to ramiączka i tak się prostują, więc w czym problem. ![]() mi sie zdarzyło że miseczki mi się zdeformowały ![]() ---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:27 ---------- [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;52207502]Tak, właśnie o taką kule mi chodziło. Możesz o to spytać w pasmanterii lub sklepach za 2 zł. Mnie często haftki haczą o inne rzeczy, nawet jak są zapięte. No i w tej kuli stanik się tak nie odkształci. Ostatnio w tym usztywnianym prałam Młodemu czapki z daszkiem, nic się nie stało.[/QUOTE] ja zawsze uzywam woreczków ze specjalnym usztywnieniem, ale zainteresowała mnie ta kula, ona w praniu nie niszczy innych rzeczy? bo widzę że wyglada na plastik, to nie ocierają się o nią za bardzo inne rzeczy i nie niszczą? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:21.