Jak zmienić kolor włosów sposobami naturalnymi?(bez użycia farby)-wątek zbiorczy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury

Notka

Pielęgnacja włosów i fryzury Podyskutuj o pielęgnacji włosów kręconych, prostych, farbowanych, blond. Sprawdź modne fryzury: cięcia, koloryzacje, fryzury na ślub, wesele, Komunię, Sylwestra.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2002-08-24, 15:04   #1
guest
Zakorzenienie

Jak zmienić kolor włosów sposobami naturalnymi?(bez użycia farby)-wątek zbiorczy

Mam długie włosy.Jakieś pół roku temu rozjaśniałam je naturalnie rumiankiem i cytryną.Teraz chciałabym je przyciemnić bo wyglądałą na zniszczone i nienajładniej ale nie obcinać.Czy są zioła które przyciemniają włosy?
guest jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2002-08-24, 15:18   #2
guest
Zakorzenienie

Re: ciemniejsze włosy

podobno kora dębowa, ale nie uzywałam [img]icons/icon7.gif[/img]
Stary 2002-08-27, 18:16   #3
guest
Zakorzenienie

Liść orzecha włoskiego przyciemnia,ale też wysusza nieco.
Stary 2002-08-28, 08:06   #4
guest
Zakorzenienie

Re: ciemniejsze włosy-do Anety

Zdradż proszę jak rozjaśniłaś włosy. Tzn. jak wyglądała cała procedura.
Stary 2002-08-29, 11:00   #5
guest
Zakorzenienie

Rozjaśniłam je następująco.Potrzebne sa dwie cytryny i 4 torebeczki rumianku.Zagotowałam wodę - 1 litr i zalałam nim rumianek,zostawiłam do nasiąknięcia przez około 30 minut.Następnie wyjełam niepotrzebne juz torebki rumianku i wycisnełam sok z dwóch cytryn (przedtem przekroiłam na połówki).I takim płynem płukałam włosy zaraz po umyciu zwykłym szamponem.Żeby był lepszy efekt zawinełam głowe czystą torebką foliową i potem ręcznikiem.I w takim turbanie chodziłam po domu przez około godzine.Na koniec czesanie i/lub suszenia.To cała filozofia.
El napisał(a):
> Zdradż proszę jak rozjaśniłaś włosy. Tzn. jak wyglądała cała procedura.
Stary 2002-08-29, 11:52   #6
guest
Zakorzenienie

Dzięki Aneto
Mam nadzieję, że również i Ty znajdziesz odpowiedż na swoje pytanie.
Stary 2002-08-29, 11:59   #7
sarenka
Zakorzenienie

liście orzecha włoskiego. postaram sie znalezc przepis na mixture [bo gdzies czytalam] ale nie obiecuje.

WESOŁYCH ŚWIĄT!
sarenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2003-10-09, 12:35   #8
maba17
Przyczajenie

jak w naturalny sposób rozjaśnić włosy?

jestem ciemna blondynka z delikatnym balejazem chcialabym aby moje wlosy byly troche jasniejsze nie chce stosowac farb ani srodkow utleniajacych moze znacie sposob na jakas płukankę z gory dziekuje za odpowiedz
maba17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-10-09, 15:14   #9
Beza
Raczkowanie

Re: jak w naturalny sposób rozjaśnić włosy?

Cześć
Zajrzyj tutaj:

http://www.wizaz.pl/w-agora/download...ead=1028744781

http://www.wizaz.pl/w-agora/download...ead=1030197868

W przypadku linku nr 2 niech Cię nie zmyli temat
pozdrawiam
Beza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-10-09, 15:26   #10
anytsuj
Zadomowienie

przyciemnienie włosów

JAK W NATURALNY SPOSÓB PRZYCIEMNIĆ WŁOSY ?
anytsuj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-10-09, 21:03   #11
gaga
Zakorzenienie

GG do gaga
Re: przyciemnienie włosów

chyba jest to mozliwe chna- basma, przynajmniej taka kidys byla mozliwosc.
Stary 2003-10-09, 21:29   #12
sylvii-27
Raczkowanie

Re: przyciemnienie włosów

jest nadal taka możliwość,ale włosy powinny być naturalne,nie po farbach chemicznych i później tez trzeba długo odczekac zanim zdecydujesz się na farbę
sylvii-27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-01-21, 15:21   #13
maniaa
Rozeznanie

Sposób na ciemne włosy?

Witam,
Dysponuje naturalnymi ciemnymi włosami(taki dosc ciemny, zimny brązik)i generalnie pasuje mi ten kolor. Niestety latem włosy "rudzieją" mi od słońca i przybierają lekko spłowiały odcień. Chciałabym w miare możliwości zachować głęboki ciemny kolor włosów nie koloryzując ich- czy istnieją na to jakieś naturalne sposoby? - jakieś ziółka, miksturki czy płukanki?
Bardzo prosze o jakieś sugestie.
Pozdrawiam
maniaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-01-21, 22:10   #14
201608040942
Konto usunięte

Re: Sposób na ciemne włosy?

sa szampony do ciemnych wloskow zazwyczaj z wyciagiem z kory debu, badz innych ziolek. Pokrzywa tez generalnie zciemnia wloski i wzmacnia je. Mozesz uzyc henny do wlosow(to juz farbowanie)ale delikatne na naturalnych skladnikach. Czarna henna badz brazowa nada im pozadamy odcien jest calkowice naturalnym produktem(to sproszkowane liscie , korzenie roslinne)wloski po farbowaniu sa miekkie odzywione, takie farbowanie polecam tym co maja cienkie delikatne wloski, sa naprawde wzmocnione. Aha a na lato uzywaj szamponow z filtrami ktore tez zabezpiecza przed plowieniem
201608040942 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-01-21, 22:22   #15
katrina
Rozeznanie

GG do katrina

mam dokładnie to samo a więc: jak wyżej, czyli henna, ale nie chna (!!! wyjdzie rudy!), tylko basma - mnie koloru prawie nie zmienia, tylko pogłębia i najważniejsze - zachowuje "zimność" odcienia. ponadto - ziółka różne osobno, albo w płukance ziołowej specjalnej (sklepy zielarskie), płukanka mahoniowa Celii lub Delii (maja identyczny skład). podobno seria petrole inter fragrances z chlorofilem - tu nie moge się wypowiedzieć na 100%, bo uzywam tylko jednego produktu z tej serii i to od niedawna. pozdrawiam
katrina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-01-22, 14:30   #16
maniaa
Rozeznanie

Dziękuje wam serdecznie za sugestie. Na pewno jakiś sklepik zielarski odwiedzę i coś sobie wybiorę.

Pozdrawiam i buziakuje!
Stary 2004-01-22, 19:11   #17
styska
Rozeznanie

Tez kiedys zapragnelam zmienic kolor wloskow czyms w miare naturalnym i polakomilam sie na henne. Efekt byl ok, taki jak chcialam. Ale sposob nakladania tej papki byl okropny. Bardzo szybko styglo i robily mi sie z plynnej masy grudki, tak ze jak mi mama smarowala glowe to te grutki lataly w kolo i musialam potem niezle sie nameczyc by domyc lazienke,bo grutki nie chcialy sie tak latwo zmyc. Probowalam tego dwa razy i za kazdym razem dzialo sie tak samo. Chyba ze teraz sa jakies inne henny, ja kupowalam takie zwykle w papierowych torebkach. Tak wiec uprzedzam przed efektami specjalnymi
styska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-01-23, 15:40   #18
katrina
Rozeznanie

GG do katrina

to sie zgadza ja dlatego robię basmę w pralni a nie w łazience, tez się kiedyś naczyściłam
stygnięcie nie ma większego znaczenia, nie wiem po co na opakowaniach kłada na to taki nacisk, kiedyś nakładałam już całkiem "wystygniętą" i efekt był taki sam. używam tylko tych w torebkach, bo do tubkowych walą chemię.
katrina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-01-24, 16:09   #19
maniaa
Rozeznanie

Powiedzcie mi jak to jest z tą henną. Kiedy farbowałam włosy nawet na ciemne zimne brązy, po czsie, kolor się wymywał i włosy też stawały się jakby spłowiałe - mam wrażenie, że dzieje się tak dlatego, że włosy muszą być jakąś tam substancją zawsze rozjaśnione i dopiero wtedy inna substancja z farby albo szamponu nadaje im kolor - jak się kolor wymywa zostaje taki wyrudziały włos...czy henna działa na tej samej zasadzie?

Ja generalnie nie lubie koloryzować włosów, wygodnie mi z kolorem, który posiadam, chciałabym tylko żeby mi sie latem nie robiły takie jakieś rudowate...bo nie jest mi najlepiej w tym odcieniu

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2004-01-24, 17:24   #20
Iwonalodz
Zakorzenienie

Tez mam ciemne włosy i zawsze latem sa w odcieniu, szczególnie pod słońce, rudawym Stosowałam płukanki, ale nie mam teraz czasu ani cierpliwości do tego. Uzywałam szamponu z chlorofilem i po nim miałam niestety suche sianko, więc latem muszę dokoloryzowywać włosy szamponem w odcieniu ciemnego brązu... jak na razie nic innego mi nie pasuje...

NA PEWNO piszemy NA PEWNO oddzielnie!
NAPRAWDĘ piszemy NAPRAWDĘ łącznie!
Iwonalodz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-01-28, 11:58   #21
9b9262ddf54a3af6166091a1299e0a8dc50f8b8a_5f6a82407f5a8
Konto usunięte

Na stronie www.ziola-leki.pl znajdziesz w podkategorii Zioła i kosmetyki> Pielęgnacja włosów ziołowe metody przyciemnienia włosów
9b9262ddf54a3af6166091a1299e0a8dc50f8b8a_5f6a82407f5a8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-03-21, 14:06   #22
mangosiaczek
Raczkowanie

GG do mangosiaczek
Jak zmienić kolor włosów sposobami naturalnymi?(bez użycia farby)-wątek zbiorczy

Witam, chciałam się dowiedzieć, czy jest jakiś "domowy" sposób na rozjaśnienie włosów ciemny blond. Moze istnieją jakieś szampony delikatnie rozjaśniające fryzurke? Nie chcę używaż farb itd.
Chciałam się też dowiedzieć, co zrobić z suchymi i niesfornymi końcówkami, nie są rozdwojone, ale stroszą się na wszystkie strony przez co moja fryzurka wygląda niezbyt ciekawie... :/ Proszę o pomoc i z góry dziękuję! Pozdriawiam
mangosiaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-03-21, 14:17   #23
sun_shine
Raczkowanie

Re: Naturalne rozjaśnianie włosów

witamkiedys tez dopadla mnie chetka na rozjasnienie sobie naturalnie wloskow i stad wiem,ze w sklepie zielarskim mozesz dostac juz gotwa plukankę do ich rozjasnienia,kosztuje ok.5-6zł,poza tym rumianek tez ma takie własciwosci ponocpozdrawiam
W.Szymborska
sun_shine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2004-03-21, 15:17   #24
Anula28
Raczkowanie

GG do Anula28

podlanczam sie pod watek , sun moze pamietasz jak nazywala sie ta plukanka ? i jak sie ja stosuje i najwazniejsze czy byly efekty ?
Anula28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-03-21, 16:12   #25
shandyy
Raczkowanie

GG do shandyy

ja polecam silny napar z rumianku,tylko trzeba cierpliwości a dodatkowym plusem jest to,że wzmacnia on takwłoski,pięknie się błyszczą i maja fajne reflexy.Silniejsze działanie ma korzeń rabarbaru(garść pokrojonego warzywa zalej szklanka wrzątku i przecedź) to by było na tyle
shandyy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-03-21, 16:15   #26
sun_shine
Raczkowanie

hmmm to nie byla chyba zbytnio wyszukana nazwa,cos w stylu "mieszanka ziołowa do rozjaśniania włosów" (jest tez wersja do przyciemniania wiec jak popytasz w aptece(?) albo zilarskim,to powinni wieidzec,o co chodzi)chyba byla z herbapolu,w opakowaniu bylo ok.6 woreczkow napelnionych ziolami,ktore trzeba bylo zalac wrzatkiem,odczekac az sie zaparza,dobrze wycinsnac i "herbatka" płukać włoski,niestety nie moge nic o rezultatach powiedziec,bo nie mam do tego cierpliwosci(zuzylam ze 3 woreczki,a widocznie za malo
jescze oswiecilo mnie,w gazecie kiedys wyczytalam ze mozna sprobowac rozjasnic pojedyncze pasemka traktujac je soczkiem z cytyny i dla polepszenia efektu poddac sie dzialaniu sloneczka,ale dzialania nigdy nie sprawdzalamPozdrawiam i zycze powodzenia ,jak cos sobie przypomne to jescze dopisze
W.Szymborska
Stary 2004-03-21, 20:27   #27
mangosiaczek
Raczkowanie

GG do mangosiaczek

Dziękuje bardzo za podpowiedzi Tej cytrynki już próbowałam, ale efekty... Żadne! =( Chyba musze zakupić tą płukankę, którą poleca sun A co do tego rabarbaru, to sprawdzone? Czy widać po tym jakąś różnice w kolorze włosów? Pozdrawiam!
Stary 2004-03-21, 20:33   #28
mangosiaczek
Raczkowanie

GG do mangosiaczek

Aaa... Właśnie... Słyszałam, że po naparze z rumianku włosy ciemny blond nabierają rudego kolorku... =( Nie wiem czy to prawda i dlatego boję się tego wypróbować....
Stary 2004-03-21, 21:11   #29
sun_shine
Raczkowanie

dodam jeszce,ze moja kolezanka robila wlasnie proby z rumiankiem(ma co prawda jasno brazowe/ciemny blond kudleki) i jej wlosy rude sie nie wyszly,ale ich odcien stal sie taki ciezki do okreslenia,ale z pewnoscia do ladnych nie nalezal,wiec rumianek moze tylko jasnym blondynkom sluzy?
W.Szymborska
Stary 2004-03-23, 17:13   #30
Małpka
Raczkowanie

GG do Małpka

Dziewczyny, ja mam włosy średni blond i powiem wam, że rumianek rzeczywiście służy raczej jasnym. Ale mogę wam polecić serię kosmetyków do włosów blond. Seria SoBlonde firmy Got2B - dostępna tylko w wybranych punktach, więc będziecie musiały dobrze poszukać - to między innymi szampony, odżywki do włosów 1) blond popielaty, jasny i platynowy albo 2) blond ciemny, miodowy i jadny brąz. Kosmetyki te pielęgnują naturalny kolor włosów, podkreślają rozjaśnione pasemka - naprawdę działają - zużyłam już kilka opakowań! Włosy są błyszczące, a równocześnie kosmetyki mają działanie pielęgnujące i nieco rozjaśniające. Ale dla zwolenniczek rozjaśniania w linii Soblonde jest specjalny spray i żel, które trwale rozjaśniają. Tworzy sie efekt tzw. jak po słońcu, czyli rozjaśnianie max 2 tony. Mojej koleżance tak rozjaśnił włosy, że bardzo, bardzo się wszyscy zdziwili...efekt jest super. Żel można nakładać punktowo, na pojedyncze pasemka, spray na całą głowę. Godne polecenia. Ceny od 29 zł za szampon, odżywkę do 39 za żel i spray. Miłego rozjaśniania!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg linia_soblond1.jpg (19,7 KB, 648 załadowań)
Małpka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów i fryzury

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości